Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


NATIONAAL PARK GARAJONAY OP LA GOMERA

Het  Spaanse Parque nacional de Garajonay in het Nederlands Nationaal park Garajonay, op het Canarische eiland La Gomera.  Het Parque nacional de Garajonay kwam in 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te staan nadat het in 1981 in Spanje werdt uitgeroepen tot nationaal park.

NATIONAAL PARK GARAJONAY OP LA GOMERA

Foto: Wikipedia

Gehuld in nevelen of in de stralende zon; de laurierbossen van Parque de Garajonay lijken een landschap geplukt uit de prehistorie, de dinosaurussen van destijds weggedacht. Deze magische plek is eigenlijk in eeuwige nevel gehuld. Het is gigantisch oud en bestaat al sinds het Tertiair geologische tijdperk. Het ligt op het mooie eiland la Gomera, een van de Canarische eilanden.

Booking.com

Het park is bijna  4000 hectare groot wat overeen komt met ongeveer 40 km2 en dat betekend dat dit ongeveer tien procent van het eiland La Gomera is. Trouwens vanaf 1988 heeft het park ook de status 'Europees vogelreservaat'.

 

Het reservaat heeft een overvloed aan watervallen, beekjes, watervallen, natuurlijke poelen en grote poelen die zijn opgegraven door de cirkelvormige erosie van rivierwater. De hoge luchtvochtigheid draagt op zijn beurt bij aan het versterken van een vegetatie van grote ecologische waarde met ecosystemen van loofbossen, oeverbossen, bergbezems en alpengraslanden. De fauna is inheems en zeer overvloedig en herbergt verschillende bedreigde diersoorten.

Het klimaat biedt opmerkelijke contrasten, afhankelijk van de hoogte. Over het algemeen zijn de temperaturen niet extreem, met overvloedige matig koude winters en niet erg hete zomers. De regenval in het gebied varieert tussen de 1500 en 2000 mm per jaar, waarbij in de winter vaak sneeuw op de bergtoppen valt.

Dit komt heel dicht in de buurt van het landschap uit The Lord of the Rings en The Hobbit.

NATIONAAL PARK GARAJONAY OP LA GOMERA

Foto: Wikipedia

Het park is vernoemd naar de rotsformatie van Garajonay; het hoogste punt van het eiland op 1.484 m. en ligt grotendeels op een plateau met een hoogte van 790-1.400 m boven het zeeniveau. De naam 'Garajonay' baseert voorts op een oud verhaal van de Guanchen over Gara en Jonay; een soort Canarische Romeo en Julia.

 

Inheemse fauna

De laurierbossen hebben een gevarieerde onderbegroeiing en huisvesten een rijk leven aan planten, ongewervelden, vogels en vleermuizen, waaronder een aanzienlijk aantal endemische soorten.

Onder de duizend diersoorten in het bos, waarvan er ongeveer honderdvijftig inheems zijn, vindt men bijvoorbeeld de reptielen Gallotia gomerana en de West-Canarische skink. Ook de   mediterrane boomkikker kan men er aantreffen.

 

Het park staat bekend als een van de beste plaatsen om twee soorten Canarische duiven te observeren; de laurierduif en de bolles laurierduif.

 

Overige

Tijdens een grote bosbrand in augustus 2012 werd achthonderd hectare van het park in de as gelegd. Het bezoekerscentrum van het park. Juego de Bolas. bevindt zich in La Palmita-Agulo. De tuinen rondom hebben het karakter van een botanische tuin. Het nationale park wordt doorkruist door een dicht netwerk van wandelpaden.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR la gomera NOOIT VERGEET.

Bron:  Wikipedia

Wat gaan we ondernemen op La Gomera?

Misschien ook interessant :