Kilometerheffing op Spaanse Snelwegen en autowegen ?

Gepubliceerd op 20 oktober 2021 om 16:42


Kilometerheffing op Spaanse Snelwegen en autowegen ?

De AP-7,  vanaf de Spaanse grens La Jonquera tot aan Salou en de AP-2 vanaf de Middellandse Zee tot aan de stad Zaragoza werden laatste september tolvrij gemaakt.  Prima toch, maar wie betaald de kosten voor onderhoud? Daarom wil man in Spanje een nieuw en een eerlijkijker betaalsysteem invoeren niet alleen voor de oude tolwegen maar voor alle snelwegen en autowegen.  Maar wat zal dan het gebruik van de autovias en autopistas dan gaan kosten?

KILOMETERHEFFING OP SPAANSE SNELWEGEN EN AUTOWEGEN ?

Foto: Wikipedia

Recent werd door een woordvoerder van de Spaanse regering opnieuw bevestigd dat de gebruikers van de Spaanse autowegen en snelwegen rekening moeten houden met een betaalsysteem.

Men wil dat absoluut niet tol of ‘peaje’ noemen omdat het nieuwe systeem niets te maken heeft met de dure tolbedragen. Waar men wel aan denkt is een kilometerheffing systeem waarbij de gebruiker per gereden kilometer gaat betalen.

Booking.com

Er wordt onderzocht om vanaf 2024 een betaalsysteem in te voeren in Spanje. Daarbij wordt gesproken over een bedrag van 1 eurocent per kilometer voor gebruikers van drukke wegen zoals snelwegen en autowegen.

Dat zou betekenen dat voor een rit van Madrid naar Valencia (360 km) een automobilist 3,60 euro zou moeten betalen en voor een rit van de Frans/Spaanse grens bij La Jonquera naar Alicante (635 km) 6,35 euro of van de Frans/Spaanse grens naar Málaga (1.124 km) 11,24 euro.   

Spanje heeft een investering te kort van 8 miljard euro en het geld om wegen te onderhouden en bouwen moet ergens vandaan komen. Daarom werkt de regering aan een tolsysteem onder het mom van ‘de gebruiker en vervuiler betaalt’. Een van de systemen waar men aan denkt in Spanje is de kilometerheffing.

 

De gebruiker van drukke wegen betaalt op directe wijze om er gebruik van te mogen maken. Het gebruik van tolwegen is een goede maatregel tegen te drukke wegen. Het is echter geen maatregel tegen te veel gereden kilometers als milieumaatregel.

Een kilometerheffing zorgt ervoor dat per gereden kilometer betaald moet worden en dan gaat men vaak vanzelf minder rijden.

Er wordt gesproken over 1 eurocent per gereden kilometer waarbij er ook al eens gesproken werd over 5 eurocent per gereden kilometer. Maar geldt dit dan voor elke weggebruiker of alleen voor buitenlanders die gebruik maken van de Spaanse wegen.

Denk aan toeristen die met eigen vervoer naar Spanje komen of het internationale vrachtverkeer wat goed is voor 40% van al het vrachtverkeer in Spanje. Allemaal vragen die later beantwoord moeten worden.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  SpanjeVandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »