Guadix

Gepubliceerd op 25 september 2022 om 12:12

reisindrukken van Het grottendorp Guadix 

Reisimpressies van het dorpje Guadix is een van de verborgen juweeltjes van Spanje.

Heb je het grotten dorp Guadix al eens bezocht? In het Spaans Barrio de las Cuevas, ligt rond de 56 km van de Andalusische stad Granada en ja, het wordt nog steeds bewoont. In deze Andalusische stad vind je meer dan 2.000 grotten woningen  en dat met alle comfort. Het is zelfs het grootste grotten dorp van Europa. Een grotwoning biedt vele voordelen ze zijn in de zomer heerlijk koel en in de winter warm, een betere isolatie kun je niet hebben de binnentemperatuur schommelt rond 18 tot 20 graden. 

REISINDRUKKEN VAN HET GROTTENDORP GUADIX 

Foto: A. Cernuda

Ondergronds: de grottenwijk van Guadix

Guadix ligt in het noorden van de provincie Granada en in het zicht van de Sierra Nevada op een hoogte van 950 m. Talloze wegen zijn hier altijd overgestoken en vreemde culturen hebben elkaar ontmoet. De grootste schat van de stad is echter verborgen onder de grond en in de bizarre tufsteenkegels: het zijn de grotten waar nog steeds ongeveer 4.500 mensen wonen.
Ze werden ooit in de zachte löss gegraven door de Moren die op de vlucht waren voor de katholieke koningen. Dit grottengebied beslaat 200 hectare van het gebied van Guadix.

Booking.com

Vreemde, bizarre werelden

Als je voor het eerst de grotwijk met zijn okerkleurige kegels en witte schoorstenen betreedt, voel je je getransporteerd naar een vreemde wereld uit “Star Wars” en zou het niet verbazen als Obi-Wan Kenobi uit de volgende grotingang zou stappen.
In feite filmt Steven Spielberg hier in 1989 een aflevering van Indiana Jones met Sean Conery en Harrison Ford: de film “The Last Crusade”. De scènes vinden plaats op het treinstation van Guadix en in het nabijgelegen natuurpark Sierra de Huétor.

Moderne technologie en het beste dat de natuur te bieden heeft

De grotten combineren het beste van 2 werelden: het comfort van moderniteit en het gemak van een natuurlijke omgeving die bijvoorbeeld een constante kamertemperatuur tussen 18° en 20 °C garandeert.
Internet-, water- en elektriciteitsaansluitingen zijn tegenwoordig standaard. Sommige moderne grotten hebben zelfs een zwembad. Een ander voordeel van de grotten is de indrukwekkende rust: het omringende geluid slikt elk geluid op.

 

Hoe het allemaal begon: toevluchtsoord en onderdak

De oorsprong van de grotten gaat terug tot de 13e eeuw. Toen de katholieke koningen Granada innamen, verdreven de Moren in Guadix hen de medina uit, eerst naar de buitenwijken en vervolgens naar de buitenwijken – de eerste grotten kwamen tevoorschijn. Grotten zijn goedkoop, een deel van de muren wordt aangeleverd door de natuur. Ze bieden ook de perfecte camouflage: je ziet ze alleen als je ervoor staat.

Foto: Paul Beskow

De grotten omsluiten de stad in een halve cirkel en werden aanvankelijk zonder planning in het zachte materiaal gegraven. In de Andalusische hitte werden de muren en plafonds snel gedroogd en waterdicht gemaakt. De kamers zijn meestal 2,5 tot 3 m breed en worden overspannen door gewelfde plafonds. De binnenkant van de grot is bedekt met kalk: dit brengt licht in de grotten en desinfecteert.

 

Guadix Cave District: een complete stad

Maar de grotten werden niet alleen gebruikt om te leven. In sommige zijn er kerken en kluizen, in andere zijn er wijnkelders, ovens en aardewerk. In feite staat Guadix bekend om zijn prachtige aardewerk.
Het loont de moeite om een rondleiding door de grottenwijk te maken, waar geen echte straten zijn en waar je iets kunt leren over het soort grotten, hun constructie en voordelen.
Je vindt de meeste grotten in de Barrio de las Cuevas vlakbij de Parroquia Nuestra Señora de Gracia. In deze wijk leven nog steeds meer dan 3.000 mensen in meer dan 1.500 grotten. Er is ook een kleine kerk: de Ermita Nueva in 2 kegels en met een afbeelding van Maria.

Meer weten over de grotten van Guadix?

Dan is het eerste aanspreekpunt het Centro de Interpretación op Plaza Padre Poveda in het gebouw van het voormalige Cueva Museo (grottenmuseum). In een traditionele grotwoning zie je de typische architectuur en indeling van een grotwoning, maar ook traditionele huishoudelijke artikelen, meubels en kleding. Je krijgt ook een overzicht van het zogenaamde trogloditisme over de hele wereld en in Guadix.

 

Grotwoningen in Andalusië zijn er nog nog op de volgende plaatsen:

- Sacromonte, Granada 

- Baza, Granada

- Gorafe, Granada 

Rioja, Almería

- Benalúa de Guadix, Granada

 

Hoe kom je er?

Guadix ligt tussen de Andalusische steden Jaén en Almería in de provincie Granada, op een vruchtbaar plateau. De grottenwijk is gelegen in het zuiden van Guadix en is bereikbaar met de auto. De wijk wordt overal aangegeven als 'Cuevas de Guadix' of 'Barrio de Santiago'.

 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ARAGÓN NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron::  Andalusien360.de
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN DE PROVINCIE GEANADA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :