In Nederland en België worden de corona-regels aangescherpt en wat doet Spanje

Gepubliceerd op 3 november 2021 om 10:44


IN NEDERLAND EN BELGIË WORDEN DE CORONA-REGELS AANGESCHERPT EN WAT DOET SPANJE

Gisteren dinsdag 2 november heeft het Nederlandse kabinet tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de corona-maatregelen aangescherpt worden zo wordt het dragen van mondkapjes weer verplicht en hetzelfde geld voor de coronapas die op meerdere plaatsen verplicht worden. Ook België heeft de maatregelen aangescherpt omdat man ook daar last heeft van stijgende besmettingen en ziekenhuisopnames. Maar hoe is dat in Spanje, zijn daar ook strengere regels aangekondigd en wat zijn daar de huidige maatregelen?

KUNNEN WE VOLGEND JAAR NOG OP VAKANTIE NAAR SPANJE MET DE DIGITAAL CORONA CERTIFICAAT?

Nederland en België worden wat betreft de corona-maatregelen strenger maar Spanje heeft geen extra corona-maatregelen aangekondigd. Het aantal corona besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt in Spanje nog lang niet zo snel als in Nederland en België en in plaats van aangescherpte corona-maatregelen worden in veel autonome regio’s juist maatregelen versoepeld. 

Booking.com

De regio’s Madrid, Navarra, Baskenland, Andalusië, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Extremadura, Asturië, Cantabrië en Aragon bevinden zich al in een soort van ‘nieuwe normaal’ met behoud van het gebruik van het mondkapje en de 1,5 meter afstand. Andere regio’s zoals Catalonië, Galicië, de Valencia regio, La Rioja, Murcia, de Canarische Eilanden en de Balearen handhaven beperkingen in het nachtleven en horeca zoals de toegestane capaciteit, openingstijden, limiet van mensen aan de tafels of corona-passen in de nachthoreca.

Mondkapje

Besloten ruimten: in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die voor het publiek toegankelijk is.

Buitenruimtes: in elke buitenruimte waar het door drukte van mensen niet mogelijk is om een ​​minimale afstand van 1,5 meter tussen hen aan te houden, uitgezonderd groepen van samenwonenden.

Vervoermiddelen: in het lucht-, zee-, bus- of spoorvervoer, inclusief perrons en passagiersstations, of per kabelbaan, evenals in aanvullend openbaar en particulier personenvervoer in voertuigen met maximaal negen zitplaatsen, inclusief de bestuurder , indien de inzittenden van de toeristische voertuigen niet op hetzelfde adres wonen. In het geval van passagiers op schepen en boten is het niet nodig om maskers te dragen wanneer ze zich in hun cabine bevinden, of in de buitenruimten van het schip wanneer de veiligheidsafstand van 1,5 meter kan worden gehandhaafd.

Grote openluchtevenementen: wanneer aanwezigen staan ​​of zitten wanneer 1,5 meter afstand tussen mensen niet kan worden gehandhaafd, behalve voor groepen samenwonenden.

Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar. Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen. De politie kan boetes vanaf 300 euro geven als iemand weigert een mondkapje te dragen.

 

Anderhalve meter

In Spanje is en blijft de norm de anderhalve (1,5) meter afstand binnen en buiten. Op dit moment wordt nog niet gediscussieerd over een verandering in deze algemene en landelijke corona-maatregel. Kan in de buitenlucht de anderhalve meter gewaarborgd worden dan hoeft men geen mondkapje te dragen. Lukt dat echter niet dan moet altijd het mondkapje gedragen worden. In de horeca moeten tafels en stoelen minstens 1,5 meter uit elkaar staan.

Corona-passen

Landelijk gezien is er geen verplichting om een corona-pas te laten zien om horeca (binnen en buiten), evenementen, dierentuinen, pretparken, sportscholen en zwembaden binnen te komen. Regionaal gezien zijn er wel regels wat betreft de coronapas maar alleen om discotheken en andere nachthoreca binnen te mogen komen. Dat geldt voor Catalonië, Balearen eilanden en Galicië. De corona-passen zijn in Spanje, net zoals voorlopig in Nederland en België, ook niet verplicht op de werkplek zoals wel het geval is in Italië.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »