Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Ken jij de meest voorkomende gevaarlijke kwallen van de Spaanse Costas


KEN JIJ DE MEEST VOORKOMENDE GEVAARLIJKE KWALLEN VAN DE SPAANSE COSTA’S?

Hier de zeven gevaarlijkste kwallen die we zomers op de stranden van Spanje kunnen vinden. We hebben ze ingedeeld op locatie en gevaar. Houd er rekening mee dat de gevolgen van een van deze zeedieren die je pad kruisen kunnen variëren van intense pijn tot blaren of zelfs de dood door verdrinking.

DE MEEST VOORKOMENDE GEVAARLIJKE KWALLEN VAN DE SPAANSE COSTA’S

De kwal is die onaangename bezoeker die we allemaal meer dan eens zijn tegengekomen toen we probeerden te genieten van een duik in de zee. De angel is pijnlijk en in sommige gevallen kan het gevaarlijk zijn. Nu de oceanen elk jaar warmer en warmer worden, planten deze wezens zich bij duizenden voort en kunnen ze een dag op het strand verpesten. Leer ze te herkennen om risico’s te vermijden.

Booking.com

1 Het Portugese oorlogsschip (Physalia Physalis)

Laten we beginnen met de gevaarlijkste kwal die we kunnen vinden. Contact met zijn tentakels, die 20 meter of meer kunnen meten, kan zeer ernstige gevolgen hebben voor zwemmers. De hoge concentratie nematocysten en hun krachtige gif met neurotoxische, cytotoxische en cardiotoxische eigenschappen kunnen in sommige situaties neurogene shock veroorzaken die wordt veroorzaakt door intense pijn en verlamming.
Hun leefgebied en hoe ze te herkennen: Ze worden regelmatig gezien aan de Galicische en Cantabrische kust. Het is ook waargenomen in de Middellandse Zee. Hun belangrijkste kenmerk is hun levendige paarse kleur en hun met gas gevulde zeil waardoor ze drijven en bewegen met de wind.

2 De lichtgevende kwal (Pelagia Noctiluca)

Deze kwal kan tot 20 cm lang worden en het gevaar ligt in het feit dat ze meestal in zwermen gaan en dit maakt het huidoppervlak aangetast door zijn toxine erg groot, zijn tentakels veroorzaken irritaties en steken en kan zelfs een open wond achterlaten die geïnfecteerd kan raken. Het gif kan ademhalings-, cardiovasculaire en dermatologische problemen veroorzaken.
Hun leefgebied en hoe ze te herkennen: we vinden ze overal langs de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zeekust. Ze hebben een roodachtig roze kleur waardoor ze heel goed te onderscheiden zijn, ze hebben vier zeer dikke orale tentakels en hun hele oppervlak is bedekt met wratten die een prikkend gif afscheiden.

 

3 Kompaskwallen (Chrysaora Hysoscella)

Het gevaar is groot, de tentakels tot 5 meter lang veroorzaken jeuk en branderigheid in het begin en onmiddellijk na het verschijnen van brandwonden en blaren, met sporen die enige tijd nodig hebben om te verdwijnen.
Hun leefgebied en hoe ze te herkennen: Ze komen vrij algemeen voor, zowel in de Middellandse Zee als aan de Cantabrische kust. De kleur is geelachtig wit en het heeft een karakteristieke radiale vormgeving die doet denken aan de 16-balken tekening die naar buiten open is. Het bestaat uit 32 lobben en 24 lange, dunne tentakels.

 

4 De zeewesp (Carybdea Marsupialis)

Als een zwemmer in contact komt met deze kwal, zullen zijn tentakels gifstoffen injecteren die een vreselijk gevoel van pijn veroorzaken, evenals roodheid en ontsteking van het getroffen gebied. Binnen een paar minuten krijgt de getroffen persoon een cardiovasculaire collaps die de dood tot gevolg kan hebben.
Hun leefgebied en hoe ze te herkennen: In 2008 was er een invasie van deze vervelende kwallen aan onze kusten van de Middellandse Zee. Het heeft 4 tentakels, het is transparant en klein.

 

5 Olindia-kwal (Olindias phosphorica)

Het is een zeer stekende soort, de beten zijn erg pijnlijk en veroorzaken veel problemen voor zwemmers.
Zijn leefgebied en hoe ze te herkennen: we kunnen het massaal vinden aan de kusten van de Middellandse Zee en in de warme gebieden van de Atlantische Oceaan. Het is transparant met een roodachtig radiaal patroon en heeft blauwachtige tentakels.

6 Watermeloenkwal (Rhizostoma Pulmo)

Deze gigantische kwal veroorzaakt geen ernstige huidbeschadiging, maar kan irritatie veroorzaken, niet alleen door direct contact met deze kwal of de tentakelfragmenten die in het water vrijkomen, maar ook door zijn aanwezigheid in water van gesloten kustgebieden naar de open zee.
Hun leefgebied en hoe ze te herkennen: we hebben ze de hele zomer in zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan. Het is kenmerkend voor zijn witte en blauwachtige klokvorm met 8 dikke orale tentakels.

 

7 Aguacuajada (Cotylorhiza tuberculata)

Als laatste voegen we deze kleine gevaarlijke maar erg vervelende kwal toe. De angel heeft zeer milde effecten omdat de tentakels erg kort zijn, hoewel het de huid irriteert, maar geen medische hulp nodig heeft.
Hun leefgebied en hoe ze te herkennen: Deze kwal komt veel voor in de Middellandse Zee en een echte invasie in de zomer in de Mar Menor. Zijn vorm is zeer karakteristiek omdat het eruitziet als een gebakken ei, een geelbruine kleur heeft en geen tentakels heeft.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: lasexta.com

Wat gaan we ondernemen Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »