Nederlandse Ambassade in Spanje

Gepubliceerd op 23 oktober 2021 om 12:35


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟭𝟳 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟭

Hoewel Spanje het in vergelijking met de andere Europese landen nog heel goed doet, ontkomt ook dit land niet aan een stijging. In de afgelopen twee weken waren er nog steeds minder dan 100 positieve tests per 100.000 inwoners per 14 dagen (ter illustratie: in NL is dat getal ruim 1000) en een percentage positieve tests van tussen de 4 en 5% (in NL ruim 20%). Maar twee weken geleden, bij de laatste update, zaten we nog maar op 49 positieve tests per 100.000 per 14 dagen. Dus het loopt onmiskenbaar op. Gelukkig is de situatie op de IC nog onder controle, op dit moment wordt hier 4,7% van de IC-bedden bezet door COVID-patiënten. Kijk voor een volledig overzicht op https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_505_COVID-19.pdf.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Vaste Spanje-gangers herinneren zich vast dat hier de besmettingscijfers vorig jaar fors stegen in het najaar en de winter. Als verklaring werd toen genoemd: de verplaatsing van sociale activiteiten naar binnen door de lage temperaturen, minder oplettendheid bij evenementen als Black Friday, plus de lange weekends en de feestdagen die door veel mensen - begrijpelijk - werden benut om massaal uit te gaan en/of vrienden en familie op te zoeken. Het goede nieuws is dat dit jaar in Spanje de stijging in de cijfers veel later begonnen is, en tot nu toe ook duidelijk minder hoog oploopt. De grote vraag is hoe het verder gaat. Het zou verbazen als de stijging zich in de komende weken niet voortzet. Laten we hopen dat het binnen de perken blijft.

Booking.com

Als de cijfers wat oplopen, heeft dat niet direct gevolgen voor uw reis van en naar Spanje. Voor de reis beide kanten op heeft u een coronabewijs nodig (tenzij bij terugkeer vanaf de Canarische eilanden naar Nederland). Daarnaast moeten alle mensen die per vliegtuig of boot reizen via https://www.spth.gob.es/ een gezondheidsverklaring invullen, waarna u nog een QR-code ontvangt. Dus, voor alle duidelijkheid: als u naar Spanje vliegt, heeft u zowel de QR-code van de Nederlandse Coronacheck-app, als de net genoemde QR-code van Spain Travel Health (SpTH) nodig. Lees voor alle informatie die u nodig heeft het gehele reisadvies: https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../reizen/reisadvies

Wat betreft lokale maatregelen is het even afwachten of autonome regio’s meer restricties zullen invoeren. In Spanje is er geen nationale maatregel waarbij u in de horeca of evenementen een coronabewijs moet laten zien. Maar sommige regio’s, zoals Baskenland, verkennen wel de mogelijkheden om iets dergelijks in te voeren. Stel u daarom goed op de hoogte van de geldende maatregelen in het gebied waar u zich bevindt: https://www.rtve.es/.../mapa-confinamientos.../2041269.shtml.

Veel overwinteraars vragen zich af of zij in Spanje de boosterprik kunnen ontvangen, nu veel ouderen en kwetsbaren deze hier al hebben gekregen. Of u hiervoor in aanmerking komt zal afhangen van uw persoonlijke situatie en de regio waarin u zich bevindt. Als u denkt in aanmerking te komen voor een boosterprik, kunt u het beste navraag doen bij uw dichtstbijzijnde ‘centro de salud’.

Ondertussen gaat ook het andere werk gewoon door. Begin deze week maakte ik per trein een rondje Madrid-Barcelona-Valencia-Madrid. In de buurt van Girona bezochten we een belangrijke Nederlandse investering. Familiebedrijf Huijbregts uit Nederland zette daar een forse fabriek neer voor het mengen van voedingsmiddelen in poedervorm. Wist u dat in 80 procent van wat we eten een poedermengsel van Huijbregts zit, en dat iedere week 1,2 miljard (ja, miljard) mensen op de wereld iets nuttigen met door hen gemengde ingrediënten? Frans Huijbregts koos Girona als tweede thuisbasis naast Helmond om zo de klanten in Zuid-Europa beter te kunnen bedienen. In de aanloop naar de opening hebben ‘onze mensen in Barcelona’ (Lotte Engels van het Netherlands Business Support Office en consul Dirk Kremer) nuttige hand- en spandiensten kunnen verrichten. Daarnaast was ik met hen op het ‘Smart Cities Expo World Congress’ in Barcelona, een toonaangevende beurs over het slimme gebruik van technologie om steden veiliger, duurzamer en prettig leefbaar te maken. Niet verbazend dat Nederland daar sterk vertegenwoordigd was, zowel met bedrijven als gemeentes, al moesten enkele kopstukken in Nederland blijven vanwege de oplopende COVID-cijfers. Dat weerhield Den Haag er niet van een mooie prijs in de wacht te slepen (https://www.denhaag.nl/.../den-haag-winnaar-world-smart...). Overigens vervulde Lotte Engels van het NBSO ook bij de voorbereiding van de Nederlandse deelname aan deze beurs een spilfunctie. En natuurlijk staan zij en haar nieuwe collega Araba Strampel, ook klaar om u te helpen als u zakelijke plannen hebt in het noordoosten van Spanje (https://www.handelmetspanje.com/.../wie.../nbsobarcelona/).

Vervolgens ging de reis per gewone Intercity naar Valencia. Ook een heel comfortabele mobiele werkplek, maar ongeveer half zo snel als de hogesnelheidstrein AVE die ik op de andere trajecten kon nemen. De aankomst op het prachtige Estació del Nord is een attractie op zich. Consul Eric Nolte pikte me daar op om samen naar de lancering van ‘Valencia World Design Capital 2022’ in het ongelooflijke ‘Palau de les Arts’ van architect Santiago Calatrava te gaan. Het wordt een jaar vol internationale evenementen rondom design (en duurzaamheid) in Valencia. Leuk om gisteravond opnieuw te merken dat Nederlands design internationaal een grote reputatie heeft. Twee weken geleden bezocht een aantal mensen uit Valencia de Dutch Design Week in Eindhoven en ook volgend jaar heeft men onze ontwerpers er graag bij.

En toen vanmorgen weer veilig met 300 km/uur terug, zodat ik om een uur of tien alweer in Madrid achter mijn bureautje zat, onder meer om onze jaarlijkse bijeenkomst met de honorair consuls in Spanje voor te bereiden. Donderdag en vrijdag zijn de consuls in Madrid, om na een lange periode weer even de klokken gelijk te zetten. Een enkele keer zag u in deze ‘update’ wel eens een naam van een van de consuls voorbij komen, maar dat deed natuurlijk geen recht aan de duizenden handelingen die zij en hun medewerkers voor het Koninkrijk verrichten. Voor mij is vrijdag dus ook een uitgelezen kans om hen te bedanken voor al het werk dat zij, naast het gewone werk dat zij hebben als zakenman/-vrouw, advocaat of arts, als ‘vrijwilliger’ hebben gestoken in het helpen van Nederlanders en Nederlandse bedrijven.

Prettige avond,

Jan Versteeg

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »