Verschil tussen een meiga en bruxa in Galicië


VERSCHIL TUSSEN EEN MEIGA EN BRUXA IN GALICIË

De 'meigas', heksen in Galicië . Het woord 'meiga', of 'maga' stamt af van het Latijn 'magicus',

Meiga is de naam die in Galicië - en in aangrenzende gebieden van León en Asturië - wordt gegeven aan de heks of tovenares wiens taak mega is , dat wil zeggen , mensen en dieren kwaad doen, pact met de duivel . Volgens de antropoloog Carmelo Lisón Tolosana, de meiga moet niet worden verward met de heks , die goed doet en in staat is om het ongedaan maken van de kwade spreuken en het boze oog van de Meigas

EL AVE Y LA NIÑA

Foto: Wikipedia - Typisch souvenir uit Galicië waarin een meiga is afgebeeld

Wat is het verschil tussen een meiga en bruxa 

De antropoloog Carmelo Lisón Tolosana in zijn studie op Galicische hekserij maakt onderscheid tussen meiga en bruxa . Mensen gaan naar bruxa als ze er achter willen komen wat er met hen gaat gebeuren als er een donkere, perverse en/of schadelijke wil schuilt die moet worden geïdentificeerd om het te stoppen. De expert in die onnatuurlijke wereld is de heks, die niet alleen kan ontdekken wie het boze oog heeft geworpen of de kwade spreuk, maar heeft ook de macht om het tegen te gaan.

Booking.com

Zoals Carmelo Lisón opmerkt, "waar het kwaad is, valt de heks aan en wordt zo de vaandeldrager van het goede". Om het te bestrijden, gebruikt ze spreuken, recitaties en aanroepingen voor verborgen krachten, hoewel hier de 'morele dubbelzinnigheid' ligt die de heks altijd definieert, want als ze die wereld kent, zou ze die ook kunnen gebruiken om kwaad te veroorzaken, en dat is precies wat de heks verschil met de meiga . 

De meiga is de satanische heks wiens taak het is om kwaad te veroorzaken op grond van het pact dat ze heeft met de duivel. In de onderzoeken die door Carmelo Lisón zijn uitgevoerd, is de meiga voor de geïnterviewden "slecht, schadelijk", "met macht ... om mensen te domineren", met "macht om kwaad te doen", "ze beledigen", "zij doen ons het bewustzijn verliezen "," ze nemen de gezondheid weg "," ze maken een buurman of een dier ziek "," ze drogen de kinderen op "," ze vernietigen de vrucht ... en de vissen ", ze" benijden ", of "ze hebben pech thuis." En ze zijn het er allemaal over eens dat zijn macht van de duivel komt - als een vrouw die ze als meiga beschouwen naar hen kijkt, zeggen ze: vioume of demo , 'de duivel heeft me gezien'.niet alleen voor mensen, maar ook voor hun bezittingen - hun huis en hun vee. 

Volgens Carmelo Lisón betekent afgunst 'een slecht idee of een slechte gedachte, altijd opzettelijk, een perverse wil samen met een emotionaliteit die bestaat uit een puur verlangen naar het kwaad, door kwaad met kwaad te willen doen, onnodig en satanisch. 

Concluderend, volgens Carmelo Lison, 

Wanneer van de heks verlangd wordt dat hij afgunst ongedaan moet maken, handelt ze op een symbolische manier om orde, gezondheid en leven te herstellen. Integendeel, de meiga is gelijk aan de krachten die de harmonie van de delen met het geheel verbreken, degenen die wanorde, ziekte en dood introduceren. 

Het eerste wordt meestal geassocieerd met hoogte, licht en het heilige; deze met het kleine, duistere en satanische, opererend in de straffeloosheid van zijn actie op afstand. 

Gerechtigheid en een gevoel van eerlijkheid staan aan de kant van de heks; afgunst en onrechtvaardigheid wijken niet af van de meiga, die op zijn beurt ontevredenheid en minderwaardigheid kristalliseert, terwijl de eerste gelijkheid en vrijheid verdicht. Vriendschap / vijandigheid, welwillende hulp / agressieve concurrentie, sereniteit / angst, geluk / ongeluk, moraliteit / immoraliteit zijn vele andere semische systemen die respectievelijk heks en meiga begeleiden.

 

Soorten meiga's

Er wordt gezegd dat er een groot aantal zijn, elk met verschillende bevoegdheden:

 • Chuchonas (of zuigende) meiga's : ze zijn het gevaarlijkst en ze verschijnen met verschillende gezichten of veranderen in vampiers en insecten, zoals hommels. Ze zuigen het bloed van kinderen en stelen hun zalven (lichaamsvet) om te gebruiken bij de bereiding van zalven en drankjes.
 • Asumcordas of straatheksen : spionnen van de mensen en burgerwachten van degenen die de huizen binnenkomen en verlaten.
 • Marimanta : is de meiga van de zak, steelt kinderen en laat ze verdwijnen.
 • Feiticeira (tovenares) : ze leven in de buurt van rivieren en beken, hoewel oud, haar uiterlijk stoot niet af, ze heeft een heel mooie stem die met haar liedjes de jongens hypnotiseert die de rivier naderen en ze de rivier in laat gaan, waar uiteindelijk ze zullen verdrinken.
 • Lavandeira : deze meiga verrast de rollator die door een wasruimte loopt en hem uitnodigt om haar te helpen de kleren die ze wast, de vlekken van nog warm bloed, af te voeren, naar men zegt als gevolg van een slechte bevalling. De persoon moet voorzichtig zijn om de kleding in dezelfde richting te draaien als zij, omdat anders het ongeluk op zijn huis valt.
 • Lobismuller (weerwolf): ze moeten geboren zijn op kerstavond of Goede Vrijdag, of de zevende of negende zijn van een gezin waar alle dochters vrouwen zijn.
 • Vedoira : is slank en aangenaam in de behandeling. Ze hebben waarzeggerij, en ze zijn experts in het contacteren van het hiernamaals om te zeggen of iemand die gestorven is eeuwig geniet in de hemel of dat ze nog steeds lijden in het vagevuur .
 • Voladoira - vlieg en doe acrobatische stunts in de lucht.
 • Cartuxeira : het zijn meigas-lettergieters, die altijd hun voorspellingen goed doen.
 • Agoreira : Deze meiga's verouderen voortijdig, maar ze leven vele, vele jaren.
 • Dama de Castro : deze meiga's leven onder oude forten of ondergronds in een glazen kasteel, ze dragen altijd een lange witte jurk met een trein en komen altijd tegemoet aan de verzoeken van mensen. Aangezien ze welzijn en fortuin geniet, wordt er geen enkel compliment of gunst gebruikt om advies of geschenken van haar te krijgen; Integendeel, hij verschijnt gewoonlijk aan mensen die door een moeilijke situatie in hun leven worden getroffen, en aan die mensen verleent hij zijn gunsten.

Methoden om uzelf te beschermen tegen de meigas

Ter verdediging tegen hen en hun spreuken zijn er amuletten die in de huizen kunnen worden geplaatst of aan de nek van de getroffen persoon kunnen worden gehangen. Hier zijn er een paar:

 • Plaats een binnenstebuiten gekeerde bezem achter de voordeur
 • Breng een teen knoflook, een kastanjebruine kleur. Draag een vijg (beter gemaakt van Compostela jet) hangend aan de nek of enkele vacaloura hoorns (een soort kever)
 • Heb thuis gezegend land van begraafplaatsen of gezegende lauriertakken op Palmzondag
 • Zoek naar beestklauwen of wolfentanden
 • Bezit in de vorm van toverstokken, hangers of borstspieren, stukjes jet, barnsteen en verschillende stenen die gif en betoveringen kunnen afwijzen.
 • Traditioneel wordt aangenomen dat het drie keer of een veelvoud van drie springen van de cacharela van San Juan de meisjes bang maakt.

De zinsnede, " Eu non creo nas meigas, mais habelas, hainas (" Ik geloof niet in meigas, maar er zijn, er zijn ") is erg populair , wat perfect de balans weergeeft van het Galicische karakter tussen bruikbaarheid en ongeloof en mystiek.

De meigallo is de spreuk die de meiga's uitvoeren. Een veel voorkomende bezwering is "¡Meigas fóra!", Die gepaard gaat met het gebaar van de vijg.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant:


«   »