Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Selva de Irati in het baskisch Iratiko Oihana woud

Beleef de pracht van het bos in deze unieke enclave in Spanje gevoel dat je overvalt als natuur, cultuur en gastronomie je tot in het diepst raken.

Selva de Irati , dit woud/bos ligt oostelijk van woud/bos van Europa waarbij het Zwarte Woud het grootste is. Het Woud van Irati vind je aan de voet van valleien Aezkoa en Salazar.

Selva de Irati , dit woud/bos ligt oostelijk van de Pyreneeën in de regio Navarra,

Het Irati-bos

Er is veel geschreven over het Irati-woud en zijn onbetwistbare schoonheid. En dat is normaal, want het is een van de grootste en best bewaarde woud in Europa. Een uitgestrekt bos dat, hoewel het sinds de 15e eeuw wordt geëxploiteerd, in topvorm wordt bewaard dankzij het respect dat de inwoners van deze valleien hebben getoond.

Booking.com

Onder andere beuken, eiken, sparren, berken, wilgen, varens en mos dienen als een thuis voor herten, reeën, wilde zwijnen en tal van andere bewoners, die deze omgeving een grote ecologische rijkdom brengen.

 

Oh, en laten we de kleinere buren niet vergeten, voor wie het Irati Forest een speciale beschermingszone, de Avifauna en dat blijkt, met spechten -voor wie het Irati Forest een van hun laatste bolwerken is-, fluitende zwarte en witte snavels. En ook grote roofvogels zoals de lammergier, de slechtvalk of de steenarend.

Een geweldige familie in een geweldige verblijfplaats.

Dit prachtige behoud en deze biodiversiteit is ook te danken aan de drie beschermde gebieden van het Irati-bos: de natuurreservaten Mendilatz en Tristuibartea en het integrale reservaat Lizardoia, die bijdragen aan de goede gezondheid van het bos.

 

Ontdek dit droomlandschap waar legendarische personages hebben geleefd zoals heksen en lamias (fantasiewezens met vrouwenhoofd en drakenlijf), die gebruik maakten van de mist om de geest van Juana de Labrit - de vergiftigde koningin van de Hugenoten in Parijs - rond te dragen en om degenen die zij onderweg tegenkwamen te laten verdwijnen. Vergeet ook niet dat hier Basajaun, woont, de heer van het bos. Dit is een grote gestalte met lang haar en wonderlijke krachten, die leniger is dan de herten. Komt u hem op uw wandeling tegen, sla dan niet op de vlucht maar luister naar zijn bevelen. Dan zal hij u tijdens uw bezoek aan het bos begeleiden en beschermen.

 

Het is een bos waar u vele indrukken zult opdoen: de ontmoeting met de natuur, het wilde gekabbel van het water dat tussen beuken en sparren stroomt, de koelte van de rivier de Irati of van het stuwmeer van Irabia, het vluchtige geluid van de dieren en de vallende bladeren in de herfst, de geur van de bosvruchten en de zachtheid van de grasdeken die deze juweel van de Pyreneeën afdekt. 

Pak een fototoestel en bergschoenen en wandel langs een van de afgebakende wandelpaden door het bos.


Het Woud van Irati is op twee plaatsen toegankelijk: aan de westelijke zijde vanaf Orbaizeta en aan de oostkant vanaf Ochagavía, waar zich bovendien het Interpretatiecentrum bevindt. Dit is een goed vertrekpunt om informatie in te winnen over het bos en zijn omgeving.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :