Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Reisindrukken van Barcelona


Reisindrukken van de stad Barcelona 

De Spaanse stad Barcelona is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Catalonie, Spanje onder de Belgische en Nederlandse toeristen en geheid kun je hier genieten van zon, zee en strand. 

Reisimpressies van de Catalaanse hoofdstad Barcelona, SpanjeDe bruisende Catalaanse havenstad Barcelona wordt elk jaar bezocht door miljoenen toeristen. De stad is gelijktijdig de culturele hoofdstad van de provincie Barcelona en de autonome regio (Comunitat Autònoma) Catalonië. De stad is na de hoofdstad Madrid de grootste stad van Spanje. De havenstad is door zijn voortreffelijke ligging aan de Middellandse Zee, aan de Costa del Maresme , in het noorden van Barcelona ligt de Costa Brava en in het zuiden van de stad ligt de Costa del Garraf, zeer geliefd. Zo is Barcelona met zijn gastvrije inwoners en zijn schitterende architectuur, neem daarbij nog zijn groot aanbod aan overheerlijke gastronomische producten, die veel toeristen aantrekt van uit geheel Europa, maar ook uit de rest van de wereld zeer populair. Hier vind je reisindrukken van de Stad  Barcelona met veel Info, Inspiratie en Tips

De inwoners van Barcelona noemen hun stad ook vaak 'Barna' niet te verwisselen met 'Barça'  dat is FC Barcelona. Zo kun je zeggen dat Barcelona tot een van de mooiste steden van Europa behoort. Barcelona is een ideale stad voor een stedentrip

Wil je graag weten wat de stad zo bijzonder maakt en wat er te beleven, te ontdekken en te genieten valt in Barcelona? Lees dan hier verder.

Booking.com

De stad ligt tussen de heerlijke Spaanse Costa Brava en de Costa Dorada. Barcelona is een stad vol Catalaanse traditie, maar met beide armen uitgestrekt naar de wereld. Deze Catalaanse stad is vol hartstocht met intense smaken en oogverblindende kleuren. De stad Barcelona is een stad van kunstenaars maar eigenlijk is de stad zelf één mooi kunstwerk en er wordt nog steeds gebouwd aan dit prachtige kunstwerk. Loop langs de bonte mozaïeken en de prachtig golvende gebouwen van Gaudí. Laat je smaakpapillen prikkelen in de ‘kathedraal van de smaak’. geeft de kus de vrijheid op het Plaça d’Isidre Nonel. Dit zijn mijn veertien van de prachtigste bezienswaardigheden in de stad Barcelona.

De geschiedenis

We gaan een korte rondleiding door de geschiedenis van Barcelona maken, als samenvatting . Als u de zogenaamde Ciudad Condal komt bezoeken, zult u zeker iets willen weten over de geschiedenis van Barcelona , en aangezien we een metropool zijn met een zeer brede en rijke geschiedenis, gaan we het uitleggen enkele van de belangrijkste en meest verreikende feiten die ertoe hebben geleid dat Barcelona de stad is geworden die het nu is.

Het huidige Barcelona werd gesticht met de naam Barcino, aan het einde van de 1e eeuw voor Christus, als een Romeinse kolonie . Het had ongeveer duizend inwoners en werd omringd door een verdedigingsmuur waarvan de overblijfselen nog bewaard zijn gebleven in de oude stad.

Meer dan 200 jaar stond Barcelona onder islamitische heerschappij en met de christelijke herovering werd het een graafschap van het Karolingische rijk en de gewone verblijfplaats van de kroon van Aragon. Het vruchtbare middeleeuwse tijdperk maakte van Barcelona een economisch en politiek centrum van het westelijke Middellandse Zeegebied. De Gotische wijk van de stad is de kostbare getuige van de pracht die Barcelona beleefde van de 13e tot de 15e eeuw.

Vanaf dat moment tot de 18e eeuw kende Barcelona een zekere achteruitgang terwijl het worstelde om zijn economische en politieke onafhankelijkheid te behouden. In 1714 culmineerde deze strijd in de val van de stad in handen van de troepen van Bourbon. Dat jaar veronderstelt het verlies van de rechten en privileges van Catalonië en van de Catalanen.

In het midden van de 19e eeuw, met de komst van de industriële revolutie en de ontwikkeling van vooral de textielsector, begon een fase van cultureel herstel. Dit is de Renaixença, een periode waarin de Catalaanse taal wordt vernieuwd als literaire taal.

wereldtentoonstelling van 1929 vormde een bekroning van de stadsexpansie en de nieuwe urbanisatie in Eixample en Gracia.

Aan het begin van de 20e eeuw groeiden de economie en de industrie en vestigden zich arbeiders in de stad. Met hen kwamen nieuwe ideologieën de stad binnen. Slechts een gedeelte van de bevolking profiteerde van de economische bloei en de tegenstelling tussen arm en rijk nam toe. Onder invloed van linkse ideologieën, waaronder vooral het anarchisme, was er onrust bij de arbeidersklasse, wat onder meer uitmondde in de 'Tragische week' van 1909.

De 20e eeuw luidde ook een belangrijke stedelijke transformatie in de stad Barcelona in die culmineerde in de karakteristieke wijk Eixample, waar enkele van de meest kenmerkende Catalaanse modernistische gebouwen in Barcelona staan. Een van de meest opmerkelijke architecten van deze periode was de Catalaan Antoni Gaudí , auteur van internationaal bekende werken zoals Casa Milà (of Pedrera) , Casa Batlló of de Sagrada Familia-tempel .

De vrijheden die tijdens deze fase werden bereikt, werden aanzienlijk beknot tijdens de burgeroorlog in 1936 en de dictatuur. Met het herstel van de democratie in 1978 herwon Barcelona haar macht over de economie en de Catalaanse taal. 

Toen in 1986 bekend werd dat Barcelona de Olympische Spelen van 1992 mocht organiseren, werd werk gemaakt van een enorme transformatie van de stad, onder de leiding van architect en stedenbouwkundige OriolBohigas i GuardiolaHet metronetwerk werd gemoderniseerd, de huidige rondwegen werden aangelegd, de luchthaven uitgebreid en een groot deel van het centrum 'schoongemaakt'. De stad, die lange tijd door de haven, wegen en spoorwegen van de Middellandse Zee was afgesloten, kreeg weer een zeefront en eigen stranden. Criminaliteit werd succesvol bestreden en vele historische gebouwen (waaronder een aantal van Antoni Gaudí) werden gerestaureerd.

Na de Olympische Spelen was het Forum of Cultures in 2004 het belangrijkste evenement dat in de stad werd gehouden.

Klimaat

Barcelona heeft een mediterraan klimaat. Dit betekent lange zomers en milde winters, met weinig extremen. Meestal beginnen in maart de eerste dagen met temperaturen boven de 20 graden, terwijl die temperaturen kunnen voortduren tot het einde van november. De warmste maanden zijn juli en augustus, wanneer het regelmatig warmer is dan 30 graden. In deze maanden wil de temperatuur 's nachts soms met moeite onder de 20 graden Celsius zakken. Mede hierom ontvluchten veel inwoners de stadshitte in die maanden.

De winters zijn doorgaans mild, met zachte temperaturen, weinig regen en tamelijk veel zon. Ook de neerslag is typisch mediterraan: deze bestaat vaak uit geconcentreerde hoosbuien,die in slechts een beperkt aantal dagen per jaar voor de totale jaarlijkse neerslag zorgen.

 

Economie

Barcelona was een van de eerste geïndustrialiseerde steden van Europa. Aan het einde van de 18e eeuw bestond de toen kleinschalige industrie vooral uit textielfabrieken. In de loop van de 19e eeuw groeide de textielproductie. De textielmarkt neemt een belangrijk deel van de economie in. Barcelona staat bekend als modestad. Bekende Catalaanse merken zijn Armand Basi, Mango, Camper, Adolfo Domínguez, Deƨigual en Custo.

Het toerisme als inkomstenbron neemt sinds de OlympischeSpelen van 1992 een hoge vlucht. Het aantal overnachtingen steeg van 1,7 miljoen overnachtingen in 1990 naar meer dan acht miljoen in 2016. De binnenstad is veranderd in een toeristenzone, gedomineerd door grote ketens.

Barcelona beschikt over de grootste haven van het Middellandse Zeegebied en trekt ook cruiseschepen aan. Daarnaast is de stad gastheer voor nationale en internationale evenementen en congressen, zoals het 3GSM World Congress en de Barcelona World Race. De luchthaven van Barcelona, in El Prat de Llobregat, is de op een na de grootste van Spanje. In 2009 werd deze uitgebreid met een nieuwe terminal.

Barcelona is aangesloten op de hogesnelheidslijn die de stad met zowel Madrid als met Parijs zal verbinden. Op 20 februari 2008 werd van deze verbinding het traject Barcelona – Madrid in gebruik genomen. Bij opening van de spoorlijn bedroeg de reistijd 2 uur 38 minuten, na een testperiode is de reistijd gereduceerd.

 

De 10 districten van Barcelona zijn:

 • Ciutat Vella. Dit is het historisch centrum van Barcelona, en eeuwen geleden wás dit Barcelona, voordat de overige districten door de stad zouden opgenomen worden. Het omvat de wijken Barri Gòtic (SP: Barrio Gótico), vol bezienswaardigheden en monumenten, El Raval en El Born (SP: El Borne). Ook de vissersbuurt Barceloneta hoort bij dit district. Ciutat Vella wordt twee keer verticaal doormidden gesneden door La Rambla en door Via Laietana. Het district kent een aanbod van winkels, restaurants en nachtkroegen.

 

 • Eixample (Spaans: Ensanche). Dit district is demografisch gezien het grootste van Barcelona. Het bestaat uit de manzanas (vierkante woonblokken) en lange rechte lanen met druk verkeer. Het district heeft winkels, restaurants, musea en parken. Ildefons Cerdà bouwde de Eixample eind 19e eeuw om de oude stad met de omliggende dorpen te verbinden. Er zijn veel modernistische gebouwen te vinden. Een deel van dit district staat bekend als "Gayxample" en staat vol met winkels, discotheken en hotels voor en door homo's en lesbiennes. Daarbuiten kenmerkt de wijk zich door zijn nachtleven, variërend van salsabars tot studentencafés en luxe design discotheken. Het bestaat uit de wijken Dreta de l'Eixample (Spaans: Ensanche Derecho), Esquerra de l'Eixample (Spaans: Ensanche Izquierdo), Sant Antoni (Spaans: San Antonio), Sagrada Familia en Fort Pienc. In het 21e-eeuwse Barcelona maakt Eixample deel uit van het stadscentrum.

 

 • Sants-Montjuïc. Dit gebied beslaat zowel de bekende heuvel aan de zee (Montjuïc) en een gedeelte van de kustvlakte ten westen van die heuvel, als het gebied Sants, en is onderverdeeld in de wijken Hostafrancs, La Bordeta, Poble Sec, Magoria en Zona Franca. Ondanks de niet zo centrale ligging beschikt de wijk over de langste winkelstraat van Spanje, de Carretera de Sants en het grootste spoorwegstation van de stad: "Estació de Sants". De goederenhaven bevindt zich ook in deze wijk.

 

 • Les Corts geldt onder de inwoners van Barcelona als een populaire woonplek, omdat men niet in het centrum woont maar veel voorzieningen bij de hand heeft. In dit district bevindt zich Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. Het bestaat uit vele verschillende wijken; El Camp de la Creu-Loreto, El Camp Vell, Can Feu, Can Batllori, Can Sòl de Baix, L'Església i Can Rosés, La Maternitat, Can Bacardí, La Mercè, Sant Ramon i la Torre Melina en La Zona Universitària – Bederrida. Les Corts kent een groot chic winkelcentrum: L'Illa.

 

 • Sarrià-Sant Gervasi. Dit district ligt in het uiterste westen van Barcelona, ten westen van de Avinguda Diagonal (SP: Avenida Diagonal). Hier vindt men chique appartementen, maar er zijn veel overblijfselen van het centrum van het oorspronkelijke dorp "Sarrià" te vinden. Het staat bekend om goede restaurants en bestaat officieel uit de wijken; Sarrià en Sant Gervasi, Vallvidrera (in de heuvels) Can Caralleu, Les Planes en Tibidabo. Ook ligt hier de wijk Pedralbes, sinds jaar en dag de rijkste buurt van Barcelona, met luxe designvilla's en grote vrijstaande huizen. Met name in Sant Gervasi vindt men veel uitgaansleven, rondom de straten Carrer Santaló, Carrer Aribau, Carrer María Cubí, Carrer Amigó en Carrer Muntaner.

 

 • Gràcia. Wat ooit een zelfstandig dorp was, is inmiddels een stadsdeel geworden. De wijk is een grote wirwar van zeer smalle straatjes en pleintjes. Gracia grenst aan een van de belangrijkste straten van Barcelona, de "Passeig de Gràcia" (Spaans: Paseo de Gracia) en aan de noordkant aan Park Güell. Het district is een cultureel zeer gemixt deel van de stad.Er wonen niet alleen Catalaanse gezinnen, maar ook buitenlandse studenten, artiesten, zigeuners, Arabieren en nog veel meer. Men vindt er een van de grote markten van de stad, en de Carrer Gran de Gracia is de grote commerciële straat van dit district. Het district bestaat uit de wijken Villa de Gracia, Camp d'en Grassot, La Salut, El Coll, Vallcarca en Penitents. Het district kent heel wat nachtleven, onder andere in de Carrer Verdi en op de terrassen aan de vele pleintjes.

 

 • Horta-Guinardó. Dit district ligt redelijk ver van het centrum en beschikt, door zijn hoge ligging in de heuvels, over een weids uitzicht over Barcelona. Het district bestaat uit de wijken Baix Guinardó, Can Baró, El Carmel, Font d'en Fargues, Font del Gos, Guinardó, Horta, La Clota, Montbau, Sant Genís, Taxonera en Vall d'Hebrón.

 

 • Nou Barris (Catalaans voor 'nieuwe wijken'). Dit is een ander district dat behoorlijk ver van het centrum gesitueerd is. Het werd gebouwd in de jaren zeventig om de snelle bevolkingsgroei van Barcelona aan te kunnen. Het bestaat uit de wijken Can Peguera, Canyelles, Ciutat Meridiana, Guineueta, Porta, Prosperitat, Roquetes, Torre Baró, Torre Llobeta, Trinitat Nova, Turó de la Peira, Vallbona, Verdum en Vilapicina.

 

 • Sant Andreu. Dit district heeft ondanks de verkeersdrukte en grootschalige nieuwbouw zijn dorpskarakter weten te behouden, en heeft een druk commercieel centrum, dat bestaat uit ongeveer zes straten vol met winkels. De Avinguda Meridiana (Spaans: Avenida Meridiana) is een achtstrooksweg die het hele district doorsnijdt. Het bestaat uit de wijken Sant Andreu del Palomar, La Sagrera, Trinitat Vella, Baró de Viver, Bon Pastor, Navas en Congrés.

 

 • Sant Martí is het gebied dat aan de zee en het strand ligt, en loopt vanaf het centrum in noordelijke richting. Het bestaat uit de wijken El Clot, Camp de l'Arpa, La Verneda, Poblenou (Spaans: Pueblo Nuevo) en Besòs, de dure nieuwbouwwijk aan zee "Diagonal Mar" en het toeristische Vila Olimpica en Port Olímpic.

 

HET Openbaar vervoer in Barcelona

Wanneer we naar een stad reizen die we niet kennen, hebben we meestal veel twijfels over wat de beste manier is om er doorheen te reizen. In het geval van Barcelona kunnen we u vertellen dat het zonder twijfel openbaar vervoer is. Barcelona heeft een zeer uitgebreid transportnetwerk, waarvan sommige 24 uur per dag werken en de prijzen betaalbaar zijn.

Ons advies voor verplaatsingen in Barcelona is om uw bezoekschema van tevoren op te stellen en de dichtstbijzijnde stations op te schrijven. Het is aan te raden om zoveel mogelijk te voet te komen, want zo geniet je van de sfeer van de straten, die ook deel uitmaakt van de cultuur en kun je monumenten ontdekken die niet eens in de toeristische gidsen voorkomen.

Barcelona heeft een geïntegreerd openbaar vervoersysteem , dat wil zeggen dat de metro, bus, tram en voorstedelijke trein met hetzelfde type kaartje werken. Ook om rekening mee te houden is het zonesysteem bij het kopen van een enkeltje, aangezien er 6 zones zijn, als je de hoofdstad niet verlaat met zone 1 is het voldoende.

 

De mooiste pleinen van het oude Barcelona

Wat een weelde aan mooie pleinen heeft Barcelona. Alleen al in het middeleeuwse centrum vind je een enorme rijkdom. Het elegante Plaça Reial vlak bij de Ramblas is vol terrassen. Dag en nacht bijzonder levendig. Bovendien heel harmonieus qua architectuur, met palmbomen, sierlijke lantaarnpalen en een fontein die voor extra sfeer zorgen. Een middeleeuws plein met koninklijke allure is Plaça del Rei, waar Columbus de koning bezocht.

 

Plaça Sant Felip Neri is geliefd bij de lokale bevolking en speelt een rol in de bestseller ‘De Schaduw van de Wind’. Het ligt dicht bij de drukste straten van het oude centrum, maar is zelf wonderlijk stil. Met wat geluk hoor je alleen de fontein. Minder stil is het op de Plaça Sant Jaume. Dit stadhuisplein was al in de Romeinse tijd het hart van de stad. Op feestdagen zie je er de Catalaanse dansende reuzen. Of een ander Catalaans feestnummer: menselijke torens bouwen.

La Sagrada Familia: onvoltooid meesterwerk

Johan Cruijff gaf Barcelona zijn voetbal-DNA. Architect Antoní Gaudí (1852-1926) gaf de stad zijn kleurrijke gezicht. De golvende en dansende lijnen van zijn bouwwerken doen denken aan bomen, dieren en gebergtes. Het zijn ontwerpen die de fantasie prikkelen. Valt je mond ervan open? Of frons je juist de wenkbrauwen? De kans is klein dat je er onverschillig voorbijloopt.

 

Gaudí ontwierp in Barcelona woonhuizen, paleizen en een park. Toch steekt één van zijn gebouwen letterlijk boven de andere uit: de basiliek La Sagrada Familia. De eerste steen werd gelegd In 1882, de architect zelf werd er begraven in 1926, maar de bouw duurt nog altijd voort. De komende jaren moet bijvoorbeeld de Jezus-toren worden voltooid, de laatste van de achttien torens die allemaal een bijbelse figuur voorstellen: de twaalf apostelen, de vier evangelisten, de maagd Maria en – de hoogste toren – Jezus. Met deze toren (172 meter) zal de Sagrada Familia de hoogste kerk ter wereld zijn. Maar ook in onvoltooide staat trekt de basiliek al miljoenen bezoekers, na de Sint-Pieter is het ’s werelds meest bezochte kerk. Reserveer dus vooraf een ticket.

 

Het spoor van Gaudí: Passeig de Gràcia

Een van de stijlvolste en duurste straten van Barcelona is de Passeig de Gràcia, de ‘Catalaanse Champs-Elysées’. Hier staan twee van de meest bewonderde gebouwen van Gaudí. Casa Battló verrast met zijn golvende dak en zijn kleurrijke mozaïeken. Verderop zie je de gevel van Casa Milà. Die heeft zo veel golving dat sommigen er een stormachtige zee of een duinlandschap in zien. Neem je toegangsprijs en wachtrij voor lief, dan ontdek je binnen nog meer architectonisch vernuft.

Ook andere Catalaanse architecten lieten zich inspireren door de art nouveau, in Catalonië modernisme genoemd. Het maakt vooral de wijk L’Eixample, met de Passeig de Gràcia, een soort openluchtmuseum voor architectuurliefhebbers. Naast Casa Battló zie je Casa Amattler, dat een mix lijkt van een Amsterdams trapgevelhuis en een creatie uit de Efteling. Op Passeig de Gràcia 35 staat een ontwerp van Gaudí’s leermeester Domènech i Montaner, die elders in Barcelona concertgebouw Palau de la Música en Hospital de Sant Pau ontwierp, beide Unesco-werelderfgoed.

 

Camp Nou: tempel van tiki-taka en Catalaanse trots

FC Barcelona is ‘més que un club’, zeggen de Catalanen. Meer dan een club. Barça is het visitekaartje van Catalonië, een regio met een eigen taal, geschiedenis en cultuur. In de tijd van dictator Franco werd die Catalaanse identiteit sterk onderdrukt. Camp Nou was een van de weinige uitlaatkleppen voor Catalaanse zelfexpressie.

 

Kruip in de huid van Cruijff, Maradona en Messi. Boek een rondleiding of bezoek een wedstrijd in Camp Nou. Het stadion waar veel van ’s werelds beste voetballers geschiedenis schreven. Voor Nederlandse voetbalfans is dit grootste voetbalstadion van Europa extra interessant. Bijna dertig landgenoten schitter(d)en er als voetballer of als coach. Van Rinus Michels tot Memphis Depay en Lieke Martens. Ook Koeman, Rijkaard, Van Bommel en Van Bronckhorst hebben een speciaal plekje in het hart van Catalaanse voetbalfans: zij wonnen met Barça de Champions League.

 

Kunstmusea: Picasso of Miró?

De bekendste kunstenaar van Barcelona is Pablo Picasso. Hij woonde er als tiener en jonge twintiger en begon er zijn schilderscarrière. Museu Picasso in het oude centrum is gevestigd in fraaie middeleeuwse panden. Hoewel veel van de beroemdste schilderijen van Picasso in Parijs en elders te zien zijn, heeft dit museum een bijzonder uitgebreide collectie. Het accent ligt op werken van de jonge Picasso. Een van de hoogtepunten is het portret van de oude gitarist. Bekijk ook de tientallen kubistische varianten die Picasso maakte van het 17e-eeuwse meesterwerk Las Meninas van Velázquez. 

 

Een andere artistieke grootheid uit Barcelona, is Miró. Op de Ramblas loop je letterlijk over een van zijn kunstwerken, een cirkelvormig mozaïek. En in het Parc de Joan Miró maakte hij een 22 meter hoog beeldhouwwerk. Ook het logo van bankketen La Caixa dat je op veel plekken ziet, is een ontwerp van Miró. Maar voor de echte fans is er het Miró Museum op de Montjuïc.

 

Barri Gòtic: middeleeuws Barcelona van Ganzenkathedraal tot Chocoladestraat

De Barri Gòtic is het middeleeuwse hart van Barcelona. Je vindt in deze wijk bijzondere bezienswaardigheden, zoals de kathedraal Santa Eulàlia. Bekijk ook de binnentuin. Daar zie (en hoor) je dertien ganzen. Ze staan symbool voor het tragische lot van Eulàlia, beschermheilige van Barcelona. Deze ganzenhoedster stierf op haar dertiende als gevolg van dertien martelingen door de Romeinen. Toch gaf zij haar geloof niet op. Daarom draagt de kathedraal haar naam en wordt zij jaarlijks op 12 februari geëerd met optochten, menselijke torens en andere feestelijkheden. 

 

Rond de kathedraal ontdek je smalle straten en kleine pleinen. Opvallend is de muurschildering op Plaça d’Isidre Nonel: ‘Kus van de vrijheid’. Van een afstand zie je twee kussende monden. Dichterbij ontdek je dat het duizenden tegels zijn met persoonlijke foto’s van Catalanen rond het thema vrijheid. Vijf minuten verderop, vlak bij de Rambla, loop je de ‘Chocoladestraat’ in: Petritxol. Al sinds de eerste Europeanen chocola meenamen uit Zuid-Amerika, wordt hier chocolade(melk) gemaakt. Ook liefhebbers van churros zitten er goed!

 

Minder is meer: het paviljoen van Mies van der Rohe

Bauhaus-voorman Mies van der Rohe was een van de meest invloedrijke architecten van de 20e eeuw. ‘Minder is meer’ was zijn credo. Hij stond voor strakke lijnen. Geen overbodige franje en tierelantijnen. Op het eerste gezicht niet het type architectuur dat je zou verwachten in de stad van Gaudí. Toch staat op de heuvel Montjuïc een van zijn beroemdste ontwerpen: het paviljoen voor de wereldtentoonstelling in 1929.

Je loopt er sneller aan voorbij dan aan andere architectonische hoogtepunten in Barcelona. Maar kijk zeker binnen als je interesse hebt in architectuur en design. Het paviljoen is niet groot, maar oogt bijna honderd jaar na de bouw nog steeds modern. Binnen- en buitenruimte vloeien in elkaar over en zijn met elkaar in dialoog. In steeds andere lichtval en weerspiegelingen, versterkt door glas, gepolijst marmer en de waterbassins. In het interieur zie je ook een van de designklassiekers van de 20e eeuw: de Barcelona-stoel van Van der Rohe.

 

La(s) Rambla(s): de beroemdste straat van Spanje

Ben je op zoek naar ‘het authentieke Barcelona’, dan is deze levendige boulevard niet de beste keuze. De Rambla(s) is zo druk en toeristisch dat veel Barcelonezen de straat mijden. Toch wil je waarschijnlijk sfeer proeven op deze 1200 meter lange straat tussen Plaça de Catalunya en de oude haven. Je passeert Canaletes, waar fans de overwinningen van FC Barcelona vieren. Daarna de wereldberoemde markthal La Boquería en de opera Liceu. Vind je het toch te druk? Duik een van de vele zijstraten in naar het middeleeuwse centrum Barri Gotic of de alternatievere, multiculturele volkswijk Raval.

Aan het eind van de Ramblas loop je tegen een bijna 60 meter hoge zuil met een standbeeld van Columbus aan. De ontdekkingsreiziger wijst in de richting van de zee. Dat past uitstekend bij de geschiedenis en het DNA van Barcelona. Net als in Amsterdam vormen de zee en de handel de basis van het kosmopolitische en open karakter van de stad.

 

Markthal La Boqueria: kathedraal van de smaak

Officieel heet Barcelona’s beroemdste markthal de Mercat de Sant Josep, maar iedereen kent hem als La Boqueria. Deze ‘kathedraal van de smaak’ biedt je een feest van geuren en kleuren in een fraai architectonisch decor. Veel van Barcelona’s beste chefs kopen hier hun groente, fruit, vlees, vis, en kaas. Maar ook voor culinaire amateurs is het smullen bij de honderden kraampjes. En in de tapasbars en restaurants daartussen. Laat je gastronomisch verrassen of proef klassiekers uit de Catalaanse keuken, zoals pan amb tomaquét (stokbrood met knoflook, tomaat, olijfolie), escalivada (paprika, aubergine, ui, aardappels, olijfolie) en crema catalana.

La Boqueria heeft nog altijd veel smaak en charmes te bieden. Wel vormen de toeristen een steeds grotere meerderheid. Voel je je comfortabeler tussen de lokale bezoekers, kom dan ’s ochtends vroeg. Of bezoek een minder bekende centrale markthal, zoals Santa Caterina of Sant Antoni.

 

Buiten de toeristische hoofdroute: de wijken Gràcia en Esquerra de l’Eixample

In Gràcia vind je het Park Güell, maar verder ligt deze wijk niet op de toeristische hoofdroute door Barcelona. Lang was Gràcia een onafhankelijk dorp en nog steeds heeft het een minder hectische sfeer dan andere plekken in de stad. De laatste decennia vestigden zich er veel kunstenaars. Je vindt er nu veel ateliers, livemuziek en levendige pleinen, zoals Plaça del Sol. In deze wijk staat ook het eerste huis dat Gaudí ontwierp: Casa Vicens. Minder druk bezocht dan zijn bekendere ontwerpen, maar zeker zo kleurrijk!

De wijk Gràcia ligt net ten noorden van de stijlvolle wijk L’Eixample met zijn opvallende architectuur en zijn grote LHBTI-gemeenschap. Aan de zuidoostkant van die wijk vind je Esquerra de l’Eixample. In 2020 door Time Out uitgeroepen tot ‘coolste woonwijk ter wereld’. Dit is de wijk van Park Joan Miró en de universiteit, maar verwacht geen oogverblindende bezienswaardigheden. Zoek je leuke cafés en restaurants, volg dan de lokale bewoners.

 

Park Güell en Carmel-bunkers: de mooiste uitzichten

In de werken van Gaudí lijkt de natuur nooit ver weg, maar nergens gaan architectuur en natuur zo samen als in zijn Park Güell. Wandel tussen de bomen, de veelkleurige mozaïeken en de sprookjesachtige koppen van fantasiedieren. Misschien moet je er even aan Disney of de Efteling denken. In elk geval biedt dit park je een van de mooiste uitzichten over de stad.

Geniet je liever van gratis uitzicht over Barcelona, beklim dan de heuvel Turó de la Rovira, op loopafstand van Park Güell. Op deze ‘bunkers van Carmel’ stond tijdens de Spaanse Burgeroorlog het afweergeschut dat Barcelona moest beschermen. Nu is het een geliefde plek om naar alle kanten over de stad uit te kijken.

 

Barceloneta en El Born: vamos a la playa?

Wil je hartje Barcelona naar het strand, dan is de wijk Barceloneta je plek. Deze oude visserswijk ligt op loopafstand van het middeleeuwse centrum. Tot in de jaren negentig was het een wat armere schilderachtige wijk, met goede maar eenvoudige visrestaurants. Tegenwoordig bepalen toeristen er het straat- en het strandbeeld, vooral in de zomer. Daar is niet iedereen blij mee, maar je kunt er nog steeds goed eten en een duik in zee nemen.

Ook in de aangrenzende middeleeuwse wijk El Born ruik je de zee, al vind je hier geen stranden. De laatste decennia verrezen in El Born originele (design)winkels, hippe bars en trendy restaurants. De architectuur mocht er altijd al zijn. De gotische basiliek Santa Maria al Mar is een van de mooiste kerken van de stad. En het glas-in-lood-interieur van het Palau de la Música (net buiten de wijk) behoort tot Barcelona’s fraaiste art nouveau. Wie wil relaxen in de buitenlucht, gaat naar het Parc de la Ciutadella, ‘het Vondelpark van Barcelona’.

Montserrat: wandelen rond de gekartelde kloosterberg

Het bekendste dagtochtje vanuit Barcelona gaat naar het klooster van Montserrat, 50 kilometer landinwaarts. Dit bergachtige pelgrimsoord is gewijd aan de beschermheilige van Catalonië. Klooster en basiliek hebben een historie van ruim 1000 jaar, al zijn de meeste delen van het huidige gebouw veel minder oud. Er is ook een museum met een veelzijdige collectie schilderkunst. Bovendien kun je dagelijks om 13.00 uur een optreden bijwonen van het jongenskoor.

 

Ook voor natuurliefhebbers valt er veel te genieten. Het klooster van Montserrat staat in een fraai rotsachtig gebergte vol grillige vormen. Je kunt in dit natuurgebied mooie wandelingen maken, als je wilt urenlang. Op sommige toppen, zoals de Cim de Sant Jeroni (1236 meter), zie je bijna heel Catalonië liggen. Vanuit Barcelona bereik je Montserrat met de auto of trein. Je komt dicht langs de beroemdste Spaanse hockeystad Terrassa. Of kies voor een langere route door dé Catalaanse cava- en wijnstreek bij Penedès.

 

Tussen nonnen en voetballers in de wijk Pedralbes

Pedralbes is de chique wijk waar de beroemdste nummer 14 van Barcelona en Nederland lange tijd woonde. Deze hooggelegen groene buitenwijk wordt gekenmerkt door brede avenues, villa’s en de winkels en restaurants die je daarbij verwacht. Voetbalstadion Camp Nou is niet ver, dat verklaart de populariteit onder voetbaltrainers en voetballers. Lange tijd was Pedralbes een onafhankelijk dorp. Het was beroemd om het 14e-eeuwse klooster. Koningin Elisenda trok zich daar terug als non.

 

Dit Monestir de Pedralbes is nog altijd een bezoek waard. Zeker als je een wat minder bekende middeleeuwse bezienswaardigheid zoekt. Vooral de binnenplaats met de kloostergang van drie verdiepingen is een sieraad van gotische bouwkunst. Zie je jonge mensen met eieren rondlopen? Dat is een gift voor de nonnen die er nog altijd wonen. Het zou garant staan voor een zonnige trouwdag.

 

Nog meer bezienswaardigheden in de stad Barcelona:

Kerken

 • De Kathedraal van Barcelona: Catedral de Santa Eulàlia
 • Santa María del Mar, ook wel "De kathedraal van de Zee" genoemd (zie de gelijknamige roman van Ildefonso Falcones uit 2006), die echter geen kathedraal is, gelegen in de wijk "El Born"
 • Basílica de Nuestra Señora de la Merced

 

Musea

 • Casa Museu Gaudí: Gaudí-museum
 • Filmoteca de Catalunya: filmmuseum en -archief met dagelijks wisselende voorstellingen
 • Museu Picasso: Picasso-museum
 • Fundació Joan Miró: Miró-museum
 • Museu Nacional d'Art de Catalunya: kunstmuseum van Catalonië
 • Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA): museum voor moderne kunst
 • Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
 • Fundació Antoni Tàpies
 • Museo FredericMarès
 • Maritiem Museum (Barcelona): maritiem museum
 • Museu Egipci: Egyptisch museum
 • CosmoCaixa: wetenschappelijk museum
 • CaixaForum: gratis modern museum, met wisselende exposities
 • Olympic & Sports Museum Joan Antoni Samaranch
 • Centre d'Art Santa Mònica
 • Galeria Mayoral, kunstgalerie
 • Can Framis Museum

 

Parken

 • Parc de la Ciutadella
 • Parc de Collserola
 • Park Güell
 • Parc del Laberint d'Horta
 • Parc de Montjuïc
 • Parc del Turó
 • Parc de Joan Miró

 

De stad heeft een aantal karakteristieke elementen in het straatbeeld, waaronder de stoeptegel flor de Barcelona en de Gaudí-tegel.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR BARCELONA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: ANWB en tmb.cat en HolaBarcelona

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN BARCELONA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :