Hoe zit het met een Nederlands telefoonabonnement in Spanje

Gepubliceerd op 1 april 2021 om 20:22


HOE ZIT HET MET EEN NEDERLANDS TELEFOONABONNEMENT tijdens je vakantie in SPANJE

Het is weer een tijdje geleden dat mobiel bellen vanaf je buitenlands vakantieadres een forse telefoonrekening kon betekenen. En mobiel internet kon toen alleen maar tegen astronomische bedragen als je daarbij niet oplettend was. Dan kon het gebeuren dat je bij thuiskomst een vervelende verassing te wachten stond voor mensen die gebruik hadden gemaakt van streamen of navigeren met Google Maps op een mobiele internetverbinding. Daar is inmiddels wel wat verandering in gekomen. Hoe is het nu als je met een Nederlands telefoonabonnement naar Spanje gaat?

HOE ZIT HET MET EEN NEDERLANDS TELEFOONABONNEMENT NAAR SPANJE

Nederlandse belbundel in Spanje

Vanaf juni 2017 gelden de belbundels in landen die onderdeel uitmaken van de Europese Unie (EU) in de hele Unie. Dat betekent dat je in Spanje gewoon vanuit je Nederlandse belbundel kunt bellen en internetten. Houd er wel rekening mee dat als je ver van vrienden en familie verwijderd bent, je doorgaans meer gaat bellen en videobellen en vaak ook meer foto’s verstuurt. Zo raakt je belbundel sneller op. Als dat zo ver is, ga je wél tarieven voor het buitenland betalen en kunnen de kosten aardig oplopen. Voor internetten bestaat een aparte regel in de EU regulering (Fair use policy) Je mag afhankelijk van je bundel een aantal GB binnen de EU gebruiken.

Booking.com

Daarom kan abonnementen voor sim only vergelijken en een ruimere belbundel afsluiten een goede keuze zijn voordat je naar Spanje gaat. Uiteraard is het altijd zinnig om ook ter plekke in Spanje gebruik te maken van wifi, zodat je zo min mogelijk je belbundel hoeft te gebruiken. Mocht je een keer verdwaald zijn en je hebt Google Maps nodig, dan kun je daar zorgeloos gebruik van maken. En als je gebeld wordt, kun je ook gewoon opnemen zonder dat het je handenvol geld kost.

Bellen naar een Europees nummer uit een ander land

Wanneer je in Spanje bent, kun je ook ‘gewoon’ vanuit je belbundel bellen naar Spaanse nummers of andere Europese telefoonnummers. Zeker als je er een relatief groot deel van het jaar doorbrengt, is dat wel praktisch. Gek genoeg geldt er wel één opmerkelijke uitzondering voor het gebruiken van je Nederlandse belbundel binnen de EU. Wil je vanuit Nederland naar een Europees nummer bellen? Dan kost dit je in de meeste gevallen wél geld buiten je belbundel. Wat natuurlijk een beetje rar is, aangezien je wel vanuit Spanje naar een Fins nummer zou kunnen bellen met je Nederlandse belbundel.

 

Buiten de EU

Laten we je echter op het hart drukken dat bovenstaande alleen geldt voor de Europese Unie. Daarbuiten kun je niet van je Nederlandse belbundel gebruikmaken, tenzij jouw provider een uitzondering maakt voor dat land. Zo is Vodafone ook actief in landen buiten de EU, waardoor je ook op andere plekken je Nederlandse bundel kunt gebruiken. Pas echter dus wel goed op waar je je telefoon gebruikt. Maak je vanuit Spanje een uitstapje naar Marokko, dan gelden daar de EU-regels dus niet.

Dat kan sinds de Brexit ook voor het Britse Gibraltar gelden. Ook Andorra is een geval apart. Providers kunnen zelf de uitzonderingen bepalen, dus controleer dit van tevoren. Ga je naar de Spaanse enclaves Ceuta of Melilla in Noord-Marokko, check dan goed of je op een Spaans netwerk zit en niet op een Marokkaans netwerk wanneer je gaat bellen of internetten. Ook als je in de buurt van Tarifa vakantie viert moet je goed oppassen dat je telefoon niet automatisch een Marokkaans netwerk kiest.

Samengevat kun je in Spanje zorgeloos gebruikmaken van je Nederlandse belbundel omdat je in de Europese Unie bent. Pas op in de buurt van buitengrenzen van de EU en als je over die grenzen gaat. Verbruik in Spanje niet meer dan je bundel, want dan maak je alsnog hoge meerkosten. Probeer alsnog zo veel mogelijk van wifi gebruik te maken.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Inspanje.nl

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »