Een romantisch maar tragisch verhaal van Gara en Jonay


EEN ROMANTISCH MAAR TRAGISCH VERHAAL VAN GARA EN JONAY

Een romantisch maar tragisch verhaal van Gara en Jonay op het eiland Gomera

Een van de meest romantisch maar tragisch legendes van het Canarische Eiland Gomera is beslist dat van Gara en Jonay. Dit populaire tragisch verhaal op het eiland Gomera gaat over twee Guanches van twee verschillende eilanden en een liefde die niet onder een goed en een gelukkige ster stond.

EEN ROMANTISCH MAAR TRAGISCH VERHAAL VAN GARA EN JONAY

Verschillende versies

Er zijn diversen versies van deze legende,  het verhaal wil twee jonge aboriginals die samen zelfmoord plegen in de Alto de Garajonay op het eiland La Gomera .

 

Mijn "interpretatie" van dit verhaal is:

In een plaats genaamd Vallehermoso op La Gomera was een bron genaamd Epina. De legende gaat dat het water daar voorspelt hoe een liefdesrelatie ontstaat. Als het water troebel wordt, zullen er moeilijkheden zijn en is het water helder dan ligt er geen steen in de weg voor een komende relatie.

Booking.com

Nu gebeurde het dat de bron troebel werd toen Gara er naar keek, maar ze wilde hier geen genoegen mee nemen, en vroeg de mening van een oude en wijze man. Maar zelfs deze oude en wijze man kon haar niets goeds vertellen en zei haar dat ze van het vuur moest blijven. Hij vertelde haar ook dat binnen vier manen haar grote liefde over de zee zou komen, maar die liefde zou het vuur zijn dat ze niet zou mogen naderen.

De angst was groot toen ze terugkeerde naar het dorp en het kwam zoals was voorspeld. Na vier manen werd het oogstfeest gevierd waarop de Menceyes van Tenerife waren uitgenodigd. Zo kwam de Mencey van Adeje met zijn zoon Jonay. Zoals altijd was er een bruid show voor alle mannen die op huwbare leeftijd waren.

Maar toen Gara Jonay zag, voelde ze zich onmiddellijk tot elkaar aangetrokken. Gara had echter de slechte voorspellingen in gedachten en vluchtte weg maar Jonay volgde haar, en ze vertelden hun liefde voor elkaar en besloten samen terug te keren naar het dorp om hun ouders te informeren.

Nadat ze teruggekeerd waren in het dorp en hun ouders geïnformeerd hadden, gebeurde het ongelooflijke, opeens begon de vulkaan de Teide vuur en vlam te spugen precies zoals was voorspeld in de profetie, en daarop verboden de ouders hun liefde aan de twee. Ze zouden elkaar nooit meer mogen zien.

Terug gekeerd op Tenerife,  kon Jonay zijn Gara niet vergeten, zijn liefde was sterker en hij besloot terug te zwemmen naar La Gomera op opgeblazen geitenhuiden om zijn geliefde Gara weer te ontmoeten. Na een lange zoektocht vond hij haar ook, maar ook de ouders van Garas hadden hem gezien, en dus besloten Jonay en Garaze samen te vluchten.

Ze vluchtten samen naar de hoogste punt van het eiland in Monte del Cedro en hoopten hier niet ontdekt te worden. Toen ze echter er achter kwamen dat de achtervolgers hen al omcirkeld hadden, maakten ze een stok van ceder aan beide uiteinden een scherpe punt, daarna drukten ze elkaar in een innige omhelzing waardoor hun harten werden doorboort en stierven samen, maar hun liefde bleef voor altijd verenigd.

Om deze liefde in herinnering te houden, draagt deze piek en het Nationale Park de naam Garajonay en zelfs vandaag de dag wordt de bovengenoemde bron nog veel bezocht ook door veel toeristen.

Controverse 

Er is controverse over de authenticiteit van deze Aboriginal-legende. Vrijwel geen van de geschreven bronnen waarnaar ernaar wordt verwezen, bereikt de beschouwing van etnografische werken, aangezien het eerder werken van literaire aard zijn. In de moderne tijd is de legende van deze literaire velden naar zelfs wetenschappelijke velden getranscendeerd. 

Daarnaast zouden de vermeende Guanchenamen Gara en Jonay verzonnen antroponiemen zijn, afgeleid van het Garajonay - toponiem waarvan de betekenis in de Berberse inheemse taal van La Gomera 'roque alto' is.

Evenzo is bekend dat de Canarische aboriginals tegen de 15e eeuw niet op de hoogte waren van navigatie tussen eilanden, zodat regelmatig contact tussen de bewoners van twee eilanden niet mogelijk was.

Kortom, hoewel de beschreven gebeurtenissen teruggaan tot de pre-Spaanse tijd, gaat de oorsprong van de legende terug tot de Spaanse tijd, waarschijnlijk een mondelinge traditie die begon in de romantische periode al in de late achttiende eeuw of waarschijnlijker in de negentiende eeuw. Toen liefdesverhalen over stellen uit primitieve volkeren van Amerika of Azië in het Westen in de mode kwamen. De geschreven literaire vorm was echter later.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron::  Wikipedia

Wat kun je ondernemen in Spanje

Misschien ook interessant :


«   »