Beleef Spanje »  Reisblog Spanje


reisblog over spanje

Zoek je vakantie tips en inspiratie over Spanje? Beleef Spanje dé online reisgids over Spanje! Op Blog Beleef Spanje vind je al het reis en vakantienieuws van Spanje dat je moet weten en alle reis en vakantie nieuwtjes die je wilt weten over Spanje!

Blog Beleef Spanje met veel nieuws, informatie en tips over Spanje: bezienswaardigheden, geschiedenis, gastronomie, reizen, cultuur, eten en drinken, natuur en nog veel meer.

Op dit Spaans blog vind je reis- en vakantie indrukken, reis- en vakantie informatie, reisadvies en reis- en vakantie aanbod en vele leuke tips. De mooiste bezienswaardigheden en de geschiedenis van Spanje,  alles over het weer & klimaat , de Spaanse cultuur, eten en drinken en de Spaanse Costa's en zijn prachtige stranden en de leukste activiteiten van Spanje

Beleef het authentieke Spanje -  Zoek je overnachtingen in Spanje of een goedkoop reisaanbod voor Spanje? Wil je weten wanneer zijn de feestdagen of wanneer begint de schoolvakantie in Spanje? Dan vind je hier goede vakantietips voor Spanje en de regio's en/of de provincies van Spanje. Wat zijn de beste Spaanse Costa's of de mooiste Spaanse eilanden, Veel toeristische informatie over Spanje en nog heel veel meer. Beleef, Ontdek en Geniet van het het originele Spanje!

Ontdek dit zonovergoten land en beleef het echte Spanje en zijn ongelooflijke schoonheid, geniet van dit prachtige land en zijn Spaanse levensstijl. Spanje heeft fenomenaal mooie natuurgebieden met een schitterend binnenland, met amandelbomen en olijfbomen, prachtige meren en geweldige berg- en rotsformaties. Spanje bezit meer als 4000 km lange kustlijn, geen wonder dus dat Spanje prachtige hagelwitte stranden heeft met heerlijk wuivende palmen en met  turquoise blauw water

Op dit blog vind je een aantal links naar verschillende andere websites cq Blogs. Beleef-Spanje.nl is niet aansprakelijk voor de inhoud en/of de wijze waarop die sites omgaan met uw (persoons)gegevens. Lees daarom goed het privacy beleid, de disclaimer, de copyright opmerkingen en de algemene voorwaarden, zover deze aanwezig-is van de site de u bezoekt. Worden er volgens u teksten en/of afbeeldingen gebruikt die niet toegestaan zijn, laat ons dat dan zo snel mogelijk weten, we zullen deze dan direct verwijderen.

November 2020

Mozarabische route vanaf Almeria

De maximale diagonaal van het Iberisch schiereiland biedt pelgrims een unieke setting waarin subwoestijn landschappen zich vermengen met het groen van weilanden en rivieroevers en waarin de geschiedenis de pracht van andere tijden lijkt te tonen.

Lees meer »

Flamenco evenement in Andalusië

De Flamenco in Andalusië is een onderdeel van de cultuur in Andalusië en dat is ook goed te merken. Deze regio heeft veel invloed op de ontwikkeling gehad en nog steeds. In de regio Andalusië staan feesten, evenementen en manifestaties bijna altijd in het teken van flamenco. Dan de flamenco in Andalusië betekend; dans, muziek en veel emoties… !

Lees meer »

Málaga en zijn ambachten

De traditie van het werken met klei in Malaga is zo oud als de oorsprong van de stad zelf. Herinnerend aan historische momenten, werd de opkomst van de keramiektraditie in Malaga geconsolideerd in het islamitische tijdperk, met het zogenaamde gouden keramiek. In Malaga wordt tegenwoordig het erfgoed van traditionele pottenbakkerijen gecombineerd met creatief keramiek dat is verwerkt door nieuwe ambachtslieden. Typische items zijn onder meer de bekende Malaga-klei (weergave van typische figuren en karakters van de stad) en het aardewerk met potten, bloempotten, wasbakken, lampen, borden, etc. Deze sector is een van de sectoren die het meest is geëvolueerd en zich heeft aangepast aan de nieuwe markteisen, steeds meer muurschilderingen op tegels, opengewerkt keramiek, het ontwerp van unieke stukken die andere materialen combineren, en zelfs,

Lees meer »

De islamitische erfenis in de provincie Huelva

Gebouwen, gebruiken, gastronomie, uitdrukkingen ... De erfenis en invloed van de moslims in Huelva is groter dan we gewoonlijk denken. De provincie is ondergedompeld in de Route al-Mutamid, waarvan Ayamonte, Lepe, Huelva, Palos, Moguer, Niebla, La Redondela, La Palma, Cortegana, Almonaster, Aroche of Aracena deel uitmaken ; en dit heeft ervoor gezorgd dat we tegenwoordig gebouwen hebben met Arabische inspiratie of zelfs tradities die vandaag worden gehandhaafd.

Lees meer »

De Spaanse stad Cartagena

De Spaanse stad Cartagena heeft een rijke geschiedenis met een boeiend heden. De stad Cartagena is een havenplaats in het zuid-oostelijk deel van Spanje, in de autonome regio Murcia, aan de Middellandse Zee met de mooie stranden van de Costa Cálida. De stad Cartagena heeft de laatste jaren veel moeite gedaan om het oude stadscentrum te renoveren en man moet zeggen met succes, de stad heeft een groot aantal musea, hoofdzakelijk over Romeinse artefacten en ruïnes, de oude verdedigingsmuur staat nog voor een groot deel rondom het zeevaarders stadje.

Lees meer »

De Peñon d’Ifach in Calpe

Een markante herkenningspunt in Calpe is wel de Peñon d’Ifach die reeds van kilometers ver te zien is. Maar wat misschien niet iedereen weet, dat dit het kleinste natuurpark in de regio Valencia is. Peñon d’Ifach in Calpe is slechts 50 hectare groot en slechts één kilometer lang en daarmee behoort het ook tot een van de kleinste in Europa, maar het aantal bezoekers is dan weer groots  met meer dan 100.000 bezoekers per jaar.

Lees meer »

Spanje op de fiets

Fietsen en vakanties zijn in Spanje meer dan compatibel. Of je nu gewoon tijdens je bezoek een stuk wilt gaan fietsen of een paar uur een leuke fietstocht wilt maken, in heel Spanje vind je perfect aangepaste routes en fietstoeristen en fietsverhuurders.

Lees meer »
Oktober 2020

Castells de Catalunya

Spanje, Castells de Catalunya: Castells is een Catalaanse traditie en gelijktijdig een verbazingwekkende kunst om een menselijke toren te bouwen. Castell is een populaire folklore in Catalonië, dit is een oud Catalaans gebruik om een menselijke piramiden te bouwen. De mensen van zo een team worden casteller genoemd  (mv  castellers). Het hoogste niveau wat tot heden is gehaald was op 15 november 1998 dat waren de Castellers van Vilafranca en die maakten een menselijke toren van 10 niveau’s.

Lees meer »

Spaans handgemaakt aardewerk uit Talavera

Als je van kunst en cultuur houdt, is Spanje de perfecte bestemming voor jou. We hebben meer dan 1.500 musea voor kunst, archeologie, wetenschap en meer. Kom en geniet van speciale momenten met meesterwerken van wereldberoemde kunstenaars zoals El Greco, Velázquez, Goya, Titiaan en Rembrandt in het Prado Museum. Ontdek een van de beste particuliere kunstcollecties ter wereld in het Thyssen-Bornemisza Museum, of avant-gardekunst in het Reina Sofía National Art Museum en het Guggenheim Museum in Bilbao.

Lees meer »

Spanje een land vol artistieke wonderen

Enkele van de mooiste meesterwerken gemaakt door Velázquez, Picasso, Dalí en Gaudí zijn hier. Het is de moeite waard om ze te ontdekken met de originele rondleidingen die worden aangeboden, in de voetsporen van grote meesters door musea zoals het Prado, of paleizen zoals het Alhambra in Granada te bezoeken tijdens een maanverlichte tour. Ervaringen die zoveel meer bieden dan een gemiddeld bezoek aan een monument.

Lees meer »

Waarom is Spanje misschien wel de beste plaats om te wonen

Er zijn diverse redenen waarom Nederlanders en Belgen naar Spanje emigreren of enorm veel op vakantie komen. Een daarvan kan natuurlijk werk zijn of het willen opzetten van een eigen bedrijf (bar, hotel, camping of de immer populaire B&B) maar het kan ook zo zijn dat je op een bepaalde leeftijd lekker rustig wilt genieten van het beste wat Spanje te bieden heeft: rust, natuur, cultuur, gastronomie en natuurlijk het weer.

Lees meer »

Plaza de la Merced

Er is al een terrasje open, waar je voor 3,50 euro een simpel ontbijtje kunt scoren en eventjes rustig de dag kunt beginnen. Even verderop worden de tafels en stoelen op een terras neergezet, nadat de boel grondig is geveegd. Er worden een paar rustige hondjes uitgelaten op het plein… Málaga wordt wakker, Plaza de la Merced maakt zich op voor een nieuwe dag.

Lees meer »

Jávea (Xàbia)

Ik had het bijna opgegeven om het woord 'schoonheid' te gebruiken omdat het zoveel beestachtige associaties heeft: tienermeisjes die zichzelf uithongeren naar mode op hun Instagram-posts, bedolven plutocraten, filmsterren met plastic gezichten, hotelkamer landschappen. Sociale wetenschappers schrijven in elk geval visueel genot toe aan evolutie en sociale conditionering. Schoonheid is een lief ouderwets begrip.

Lees meer »

𝗪𝗔𝗧 𝗠𝗢𝗘𝗧 JE 𝗗𝗢𝗘𝗡 𝗔𝗟𝗦 JE 𝗡𝗘𝗗𝗘𝗥𝗟𝗔𝗡𝗗𝗦𝗘 𝗥𝗜𝗝𝗕𝗘𝗪𝗜𝗝𝗦 𝗩𝗘𝗥𝗟𝗢𝗢𝗣𝗧

Als u in Spanje woont, en uitgeschreven bent bij een Nederlandse gemeente, en uw Nederlandse rijbewijs verloopt, dan kunt u uw Nederlandse rijbewijs niet verlengen. U moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Spaans rijbewijs. Er bestaat verwarring over de regel dat EU-burgers na twee jaar woonachtig te zijn geweest in Spanje verplicht hun rijbewijs moeten omzetten naar een Spaans rijbewijs. Dit geldt alleen voor EU-burgers uit landen met een rijbewijs dat onbeperkt geldig is. Dit geldt dus NIET voor Nederlandse rijbewijzen. Meer informatie hierover vindt u op: https://sede.dgt.gob.es/.../renovacion.../index.shtml. Dit neemt niet weg dat niet alle wetshandhavers deze regel kennen en soms toch onterecht boetes schijnen uit te delen.

Lees meer »

Een dag in Malaga

Sunrise in Malaga is een heerlijke show, gratis en met onbeperkte capaciteit. Ga vroeg op pad en zoek onze stranden, ga naar onze promenades en aanschouw vanaf deze plaatsen hoe de zee de gouden zon in haar golven neemt. Een zonsopgang die, zoals je zult zien, je zal opladen met energie.

Lees meer »

Gezondheid en wellness op Gran Canaria

In de tweede helft van de negentiende eeuw kwam Gran Canaria op als een belangrijke bestemming voor gezondheidstoerisme. Reizigers uit allerlei Europese steden kwamen naar het eiland op zoek naar het goede klimaat dat bijna twaalf maanden per jaar heerst. Europeanen uit alle windstreken namen medicinale baden in de oude en statige kuuroorden van Azuaje en Berrazales. Dat was in de negentiende eeuw.

Lees meer »

Geniet van een dagje Altea

Aan de top van de heuvel prijkt heel fotogeniek een kerkje en de klim ernaartoe is wondermooi doorheen de nauwe straatjes. Er zijn vele bars en restaurantjes onderweg en bovenaan op de plaza, en natuurlijk is er ook een mirador om van het uitzicht te genieten. Want Altea grenst aan de zee en de prachtige stranden van Alicante!

Lees meer »

OUDEREN VERKOPEN WONING AAN DE COSTA BLANCA

De oudere Spaanse inwoners die een eigen woning hebben in de provincie Alicante bieden deze tegen kortingen tot wel 60% aan om zo snel geld te krijgen omdat ze niet kunnen rondkomen van hun pensioen of te hoge schulden hebben. De enige garantie die de oudere huizenverkopers willen hebben is dat ze tot het einde van hun leven gratis in hun woning kunnen blijven wonen.

Lees meer »

Tonijn eet je aan de Costa de la Luz

Tijdens onze vakantie aan de Costa de la Luz genoten we van de verrukkelijke tonijn in Barbate en Zahara de los Atunes. Twee hele leuke badplaatsjes overigens. Gebakken tonijn die bijna smaakt naar biefstuk en toch smelt op je tong. Tapas van tonijn, kleine hapjes die lijken op sushi, gedroogde tonijn… Aan Costa de la Luz wordt er een variatie aan tonijngerechten geserveerd. Wat verrukking! En we hebben het hier over de blauwvintonijn: atún rojo salvaje.

Lees meer »

Er zit een gaatje in het vliegtuig raam

Allereerst: don’t panic! Het zit daar namelijk met een reden. Om een beetje te begrijpen hoe of wat, moet je eerst weten dat tijdens het vliegen de luchtdruk in het vliegtuig anders is dan op de grond. Hoe hoger in de lucht, hoe lager de luchtdruk van buitenaf. Volgens een artikel in het NRC is de lucht op tien kilometer hoogte heel ijl. En bedraagt de luchtdruk niet meer dan een kwart atmosfeer. 

Lees meer »
September 2020

De Spaanse ‘Hora del vermut’

Het drinken van vermout is een traditie in de autonome regio’s Catalonië en Madrid waarbij de ‘la hora del vermut’ zeer populair is bij de inwoners. Genieten van de ietwat bittere wijn verrijkt met kruiden is iets wat zowel toeristen als de lokale bevolking in bijna elke bar of restaurant in deze regio’s kunnen proberen. 

Lees meer »

Populaire Spaanse tapas

Dit wordt vaak besteld als pincho de tortilla , of een stukje tortilla. De meest traditionele zijn gemaakt met eieren, aardappelen en olijfolie, maar veel bevatten ook ui.

Lees meer »

Masia Freixa in Terrace Spanje

Hierin is jarenlang het Stedelijk Muziekconservatorium gevestigd , dat inmiddels is verhuisd naar een nieuwbouwpand op de Universiteitscampus, in de Oude Begraafplaatsbuurt . Het herbergt momenteel de kantoren van de Catalaanse Ombudsman en het VVV-kantoor van de gemeenteraad, en is ook het hoofdkantoor van het netwerk voor industrieel toerisme van Catalonië .

Lees meer »

Dingen die je alleen in Spanje kunt doen

Het is een van de bekendste gerechten in Spanje en het smaakt het beste in Valencia. We verzekeren je dat het proberen terwijl je geniet van het uitzicht op de Middellandse Zee een van de beste gastronomische genoegens zal zijn die je ooit hebt meegemaakt. De promenade van de stad en de Paseo Neptuno hebben een fantastische selectie aan restaurants waar u kunt genieten van een maaltijd met het geluid van golven op de achtergrond. En als je het plan wat origineler wilt maken, kun je een activiteit boeken . Combineer bijvoorbeeld een paella-proeverij met een boottocht door het natuurpark Albufera. Of een dag doorbrengen in de Horta van Valencia en helpen met het bereiden van een paella.

Lees meer »

Luxe Vakanties In Spanje

In Bilbao ontbreekt het niet aan luxe – een rijke en levendige smaakstad, verbluffende architectuur en kunst. Bilbao staat bekend om zijn vele Michelinsterren. Hier zijn de chefs experts in het creëren van traditionele Baskische gerechten die niet alleen smelten op de tong maar ook nog eens perfect gepresenteerd worden. 

Lees meer »

De meest adembenemende fietsroutes in Valencia

Als je het beroemde symbool van de stad Valencia wil bezoeken, dan is veruit de beste manier om er te komen met de fiets. Vanaf elke fietspad in de stad kun je op verschillende punten verbinding maken met de rustige fietspaden in de Turia-tuinen en gemakkelijk naar de Stad van Kunsten en Wetenschappen fietsen.

Lees meer »

Orka’s spelen met zeilschip in Galicië

Het voorval deed zich zondag 30 augustus rond 18:30 uur voor in de Rias Baixas voor de kust van de autonome regio Galicië waar regelmatig orka’s gezien worden in de Atlantische Oceaan. Meestal blijft het ook daarbij en worden er foto’s en video’s gemaakt maar dit keer besloot een groep van drie orka’s met een zeilschip mee te varen en deze zelfs te beschadigen.

Lees meer »
Augustus 2020

De wijk Las Lagunillas in Málaga

De meest kleurrijke en bijzondere wijk van Málaga, als je het mij vraagt. Vaak wordt de wijk Soho als de kunstenaarswijk aangeduid met prachtige muurschilderingen enzo, maar op een of andere manier kan ik de sfeer van Soho in Málaga niet echt pakken. Soho is opgeknapt met financiën van de gemeente en ik zie dan ook een ‘gestofzuigde’, schoongeveegde en te dure wijk, waar zeker veel goede restaurantjes, hotels en bedrijven zijn gevestigd. Maar ik voel daar geen hart. Dat is wel eventjes anders in Lagunillas!

Lees meer »

Kunst en cultuur Routes die je niet mag missen

Het is niet overdreven om te zeggen dat Don Quichot de la Mancha een van de beroemdste boeken uit de literatuurgeschiedenis is. Deze roman, die de avonturen en vooral de tegenslagen vertelt van een man die een dolende ridder wilde worden in het land La Mancha, werd in de 17e eeuw geschreven door Miguel de Cervantes en is een van de meest vertaalde verhalen ter wereld. Die periode in de Spaanse literatuur staat bekend als de Gouden Eeuw, en 400 jaar later stellen we voor om in de voetsporen te treden van de "Ridder van het droevige aangezicht", die fantasie niet van realiteit kon onderscheiden.

Lees meer »

Buitenlandse boete thuis ontvangen

Op grond van internationale en Europese wetgeving is het mogelijk dat opsporingsinstanties de gegevens uit kentekenregisters onderling uitwisselen. Zo kan bijvoorbeeld de Franse politie aan de hand van het kenteken naam en adres achterhalen via de RDW.

Lees meer »

Estepona, een kleinnood aan de Costa Del Sol

Een van de geneugten van het voor het eerst bezoeken van Estepona is het gevoel een “underdog” -bestemming te hebben ontdekt. In dit geval werd de stad vaak overgeslagen ten gunste van meer bekende en blitse kustburen zoals Marbella en (in mindere mate) Fuengirola en Torremolinos. Dit wil niet zeggen dat Estepona achterloopt op het gebied van toerisme, omdat het net zo goed geschikt is voor buitenlandse bezoekers als voor de rest van de prachtige kustlijn van Málaga. Maar, in tegenstelling tot veel andere steden aan de Costa del Sol, is het erin geslaagd zijn identiteit te behouden als een onmiskenbaar Spaanse pueblo blanco, vol met zijn eigen unieke sfeer en stijl.

Lees meer »

Costa Blanca en zijn rijstgerechten

Als je van rijst houdt, biedt de keuken van de Costa Blanca je een feest. Er zijn zoveel rijstgerechten om uit te kiezen: soep achtig, droog of plakkerig, met groenten, vis, zeevruchten, vlees ... In de gebieden die het dichtst bij de Middellandse Zee liggen, worden de meeste recepten gemaakt met vis en schaaldieren, terwijl je verder landinwaarts vaak opties vindt het combineren van vlees, peulvruchten en groenten. 

Lees meer »

ISLOTE DE LOBOS

Het resultaat van een vulkaanuitbarsting, net als de rest van de Canarische Eilanden, Lobos ontleent zijn naam aan het feit dat het gebruikt om de thuisbasis van zeeleeuwen, bekend in het Spaans als "Lobos Marinos" te zijn. Hoewel ze het eiland niet meer bewonen, blijft het een natuurlijk toevluchtsoord voor iedereen die wil genieten van een bijna ongerept paradijs, met 3.000 zonuren per jaar. Lobos wordt omgeven door kristalhelder water en is de perfecte plek om te genieten van rustige, bijna verlaten stranden. Las Caleras , of La Concha , genoemd naar zijn schelpvorm, is een idyllische plek om te zwemmen.

Lees meer »

Het andere Málaga

s’Morgens rond een uur of 10  is een perfect moment om het historische centrum met de belangrijkste bezienswaardigheden te gaan ontdekken. Een goed startpunt is de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Incarnatie, in renaissancestijl, een architectonisch monument van de skyline van Malaga en het Kathedraal museum. Voor de kathedraal, de Plaza del Obispo en het bisschoppelijk paleis, een prachtig voorbeeld van de barokke architectuur van Malaga. 

Lees meer »

Dwalen door de straatjes van Totalán

Er komt een wat oudere Spaanse dame mijn kant op, ze heeft boodschappen gedaan en ze maakt oogcontact met me. Ze glimlacht vriendelijk en zegt met een grote tandeloze en heel vriendelijke glimlach “buenas…” en loopt rustig door. Er is verder niemand te zien in deze straatjes. Maar ik weet dat er wel mensen zijn, want door de open ramen van de witte huisjes hoor is die typische schelle Spaanse stemmen die net iets te hard praten. Verder hoor ik alleen de vogels kwetteren en een waakzame hond ergens in de verte die luid blaft.

Lees meer »

Het moment van de dag in Málaga

Op zo’n typische rustige ochtend, rond een uur of half 10, verdwaal ik weer eens in de kleine kronkel straatjes van de stad. Ik loop langs de grappigste winkeltjes. Zo is er hier een winkel speciaal met alles voor onze zeer geliefde viervoeter. Het was me al opgevallen dat veel Malagueños echte hondenliefhebbers zijn. Overal in de stad zie je honden; groot en klein en allemaal heerlijk aangepast aan het stadse leven, althans zo lijkt het.

Lees meer »

Uitrusten op vakantie is bij tijd en wijle hard werken

Heb je fysiek zwaar werk? Ben je een topsporter? Dan is het logisch dat je toe bent aan rust. Je lichaam moet even op standje ontspanning. Maar bij de meeste mensen die een ‘normale’ of kantoorbaan hebben, is dit niet het geval. Je gaat dan niet op vakantie om fysiek uit te rusten, maar om mentaal te ontstressen door je zinnen te verzetten.

Lees meer »

De geschiedenis van de ruit van de metro van Madrid

Palacios was duidelijk dat Madrid een "meer Europese" stad moest zijn en  werd geïnspireerd door het logo van de London Underground, waarbij de cirkel werd  veranderd in een ruit en de kleuren rood, wit en blauw bleven. Het was ook gebaseerd op zijn kenmerken, die "eenvoudig maar stevig zijn: helderheid, eenvoud en dynamiek". Een vertegenwoordiging die zich in Metro de Madrid ook in de loop van de tijd en met verschillende trends in de samenleving heeft ontwikkeld, maar de grote verandering kwam in de jaren tachtig.

Lees meer »

Gemarineerde ansjovis in regenjas

Vraag de visboer de visjes schoon te maken of doe het zelf, het is erg makkelijk. Houd telkens een ansjovis onder de koude kraan en wrijf met je duimtoppen die paar schubben eraf. Trek de kop eraf – de ingewanden komen dan vanzelf mee. Laat je duimen aan weerszijden langs de graat glijden om hem los te maken, knip met een schaar de graat eraf maar laat het staartje zitten. Spoel de visjes goed schoon en leg ze op een laag keukenpapier.

Lees meer »