Nederlandse Ambassade in Spanje 1

Gepubliceerd op 21 augustus 2021 om 19:24


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

饾棬饾椊饾棻饾棶饾榿饾棽 饾棪饾椊饾棶饾椈饾椃饾棽 20 饾棶饾槀饾棿饾槀饾榾饾榿饾槀饾榾 饾煯饾煬饾煯饾煭 (door Marianne de Jong)

Ik lees een mooi boek. Althans dat denk ik, want ik ben nog niet zo heel ver. Het is een soort geschiedenisboek over de parallellen tussen het Habsburgse rijk en de EU. En welke lessen we daaruit kunnen trekken voor ons nu. Over globalisering, Europese eenheid en het belang van diversiteit en kennis van elkaars ‘geschiedenis, belangen, wensen en taboes’. Het boeit me, want het raakt uiteraard direct aan wat we als ambassade proberen te doen.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

‘Verhuis van het ene naar het andere land en je beseft juist hoe verschillend we allemaal zijn’. Over wat het belang is van leven in een ander land om het ‘verschil van perspectief en ritme’ van de ander goed te begrijpen. Of zoals mijn Spaanse juf zegt: ‘in het begin vergelijken studenten in de les alles met hun eigen taal en land, al dan niet met waardeoordeel (‘in het Nederlands is het …’ of ‘in Frankrijk doen we dat anders’), later komt het begrip en inzicht in de aanpak van de ander. Alsof je letterlijk elkaars taal vindt. Ik koester juist daarom de waarde van het wonen en werken in dit prachtige land en doe er hopelijk mijn voordeel mee om de goede banden tussen Nederland en Spanje nog wat verder te versterken, ook binnen de EU.

Booking.com

Het boek gaat ook over het belang van de rechtsstaat. Over hoe je ‘een rijk met diverse nationaliteiten en een ruime mate van nationaal en lokaal (zelf)bestuur zo goed mogelijk kan laten functioneren: door er een rechtsstaat van te maken’. En ‘Stabiliteit en verlicht bestuur stel je het meest op prijs als je ze bent kwijtgeraakt’.

Ook hier is er de link met ons werk en de actualiteiten, in dit geval de gebeurtenissen in Afghanistan, die vermoedelijk vrijwel niemand ongeraakt laten. We zijn blij dat we vanuit de ambassade een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan de doorreis en veilige opvang van voor Nederland of de EU delegatie werkzame Afghanen in Kabul naar Nederland via het vliegveld van Madrid. Veel dank daarvoor aan onze consulaire collega’s.

‘Beter wordt het niet’ is trouwens de titel, auteur is Caroline de Gruyter (NB ten overvloede, ik krijg hier niet voor betaald, noch is dit een opdracht van de Nederlandse overheid). Dat slaat in het boek vast op het Europese construct dat we nu hebben, ondanks alle tekortkomingen, maar zover ben ik nog niet. Qua Covid wordt het echter wel beter volgens de cijfers die ik hieronder opneem (met dank aan mijn fijne collega’s!) en als de trends doorzetten, al zijn we er nog niet. En laten we hopen – en waar we kunnen eraan bijdragen - dat ook de situatie in Afghanistan en andere onveilige landen zonder goed functionerende rechtsstaat op den duur beter wordt.

De politieke ontwikkeling van een land is nooit lineair, dus het gaat ook nogal eens de ‘verkeerde’ kant op na een periode van opbouw. Maar ik – en het hele ambassadeteam met mij - koester mijn vrijheid en kansen zeker als vrouw deze week wel een beetje extra. En we denken onze collega’s in Kabul die hard bezig zijn de evacuaties te begeleiden om iedereen die daarvoor in aanmerking komt zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.

Dan zoals beloofd de reguliere Covid cijfers en trends. Gisteren was het precies 100 dagen na het einde van de noodtoestand, die afliep op 9 mei. Sindsdien werd Spanje, samen met de rest van Europa nog geplaagd door een vijfde golf in de zomer. Na het bereiken van de piek blijven de besmettingscijfers in Spanje nu langzaam maar zeker dalen. De incidentie ligt nu rond 360 gevallen per 100.000 inwoners over 14 dagen en daarmee voor het eerst sinds ruim een maand weer onder de 400, wat natuurlijk nog steeds hoog is. Ook het aantal IC-bedden dat bezet wordt door Covid patiënten ligt landelijk nog steeds iets boven de hoog risicogrens van 20%, al kruipt ook dit percentage langzaam naar beneden. Deze cijfers geven aan dat de pandemie nog niet voorbij is en voorzichtigheid helaas geboden blijft.

Wel nadert het doel dat Spanje aan het begin van de vaccinatiecampagne stelde: dat 70% van de bevolking volledig gevaccineerd is. Dat percentage ligt inmiddels op 64,4%, terwijl 74,3% één dosis heeft ontvangen. Daarmee is Spanje na een wat moeizame start van de vaccinatiecampagne nu één van de koplopers qua aantal gevaccineerden in de EU. Er zijn op dit moment zelfs meer vaccins beschikbaar dan mensen om te vaccineren. Dit heeft overigens niet te maken met de vaccinatiebereidheid - die in Spanje hoog is - maar met de massale trek naar de kust in de zomermaanden. Met het oog op de naderende 70% kan men daarom in veel regio’s nu ook zonder afspraak een prik halen.

Velen van u hebben inmiddels kunnen genieten van een vakantie in Spanje, zijn hier nu of hebben zelfs nog een trip in het vooruitzicht. Het reizen met de internationale QR-code in de CoronaCheck-app lijkt grotendeels soepel te verlopen, maar ik herinner u er bij deze graag nogmaals aan dat ook het SpTH-formulier een harde eis is om per vliegtuig of boot naar Spanje te reizen. U vult het formulier vanaf 48 uur voor vertrek in via https://spth.gob.es, waarna u per e-mail een QR-code ontvangt. Deze wordt gescand bij aankomst op de (lucht)haven, en is dus niet te verwarren met de eerder genoemde QR-code waarmee u uw Coronabewijs aantoont. U heeft beide QR codes nodig.

Verder ontvingen we enkele vragen over de avondklok die in sommige gemeenten geldt, en welke invloed deze zou hebben op uw terugreis. Omdat de avondklok alleen in bepaalde gemeenten geldt en niet regionaal of nationaal, gaan we ervan uit dat u zich tijdens deze uren wel op de snelweg mag bevinden om naar Nederland te reizen. Zorg wel dat u goed gedocumenteerd op reis gaat en bij een eventuele controle de reden van uw reis kunt aantonen. Voor lokale maatregelen per autonome regio kunt u de volgende link raadplegen (kies "Travel to Spain, select your destination region", en kies uw gebied op de kaart): https://travelsafe.spain.info/en/

We hopen dat we u hiermee weer goed geïnformeerd hebben. Voor verdere vragen kunt u altijd bij ons of de collega’s in Den Haag terecht door te bellen naar +31 247 247 247 of uw vraag via WhatsApp of het contactformulier te stellen: https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../contact-met-het-24...

Ik sluit af door u een mooie en veilige week in vrijheid te wensen. Geniet ervan, alle goeds voor u allen.

Marianne de Jong

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:聽 AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »