Vrijdag de 13e - Dinsdag de 13e


Vrijdag de 13e maar geen ongeluksdag in Spanje

Spaanse Bijgeloof - In het Spaans Supersticion,

Bijna overal op de wereld is vrijdag de 13e een ongeluksdag behalve in Spanje. Dan in Spanje is dat inplaats van Vrijdag de 13e dinsdag de 13e. Dinsdag de 13e is de ongeluksdag voor de inwoners van Spanje.

Waarom dan toch een vrijdag de 13e? Volgens Wikipedia komt dat doordat op die dag Jezus gekruisigd werd, iets dat samenviel op het ongeluksgetal 13 wat dus geen toeval kon zijn. De Romeinen voltrokken op vrijdag de 13 altijd doodvonnissen, iets dat ook in Engeland werd gedaan.

Vrijdag de 13e - Dinsdag de 13e  - Beleef Spanje

Een andere mogelijke verklaring is dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen.

 

Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.

Er wordt ook wel gesteld dat vrijdag de dertiende is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt. Anderen zeggen dat vrijdag de dertiende zou afstammen van de dag dat de heksen bij elkaar komen.

 

Daarnaast heeft dertien een negatieve klank in de christelijke wereld vanwege het laatste avondmaal waar dertien personen bij aanwezig waren. Overigens zal de volgende vrijdag de 13e plaatsvinden in november 2020 en dan pas weer in augustus 2021 terwijl de laatste keer dat er een vrijdag de 13e was in december 2019.

 

Volgens een gezegde is dinsdag de 13e “en 13 y martes, ni te cases ni te embarques” ofwel op dinsdag de 13e trouw je niet en ga je niet op reis. 

fietsen in spanje - Beleef Spanje

Er zijn nu ook nog veel Spanjaarden die in het bijgeloof geloven en het huis niet uit komen. Waar dit bijgeloof vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar wetenschappelijk bewezen is het niet zo, dus het gaat om een mythe. Overigens heeft Italië geen ongeluks vrijdag of dinsdag de 13e maar vrijdag de 17e.

 

Er zijn mensen die echter het tegenovergestelde menen en dat vrijdag de 13e hen geluk brengt. Wat deze gelovigen echter wel zullen missen zijn de stoelen rij 13 in een vliegtuig of trein, die zijn er in sommige gevallen (dus niet altijd) niet.

Overnachten

Booking.com

Autoverhuur - Sunnycars


Vakantiehuizen


Op vakantie  naar Spanje

Dit Is misschien ook interessant:

Wat gaan we ondernemen in Spanje?


«   »