Het debat is heropend in Spanje: moet er een maximumleeftijd komen om te mogen rijden?

Gepubliceerd op 24 augustus 2021 om 09:27


Het debat is heropend in Spanje: moet er een maximumleeftijd komen om te mogen autorijden?

Zoals in vele Europese landen is er wel een minimumleeftijd voor een rijbewijs maar geen maximumleeftijd om een auto te mogen besturen. Nadat een dodelijk ongeluk met een 85 jarige automobilist is gebeurd is het debat opnieuw begonnen over het wel of niet invoeren van een maximumleeftijd voor het autorijden.

HET DEBAT IS HEROPEND IN SPANJE: MOET ER EEN MAXIMUMLEEFTIJD KOMEN OM TE MOGEN AUTORIJDEN?

In Ponferrada in Castilië en Léon is een 61-jarige vrouw op een terras overleden aan haar verwondingen nadat een hoogbejaarde 85-jarige automobiliste de macht over het stuur verloor en in volle vaart het terras op reed. Het is niet de eerste keer dat een ongeval plaatsvindt met hoogbejaarde automobilisten.

Booking.com

In Spanje geldt wel een minimumleeftijd van 18 jaar maar geen maximumleeftijd omdat dit gezien kan worden als leeftijdsdiscriminatie, iets wat echter wel al gebeurt bij sommige verzekeringsmaatschappijen. In Spanje hoeven oudere (65+) automobilisten geen extra medische keuring te ondergaan. De medische keuring voor iemand van 28 jaar is hetzelfde als voor iemand van 75 jaar. 

Spaanse rijbewijzen (B) zijn over het algemeen maximaal 10 en vanaf 65-jarige leeftijd maximaal 5 jaar geldig. Bij elke verlenging van het rijbewijs dient men altijd (ongeacht de leeftijd) een medische keuring te ondergaan. Dat kan gebeuren bij de daarvoor geautoriseerde kantoren genaamd “Centros de Reconocimiento de Conductores”.

Het is een simpele keuring waarbij het meestal ook mogelijk is meteen het rijbewijs te verlengen zonder dat je naar een kantoor van Tráfico dient te gaan. Bij deze keuring worden er foto’s gemaakt (die hoef je dus niet mee te nemen), moet je een formulier invullen en de leges betalen, moet je een ogen- gehoor en reflex test doen en worden er enkele algemene vragen over ziektes en medische aandoeningen gesteld.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »