Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Beleef Spanje » Bezienswaardigheden » Mezquita, de kathedraal van Córdoba


Mezquita, de kathedraal van Córdoba

Mezquita, de kathedraal van Córdoba - Bezoek de Spaanse stad Córdoba met de Mezquita

De Mezquita, wat moskee betekend is de kathedraal van de Andalusische stad Córdoba. De kathedraal van Córdoba staat in het historische centrum van de stad. De kathedraal van Córdoba staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.  Voor de Reconquista was het moskee, daarna werdt het een kathedraal.

Mezquita van de stad Córdoba

De Visigotische kerk

De Mezquita is een uniek architectonisch monument op de plaats waar ooit de Visigotische kerk Vincentius van Zaragoza stond, die op de fundamenten van een Romeinse tempel was gebouwd. Na de verovering van Córdoba in 711 door de Moren werd vanaf de achtste eeuw een moskee gebouwd.

Nadat de Moren in de achtste eeuw de gebieden rond Córdoba veroverden, werd de helft van de Visigotische Sint-Vincentiuskerk - onder dreiging van onteigening - verkocht aan de aanwezige moslims. Toen die helft te klein bleek voor de groeiende islamitische bevolking, kochten de moslims ook de andere helft van de kerk, zodat de katholieke gemeenschap genoodzaakt werd de kerk op te geven.

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Moskee

Het oorspronkelijke kerkgebouw werd gesloopt en men begon met de bouw van de moskee. Abd el-Rahman I (756-788) liet daarvoor rond 780 de marmeren zuilen van nabijgelegen Romeinse villa’s gebruiken. Deze waren echter te klein om de juiste hoogte te behalen. Door een tweede boog aan te brengen kon dit alsnog worden bereikt. De moskee heeft hieraan zijn unieke bouw te danken.

 

In 848 liet Abd el-Rahman II een speciale gebedsruimte aanbrengen, de huidige Capilla de Villaviciosa. Al-Hakam II breidde in 961 de moskee uit, waarbij de mihrab werd aangebracht. Opmerkelijk is dat deze niet de qibla volgt; in plaats van 112 graden (richting Mekka) heeft men hier 150 graden gehanteerd. De reden is onbekend.

Voor de eerste keer werd de gebedsrichting aangegeven met een nis in de muur, wellicht door christelijke of Romeinse beïnvloeding. De huidige omvang werd in 987 bereikt door de toevoeging van 8 extra beuken door Al-Mansoer. Daardoor ging een gedeelte van de symmetrie verloren en verloor de gebedsnis de centrale positie. De Mezquita was eertijds de grootste moskee van Europa, tweede grootste na die van Mekka en had een capaciteit om twintigduizend mensen te herbergen.

fietsen in spanje - Beleef Spanje

Multireligieus gebouw

Moslims in heel Spanje hebben gelobbyd in de Rooms-Katholieke Kerk om hen in het complex te laten bidden, waarbij de Islamitische Raad van Spanje een formeel verzoek indient bij het Vaticaan. De Spaanse kerkautoriteiten en het Vaticaan zijn echter tegen deze beweging. Deze veldslagen over de kathedraal weerspiegelen het betwiste beeld van wat de Spaanse geschiedenis en de Spaanse identiteit vormt. Onlangs zei het bisdom van Cordoba in een verklaring: "We roepen politici en instellingen op om verantwoordelijkheid te tonen en deze valse controverse niet te voeden die alleen maar voor verdeeldheid zorgt." In juli 2019 sloot de nieuwe burgemeester van Córdoba, Jose Maria Bellido, een commissie die eigendomsrechten op de Visigotische kathedraal, een voormalige moskee, onderzocht en zei dat deze gereserveerd moest zijn voor de katholieke eredienst. Hij merkte op: "Er zijn geen administratieve taken die voortvloeien uit deze commissie en ik ben niet van plan deze opnieuw te activeren."

 

Openingstijden

  • Maart-Oktober: 10:00 - 19:00 uur op maandag t/m zaterdag
    Van 8:30 - 11:30 en 15:00 - 19:00 uur op zon- en feestdagen
  • November-Februari: 10:00 - 18:00 uur op maandag t/m zaterdag
    Van 8:30 - 11:30 en 15:00 - 18:00 uur op zon- en feestdagen
Mezquita, wat moskee betekend, is de kathedraal van de Andalusische stad Córdoba - Beleef Spanje
Bron: Wikipedia

Misschien ook interessant:

Wat gaan we ondernemen in Barcelona?