De Legendes over het ontstaan van de Pyreneeën


De Legendes over het ontstaan van de Pyreneeën

Pirene: De dochter van Bébrix, de legendarische koning van Cerdanya, zou aan de oorsprong liggen van de Pyreneeën. Dan lang geleden heerste Tubal over het Iberische schiereiland. De slechtste van alle monstergoden, Geryon, veroverde van hem de kroon en wilde regeren over het schiereiland. Aangezien Geryon prinses Pyrene, Tubals dochter, wilde bezitten vluchtte zij uit angst weg en verborg zich op een berg in een streek tussen Spanje en Frankrijk.

Pirene: De dochter van Bébrix, de legendarische koning van Cerdanya, zou aan de oorsprong liggen van de Pyreneeën. Dan lang geleden heerstte Tubal over het Iberische schiereiland. De slechtste van alle monstergoden, Geryon, veroverde van hem de kroon en w

Geryon stak de berg in brand met de bedoeling haar te doden. De vlammen waren zo hevig dat ze ontaardden in vuurstromen die van de berg naar beneden kwamen en alle leven op hun weg verschroeiden. Een gigantische zwarte rookwolk steeg hoog op in de hemel en was van zeer ver te zien.

Booking.com

Herakles, die in de buurt was voor het uitvoeren van zijn tiende opdracht, merkte de rookwolk op, ging erop af en hoorde het gehuil en wanhopige roepen van de prinses. Haar tranen creëerden de bergmeren. Hij stak zijn hand in de vuurzee en probeerde haar te redden. 

 

De prinses had nog net de tijd om hem haar verhaal te vertellen, waarna ze stierf.

Herakles was zo onder de indruk van de mooie prinses en haar verhaal dat hij rond het dode lichaam een mausoleum begon te bouwen. Hij stapelde alle stenen en rotsen die hij in de buurt kon vinden op elkaar. Het resultaat was een bergketen die hij doopte met de naam 'Pyreneeën', ter nagedachtenis aan prinses Pyrene.

Een ander verhaal verteld: Pirene: De dochter van Bébrix, de legendarische koning van Cerdanya, zou aan de oorsprong liggen van de Pyreneeën.

Pirene werd verleid door Hercules, die de Cerdagne overstak om zijn tiende werk uit te voeren. De halfgod verliet het meisje, dat ondanks alles haar minnaar wilde volgen. 

Maar ze werd aangevallen en verslonden door wilde dieren. Hercules, gealarmeerd door Pirene’s kreten, keerde terug in zijn voetsporen, maar vond niets dan een levenloos lichaam. 

Als eerbetoon aan dit bewijs van liefde bracht Hercules het terug naar zijn huis en bouwde een immens mausoleum dat zich opstapelde tot de oneindige rotsen die een reeks van bergen vormden, die hij de Pyreneeën noemde. 

De inwoners van Ariege plaatsen het graf van Pirene in de grot van Lombrives (Ussat), waar sommige kalkafzettingen een soort kolossaal graf vormen.

Volgens een andere legende beviel Pirene van een slang voordat zij stierf, en haar lichaam werd op een vreugdevuur geplaatst.

Het vuur van de crematie verspreidde zich over de berg, tot het punt waarop de bevolking van Ampurdán, alwaar de Griekse kooplieden woonden, de met vlammen bedekte massieven tot de Pyreneeën benoemen (van het Griekse ‘pyr’, ‘pyros’, dat vuur betekend).

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant:


«   »