Nederlandse Ambassade in Spanje 1

Gepubliceerd op 4 november 2021 om 14:13


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟯 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟭

Vorige week schetste ik een vrij rooskleurig beeld van de Covid-situatie in Spanje. Dit beeld hoeven we vooralsnog gelukkig niet bij te stellen, want de incidentie is nog steeds rond de 49 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen. Het percentage IC-bedden dat bezet wordt door covidpatiënten is zelfs iets gedaald en blijft ruim onder de hoogrisicogrens van 15%. Kijk voor de volledige cijfers op https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_495_COVID-19.pdf

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Allemaal goed nieuws, waarvan we hopen dat het zo blijft, ook nu men met de dalende temperaturen meer naar binnen zal trekken en veel mensen van de lange najaarsweekend gebruik maken om elkaar op te zoeken. Goed nieuws is dat inmiddels meer dan een miljoen mensen in Spanje hun derde prik, de ‘booster’, hebben ontvangen. Bent u ingeschreven bij de Spaanse gezondheidszorg en denkt u in aanmerking te komen voor die derde prik, neem dan contact op met uw ‘centro de salud’ of huisarts.

Booking.com

In Nederland werd gisteren aangekondigd dat de verplichting van de coronapas wordt uitgebreid, als gevolg van de snelle stijging in besmettingsgevallen en ziekenhuisopnames. In Spanje is die coronapas niet op nationaal niveau verplicht, omdat de autonome regio’s zelf verantwoordelijk zijn voor de geldende maatregelen. Wel onderzoeken steeds meer regio’s de mogelijkheid om zo’n verplichting in te voeren. Zo kijkt Catalonië naar de optie om de coronabewijs te verplichten in de horeca en andere publieke binnenruimten, bijvoorbeeld als er binnen gedanst wordt. Het hooggerechtshof zal moeten beslissen of deze maatregel ook echt van kracht wordt. Als u wilt weten welke maatregelen er in uw regio gelden, kunt u het volgende overzicht raadplegen: https://www.rtve.es/.../mapa-confinamientos.../2041269.shtml

De lage cijfers zorgden ervoor dat de katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen dit jaar weer zonder restricties gevierd konden worden in Spanje. Daarom zag je in allerlei dorpen en steden gezinnen met bloemen en waxinelichtjes naar de kerkhoven lopen, om aandacht te besteden aan de overledenen. Ik kan me goed voorstellen dat dit na de afgelopen anderhalf jaar, waarin veel Spanjaarden dierbaren verloren, een extra lading kreeg.

De afdelingen politieke zaken, economie en defensie van uw ambassade waren de afgelopen dagen druk met de ‘ronde tafel’ die Spanje en Nederland jaarlijks houden over de samenwerking in de Europese Unie. Zoals u wellicht weet, zijn we respectievelijk de vierde en de vijfde economie van de EU. Zeker nu het VK vertrokken is, vinden wij het belangrijk nauw contact te hebben, en waar mogelijk samen invloed uit te oefenen op de koers van de Europese Unie. Dit jaar ging het over ‘open strategische autonomie’, vaktaal om aan te duiden dat we niet geheel afhankelijk willen zijn van andere grootmachten (maar ook niet met onze rug naar de wereld willen gaan staan). Dan hebben we het over zaken als militaire veiligheid, maar ook onze energievoorziening, veilig internet of bijvoorbeeld de levering van grondstoffen, medische materialen en producten. De premiers van beide landen zwengelden de discussie hierover dit voorjaar in Brussel aan, nu werd er met experts besproken welke verdere acties er nodig zijn.

Hoe boeiend en nuttig dat ook was, het was wel jammer dat het daardoor lijkt alsof het mooie lange weekend alweer een eeuwigheid achter ons ligt. We trokken er dit keer op uit richting Aragón. Via Zaragoza, met haar indrukwekkende kathedraal met de drukbezochte kapel van de María del Pilar reden we eerst naar de Monegros, een van de twee heuse woestijnen die Spanje rijk is. Het was er zaterdag grijs en kil en dus extra onherbergzaam. In de dorpjes kwamen we af en toe een heks of een skelet tegen, Halloween wint ook hier aan populariteit. Een uurtje verderop aan de andere kant van de Ebro ligt Bajo Aragón, dat er veel lieflijker uitziet. We sliepen in Urrea de Gaén (560 inwoners) in een fantastisch hotelletje, met avondeten en ontbijt in de bar van dezelfde familie, 50 meter verderop.

Hoogtepunt van het weekend was de autorit over de A-1702 (https://thesilentroute.com/) waar we toevallig op terechtkwamen, met tussendoor een wandeling naar de oorsprong van de Río Pitarque. Onvoorstelbaar mooie landschappen, vlammende herfstkleuren en schitterend gelegen dorpjes – en zelfs in een van de drukste ‘puentes’ van het jaar nauwelijks iemand op de weg. Het nog steeds geldende advies ‘mijdt mensenmassa’s’ was niet moeilijk na te leven. Overigens, de rust heeft voor de bezoeker iets moois, voor mensen uit de streek is het ook wel een zorg. De provincie Teruel is sinds 1960 bijna de helft van haar bevolking kwijt geraakt.

Inmiddels is de provincie net zo dun bevolkt als het enorme Rusland. Het bracht de de Turolenses ertoe een burgerbeweging op te zetten die ‘Teruel Existe!’ heet, die zelfs een zetel in het Spaanse parlement verwierf, en aandacht vraagt voor de moeilijkheden die de leegloop veroorzaakt. U begrijpt dat het toerisme in zo’n streek erg welkom is. Misschien een leuke omweg voor mensen op weg naar hun overwinteringsplek. Vergeet dan niet ook een bezoek te brengen aan het mooie Albarracín en aan de stad Teruel, bekend om zijn vele ‘Mudéjar’-monumenten. Het prijst zich ook wel aan als de stad van de liefde, vanwege het beroemde verhaal van de Amantes de Teruel – waarmee het overigens niet best afliep.

Het was een reisje van ruim twee dagen, maar door de vele indrukken leek het veel langer. Bij een blik op de kaart van Spanje die in de keuken hangt, blijk je dan opnieuw maar een heel klein vlekje van het land te hebben bezocht. Gelukkig komen er nog meer lange weekends aan.

Prettige avond,Jan Versteeg

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »