Nederlandse Ambassade in Spanje 2

Gepubliceerd op 16 juli 2021 om 06:52


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟭𝟱 𝗷𝘂𝗹𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟭

Zoals u wellicht heeft gezien, krijgen de Balearen en de Canarische eilanden met ingang van morgen (16 juli) een oranje reisadvies (reizen wordt afgeraden, tenzij noodzakelijk). Het zal voor velen niet als een verrassing zijn gekomen, want de eilanden kleurden vorige week al rood op de ECDC kaart (https://www.ecdc.europa.eu/.../weekly-maps-coordinated...). Deze week werden de cijfers alleen maar slechter. De besmettingsgetallen op de Canarische Eilanden liggen rond de 265 per 100.000 inwoners per 14 dagen, die op de Balearen zijn al voorbij de 400.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Dus een verandering van het reisadvies was onafwendbaar. Dat is natuurlijk vooral heel vervelend voor mensen die plannen hadden die kant op te gaan en voor mensen die er nu al zijn. Naast het advies om niet te reizen, betekent een oranje reisadvies ook dat mensen die terugkeren van de eilanden vanaf 18 juli een Digitaal Covid Certificaat (DCC) of de papieren versie nodig hebben van een vaccinatie-, test-, of herstelbewijs.

Zit u in een dergelijke situatie en heeft u daar vragen over, kijk dan even of uw vraag tussen de veelgestelde vragen staat onder deze Facebook post over dit onderwerp: https://www.facebook.com/NLambassadeSpanje/posts/4973064706041886.

Daarnaast is het natuurlijk ook voor ondernemers op de eilanden voor wie het toerisme een belangrijke bron van inkomsten is een enorme teleurstelling. Niet het nieuws waar we allemaal op hadden zitten te wachten helaas, maar wel begrijpelijk.

Booking.com

De cijfers in vrijwel heel Spanje blijven namelijk zorgelijk: er is nog steeds sprake van een zeer snelle stijging van het aantal besmettingen en een hoog percentage positieve testen. De incidentie over een periode van 14 dagen per 100.000 inwoners is opgelopen tot 469 (vorige week 252) en het positiviteitspercentage is 13,6 (vorige week 9,8). (voor meer details, kijk hier https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_418_COVID-19.pdf)

Verreweg het grootste deel van de besmettingen vindt plaats onder de jongere generatie (in het merendeel van de autonome regio’s is de incidentie van de leeftijdsgroep 20-29 jaar boven de 1.000 en in enkele gevallen zelfs boven de 3.000). Dat neemt niet weg dat ook het aantal ziekenhuis- en IC-opnamen aan het stijgen is (al gaat het nog om behapbare cijfers). Zorgelijk is wel dat de eerstelijnshulp, die ook belast is met het contactonderzoek, overbelast dreigt te raken. Een aantal autonome regio’s heeft dan ook besloten of overwegen om een aantal maatregelen weer in te voeren (denk bijvoorbeeld aan een avondklok, beperking van openingstijden horeca, maximale groepsgrootte beperken). In sommige gevallen moet een rechter zich nog uitspreken over de maatregelen die een regio mag nemen. Voor een overzicht van de maatregelen per regio: https://travelsafe.spain.info/en/ (klik op de rechter tab boven de kaart “ select your destination region” en klik op uw regio).

Groot nieuws gisteren was het oordeel van het Constitutioneel Hof over de juridische basis voor de strenge lockdown van het voorjaar in 2020. Daarover zei het Hof dat de “estado de alarma” die destijds van kracht was, niet de ruimte bood voor een dergelijke strenge maatregel. Daarvoor was een “estado de excepción” (een zwaardere versie van de estado de alarma) nodig geweest. Dit zou volgens juristen betekenen dat de boetes die destijds zijn uitgeschreven voor het overtreden van de lockdown maatregelen ongeldig worden verklaard (het gaat om ruim een miljoen boetes). Misschien voor enkelen van u goed nieuws.

Ook liepen in Nederland de zorgen op over het oplopen van de besmettingscijfers. Premier Rutte bood zelfs zijn excuses aan namens het kabinet voor het te snel versoepelen van maatregelen. De afgelopen weken laten maar weer zien dat het nog even koorddansen blijft op een lijn tussen de roep om vrijheden enerzijds en de dreiging van dat verdraaide virus dat zich niet zomaar gewonnen geeft. Enkelen van u maakten zich ook zorgen over de kleurcode die Nederland zou krijgen op de ECDC kaart en wat dit zou betekenen voor een reis naar Spanje. Op dit moment maakt Spanje voor wat betreft de inreisvoorwaarden geen onderscheid tussen oranje, rode en donkerrode gebieden op de ECDC kaart. Dat bekent dus dat een kleurverandering van Nederland, zoals die vandaag werd gepubliceerd op dit moment geen gevolgen heeft: de inreisvoorwaarden blijven gelijk.

Verder heeft Spanje sinds gisteren de voorwaarden om Spanje in te reizen aangepast: een PCR-test is nu 72 uur geldig in plaats van 48 uur. De antigeentest blijft 48 uur geldig. Dat betekent dat de Nederlandse en de Spaanse testvereisten nu gelijk zijn.

Als laatste huishoudelijke mededeling: ook deze week strandden weer een aantal reizigers op hun vakantiebestemming vanwege een positieve test voor de terugreis. We begrijpen dat dit heel vervelend kan zijn, maar ik wil graag nogmaals benadrukken dat de Ambassade niet kan voorzien in het bieden van onderdak, herstelbewijzen of voedselhulp aan reizigers in quarantaine. Het reizen naar een gebied met een oranje reisadvies brengt bepaalde risico’s met zich mee, waaronder het oplopen van een besmetting tijdens uw vakantie.

Wij begrijpen dat ouders van minderjarige jongeren zich zorgen maken als zij vanwege een positieve test in quarantaine moeten. Wij kunnen in zo’n geval informeren en adviseren maar uiteindelijk is de reiziger zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen. Uiteraard geldt dat als een (meerder- of minderjarige) reiziger zich in een noodsituatie bevindt, dat we dan altijd klaarstaan.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Dat geloof ik niet. Voor de iets langere termijn ben ik nog steeds redelijk hoopvol. Als het vaccineren in het huidige hoge tempo voortgaat en we in de tussentijd nog even de noodzakelijke voorzichtigheid betrachten, en er geen hele rare mutaties van het virus komen, dan zal er ergens in de komende weken/maanden een omslagpunt bereikt worden. Ik denk aan veel dingen te merken dat mensen toch behoorlijk optimistisch zijn over de middellange termijn.

Het kan toch geen toeval zijn dat ik in de afgelopen weken meer uitnodigingen kreeg om lintjes van nieuwe bedrijven door te knippen dan normaal in drie jaar. Ook deze week weer: op dinsdag had ik de bijzondere opdracht om de nieuwe damestoiletten te openen op station Atocha in Madrid, waar het Nederlandse bedrijf One Hundred Restrooms de tender heeft gewonnen. En de dag ervoor was ik in El Albir om de nieuwe Nederlands-Belgische supermarkt ‘Super de Buren’ te openen.

Het is natuurlijk heel droevig dat de daarvoor op dezelfde plek gevestigde Super Content het niet gered heeft. Maar het Vlaamse-Nederlandse stel Olivier Claes en Ghislaine von Ende hebben er met hun team met veel optimisme en ondernemersgeest een prachtige ruime kwaliteitszaak van gemaakt, met allerlei Nederlandse en Vlaamse producten, maar ook een kadootjeshoek en plaats voor een hapje en een drankje. Ik wens hen, en al die andere ondernemers aan de Spaanse costa’s heel veel succes in wat hopelijk een jaar van herstel gaat worden.

Jan Versteeg

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »