Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


reisindrukken van De stad Valladolid

Valladolid begint hier: De Beste Info, Inspiratie en Tips over Valladolid

Reisimpressies Valladolid - De stad Valladolid ligt in het noordwesten van Spanje en is gelijktijdig de hoofdstad van de autonome regio Castilië en León en ook van de provincie Valladolid. De stad Valladolid ligt in het wijn gebied Ribera del Duero, dit is een van de grootste wijnstreken vanSpanje. Hier wordt volgens de Spanjaarden de zuiverste uitspraak van de Spaanse taal gesproken. 

DE STAD Valladolid - Beleef Spanje

Naam

De oorsprong van de naam Valladolid is tot op de dag vandaag niet helemaal duidelijk. Eerst dacht men dat het een verbastering van Valle de Olit was, de naam van een Moor die volgens de legende de stad in zijn bezit zou hebben gehad, vandaag de dag is echter duidelijk geworden dat dat niet het geval is. Er bestaan verschillende theorieën over waar de naam dan wel vandaan komt, de waarschijnlijkste daarvan is dat het afstamt van de Keltische uitdrukking Vallis Tolitum (vallei van wateren), aangezien de stad in een vallei tussen de rivieren Pisuerga en Esgueva ligt. Een andere theorie beweert dat Valladolid een verbastering van Valle del Sol (vallei van de zon) is omdat de stad in alle seizoenen van het jaar een zonnig klimaat heeft.

Wat te doen en te zien in Valladolid

Valladolid is een kleine, maar levendige stad, met majestueuze architectonische vertoningen en een paar uitstekende musea.

 

Het weer en Klimaat

In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur hier net iets onder de 30 graden Celsius. In de wintermaanden komt hier met regelmaat nachtvorst voor.

Bewonder de kathedraal van Valladolid

De Catedral Nuestra Señora de la Asunción, ook bekend als de Valladolid-kathedraal, werd gebouwd in de 16e eeuw, maar de indrukwekkende gevel werd pas in de 18e eeuw toegevoegd. Het is ontworpen door de architect Juan de Herrera, die ook de beroemde Escorial in Madrid ontwierp. Kijk binnen naar het 16e-eeuwse altaarstuk gemaakt door Juan de Juni en bezoek het Kathedraal museum om een grotere collectie religieuze sculpturen en schilderijen te zien.

 

Bezoek het Museo Nacional de Escultura

Het nationale beeldhouw museum van Valladolid is een van de belangrijkste collecties Spaanse beeldhouwkunst in het land. Het is gevestigd in het elegante San Gregorio College en biedt alles, van houten sculpturen tot stenen beelden en altaarstukken, waarvan sommige dateren uit de 16e eeuw.

Ontspan op het strand van Las Moreras

Valladolid ligt niet echt aan de kust, maar dat betekent niet dat het geen strand heeft. Langs de Pisuerga-rivier vind je Playa de las Moreras, een prachtig stuk zand waar je overdag kunt zonnebaden en ’s avonds gebruik kunt maken van de strandbar.

 

Casa Museo de Colón

De grote ontdekkingsreiziger Christopher Columbus (in het Spaans bekend als Cristóbal Colón) stierf in Valladolid in 1506 en om dit te herdenken heeft de stad een museum opgericht dat aan zijn leven is gewijd. Het museum is gevestigd in het voormalige huis van Diego Columbus, kleinzoon van de ontdekkingsreiziger, en is verdeeld over vier verdiepingen. Het bevat alles van originele oude kaarten tot interactieve tentoonstellingen, modellen van zijn schepen en zelfs een grafsteen op de binnenplaats, die de plek laat zien waar hij stierf.

 

Loop rond het sfeervolle Plaza San Pablo

Gedomineerd door de imposante San Pablo-kerk, is dit brede plein de moeite van het bekijken waard om enkele van de meest opvallende architectuur van de stad te zien. Naast de kerk zie je het Palacio de Pimentel, de geboorteplaats van koning Felipe II; het Palacio Real, de zetel van het Koninklijk Spaans Hof tussen 1601 en 1606; en het Casa Museo José Zorrilla, de geboorteplaats van een van de bekendste schrijvers van de stad.

Bezoek het huis van Cervantes

Een van de beroemdste auteurs van Spanje, Miguel de Cervantes, woonde tussen 1604 en 1606 in dit 16e-eeuwse huis in Valladolid, in de tijd dat zijn beroemdste boek Don Quijote de La Mancha werd gepubliceerd. De bibliotheek van Cervantes en al zijn kamers zijn bewaard gebleven om er precies zo uit te zien als toen de auteur daar woonde.

 

Kijk rond in het Museo Patio Herreriano

Dit museum voor hedendaagse kunst, gehuisvest in een voormalig klooster, is gewijd aan kunst na de Tweede Wereldoorlog en toont werken van kunstenaars zoals Joan Miró, Antoni Tápies, Salvador Dalí en Jorge Oteiza.

ZORG DAT JE JE REIS NAAR VALLADOLID NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN VALLADOLID

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :