Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


 Médulas in El Bierzo, Castilla y León

Las Médulas ligt vlakbij de Spaanse stad Ponferrada in de provincie León.  Las Médulas was de belangrijkste en bekendste goudmijn in het Romeinse Rijk en is ook door de UNESCO erkend als Werelderfgoed.

NATIONAAL PARK GARAJONAY OP LA GOMERA

Foto: Wikipedia

Het adembenemend landschap van Las Médulas is tot stand gekomen van de Ruina Montium, een Romeinse mijntechniek wat door Plinius de Oudere is beschreven en bestaat uit de berg te doorboren van de berg en het met grote hoeveelheden water te doorspoelen, dat de berg letterlijk in storte. In de omgeving van de Las Médulas was niet genoeg water aanwezig zo werd er van de Sierra de la Cabrera via een kanaal systeem van een paar honderd kilometer lang water naar de berg gebracht.

Booking.com

Las Médulas betekent roodgekleurde aarde, bergen en rotsformaties die boven kastanjes en eikenbomen uittorenen. Las Médulas vormen een monument van de natuur daterend uit de Romeinse tijd. Als je hier doorheen wandelt, begeef je je in een andere wereld waarin al je zintuigen op scherp staan. Las Médulas is een van de meest bijzondere culturele parken die Spanje bezit. Als je gaat, ga dan vooral naar de mirador van Orellán voor een prachtig uitzicht.

Beschrijving van Las Médulas in de oudheid.

Plinius de Oudere beschrijft in Naturalis Historia : "Wat in Las Medulas gebeurt is groter dan reuzenwerk. (...) Maandenlang kunnen de mijnwerkers de zon niet zien en velen sterven in de tunnels.

Dit soort mijn heet Ruina Montium." Plinius zegt ook dat jaarlijks 20.000 Romeinse ponden goud werden gedolven.

Delen van de aquaducten zijn nog steeds goed bewaard gebleven op steile locaties, waaronder enkele uit rotsen gehouwen inscripties .

NATIONAAL PARK GARAJONAY OP LA GOMERA

Foto: Wikipedia

Onderzoek naar Las Médulas werd voornamelijk uitgevoerd door Claude Domergue (1990).  Systematisch archeologisch onderzoek van het gebied wordt echter sinds 1988 uitgevoerd door de onderzoeksgroep Sociale Structuur en Territory-Landschapsarcheologie van de Spaanse Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek ( CSIC ). 

Als gevolg hiervan was Las Médulas niet langer alleen een goudmijn met zijn technieken, maar werd het een cultureel landschap waarin alle implicaties van de Romeinse mijnbouw duidelijk werden. 

Het onderzoek en de opgravingen van pre-Romeinse en Romeinse nederzettingen in het hele gebied maakten nieuwe historische interpretaties mogelijk die de studie van de Romeinse mijnbouw enorm verrijkten. 

Een positief resultaat van deze systematische studies was de opname van Las Médulas als werelderfgoed in 1997. Sindsdien wordt het beheer van het Cultureel Park gecontroleerd door de Las Médulas Foundation, die zowel lokale, regionale als nationale belanghebbenden omvat. publiek en prive. 

Momenteel dient Las Médulas als een voorbeeld van een goede research-management-society toegepast op erfgoed. 

 

Milieu-impact 

De enorme omvang van de mijnbouw in Las Médulas en andere Romeinse sites had een aanzienlijke impact op het milieu . IJskern gegevens uit Groenland suggereren dat de minerale luchtverontreiniging een hoogtepunt bereikte tijdens de Romeinse periode in Spanje. Niveaus van atmosferisch lood uit deze periode werden pas weer bereikt tijdens de industriële revolutie, zo'n 1700 jaar later. 

 

De opname van Las Médulas als werelderfgoed was om vergelijkbare redenen controversieel. De afgevaardigde uit Thailand was tegen de aanwijzing omdat hij de locatie beschouwde als "een resultaat van menselijke destructieve activiteiten en tevens schadelijk voor de nobele zaak van bevordering en bescherming van het milieu".

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :