De legende hoe de stad Madrid is ontstaan


De legende hoe de stad Madrid is ontstaan

Spaanse mythen, legendes en sprookjes: hoe de stad Madrid gesticht

De Godin Cibeles, de godin van de vruchtbaarheid zittend op een strijdwagen, door twee leeuwen getrokken. Volgens een legende is de stad Madrid gesticht door Cibeles. Plaza de Cibeles is het symbool van de stad Madrid, dit plein met een grote ronde fontein in het midden, met het marmeren beeld van de strijdwagen met de godin. Het plein vooral bekendheid gekregen door de feesten die hier plaats vinden, die door de supporters van Real Madrid georganiseerd worden wanneer de voetbalclub Real Madrid weer eens een titel wint.

DE LEGENDE VAN DE STAD MADRID

De fontein werd ontworpen in de periode 1777-1782 door de Spaanse architect en kunstenaar Ventura Rodríguez en oorspronkelijk naast het 'Palacio de Buenavista' (1707) gebouwd, heden het hoofdkwartier van de generale staf van het Spaanse Leger. Eind 19e eeuw werd het echter verplaatst naar het midden van het plein. Het is een symbool van de stad Madrid.

Booking.com

Op gewone dagen is het een druk verkeersplein, kruispunt van een aantal belangrijke straten, zoals de 'Paseo del Prado' naar het zuiden en de 'Paseo de Recoletos' naar het noorden. De 'Calle de Alcalá' kruist het plein in oostwestelijke richting.


Andere bekende gebouwen aan het plein zijn het 'Palacio de Comunicaciones' (1909), voormalige hoofdpostkantoor en sinds 2007 stadhuis van Madrid, 'Banco de España' (1882-1891), de centrale bank van Spanje, 'Palacio de Buenavista' (1707) en 'Palacio de Linares' (1873), dat het culturele centrum 'Casa de América' huisvest.

 

De legende van Madrid

Volgens de legende was Bianor één van de overlevenden na de inname van de stad Troje door de Mycenen. Hij zocht in de haven een schip, die hem mee kon nemen, maar aangezien alle schepen al weg waren, besloot hij maar over land te gaan. Zo kwam hij via Griekenland terecht in de streek die nu Albanië is en stichtte hij daar een koninkrijk. Na zijn dood volgde zijn zoon Tiberis hem op.

Tiberis had twee zonen, Tiberis en Bianor. Om problemen rond de troonopvolging te voorkomen stuurde hij de tweede en de jongste –niet zonder hem van rijkdommen voorzien te hebben- het land uit. Een vrouw, Mantua, ontfermde zich over hem.

In Italië aangekomen stichtte de vrouw de stad Manto, heden Mantova. Daar bleef Bianor totdat in een droom door de god Apollo werd geboden om verder te reizen, naar het land waar de zon ondergaat. Met de bijnaam ‘Ocno’, wat betekent ‘degene, die de betekenis van dromen kan zien’ ging hij op weg. Die reis duurde tien jaar.

Op een nacht had hij opnieuw een droom waarin Apollo zich manifesteerde en hem zei dat hij op die plaats een stad moest stichten en er zijn leven moest offeren. Op die plek woonden de zg. Carpetanen, een keltisch volk. Zij wachtten op een teken van de goden om een stad te stichtten. Ocno vertelden hen zijn droom en samen begonnen ze een stad te bouwen. Maar nadat die gebouwd was, begonnen de problemen. Sommigen waren voorstanders van Apollo, maar geloofden niet in hem. Opnieuw verscheen de god in een droom van Ocno en vertelde hem dat hij de stad moest wijden aan de godin Metragirta, ook geheten Cibeles. Zij was de godin van de aarde, dochter van Saturnus. Ook zei hij Ocno dat het moment daar was om zijn eigen leven te offeren.

 

Toen Ocno wakker werd vertelde hij zijn droom aan de mensen en gebood een diepe put te graven. Toen dat gedaan was ging hij daar zelf in liggen, waarna een grote steen eroverheen werd gelegd. Iedereen bad en zong totdat op een nacht een storm opstak vanuit het gebergte van Guadarrama, waaruit in een wolk de godin Cibeles naar beneden kwam en Ocno met zich meenam.

Na dat moment werd de stad naar de godin Metragirta genoemd. Later werd dat Magerit en nog later Madrid, wat betekent´de stad van de mensen zonder vaderland’.

De geschiedenis 

Historisch gezien was er pass in Romeinse tijd sprake van verschillende ‘villae’ (herenhuizen). Later, in visigothische tijd moet er een basiliek gestaan hebben op de plaats waar nu de ‘Almudena´staat. Pas in in de negende eeuw echter werd door de Moorse emir Muhammed I (852-886) een stadsmuur gebouwd, waarvan nog steeds resten bestaan en die heeft gelopen rond waar nu het koninklijk paleis in Madrid staat. De functie van die muur was ter bescherming van de stad Toledo, beschouwd als de hoofdstad van het door de christenen te heroveren rijk.

De fortificatie in Moorse tijd heette Mayrit, later Magerit, wat betekent ´land van water´. In 932 was het een doelwit van koning Ramiro II de León. Rond 1085 werd het, onder Alfonso VI, uiteindelijk ingenomen door de christenen, waarna het pas in 1561, na een beslissing van Filips II de residentie werd van diens hof en daarmee de hoofdstad van het land.

 

Bron: Madrid Blog & Reizen en Recreatie

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Madrid Blog

Wat kun je ondernemen in Spanje

Misschien ook interessant :


«   »