Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Wanneer is het eigenlijk Carnaval in Spanje

Wanneer is het eigenlijk Carnaval in Spanje en wanneer en waar vieren ze in Carnaval in Spanje

Ja het is zover we zitten in de de maand van de carnaval, en carnaval wordt natuurlijk overal in de wereld gevierd. Maar wanneer en waar wordt carnaval groot gevierd in Spanje? De bekendste carnavalsfeesten van Spanje vinden plaats op de volgende datums die op verschillende plaatsen toch een beetje anders zijn dan bijvoorbeeld in België en Nederland .

CARNACALS OPTOCHTEN SPANJE - BELEEF SPANJE

Beeld: Pixabay

Ook in Spanje wordt uitbundig carnaval gevierd. Dat gebeurt niet overal in het land, maar er zijn plaatsen waar het carnaval als een van de belangrijkste feesten wordt gezien. De bekendste carnavalsvieringen zijn die van de eilanden Tenerife en Gran Canaria en op het vasteland die van Cádiz, Águilas en Sitges.

Booking.com

In Spanje vindt carnaval globaal plaats tussen 16 en 22 februari (2024). Er zijn echter plaatsen in Spanje waar het carnaval al veel eerder begint en ook veel later eindigt. Het eerste carnavalsfeest van het jaar vindt traditiegetrouw altijd plaats op de eerste zondag van januari in Cantabrië waar La Vijanera gezien wordt als oudste carnavalsfeest van Spanje en Europa.

Wist je dat de carnavalsdatum zijn huidige oorsprong heeft in de kerkelijke kalender, die gerekend wordt vanuit eerste paasdag? Paaszondag is de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. De vastentijd begint 40 dagen voor eerste paasdag, waarbij zondagen niet meetellen. De eerste carnavalsdag valt dan zeven weken voor eerste paasdag. Pasen kan op zijn vroegst op 22 maart vallen en op zijn laatst op 25 april. Als gevolg daarvan is de vroegst mogelijke datum voor carnaval 1 februari, en de laatst mogelijke datum 9 maart.

 

Naast de dagen waarop feest gevierd wordt, zijn er ook twee andere dagen belangrijk tijdens het carnaval in Spanje. Officieel begint het carnaval met de vette donderdag of ‘jueves lardero’ met vet en veel eten om de carnavalsdagen goed door te komen en eindigt carnaval met de Aswoensdag of ‘entierro de la sardina’ tijdens de begrafenis van de sardine.

CARNACALS OPTOCHTEN SPANJE 2020

Entroido in Verín (Orense) (9 tot 21 februari)

Een carnavalsfeest dat uitgeroepen is tot festival van nationaal toeristisch belang in de gemeente Verín in de autonome regio Galicië. Tijdens deze festiviteiten zijn er talloze activiteiten zoals de “xoves de Compadres” (mannen), de “xoves de comadres” (vrouwen) en de “cigarrones”, het centrale figuur van het carnaval. Deze laatste zijn gekleed in een kostuum dat ongeveer 25 kilo weegt en dat is traditioneel om van vader op zoon over te gaan. Het masker dat men draagt, is gemaakt van hout dat in opvallende kleuren is geschilderd, met dierlijke motieven (leeuw, wolf, koe, os). Er zijn ook veel parades met praalwagens, maskers, muziek, comparsas en een uitstekende gastronomie.

Santa Cruz de Tenerife (20 januari tot 26 februari)

Op het Gran Canaria buureiland Tenerife gaat men tekeer met het rio-achtige carnaval en is het een bonte stoet van gekleurde mensen die al dansend feest vieren. Ook hier is men aangekleed alsof het Brazilië is en laat ook de vrolijke Caribische muziek je meevoeren naar het tropische carnaval. Ook op Tenerife zijn er Mr. en Miss competities, optredens en de typische Drag Queen feesten. Al met al een leuk spektakel en ook nog eens met lekker warm weer, wat wil een goede carnavalsvierder nu nog meer.

CARNACALS OPTOCHTEN SPANJE 2020

Las Palmas de Gran Canaria (10 februari tot 5 maart)

Waarschijnlijk samen met Tenerife het bekendste carnavalsfeest in Spanje. Het is alsof Rio de Janeiro naar Spanje is gekomen met veel salsa en rumba muziek en veel bontgekleurde persoonlijkheden. Er zijn optredens, modeshows en natuurlijk de Miss en Mr. verkiezingen inclusief de Drag Queen parties … de dames/heren die op zeer hoge hakken als een beest tekeer gaan op het podium. Veel shows worden live uitgezonden op de Spaanse televisie. Ook in de kustplaats Maspalomas wordt flink gefeest tijdens het carnaval.

Cádiz (16 tot 26 februari)

Ook in Zuid-Spanje wordt carnaval gevierd en de stad Cádiz is misschien wel het bekendst vanwege het carnaval wat op straat plaatsvindt en de zingende groepen mannen en/of vrouwen. Vooral dat laatste, de zangkoren die met hun vrolijk en zeer humoristische liederen de politiek, bekendheden en van alles en nog wat op de hak nemen. Om dat alles te begrijpen moet je wel de Spaanse taal beheersen want men zingt erg snel en dan ook nog eens vaak met het typische dialect :). Het is echter wel hartstikke leuk om naar te kijken.

carnaval spanje - BELEEF SPANJE

Águilas (Murcia) (10 februari tot 10 maart)

In de stad Águilas in het zuiden van de regio Murcia wordt een van de bekendste carnavals van het Spaanse vaste land gevierd. Bekend zijn de bonte optochten met mooi aangeklede deelnemers die er helemaal voor gaan. Ook bekend zijn de “cascarones”, eieren gevuld met confetti en de “cuerva” drank, als je dat drinkt, komt het carnavalsdier helemaal los.

 

Sitges (16 tot 22 februari)

De badplaats Sitges, net onder Barcelona, staat in Spanje bekend als Carnaval stad en dan vooral bij de Drag Queens die hier kunnen feesten alsof het 1999 is (party like 1999 van Prince) ;). Er zijn vele carnavalsoptochten in de stad waarbij de nadruk vaak ligt op de Drag Queens en aanverwanten. Mocht je in de buurt zijn of dicht bij wonen moet je zeker even langsgaan. Leuk om te zien is de beddenrace.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :