Blog • Beleef Spanje

BELEEF SPANJE blog MET hotspots en persoonlijke tips

Blog Beleef Spanje - Hier vind je al het reis en vakantienieuws dat je moet weten en alle reis en vakantie nieuwtjes die je wilt weten over  Spanje!


Blog Beleef Spanje met reis- en vakantie indrukken, reis- en vakantie informatie over Spanje, reisadvies en reis- en vakantie aanbod en vele leuke tips. De mooiste bezienswaardigheden en de geschiedenis van Spanje ,  alles over het weer & klimaat , de Spaanse cultuur, eten en drinken en de Spaanse Costa's en zijn prachtige stranden en de leukste activiteiten van Spanje

Beleef het authentieke Spanje -  Zoek je overnachtingen in Spanje of een goedkoop reisaanbod voor Spanje? Wil je weten wanneer zijn de feestdagen of wanneer begint de schoolvakantie in Spanje? Dan vind je hier goede vakantietips voor Spanje en de regio's en/of de provincies van Spanje. Wat zijn de beste Spaanse Costa's of de mooiste Spaanse eilanden, Veel toeristische informatie over Spanje en nog heel veel meer. Beleef, Ontdek en Geniet van het het originele Spanje!

Ontdek dit zonovergoten land en beleef het echte Spanje en zijn ongelooflijke schoonheid, geniet van dit prachtige land en zijn Spaanse levensstijl. Spanje heeft fenomenaal mooie natuurgebieden met een schitterend binnenland, met amandelbomen en olijfbomen, prachtige meren en geweldige berg- en rotsformaties. Spanje bezit meer als 4000 km lange kustlijn, geen wonder dus dat Spanje prachtige hagelwitte stranden heeft met heerlijk wuivende palmen en met  turquoise blauw water

Februari 2020

'Necroturismo' - toeristisch bezoeken van begraafplaatsen

Je hebt in Spanje veel soorten toerisme: strand, gastronomisch, natuur, cultuur, zuipen, feesten en nu ook … necroturismo in het Spaans of het toerisme naar begraafplaatsen. Het is niet iets dat alleen in Spanje gedaan kan worden uiteraard maar er is een groeiend aantal toeristen die geïnteresseerd zijn in een of meerdere bezoekjes aan beroemde, mooie en prachtig gelegen begraafplaatsen. Hier vind je een kleine selectie van mooie begraafplaatsen die in Spanje te vinden zijn.

Lees meer »

Floración de Cieza het feest van de bloeiende perzikbomen in Murcia

Officieel vindt de ‘Floración de Cieza’ plaats tussen 22 februari en 22 maart maar het warme weer heeft ervoor gezorgd dat de perziken al aan het bloeien zijn waardoor de velden in Murcia prachtig roze gekleurd zijn. Het is een feest van kleur en aroma waar fotografen, families, toeristen en natuurliefhebbers vanuit heel Spanje op af komen.

Lees meer »

Het 'Galleon Andalusië'

Het Andalusische Galjoen is de replica van een imposant Spaans galjoen dat representatief is voor onze geschiedenis en onze cultuur. Een schip dat in de zestiende tot achttiende eeuw door de Spanjaarden werd gebruikt voor maritieme ontdekkingen en commerciële expedities tussen Spanje, Amerika en de Filippijnen.

Lees meer »

Wat als ik paspoort of id kaart kwijt ben in het buitenland

Een nooddocument kan een noodpaspoort zijn of een laissez-passer. Een nooddocument krijgt u alleen als u kunt aantonen dat het om een noodsituatie gaat. In de regel kunt u een nooddocument alleen aanvragen tijdens kantooruren. Een nooddocument is alleen geldig als reisdocument voor de reis waarvoor het is uitgegeven. Het kan enkele dagen duren voordat u het nooddocument in uw bezit heeft.

Lees meer »

Op 23 en 24 maart bezoekt het Consulair team de Balearen

In mei zullen ze de Canarische Eilanden bezoeken gevolgd door de Comunidad Valenciana (La Nucia) in juni, Catalonië (Barcelona) in oktober en Andalusië (Málaga) in november. Ongeveer 5 weken voordat het Team arriveert volgt een nieuwe aankondiging op de website, waarin de definitieve datum van het bezoek wordt bekendgemaakt.

Lees meer »

Hoe zit het eigenlijk met het weer op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden horen officieel bij Spanje maar wat betreft het klimaat heeft deze archipel niets met Spanje te maken en kan dit meer vergeleken worden met het klimaat in Afrika, mede omdat de eilanden geografisch bij dat continent liggen. Voordeel van de Canarische Eilanden is dat het over het algemeen in de winter warmer is dan op het Spaanse vasteland terwijl het in de zomer weer koeler of aangenamer is.

Lees meer »

WEET JIJ WAAROM DE SPANJAARDEN GEEN HAHAHA MAAR JAJAJA GEBRUIKEN

Nou ja als je vaak in Spanje komt of er zelfs woont, dan weetje dat verschillende dingen nu eenmaal anders zijn. Daar de Spanjaarden ook graag en veel lachen willen ze het natuurlijk ook opschrijven. En dat ze geen hahaha zoals in Nederland en België wordt geschreven maar inplaats daarvan jajaja. Maar beiden betekent precies hetzelfde alleen is de “h” een zogenaamde stomme “h” die niet uitgesproken wordt als (h)ola en h)olanda.

Lees meer »

Heerlijk rustige plaatsjes aan de kust van Spanje

Ja, je kent zeker ook wel het liedje " ’t was aan de Costa del Sol" (tingelingeling) maar daar vond ik het strand toch wel wat te vol (tingelingeling).  Maar Spanje dit prachtige zonovergoten vakantieland heeft ook knusse plaatsjes aan de kust waar je nog de échte Spaanse sfeer voor vindt.

Lees meer »

Motorrijtuigenbelasting in Spanje

De Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica (IVTM) ofwel Gemeentelijke belasting van voertuigen van mechanische tractie werd meer dan 30 jaar geleden gecreëerd en genereert jaarlijks een omzet van meer dan 2 miljard euro voor de gemeenten in Spanje.

Lees meer »

De beste paella restaurants van Spanje

Naast een website bestaat er ook een smartphone app en wordt er elk jaar een op papier gedrukte gids gepubliceerd met daarin de beste paella restaurants van Spanje. Zoals te verwachten liggen praktisch alle beste restaurants die de authentieke paella serveren in de Valencia regio, de bakermat van het Spaanse rijst en vis gerecht.

Lees meer »

Rijbewijs verlengen in Spanje

Naast de functie als legitimatiebewijs (het bewijs van de bevoegdheid tot het besturen van een voertuig) dient het rijbewijs in verschillende landen ook als identiteitsbewijs, een bewijs waarmee men bij autoriteiten en andere belanghebbenden kan aantonen wie men is. In Noord-Amerika is het rijbewijs zelfs het voornaamste identiteitsbewijs. Ook in Nederland heeft het deze status (maar niet als bewijs van nationaliteit of rechtmatig verblijf in het land). In België geldt het rijbewijs niet als identiteitsbewijs.

Lees meer »

Transavia vraagt geld voor handbagage

Transavia deed onderzoek bij hun passagiers, waaruit blijkt dat zij de behoefte hebben om zeker te weten dat hun trolley mee kan in de cabine. Nu is er aan boord van een vliegtuig vaak maar plaats voor circa 70 trolleys, waardoor sommige trolleys alsnog in het ruim geplaatst moeten worden. Dit leidt tot irritatie bij de passagiers die de handbagage bij zich willen houden. Bovendien kan het zorgen voor fikse vertragingen op het moment van boarden.

Lees meer »

De meest romantische bijnamen in het Spaans

Mi amor, mi cielo, cariño etc. allemaal leuke en lieve Spaanse woorden die je kunt gebruiken om, niet alleen met Valentijn maar het hele jaar door tegen je geliefde te zeggen. Verras je Nederlandse of Spaanse wederhelft (media naranja) door met een geoefend Spaans accent het onderstaande te gebruiken om nogmaals maar dit keer in het Spaans je liefde te tonen voor je vriend of vriendin, man of vrouw etc.

Lees meer »

Bekende Spaanse gezegden en spreekwoorden

Er zijn vele gezegden en spreekwoorden die overeenkomen met de Nederlandse en Belgische spreekwoorden of gezegden. Er zijn er echter ook heel veel die niets met het Nederlands te maken hebben en puur Spaans zijn. Hieronder een klein overzichtje van enkele populaire gezegden of spreekwoorden die overigens in het Spaans “refranes populares” heten.

Lees meer »

MET EEN CAMPER OP REIS IN SPANJE

Of in de zomer of in elk ander jaargetijde zijn er in Spanje steeds meer campers te zien waardoor ook soms de ergernis toeneemt bij de mensen die ergens wonen waar veel campers parkeren. Maar wat is nou toegestaan en wat niet in Spanje? Om het een en ander wat duidelijker te maken enkele feiten over de regels van een camper wat betreft parkeren of kamperen.

Lees meer »

TORTILLA DE PATATAS

Er zijn veel discussies over wellicht (naast de paella) het nationale gerecht van Spanje: de tortilla de patatas. Zo wordt er vaak gediscussieerd of de tortilla de patatas met of zonder ui gegeten moet worden, of deze koud of warm moet zijn en of het beter is een tortilla de patatas zelf te maken of deze kant-en-klaar kopen.

Lees meer »

Wat is er te doen in februari

Als eerste het carnaval. Dit bont gekleurde feest in Spanje is veel meer dan alleen maar wat gekke kleren aandoen en feesten maar. Carnaval is een levensstijl wat veel Spanjaarden zich eigen maken gedurende de dagen of weken dat dit feest duurt. Er zijn veel carnavalsfeesten in Spanje maar de bekendste zijn ongetwijfeld de volgende.

Lees meer »
Januari 2020

Ken jij de Spaanse via verde

Sinds dat men in het jaar 1993 is begonnen met het opnieuw inrichten en hergebruiken van oude spoorlijnen die vaak in verval waren geraakt, is het netwerk van Vias Verdes gestaag uitgegroeid tot een totaal van 120 Groene Wegen verdeeld over heel Spanje. Met een totale lengte van 2.500 kilometer kunnen wandelaars en fietsers genieten van de oude trein infrastructuur zoals bruggen en tunnels die nu om zijn getoverd tot prachtig gelegen wandel/fietspaden. Het aantal Vias Verdes is groeiende en er komen elk jaar wel enkele nieuwe Groene Wegen bij of reeds bestaande routes worden beter of langer gemaakt.

Lees meer »

Chocolademelk in Spanje

Terwijl in Nederland in 1932 het merk Chocomel als chocolademelk van Nutricia en later van FrieslandCampina werd geïntroduceerd, gebeurde hetzelfde in Spanje met Cacaolat dat in Barcelona werd bedacht. Chocolademelk bestaat uit gedeeltelijk afgeroomde en/of magere melk, suiker, cacao en diverse andere smaakmakers.

Lees meer »

Hier vier je jouw meivakantie in Spanje

Door de witroze kleur van bloeiende amandelbomen, is deze streek van Spanje omgedoopt tot “witte kust” oftewel de Costa Blanca. Of komt het misschien toch door de witte stranden of de wit gekleurde huisjes die je in veel dorpen tegenkomt? Één ding is zeker: deze zomerzon bestemming trekt door populaire én bescheiden plaatsen elk jaar veel toeristen die zin hebben in een onbezorgde vakantie!

Lees meer »

Opzienbarende, wandeling in Congosto de Mont-rebei

Daar waar iedereen denkt dat het Caminito del Rei wandelpad in Málaga, ooit een van de gevaarlijkste ter wereld, spectaculair is moet zeker eens naar de provincies Huesca in de deelstaat Aragón of de provincie Lerida in Catalonië reizen om daar de Congost de Mont-rebei (ook wel genoemd desfiladero de Mont-rebei) te wandelen.  Dit natuurgebied wordt doorkruist door de rivier Noguera Ribagorzana die verantwoordelijk is voor de vorming van het Sierra del Montsec gebergte.

Lees meer »

De voordelen van een siësta voor je gezondheid

Siësta, wie kent het niet. De perfecte siësta vindt plaats op het warmste moment van de dag tussen ongeveer 14:00 en 17:00 uur waarbij men even tot rust komt. Het slapen van een siësta wordt echter vaak verward met het woord siësta wat ook veel gebruikt wordt voor het fenomeen dat veel winkels, musea en overheidsinstellingen in Spanje tussen de middag sluiten om later weer open te gaan. De tijdstippen komen overeen maar het concept is anders. Het slapen van een 30 tot 40 minuten durende siësta is volgens onderzoekers goed voor een mens, iets wat hier te lezen is.

Lees meer »

Waar vind je in Valencia de beste plekken om te verblijven

Valencia is zonder twijfel een van de beste vakantiebestemmingen om te bezoeken met kinderen. De activiteiten voor kinderen in Valencia zijn allemaal leuk en heel gevarieerd!  Het is een Ciudad de Artes y Ciencias is een must-see voor alle gezinnen. Je kinderen zullen vooral genieten van de Oceanogràfic, het grootste dolfinarium in Europa.

Lees meer »

De Costa del Sol is meer dan zon, zee en strand

Het pittoreske Acebuchal ligt middenin de Sierra Tejeda, Almijara en het Alhama Natuurpark, op amper vijf kilometer van de stranden van Nerja. Het is een van de mooiste verborgen pareltjes in de streek, met een opmerkelijke geschiedenis. Acebuchal raakte zelfs lange tijd bekend als 'spookdorp'.

Lees meer »

De mooiste dorpjes aan de Costa del Sol

Jaarlijks komen er duizenden Nederlanders en Belgen op bezoek in deze toeristische regio die in dit deel van Spanje hun vakantie doorbrengen. Buiten de populaire kustplaatsen zoals Málaga, Marbella en Fuengirola en de grote stad Málaga zijn er nog veel meer andere leuke en soms nog authentieke dorpen te vinden langs de kust.

Lees meer »

De Costa Blanca in Spanje

Jaarlijks komen er duizenden Nederlanders en Belgen op bezoek in deze toeristische regio en het is tevens het deel van Spanje waar de meeste Nederlanders en Belgen wonen of op zijn minst ingeschreven staan bij de gemeenten. Buiten de populaire kustplaatsen zoals Calpe en Benidorm en de grote stad Alicante zijn er nog veel meer andere leuke en soms nog authentieke dorpen te vinden langs de kust.

Lees meer »

Restaurants met de mooiste uitzichten Malaga

Het restaurant Refectorium El Campanario is gelegen in een van de beste woonwijken van Málaga, genaamd Cerrado de Calderón. Ondanks dat het niet makkelijk is om dit culinaire pareltje te vinden, is het de moeite waard om rond te dwalen door de straatjes. 

Lees meer »

Valencia - Ciudad de las Artes y Ciencias

De aftrap van het megaplan van Ciudad de las Artes y Ciencias was in 1989. In 1998 werd het allereerste gebouw – L’Hemisfèric – opgeleverd. De jaren daarna volgden de andere gebouwen. Pas in 2009 werd het laatste gebouw opgeleverd. Saillant detail: in de tussentijd was het budget van € 330.000.000,- flink over de kop gegaan. Bij elkaar kostte het totaalplaatje meer dan 3x zoveel.

Lees meer »

Winteruitverkoop in Spanje

Gedurende jaren waren er op de televisie beelden te zien van gestresste koopjesjagers die uren voor de deuren van de El Corte Inglés warenhuizen wachten om daarna als eerste naar binnen te kunnen. Tegenwoordig is dat minder het geval en vinden er praktisch het hele jaar kortingen plaats.

Lees meer »

WONEN & LEVEN IN SPANJE

Het is voor veel Nederlanders en Belgen een droom om te verhuizen naar Spanje op zoek naar het prettige weer, de vele zonne-uren en een leven met minder stress. Verhuizen kan echter ook weer veel stress met zich meebrengen en ook het wonen in een ander land met een andere cultuur is niet altijd even makkelijk.

Lees meer »
December 2019