Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Heerlijk verfrissende Spaanse drankjes

Lekker verkoelende alcoholische en niet alcoholische Spaanse drankjes

Als je met de vakantie bent in Spanje en zeker in de zomer, kan het echt warm tot heet zijn. Dan kan een lekker koud glas, natuurlijk met een heerlijk drankje, voor de nodige verkoeling zorgen.

Nu heeft Spanje diversen heerlijke speciale gekoelde drankjes, je kunt er verschillende in andere landen tegenkomen maar vaak zijn ze toch van Spaanse oorsprong of gewoon ze smaken wel heel lekker als je in Spanje met zon, zee en strand.

'Si el mar fuera vino, todo el mundo sería marino.' als de zee van wijn was, zou iedereen zeeman zijn. Ze weten in Spanje, goed hoe rode wijn gemaakt moet worden, maar ze weten ook wat je allemaal met die rodewijn kunt doen.

Lekker verkoelende alcoholische en niet alcoholische Spaanse drankjes

Wanneer het kwik boven de 35 graden stijgt en de airconditioning of Spaanse waaier niet genoeg afkoeling geeft, dan is een lekker koud glas wijn, bier, frisdrank, water of wat dan ook heerlijk. Hieronder hebben we een aantal typische en wellicht niet zo’n typische Spaanse dranken op een rij gezet om het hoofd koel te houden deze zomer. Let wel, als er alcohol in zit, drink dan met mate en doe geen domme dingen.

 

De lekkerst verkoelende Alcoholische drankjes:

Tinto de verano

Deze alcoholische drank moet je niet verwarren met de Sangría. Tinto de Verano wordt ook wel de “Rode Zomer Wijn” genoemd en wordt veel gedronken in Spanje. Tinto de Verano is veel simpeler om te maken dan de Sangria want het enige wat je nodig hebt is een glas rode wijn en een glas gaseosa, dit is in Nederland niet te verkrijgen kun je ook Sprite of 7-up gebruiken. Soms wordt er rum bij de Tinto de Verano gedaan en/of ijsblokjes om het extra koud te maken. Op veel plaatsen kun je je eigen Tinto de Verano maken en wordt de fles rode wijn samen met een fles gaseosa geserveerd waarna je zelf kunt gaan mixen.

Verano Tinto drinkt makkelijk weg, lekker koel hier kun je echt wel een paar glazen van drinken om daarna op de fiets met een ernstig gezicht thuis te komen. Maar het is  echt "fokking lekker"

De Spaanse Sangría

De Spaanse Sangría

Wie kent het niet, dat heerlijke koude Sangría uit de kan. Sangría is een licht alcoholische drank bestaande uit enkele standaard elementen zoals rode wijn, koolzuurhoudend mineraalwater of Fanta naranja/lemon, suiker, stukken vruchten zoals sinaasappel, citroen, appel of perzik en eventueel likeur of brandewijn. In sommige streken van Spanje, zoals Catalonië, maakt men tevens een sangría van mousserende cava in plaats van rode wijn.

Traditiegetrouw wordt de sangría geserveerd in een karaf met daarin ijsblokjes om de drank koel te houden en een houten lepel om zo de vruchten die erin zitten van de bodem te halen. Overigens worden de vruchten er meestal voor de toeristen ingedaan aangezien de Spanjaarden zelf daar niet zo gek op zijn. Sangría koelt weliswaar af in de zomer maar pas op dat je niet teveel drinkt want er zit alcohol in en onder de Spaanse zon komt dat iets harder aan, meestal op het moment dat je wilt opstaan.

Booking.com

Hier een lekker recept

Hier een lekker recept van de Spaanse krant El Mundo. Flesje wijn, 40 cl Fanta, kaneelstokje; appel, perzik en peer in stukjes; de schillen van een citroen en sinaasappel (dus niet het vruchtvlees). Een shotje brandy hoeft niet, mag wel. Doe maar wel. Een paar uur in de koelkast en uitschenken in glazen met ijs. 'Oh hallo daar.' De stukjes fruit doordrenkt met de drank zijn zalig. 'Dit zijn de fruitsalades waar ik van hou.' Drinkt makkelijk weg, te gemakkelijk, doe er nog maar een. 'Levensgevaarlijk.' Een sluipmoordenaar. Tingelingeling.

bron: Volkskrant.nl

Sidra in het Nederlands Cider

Sidra in het Nederlands Cider

Vooral in de noord Spaanse regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland drinkt men de typische Sidra of in het Nederlands, Cider. In de deelstaat Asturië wordt 80% van alle Sidra’s gemaakt waarna deze drank door heel Spanje verspreidt wordt. Cider is een alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van vruchten, vooral appels, in principe zonder toevoeging van extra suiker. De Sidra kan overal drinken worden maar komt het meeste tot haar recht in de speciale bars met de naam siderias. Het theatrale inschenken van de drank waarbij de fles hoog wordt gehouden en langzaam aan het glas ver daaronder wordt gevuld, heeft de drank populair gemaakt. De reden dat men de drank zo inschenkt is niet alleen dat het er leuk uitziet maar dat er luchtbubbels in de Sidra komen die de smaak lekker maakt.

Kalimotxo - die men “calimocho” noemt

Kalimotxo - die men “calimocho” noemt

Deze drank die men “calimocho” noemt en ook zo uitspreekt is oorspronkelijk afkomstig uit het Baskenland maar wordt inmiddels in heel Spanje gedronken. Het gaat om een 50-50 mix van rode wijn met coca cola, een vreemde combinatie op het eerste oog maar veel gedronken door onder andere de Spaanse jongeren tijdens de typische botellón, drinksessies op straat waarbij de jeugd eigen gemaakte mixdranken maakt. Het wordt echter tegenwoordig ook veel gedronken in de bars en discotheken.

Laten we er maar niet omheen draaien: de theorie doet rillingen over je rug lopen. Rode wijn met cola *KOTS*. Volgens de overlevering is dit Baskische drankje ontstaan tijdens een festival, waar de rode wijn niet te hachelen was en aangelengd moest worden.

De eerste slok: het smaakt naar wijn met cola. Beetje weeïg, maar niet onprettig. 'Best oké' zegt iemand. 'Verfrissend.' Na een paar slokken blijkt dat de praktijk van de Kalimotxo helemaal niet zo erg is als de theorie. 'Als je me zou vragen wat ik wil drinken: niet per se dit. Maar als je zegt dat we alleen nog maar dit hebben: prima.'

bron: Volkskrant.nl

Niet alcoholische dranken:

 

Horchata

Horchata Beleef Spanje

Vooral in de regio Valencia maar ook steeds meer daar buiten wordt gedurende de zomermaanden de koude drank Horchata gedronken. Het gaat hier om een melkachtige drank die erg koud geserveerd wordt en bestaat uit aardamandelen (of tijgernoten), water en suiker. De Horchata heeft een typische smaak en je moet er van houden of niet. Naast Spanje wordt de Horchata ook gedronken in Italië, Malta en Frankrijk. De koude Horchata wordt vaak gecombineerd met de Fartons, een lang smal broodje met een suikerlaagje erop die men in de Horchata dompelt maar ook los gegeten kunnen worden (ze zijn verkrijgbaar bij o.a. de Mercadona in Spanje).

Het koude drankje Granizado

Het koude drankje Granizado Beleef Spanje

Het koude drankje Granizado wordt op vele manieren en diverse smaken geserveerd en is eigenlijk te vergelijken met het schaafijs wat ook in andere landen buiten Spanje te vinden is. De meest bekende Granizados zijn die met een citroensmaak en aardbeismaak. Overigens drink je de Granizado door een rietje, iets wat moeilijk is aangezien het drankje redelijk dik geserveerd wordt. Daarnaast moet je oppassen dat je het niet te snel naar binnen drinkt want het is zo koud dat dit behoorlijk zeer doet in de keel.

Café con hielo

Café con hielo beleef Spanje

Wie van koffie houdt wil dat ook in de warme zomermaanden drinken maar soms is het gewoon te warm. Daarom bedacht men in Spanje de Café con hielo, oftewel koffie met ijs. Normaal gesproken wordt er een kopje (of glas) koffie geserveerd, dat kan een Café solo, Cortado, Café con leche of Carejillo zijn met daarnaast een glas met daarin ijsblokjes. Mengen doe je dan zelf. De oorspronkelijke Café con hielo bestaat uit een iets grotere Café solo (zonder melk dus) waarbij er iets meer koffie gegeven wordt en een groot glas met 2 of 3 ijsblokjes. In Valencia heeft Café con hielo een andere benaming en wordt deze ook wel Café del tiempo genoemd waarbij men soms een schijfje citroen toegevoegd.

Gazpacho

De Gazpacho is een koude soep bestaande uit rauwe groenten, kruiden en tomaat. De Gazpacho kan gegeten worden door deze in een soepkom te doen en daarbij croutons, paprika en uitjes toe te voegen maar de Gazpacho kan ook zo los gedronken worden waarbij deze drank niet alleen verkoelend is maar ook nog eens de maag vult en je genoeg vitaminen en zout geeft om weer verder te werken, wandelen of zonnen.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: