Beleef Spanje »  Reisblog Spanje


reisblog over spanje

reisblog spanje MET hotspots en persoonlijke tips

Blog Beleef Spanje - Hier vind je al het reis en vakantienieuws dat je moet weten en alle reis en vakantie nieuwtjes die je wilt weten over  Spanje!

Blog Beleef Spanje met veel informatie en tips over Spanje: bezienswaardigheden, geschiedenis, gastronomie, reizen, cultuur, eten en drinken, natuur en nog veel meer.

Blog Beleef Spanje met reis- en vakantie indrukken, reis- en vakantie informatie, reisadvies en reis- en vakantie aanbod en vele leuke tips. De mooiste bezienswaardigheden en de geschiedenis van Spanje ,  alles over het weer & klimaat , de Spaanse cultuur, eten en drinken en de Spaanse Costa's en zijn prachtige stranden en de leukste activiteiten van Spanje

Beleef het authentieke Spanje -  Zoek je overnachtingen in Spanje of een goedkoop reisaanbod voor Spanje? Wil je weten wanneer zijn de feestdagen of wanneer begint de schoolvakantie in Spanje? Dan vind je hier goede vakantietips voor Spanje en de regio's en/of de provincies van Spanje. Wat zijn de beste Spaanse Costa's of de mooiste Spaanse eilanden, Veel toeristische informatie over Spanje en nog heel veel meer. Beleef, Ontdek en Geniet van het het originele Spanje!

Ontdek dit zonovergoten land en beleef het echte Spanje en zijn ongelooflijke schoonheid, geniet van dit prachtige land en zijn Spaanse levensstijl. Spanje heeft fenomenaal mooie natuurgebieden met een schitterend binnenland, met amandelbomen en olijfbomen, prachtige meren en geweldige berg- en rotsformaties. Spanje bezit meer als 4000 km lange kustlijn, geen wonder dus dat Spanje prachtige hagelwitte stranden heeft met heerlijk wuivende palmen en met  turquoise blauw water

Juli 2020
Juni 2020

Dorpen in de regio Murcia

In het zuidoosten van Spanje vind je de Costa Cálida die ligt aan de Middellandse Zee in de regio Murcia. In het Noorden gaat de Costa Cálida over in de Costa Blanca (Comunitat Valenciana) en in het zuiden begint de Costa de Almería (Andalusië). De belangrijkste stad aan deze  costa is de havenstad Cartagena en de hoofdstad van deze regio is Murcia maar die ligt in het binnenland.

Lees meer »

De Oriënt Express - Al Andaluz

Wist je dat de Al Andalus-trein de langste is die op de sporen in Spanje rijdt? Met een lengte van 450 meter zou het vergelijkbaar zijn met een wolkenkrabber van 150 verdiepingen. Dit komt door de 14 wagonwagens, die in totaal 74 personen herbergen, verdeeld over twee restauratiewagens, een keukenwagen, een barwagen, een speel kamerwagen, zeven slaaprijtuigen.

Lees meer »

Vakantie in oktober Spanje

In de herfstvakantie is bijna heel Nederland een weekje vrij en ook de scholen sluiten. Deze periode is dus perfect om er met het hele gezin nog even lekker tussenuit te gaan. Voor een leuke meerdaagse stedentrip bijvoorbeeld, of voor een weekje relaxen onder de zon!

Lees meer »

Traditionele Spaanse dansen

De oorsprong van de sardana is niet helemaal traceerbaar - sommigen geloven dat ze teruggaan tot de oude Romeinse tijd - maar de meesten zijn het erover eens dat tegen de 19e eeuw de dans wijdverbreid was in de Catalaanse regio's Empordà, Roselló en Garrotxa. De dans wordt uitgevoerd door een kring van afwisselende mannen en vrouwen die elkaars hand vasthouden en in ritme dansen op een live band genaamd cobla . Het is een populaire groepsdans die wordt uitgevoerd tijdens feesten en openbare bijeenkomsten en is een symbool geworden van de Catalaanse identiteit .

Lees meer »

Polbo á feira

De traditionele Pulpo a Feira wordt gekookt in grote koperen potten want zo blijft de smaak het best behouden. Geserveerd op een houten borden in stukken geknipt bestrooit met paprikapoeder (in Galicië bekend als pemento en pemento picante) , zeezout en een grote scheut goede olijfolie. Volgens overlevering mag er bij het eten van octopus geen water worden gedronken, daarom wordt het gerecht meestal geserveerd met een jonge roodwijn of misschien nog beter met een Albariño een fijne goede witte wijn uit Galicië, met D.O. Rías Baixas

Lees meer »

De Spaanse enclaves van Noord-Afrika

Marokko werd gezien als een strategische handelslocatie vanwege de ligging aan de Straat van Gibraltar . Hoewel het niet was opgenomen in de oorspronkelijke plannen om Afrika te verdelen tijdens de conferentie in Berlijn, bleven Frankrijk en Spanje strijden om invloed in de regio. Algerije, de buurman van Marokko in het oosten, maakte sinds 1830 deel uit van Frankrijk.

Lees meer »

Agua de Valencia

Agua de Valencia is een traditionele cocktail van Valencia. Het werd voor het eerst gemaakt in Valencia in 1950 en het is nog steeds populair. 

Lees meer »

Tortillitas de camarones

In Andalusië wordt typisch de garnalensoort Palaemon longirostris gebruikt, waarvoor camarón de lokale naam is.  Omdat de garnalen zo klein zijn, is het te moeilijk om ze te pellen, dus ze worden heel gekookt. Deze specifieke garnalensoort is moeilijk te vinden buiten Andalusië. Een andere soort gepelde garnalen kan als vervanging dienen, maar zonder Palaemon longirostris zal de smaak van het gerecht anders zijn. 

Lees meer »

Colonia de Santa Eulalia

De nacht valt in landelijke Vinalopó de Alto (Sax - Villena) en de mist hangt over de ruïnes van de kolonie van Santa Eulalia, een verlaten dorp waar  nog slechts enkele families wonen. 

Lees meer »

De mooiste Spaanse Costas

De volgende Costa kan natuurlijk alleen maar de Costa del Sol zijn: de zonnekust van Spanje met maar liefst 300 dagen per jaar zon! Hier vind je de mooiste en fijne stranden grenzend aan kristalhelder, blauw water. Maar dat is niet alles… De Costa del Sol is rijk aan kunstzinnige steden en idyllische dorpjes. Het is zeker aanbevolen om bijvoorbeeld het dorpje Estepona te bezoeken: een verborgen juweeltje dat vaak over het hoofd gezien wordt vanwege het bruisende Marbella dat hier vlakbij ligt. Naast Marbella zijn er nog talloze bekende badplaatsen te vinden die jaarlijks veel Nederlandse bezoekers trekken, zoals Torremolinos, Fuengirola en de bekendste stad aan deze kust: Malaga. De geboorteplaats van Picasso en een stad vol historie die zich heeft ontpopt tot een bruisende badplaats en zowel liefhebbers van cultuur als echte zonaanbidders trekt.

Lees meer »

DE MUREN VAN BARCELONA

De stad Barcelona volgt, net als veel andere steden in Europa, het patroon van steden die in de eerste eeuw voor Christus zijn gesticht. De keizer Augustus besloten om meerdere kolonies te stichten in Hispania, onder hen Barcino , die Barcelona werd. Vanaf de oprichting was de stad omgeven door muren om de inwoners te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. 

Lees meer »

Spaanse Koude koffie

Frappé (in het Frans geslagen) is een schuimend Grieks koffiedrankje gemaakt van oploskoffie dat koud gedronken wordt. Het wordt geserveerd in hoge glazen met een rietje en een glas water en het wordt naast de Grieken ook veel gedronken door toeristen.

Lees meer »

Klaprozenveld in Zamora

Op 24 mei plaatste de Japanse Ambassade op Twitter een foto van het klaprozenveld in Zamora en meteen werd dat opgepikt door o.a. de Spaanse televisie waarna het niet lang duurde voordat veel influencers en Instagrammers zich naar het bloemenveld haasten om foto’s te maken.

Lees meer »

Muurmozaïek van de kus

Deze kus is een mozaïek die uit 4.000 tegels bestaat, verdeeld is  50 rijen en 80 kolommen, met een oppervlakte van 30,4 m² en 3,8 meter hoog is en 8 meter lang.

Lees meer »
Mei 2020

De tijgermug in Spanje

Het weer wordt weer mooier en warmer en de de zomermaanden staan voor de deur, dan is ook weer de tijgermug in aantocht wat soms gepaard gaat met pijnlijke tijgermuggen beten. Naast de gewone muggen die overal te vinden zijn, hebben steeds meer delen van Spanje te maken met de “mosquito tigre” ofwel tijgermug. Hieronder een tekst en uitleg en diverse tips over het wel en wee van de tijgermug in Spanje.

Lees meer »

De Biznaguero en zijn biznaga’s

De biznaga is een samengestelde bloem: kleine jasmijnbloemetjes worden in een gedroogde stengel van een wilde distel genaamd nerdo of de stengel van de gedroogde hinojo gestoken, een venkelbloem Lat. Ammi Visnaga. Op die manier stelt men een aromatisch boeketje of tuitje samen.  De familie van de jasmijnbloem heeft diverse kleurvarianten zoals wit, geel en roze. De meest voorkomende is de witte Koningsjasmijn die een bijzondere zoete geur afgeeft. De Biznaga komt hoofdzakelijk in de omgeving van de stad Málaga voor. Wij geven aan onze geliefde een prachtige rode roos zo geven de Malagueños hun geliefde een Biznaga.

Lees meer »

Wentelteefjes Vs ‘torrijas’

Deze heerlijke traktatie, met recepten die dateren uit de jaren 1600, is zeer traditioneel voor Pasen. De Torrijas zijn een beetje te vergelijken met de in Nederland ons bekende wentelteefjes maar dan met honing. Dikke stukken – van het liefst enkele dagen oud – brood worden geweekt in een mengsel van melk en ei, vervolgens gebakken in olijfolie en geserveerd met honing en/of suiker en kaneel.

Lees meer »

Veel gebruikte Spaanse woorden

Wellicht heb je het wel eens gehoord als opmerking van een Spanjaard als je iets raars deed of gewoon als korte opmerking. “Guiri” is het woord of benaming die de Spanjaarden de westerse buitenlandse toeristen en inwoners van het land hebben gegeven. Het woord “guiri” wordt zowel voor mannen alsook vrouwen gebruikt. Het maakt voor een Spanjaard niet uit hoelang je al in Spanje op vakantie komt of hoe lang je er al woont, je zult altijd een “guiri” blijven, ook al beheers je de taal goed en ben je volledig geïntegreerd in de Spaanse maatschappij.

Lees meer »
April 2020

De kleurrijkste Spaanse pleinen

Plaza de La Glorieta (officieel: Mirador de la Glorieta [1]) is een plein ontworpen met mozaïeken, sculpturen, pergola's en banken in Las Manchas de Abajo, een stad in de gemeente Los Llanos de Aridane op La Palma.

Lees meer »

Hondarribia

Spanje • Baskenland • Gipuzkoa • Reisimpressies van het stadje Hondarribia. Het kleurrijke Baskisch stadje Hondarribia genoemd en in het Spaans : Fuenterrabía. Het stadje Hondarribia ligt aan de monding van de Bidasoa- rivier, in Gipuzkoa , in het Spaanse Baskenland die de natuurlijke grens met Frankrijk vormt. Dit Baskische grensstadje ligt op een klein voorgebergte met uitzicht op Hendaye ( Frankrijk ) over de baai van Txingudi.

Lees meer »

Vaak gemaakte Spaanse taalfouten

Onderstaand geven we een klein overzicht van enkele van die ‘storingen’ die kunnen voorkomen bij Nederlandstaligen die het Spaans willen spreken maar de grammatica nog niet zo goed onder de knie hebben. Dat kan soms voor vreemde en komische situaties zorgen maar al doende leert men dus …. dit zijn de bekendste ‘storingen’.

Lees meer »

Wijnroutes in Spanje

Spreekt men over Spanje dan spreekt men over de Costa's en zijn stranden. Maar Spanje betekend  cultuur, natuur, gastronomie en … ja natuurlijk wijn. Spanje is een uitmuntend wijnland en steeds meer mensen uit de hele wereld weten dat. Spanje heeft vele bekende wijnregio’s zoals Penedés, Ribera del Duero, Priorato, Rioja, en Jerez dit zijn wel de meest bezochte wijngebieden. Hier een klein overzicht van de bekendste en geweldige wijnroutes in Spanje.

Lees meer »

De meest angstwekkende wandelpaden van Spanje

We hebben hieronder een paar wandelpaden voor je op een rijtje gezet. Deze wandelpaden liggen  allemaal verspreid door heel Spanje.  Dus mocht je eens in de buurt van een van deze wandelpaden komen,  en je bent een wandel fan, bezoek dan zeker het genoemde wandelpad en de moeite wordt zeker beloond.

Lees meer »

Wat is een Spaanse chiringuito

Een chiringuito in Spanje kun je het beste vergelijken met een Nederlandse strandtent of strandpaviljoen. De Spaanse chiringuito zijn in het algemeen groter dan een Nederlandse strandtent, en hier is het in het algemeen drukker tussen de middag dan zeker 's avonds.

Lees meer »

Nísperos

Ondanks dat Sayalonga dicht bij de kust ligt, heeft de stad Sayalonga een abrupte en ruige orografie zonder grote hoogten. Het is het hoogste punt van de gemeente La Rábita, gevolgd door de heuvel Cerro del Mercado, grenzend aan Corumbela. Sayalonga en Corumbela liggen op de uitlopers van het Penibetic System, halverwege tussen de zee en de Sierra de Tejeda, Almijara en het Alhama Natural Park. De typische witte huizen en rode daken die opdoemen tussen de groene olijfgaarden, amandelbomen en wijngaarden eromheen.

Lees meer »