Nederlandse Ambassade in Spanje 2

Gepubliceerd op 7 januari 2022 om 07:35


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 6 januari 𝟮𝟬𝟮2

Laat ik beginnen met u alle goeds te wensen voor het nieuwe jaar. Ik hoop dat u ondanks de beperkingen fijne feestdagen heeft gehad, en dat u 2022 in goede gezondheid mag doorbrengen.

En daarna val ik maar meteen met de deur in huis. Er is alle reden om, als u naar Spanje reist of daar al verblijft, voorzichtig aan te doen. De cijfers in Spanje zijn – na een lang najaar met een relatief gunstig beeld - fors gestegen en op dit moment is de incidentie een stuk hoger dan in Nederland.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Op basis van de ervaring van vorig jaar, toen de lange vrije weekends en de feestdagen gevolgd werden door een flinke coronagolf in januari, hielden velen al hun hart vast. En door de komst van de zeer besmettelijke omikron-variant begon de stijging dit keer al in december en zijn we inmiddels op aantallen besmettingen (meer dan 2500 per 100.000 inwoners per 14 dagen) terechtgekomen die stukken hoger liggen dan ooit tevoren. 

Booking.com

Gelukkig leidt een besmetting nu veel minder vaak tot opname in het ziekenhuis, en nog minder vaak tot IC-opname. Volgens de experts hebben we dat aan de vaccins te danken, en waarschijnlijk ook aan het feit dat een omikron-besmetting minder ernstig ziek maakt. Diezelfde experts wijzen erop dat dit helaas niet betekent dat er geen grote druk op de zorg ontstaat: de aantallen opnames liggen nu in de buurt van die tijdens de golf van januari 2021 en verwacht wordt dat de stijging nog zeker enkele weken voortgaat, want de piek in de zorg ligt logischerwijs steeds enige weken later dan de piek in de besmettingen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat in de Spaanse kranten veel verhalen te lezen zijn over overbelaste zorgmedewerkers. 

Mensen lopen al twee jaar op hun tenen, en op heel wat plekken worden weer dubbele diensten gedraaid omdat veel collega’s met een COVID-infectie thuis zitten. Dat laatste is overigens ook bij bijvoorbeeld brandweer en politie merkbaar. Het worden nog spannende weken. Kijk voor de volledige cijfers in Spanje op https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_536_COVID-19.pdf

Er is ook een zilveren randje aan deze donkere wolken: men hoopt dat binnenkort de top van deze golf weer voorbij is: er wordt druk geboosterd – bijna 14,6 miljoen mensen hebben hun booster inmiddels ontvangen – en net als bij eerdere golven lijkt het erop dat mensen bij het stijgen van de cijfers voorzichtiger worden (minder de drukte opzoeken, afstand houden, zelftesten doen, etc.).
 
Zoals u weet, is het vandaag ‘Reyes’, Driekoningen, in zekere zin te vergelijken met ons Sinterklaasfeest, de kinderen krijgen thuis kadootjes en normaal gesproken zijn er in de meeste steden en dorpen optochten waarbij de Wijzen uit het Oosten met snoepgoed strooien. Om begrijpelijk redenen vinden die optochten nu dikwijls in aangepaste vorm plaats: het aantal toeschouwers is beperkt, mensen wordt gevraagd afstand tot elkaar te houden en zelfs de drie Wijzen dragen mondkapjes. Het betekent ook de afsluiting van de reeks van feestdagen.
Zoals u eerder heeft kunnen lezen is naar aanleiding van het oplopend aantal besmettingen de mondkapjes plicht in Spanje weer uitgebreid naar de openbare buitenruimte. Dit betekent dat u ook op straat en in andere openbare gelegenheden in de buitenlucht weer een mondkapje moet dragen, ook als 1,5 meter afstand mogelijk is. Er geldt een uitzondering voor gebieden in de natuur waar men gemakkelijk 1,5 meter afstand kan houden en activiteiten waarmee het dragen van een mondkapje niet samengaat, zoals buiten sporten.
 
Verder zijn er op nationaal niveau vooralsnog geen wijzigingen doorgevoerd in de maatregelen. Voor een overzicht van maatregelen op regionaal niveau kunt u kijken op https://travelsafe.spain.info/en/ (Engelstalig) of uitgebreider https://www.rtve.es/.../mapa-confinamientos.../2041269.shtml (Spaanstalig).
Met het toenemend aantal gevallen en het naderend einde van de schoolvakanties krijgen we ook weer meer vragen van mensen die een COVID-besmetting opliepen tijdens hun vakantie in Spanje. U wordt uiteraard geacht om bij een vastgestelde besmetting in quarantaine te gaan. De verplichte quarantaineperiode werd onlangs ingekort door de Spaanse autoriteiten: voorheen moest men na een positieve test 10 dagen in quarantaine, nu zijn dat er 7. De verplichting van 7 dagen quarantaine geldt in Spanje ook voor de mensen waarmee u in nauw contact bent geweest (min. 15 minuten binnen 2 meter afstand) ook als zij negatief testen. Als uw reisgenoten gevaccineerd zijn en negatief testen hoeven zij niet in quarantaine. De precieze details van de nieuwe regeling zullen we met u delen zodra ze officieel zijn gepubliceerd.
 
Het is op dit moment niet mogelijk om een Spaans herstelbewijs in de Coronacheck-App in te voeren. Daarom raden we u in dat geval aan om aan het einde van uw quarantaine een NAAT- of antigeentest af te laten nemen en het testresultaat te gebruiken om mee naar huis te reizen, mocht u niet gevaccineerd zijn. U kunt op dit moment met een negatieve antigeentest, afgenomen binnen 24 uur voor vertrek, naar Nederland reizen. De voorwaarden waaraan het testcertificaat moet voldoen leest u hier: https://www.rijksoverheid.nl/.../inreisregels-eu.... Als u gevaccineerd bent kunt u met uw QR-code terug naar huis reizen, mits u aan de quarantainevoorwaarden heeft voldaan. Informeer in het geval van een positieve test ook altijd de GGD in de gemeente waar u woont. Verder geldt in Nederland nog steeds het advies om na terugkeer van iedere buitenlandse reis een zelftest te doen.
 
Zoals u weet had het eiland La Palma de afgelopen weken een oranje kleurcode vanwege de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja. De regionale autoriteiten hebben onlangs aangegeven dat de vulkaanuitbarsting officieel is beëindigd, waardoor Den Haag heeft besloten de kleurcode voor La Palma van oranje naar geel te veranderen. De kleurcode voor de rest van Spanje blijft vanwege het coronavirus geel. Ik raad u aan om het reisadvies in de gaten te houden zodat u altijd op de hoogte bent van alle actuele ontwikkelingen. https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../reizen/reisadvies
 
Dan nog even voor onze lezers in de omgeving Malaga en Barcelona: binnenkort komt ons consulaire team weer uw kant op om u in de gelegenheid te stellen uw reisdocument te vernieuwen. Dit kan in Malaga van 31 januari t/m 4 februari en in Barcelona van 21 t/m 25 februari. U kunt vanaf nu een afspraak maken via ons online systeem. Zorg dat u alle benodigde documenten meeneemt en doe vooraf de checklist (https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../paspoort-of-id...), anders kan uw aanvraag niet in behandeling worden genomen. Kijk voor meer informatie op https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../paspoort-of-id.... Om teleurstellingen te voorkomen: we kunnen niet garanderen dat we iedereen kunnen helpen bij deze bezoeken met het mobiele aanvraag station, die primair bedoeld zijn voor mensen die (bijvoorbeeld om medische redenen) niet naar de hoofdstad kunnen reizen.

Als extra service proberen we ook zoveel mogelijk anderen te helpen, maar er is op dit moment veel vraag naar documenten en er zit een grens aan onze capaciteit. Ik hoop op uw begrip.

Eigenlijk waren we van plan pas volgende week weer een update te doen, en dan liefst met vooral vrolijk nieuws. Maar het mocht niet zo zijn. Het leek me belangrijk voor u om te weten dat de COVID-situatie in Spanje op dit moment niet gunstig is, en dat extra voorzichtigheid daarom geboden is. Tegelijkertijd: voor zover ik het overzie geldt, zeker ook in Spanje, nog steeds het gezegde ‘na regen komt zonneschijn’. We gaan er weer een zo goed mogelijk jaar van proberen te maken.

Prettige avond, Jan Versteeg

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »