Nederlandse Ambassade in Spanje 1

Gepubliceerd op 1 oktober 2021 om 08:45


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

饾棬饾椊饾棻饾棶饾榿饾棽 饾棪饾椊饾棶饾椈饾椃饾棽 饾煰饾煬 饾榾饾棽饾椊饾榿饾棽饾椇饾棷饾棽饾椏

Hoe het in andere delen van Spanje was, weet ik niet, maar na een paar natte Septemberweken arriveerde hier in Madrid “el Veranillo de San Miguel” precies op tijd dit jaar. Ik heb het over de heerlijke Spaanse nazomer die zijn naam ontleent aan de beschermheilige die op 29 september geëerd wordt, omdat het rond die datum vaak aangenaam mooi weer is. Hopelijk houdt de nazomer nog even aan, want nu veel evenementen weer worden opgestart, vind ik het nog steeds prettig dat veel samenkomsten in de buitenlucht kunnen plaatsvinden.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Deze week bleef de vulkaan op La Palma ons bezighouden. Doordat de lava sinds dinsdagavond de zee in stroomt, bestaat de kans op het ontstaan van gassen die schadelijk kunnen zijn, is besloten het reisadvies voor het eiland La Palma aan te passen naar “oranje”. Dat betekent dat reizen naar het eiland wordt afgeraden, tenzij noodzakelijk. Voor het volledige reisadvies, kijk hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../reizen/reisadvies. Vorige week sloot ik af met het wonderlijke verhaal over een huisje van een Deens echtpaar dat in een zee van lava bespaard was gebleven. Tragisch genoeg werd het huisje, dat voor velen symbool stond voor hoop, deze week alsnog opgeslokt door de lava.

Booking.com

Eind vorige week had ik de eer nog een aantal “achterstallige” prijzen te overhandigen aan Nederlandse ondernemers in Spanje. Zij waren in 2020 in het kader van de Nederlandse Ondernemersprijs in de prijzen gevallen, maar nog niet in de gelegenheid geweest de prijs in ontvangst te nemen. Arnoud Krom van het administratieve softwarebedrijf Nucleoo behoorde tot de drie finalisten van de beste ondernemer en René de Jong, investeerder in start-ups, won de special award “kansen en bedreigingen”. De overige acht prijzen zijn eerder dit jaar al uitgereikt. Hiermee zetten we een punt achter de Ondernemersprijs editie 2020, de eerste voorbereidingen voor editie 2022 in Madrid zijn al begonnen.

Daarna kon ik gelijk door naar Valencia om daar de viering van het 10-jarig jubileum van de Nederlandse Zakenkring te vieren. De Nederlandse aanwezigheid in Valencia groeit al een tijdje. Niet alleen het aantal Nederlandse toeristen dat de regio pre-corona bezocht, maar ook het Nederlands bedrijfsleven. Zelfs vorig jaar tijdens de zwaarste periode in de coronacrisis was Nederland een van de belangrijkste investeerders in Valencia. Die Nederlandse aanwezigheid zie je ook goed terug in het straatbeeld: de fietsinfrastructuur en aanbieders van fietsen of fietstochten is enorm toegenomen.

Gisteren mocht ik weer iets heel anders doen: namelijk de reizende en interactieve tentoonstelling “Meet Vincent van Gogh” openen in Madrid. Dit deed ik onder meer samen met een afvaardiging van het Van Gogh Museum, waaronder Willem van Gogh. De achterkleinzoon van Vincent’s broer Theo, die nauw betrokken is bij het museum, bleek een ware attractie voor de Spaanse pers en genodigden. Velen wilden met hem op de foto. Een bijzonder fenomeen. Nu zijn er meerdere varianten Van Gogh tentoonstellingen in omloop, maar dit is de enige die door het Van Gogh Museum tot stand is gekomen. Het mooie aan deze “experience” is dat je door 3D beelden en geluid kennismaakt met de schilder en zijn wereld aan de hand van de vele honderden brieven die hij aan zijn broer Theo schreef. Twee jaar geleden stond dezelfde tentoonstelling in Barcelona en nu dus tot begin januari. Voor de Nederlanders in Madrid: ik kan de tentoonstelling van harte aanbevelen. https://meetvincent.com/madrid/.

U merkt dat de updates langzaamaan steeds minder uit Covid-nieuws bestaan en er steeds meer andere zaken te melden zijn. Maar toch goed om het nog even kort over de cijfers te hebben. Ik durf voorzichtig te zeggen dat het de goede kant op gaat in Spanje. Met een incidentie van 59 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen en een percentage positieve testen van 2,8% is het virus op haar retour. Er werden de afgelopen dagen gemiddeld rond de 1.200 nieuwe gevallen per dag gemeld. Voor meer cijfers: https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_474_COVID-19.pdf

Deze positieve ontwikkeling biedt ook meer ruimte om naar de toekomst te kijken. Vandaag en morgen komt het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid op Gran Canaria samen met de regiobesturen, om te bezien hoe de eerstelijnszorg beter kan. Volgens enkele deskundigen heeft de pandemie een aantal problemen in het systeem blootgelegd, en zijn er meer artsen en tijd voor patiënten nodig in de eerstelijnszorg. Ook wordt er gekeken hoe de coördinatie tussen eerstelijns- en de gespecialiseerde zorg in ziekenhuizen voortaan kan worden verbeterd.

Dan nog mooi nieuws voor de voetbalfans onder u: het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid en de regiobesturen besloten deze week dat de voetbalstadions weer 100% capaciteit publiek mogen ontvangen. Helaas voor de Barça fans dat juist het Catalaanse regiobestuur nog even vasthoudt aan 60% bezetting, want ik geloof dat de club wel wat extra aanmoediging vanaf de tribunes kan gebruiken.

Ik wens u een fijne avond.

Jan Versteeg

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:聽 AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »