Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Reisindrukken van de stad Salamanca

De studenten stad Salamanca in Castilië en León en zijn bezienswaardigheden

Reisimpressies van de Spaanse stad Salamanca en zijn bezienswaardigheden - De stad Salamanca is gelijktijdig de hoofdstad van de Spaanse provincie Salamanca en ligt in de regio Castillië en Leon. 

Slamanca beleef Spanje

Salamanca

Salamanca is de hoofdstad van de gelijknamige Spaanse provincie Salamanca, gelegen in de regio Castilië en León, circa 200 km ten westen van Madrid.
 
Als wij via Calle Rua Mayor richting Catedral Nueva lopen, komen wij eerst bij Plaza Anaya aan, een leuk park voor de kathedraal. Catedral Nueva, gebouwd van de 16e- tot de 18e eeuw, is hoofdzakelijk gebouwd in 2 bouwstijlen: Gotisch en Barok. Direct naast de nieuwe kathedraal bevindt zich de Catedral Vieja, gebouwd in de 12e eeuw in Romaanse stijl. Catedral Vieja is wel één van de mooiste Romaanse kathedralen van Spanje met een unieke Byzantijnse koepel en een collectie van meer dan 100 schilderijen.

 

Geschiedenis

Het gebied werd al in de zesde eeuw v.Chr. bewoond door de Kelten. De stad is gesticht rond 400 v.Chr., mogelijk als versterking door Carthaagse bezetters. Toen de Romeinen in de 2e eeuw v. Chr. het Iberisch Schiereiland veroverden werd het gebied rondom Salamanca bewoond door de Vacceos, een van oorsprong Keltische stam. Om hun gebied te verdedigen bouwde de Vacceos twee versterkingen aan de oostelijke zijde; de Ocelo Durii en de Salmantica (Salamanca). Het gebied werd tevens bewoond door een andere stam met een Keltische oorsprong, de Vettonen. In 200 v.Chr. belegerde Hannibal Salamanca. Na de val van Carthago in 146 v. Chr. consolideerden de Romeinen hun macht en werd Salamanca belangrijker. De stad was een belangrijk halte op de Ruta de la Plata, de Zilverroute. Salamanca diende als oversteek voor de rivier de Tormes. De Puente Romana een Romeinse brug uit de 1e eeuw is voor de helft bewaard gebleven. De Zilverroute liep van de mijnen in Asturië tot aan het zuiden van Spanje. Na het verval van het Romeinse Rijk werd de streek bezet door de Alanen, gevolgd door de Visigoten. In de 4e eeuw breidden de Visigoten de stadsmuur uit met twee torens.

Salamanca heeft veel geschiedenis, maar is ook modern, vermakelijk en dynamisch. De studenten zorgen 24 uur per dag voor leven en beweging in de stad.

Het weer in Salamanca

Plaza Mayor

Salamanca heeft vele mooie plaza's maar het plein der pleinen van Salamanca is het Plaza Mayor. Als wij het plein oplopen is er een kleine demonstratie, maar het heeft zo een aantrekkingskracht en is van zo een grootsheid. Op de vele en grote terrassen zitten vele toeristen en Spanjaarden. In de 18e eeuw onder leiding van Andrés García de Quiñones gebouwd. Vanwege de omvang en de bouwstijl wordt het Plaza Mayor als het belangrijkste plein van Spanje beschouwd. Het geheel is omgeven door een zuilengang van arcaden, op twee kolommen rustende bogen. Het werd gebouwd tussen 1729 en 1755 en aan de westkant bevindt zich het Koninklijk Paviljoen met een borstbeeld van Filips V. Het ligt in het centrum van Salamanca. Het is een van de mooiste en gezelligste barokke pleinen van Spanje.

REISIMPRESSIES VAN DE STAD SALAMANCA 

Universiteit van Salamanca

In het oude centrum van Salamanca ligt alles op enkele minuten van elkaar en voor wij het weten staan we voor de beroemdste en oudste universiteit van Spanje. Salamanca is een universiteitsstad bij uitstek: de Universiteit van Salamanca was de eerste universiteit in Spanje en de Universiteit van Salamanca is één van de oudste van Europa. In haar grootste bloeiperiode behoorde de universiteit tot de topuniversiteiten van Europa. De Universidad de Salamanca werd gesticht in 1218 door koning Alfons IX van León.

Maar eerst het verhaal van de kikker, een mythe. Wie namelijk de kikker in de voorgevel van de universiteit spot, zal gezegend worden met veel geluk. De kikker is uitgegroeid tot het stadssymbool van Salamanca en in elke souvenirwinkel in allerlei vormen te koop.

 

Openingstijden

Let op: Bij academische activiteiten kunnen de openingstijden veranderen.

Maandag t/m zaterdag van 10:00 uur t/m 18:30 uur
Zondag en feestdagen van 10:00 uur t/m 13:30 uur

 

Prijzen

€ 10,00 
€ 5,00 voor gepensioneerden, studenten en groepen van 20 personen en meer
Gratis -  kinderen tot 12 jaar en studenten van de universiteit

 

Bezienswaardigheden:

  • Plaza Mayor
  • Oude kathedraal en nieuwe kathedraal
  • Museo de Art Nouveau y Art Decó Casa Lis de Salamanca
  • Casa de las Conchas
  • Convento de las Dueñas
  • Convento de San Esteban
  • Escuelas Mayores (hoofdgebouw van de universiteit van Salamanca)
  • Palacio de Monterrey, een van de bekendste voorbeelden van de platereske stijl
Booking.com

Moderne tijd

Het oude centrum van de stad hoort sinds 1988 bij het Werelderfgoed van de UNESCO. De overeind gebleven gebouwen behoren tot de romaanse stijl en de gotiek, maar toch vooral de bloeitijd van de Spaanse renaissance. Het ademt volgens de bewoners van de agglomeratie eromheen, de studenten en de vele toeristen de intimiteit van een dorp.
Aantrekkelijk aan de stad is ook de beperkte omvang en het overzichtelijke karakter. Het historisch centrum, de attracties waaronder de universiteit, de kathedraal en Plaza Mayor liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Salamanca is verder zo Spaans als het Spaans kan zijn, het klimaat - onberispelijk blauw en zonnig en warm hierbij inbegrepen. En last but not least wordt in Salamanca het beste en zuiverste Spaans gesproken.

Museo de art nouveau y art Déco

Gevestigd in Casa Lis, een herenhuis ontworpen door Miguel de Lis, zit het museum van Art Nouveau en Art Déco. Betoverend mooi is het vele glas in lood dat het museum siert. Het maakt het museum een heel kleurrijk geheel. De kunst die er te zien is, komt uit de late 19e eeuw en de periode tot aan de Tweede Wereldoorlog. Veel van de tentoongestelde spullen zijn gebruiksvoorwerpen zoals een spiegeltje ontworpen door Henrik Wigström met in goud verguld zilver en met fonkelende diamanten. Laat je inspireren door de collecties, het zijn er wel negentien!

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 11:00 uur t/m 14:00 uur en van 16:00 uur t/m 19:00 uur
Zaterdag en zondag van 11:00 uur t/m 20:00 uur

 

Prijzen

€ 4,00
€ 2,00  voor gepensioneerden, studenten en groepen van 10 personen of meer
Kinderen gratis tot 14 jaar, donderdag van 11:00 uur t/m 14:00 uur

De Airports in de buurt van Salamanca

Informatie luchthaven Salamanca Airport

Salamanca Airport is de luchthaven die de provincie Salamanca bedient in de autonome gemeenschap Castilië en León. Het ligt in de gemeenten Machacón, Calvarrasa de Abajo en Villagonzalo de Tormes; en het ligt op 15 km van de stad Salamanca. 

Adres: Ctra. Madrid, Km. 14, 37181 Matacán, Salamanca, Spanje
 

De Romeinse brug

Vijftien van de 27 bogen van de gerestaureerde Puente Romano zijn nog oorspronkelijk Romeins, uit de 1e eeuw na Christus. De brug over de rivier Tormes lag op de Romeinse Zilverroute van Sevilla naar Astorga en biedt een prachtig uitzicht op de oude stad.

 

Salamanca ligt aan een kruispunt van wegen. De Zilverroute, de oude Romeinse route die het noorden en het zuiden van Spanje verbond, loopt door Salamanca.

REISIMPRESSIES VAN DE STAD SALAMANCA 

Bij toeristen informatie krijg je alle info over Salamanca

OFICINA MUNICIPAL DE TURISMO DE SALAMANCA - PLAZA MAYOR

Adres: Plaza Mayor, 32

37002  Salamanca  (Castilla y Leon)
E-mail: informacion@turismodesalamanca.com
Website: www.salamanca.es
Tel.:+34 923 218342

De oude kathedraal - Catedral Vieja

Zoals je hierboven al leest beschikt de stad Salamanca over een oude kathedraal en een nieuwe kathedraal. Het is een heel imposant kathedraal in romaanse en gotische stijl. Rond 1520 werdt er een nieuwe kerk gebouwd, en wilde men in eerste instantie de oude kathedraal slopen, maar zoals je kunt zien hij staat er nog in volle pracht en praal. De kerk is van binnen voorzien van fantastische gekleurde muurschilderingen.

 

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 10:00 uur t/m 17:15 uur

 

Prijzen

€ 4,75 
€ 4,00 - groepen meer als 20 personen, studenten en gepensioneerden
€ 1,50 - kinderen 
Zondags tussen 5 oktober en 31 maart tussen 15:00 uur t/m 17:15 uur gratis entree

 

De nieuwe kathedraal - Catedral Nueva

De Catedral Nueva werd gebouwd tussen de 16e jaar honderd en 18e eeuw. Kijk eens naar boven, en zie de sierlijke bogen en de prachtige plafondschilderingen.

 

Tip: Bezoek de nieuwe kathedraal en de oude kathedraal na een ander, dan ze liggen direct naast elkaar.

 

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 10:00 uur t/m 17:15 uur

 

Prijzen

€ 4,75 
€ 4,00 - groepen meer als 20 personen, studenten en gepensioneerden
€ 1,50 - kinderen 
Zondags tussen 5 oktober en 31 maart tussen 15:00 uur t/m 17:15 uur gratis entree


Openbaar vervoer Bus

Busverbindingen 

Contactgegevens

Carretera de Madrid, kilómetro 14
37181  Salamanca  (Castilla y Leon)
E-mail: igperez@aena.es
Website: http://www.aena.es/en/salamanca-airport/parking-offer.html
Tel.:+34 913211000
Tel.:+34 902404704

Plaatselijke keuken

Cochinillo (speenvarken), chanfaina salmantina (rijst, eetbaar orgaan, zwezerik en chorizo), farinatos (gekookte worst met ei), vleeshutspot, amandelkoekjes, marsepein, pinchos (brood met gevarieerd beleg), torrijas (zoete Franse toastjes) Lekker toch? Eet smakelijk!

 

Casa de Las Conchas

Casa de las Conchas  in het Nederlands  “het huis van de schelpen”. Dit was vroeger stadspaleis en het heeft zijn naam te danken aan de meer dan 300 schelpen die de gevel versieren. Casa de las Conchas heeft een mooie patio met bogen deze zijn echt typisch voor Salamanca. Het schelpenhuis werdt gebouwd in de 15e eeuw en heeft diversen invloeden van verschillende stijlen van zowel Gotisch stijlen tot en met Renaissance stijlen. Nu bevind zich hier de bibliotheek van de universiteit.Casa de las Conchas is zeker een bezoek waard!

 

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 09:00 uur t/m 21:00 uur
Op zaterdag van 09:00 uur -14:00 uur en van 16:00 uur t/m 19:00 uur
Op zondag en feestdagen van 10:00 uur t/m 14:00 uur en van 16:00 uur t/m 19:00 uur

 

Prijzen

Gratis

 

La Cleríca

Er tegenover ligt La Cleríca dat wel het meesterwerk in barokstijl wordt genoemd. Eerst was het een Jezuïeten-klooster, dat gebouwd is in opdracht van Filips lll. Loop je van Rúa Mayor richting het zuiden kom je bij het lekker rustige Plaza de Anaya, dit Domplein is in 1811 aangelegde hier bevinden zich de twee pronkstukken, de nieuwe en de oude kathedraal

 

Kloosters

Rondom Plaza del Concilio de Trento staan twee kloosters en wel de kerk van Sint Stefanus en het klooster van Las Dueñas, deze was speciaal bestemd voor jonge vrouwen uit de betere families. In winkeltje kun je de zelfgebakken koekjes van de nonnen kopen.


Plaza de Toros

In het noorden van Salamanca aan de Avda. San Augustin 1 is de stierenvechtersarena in een prachtige modernistisch gebouw uit de 19e jaar honderd. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de geschiedenis van de arena, bezoek dan het Museo Taurina (Calle Doctor Pinuela 5-7) in het centrum van Salamanca.

 

Als je na heerlijk zwervend door deze prachtige stad moe en tevreden een leuk plekje zoekt om uit te rusten, loop dan over de oude Romeinse brug. Ga aan het eind van de brug linksaf en volg het voet- en fietspad langs de oever van rivier Tormes. Rechts zie je een leuke kerk maar een stukje verder staat een klein restaurantje met een terrasje met een prachtig uitzicht over de rivier en de sky van Salamanca. Op de achtergrond hoor je een watervalletje, hier heerst een heerlijke rust en met een glaasje wijn kun je nog eventjes lekker nagenieten.

Salamanca moet je zowel overdag als 's nachts leren kennen. Maar vooral bij het vallen van de avond. De ondergaande zon verguld het materiaal waaruit de monumenten zijn gebouwd: De steen van Villamayor.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE