Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Beleef Spanje » De mooiste steden en dorpen » Andalusië - De stad Cádiz


De tien ábsolute highlights spanje 

tien ábsolute highlights - top tien lijsten van Spanje

De “10  beste, de 10 mooiste, de 10 leukste, de 10 hoogste of de 10 meest interessante top tien lijsten in Spanje.  Hier vind je de 10 ábsolute highlights over en van Spanje.

Top tien lijsten van Spanje

Ken jij de tien ábsolute highlights van Spanje? Leer Spanje eens kennen via onze toplijsten. Hier hebben wij de leukste ábsolute highlights of te wel top 10 lijsten van Spanje uit cultuur, natuur, monumenten, reizen, vakantie, sport, gastronomie, inwoners, achtergrond, verhalen, eten en drinken, muziek, dans, etc. voor je op een rijtje gezet!

11 Musea in de stad Valencia

Het Valenciaanse Instituut voor Moderne Kunst, ook wel IVAM genoemd, telt meer dan 11.000 moderne kunstwerken - waaronder schilderijen, tekeningen, standbeelden en foto´s. Zo vind je er stukken van de in Valencia geboren schilder Joaquien Soralla. Ook werken van Julio Gonzalez en Pablo Picasso maakten deel uit van de verschillende collecties in het museum. Even wat rust nodig? Bezoek dan het café in het museum, voordat je verdergaat naar de volgende plek.

Lees meer »

Bezienswaardigheden van Castilië-León

Zonder Castilië-León geen Spanje en geen Spaans. Toen Madrid nog een slaperig dorpje was, bloeiden hier al eeuwenoude steden en werden er geschiedenisboeken vol geschreven. De streek is het hart van Spanje. Niet alleen op de kaart, maar ook qua geschiedenis en cultuur. Hier ontstond de Spaanse taal (castiliaans). 

Lees meer »

Reisindrukken van Castilië-La Mancha

Volg de sporen van de literaire held Don Quichot bij de molens van Consuegra. Proef de garnachas, tempranillos en airéns van ’s werelds grootste wijnregio. Klauter omhoog tussen de rots- en grotwoningen van Alcalá del Jucar. Dwaal door 2000  jaar geschiedenis in Toledo. Dit zijn tien van de mooiste bezienswaardigheden van de regio Castilië-La Mancha.

Lees meer »

Reisindrukken van Barcelona

Wat een weelde aan mooie pleinen heeft Barcelona. Alleen al in het middeleeuwse centrum vind je een enorme rijkdom. Het elegante Plaça Reial vlak bij de Ramblas is vol terrassen. Dag en nacht bijzonder levendig. Bovendien heel harmonieus qua architectuur, met palmbomen, sierlijke lantaarnpalen en een fontein die voor extra sfeer zorgen. Een middeleeuws plein met koninklijke allure is Plaça del Rei, waar Columbus de koning bezocht.

Lees meer »

19 adembenemende Spaanse wandelpaden

We beginnen het lijstje met de meest bekende en inmiddels ook meest toeristische “enge” wandeling van Spanje. De Caminito del Rey is te vinden tussen de gehuchten El Chorro en Ardales welke niet ver van de gemeente Álora liggen die op haar beurt weer in de provincie Málaga ligt, niet ver van de drukke kust. Sinds 2015 is het angst opwekkende wandelpad wat met een stellage tegen de rotswand is gebouwd weer opengesteld voor het publiek nadat er een grondige en broodnodige restauratie had plaatsgevonden. Het meest enge deel van deze wandeling is de houten stellage die hoog boven het stuwmeer tegen de bergwand is gebouwd. De rest van de wandeling is redelijk normaal te noemen wat het zeker niet minder interessant maakt. Voor de restauratie stond de wandeling te boek als de gevaarlijkste ter wereld en er zijn bij de illegale wandeling meerdere personen om het leven gekomen.

Lees meer »

10 Spaanse bestemmingen uit het Romeinse Rijk

We kennen allemaal een ander element van dat Romeinse Hispania, en zelfs velen van ons leven in wat ooit belangrijke steden waren die door de Romeinen werden gebouwd. In veel gevallen gebruiken we paden die door hen zijn gemarkeerd, zoals de Vía de la Plata of de Vía Augusta, en in veel andere hebben we het passeren van tweeduizend jaar oude gebouwen zo genormaliseerd dat we ze nauwelijks opmerken. Er zijn heel veel Romeinse overblijfselen in Spanje, maar zodat we enkele van de belangrijkste Romeinse bestemmingen die we vandaag kunnen bezoeken niet missen, stellen we tien van de belangrijkste overblijfselen voor uit die tijd toen Hispania schitterde met al zijn pracht.

Lees meer »

10 Pleinen in de stad Málaga

De Plaza de la Constitución ligt in het "hart" van Malaga, en ik zeg dit omdat je vanaf hier toegang hebt tot de meest karakteristieke straten van de stad, zoals Calle Larios, Calle Compañía, Nueva en Granada. Het is daarom ook moeilijk om  het altijd erg drukke plein niet te vinden, aangezien deze straten de belangrijkste winkelgebieden zijn.

Lees meer »

De Spaanse 7 Costa’s aan de Atlantische Oceaan

In Spanje is meer dan 5.000 kilometer aan kustlijn of costa te vinden. Een groot deel daarvan, en dan met name aan de Middellandse Zee en andere toeristische gebieden, is zeer bekend bij de buitenlander maar wie heeft er ooit gehoord van de Costa Cantabrica aan de Atlantische Oceaan? Weinig mensen waarschijnlijk en dat is jammer want de Atlantische kustlijn is erg mooi, groen en op de meeste plaatsen bij lange na niet zo volgebouwd als aan de Middellandse Zee. Tijd voor een kort overzicht dus.

Lees meer »

Alles over de Spaanse siësta.

Rop Zoutberg stelt in zijn weblog bij het NOS-journaal daarentegen dat de siësta een typisch Spaans gebruik is en in de naburige landen zoals Portugal onbekend is. Bovendien was het, getuige de kranten uit einde van de 19e eeuw, in die tijd nog een onbekend verschijnsel. De siësta zou pas in de loop van de jaren twintig ontstaan zijn doordat hogere ambtenaren hun middagpauze begonnen te verlengen. Dit werd nagevolgd door hun ondergeschikten, waardoor er een dagritme ontstond waarbij gewerkt werd tussen negen uur tot middagpauze, en pas vanaf vijf uur tot een uur of zeven of acht weer werd doorgewerkt.

Lees meer »

15 Bezienswaardigheden Canarische Eilanden

Kijk vanaf de ruim 3700 meter hoge vulkaan Pico del Teide uit over Tenerife, bewonder de kunstwerken van César Manrique op Lanzarote en wandel door het oeroude laurierbos van La Gomera. Vijftien keer must-sees en must-do’s.

Lees meer »

Spaanse adults only hotels

Zin om een heerlijk weekje op vakantie te gaan zonder kinderen? Overweeg dan eens een adults only hotel in Spanje. In deze hotels kan je vaak pas vanaf 16-18 jaar verblijven, waardoor je hier in alle rust kunt genieten van een ontspannen vakantie zonder drukke hectiek en spelende kinderen om je heen. Met een adults only vakantie heb je dus echt tijd voor jezelf, je partner of je vrienden.

Lees meer »

15 Spaanse Veganistische Restaurants

La Modernista: La Tía Carlota en Distrito fuseerden een tijdje terug onder de naam Distrito Vegano Invernadero. Je kan er eten meenemen of ter plaatse opeten. Ook ontbijten en brunchen kan er van 10 tot 12. Adres: Calle del Conde de Romanones, 10.Hakuna Matata: mengt gerechten vanuit verschillende landen. Een aanrader voor fijnproevers.Adres: Calle de Galileo, 12. Mudrá: de eerste Europese stop van de bekende Amerikaanse veganistische chef Matthew Kenney. In een kader van heldere kleuren en geometrische vormen vind je enkel gerechten die gemaakt zijn op basis van alternatieve proteïnen. Zo staan er bijvoorbeeld sushi van mango en cashewnoten of 6 soorten veganistische pizza op het menu. Adres: Calle de Recoletos, 13.

Lees meer »

15 prachtige Spaanse stranden

Het is al een genot om naar het turquoise en kristalheldere water van dit strand te kijken, laat staan als je er ook nog in mag zwemmen. Playa de Ses Illetes op het eiland Formentera scoort de hoogste notering in deze lijst en dat is niet zomaar. Dit spectaculair mooie strand aan de Middellandse Zee is dé plek om zonnen, zwemmen en snorkelen. Ons advies: ontspan op het witte zand, luister naar muziek of kijk naar alle mensen die in de loop van de dag aan je voorbij trekken. Je hoeft echter niet alleen maar in het water te liggen, want ook de omgeving is beeldschoon. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de natuur en geniet ’s avonds van de prachtige zonsondergang. Je zult gegarandeerd verliefd worden op dit mooie strand in Spanje.

Lees meer »

10 DORPEN En STEDEN IN DE PROVINCIE ALICANTE

Onder de mooiste steden en dorpen van Alicante vind je een beetje van alles: dorpjes in het binnenland , omgeven door bossen en bergen; steden met een middeleeuwse sfeer ;  steden met hun mooie architecturale erfgoed; en natuurlijk de heerlijke kustplaatsen. 

Lees meer »

12 Spaanse Natuurgebieden

Ontdek, beleef en geniet van de prachtige Spaanse Natuur, wie denkt aan Spaanse natuur, denkt al snel aan ‘playas’. Spanje is een snoepwinkel voor liefhebbers van strand en zee. Bijna elke smaak is voorradig langs de 7600 kilometer lange kustlijn. Alleen al door de verschillende klimaatzones en geologie is er enorm veel afwisseling. Geen wonder dat de kustlijn voor veel vakantiegangers de grootste Spaanse magneet is.

Lees meer »

12 Spaanse bezienswaardigheden

España, het land gekenmerkt door de geur van sinaasappelbomen en jasmijn en waar de salsa en flamenco door de straten klinken. De steden zijn gekleurd door duizenden bloemen en mozaïek. Versierd met historische schatten. 

Lees meer »

6 stranden in Andalusië

Een van de belangrijkste kenmerken die het verschil maken tussen Andalusië en andere toeristische bestemmingen is de kwaliteit van het water en het zand . De uitgestrekte kustlijn van Andalusië, 945 kilometer lang, biedt een grote verscheidenheid aan stranden, waarvan 122 met de blauwe vlag .

Lees meer »

10 dorpen in de provincie Castellón.

Als je als vakantieganger of inwoner verder kijkt dan de kust dan is er veel moois te vinden. Het gaat daarbij om mooie dorpen, prachtige natuur en veel bezienswaardigheden. Dat wil niet zeggen dat er langs de kust niet genoeg te zien is. In deze lijst kijken we echter niet alleen naar de Costa Blanca of Costa del Azahar maar zijn we op onderzoek gegaan naar de 10 mooiste dorpen van de hele Comunidad Valenciana.

Lees meer »

5 campings aan de Costa Almería

Alle campings bieden meerdere activiteiten en hebben aanvullende diensten zoals supermarkten of restaurants. Bovendien kunt u in sommige ervan aan het strand genieten van een zwembad en andere faciliteiten zoals sportvelden. Hier stellen wij de beste vijf campings aan de Costa Almería voor waar u een fijne  zomer kunt doorbrengen.

Lees meer »

Kajakken door 6 baaien van de provincie Malaga 

De kliffen, het resultaat van de erosie van de zee in de uitlopers van de Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama , bevinden zich op slechts een paar kilometer van Nerja, de gemeente waartoe het grootste deel van het gebied behoort, dat zich uitstrekt van het district Maro naar Cerro Gordo, precies op de grens met de provincie Granada.

Lees meer »

10 badplaatsen aan de Costa Blanca!

Zandstranden, lage duinen en vochtige gebieden worden in de Costa Blanca afgewisseld door rotspartijen, steile kusten en zeer droge gebieden. De indrukwekkende noordelijke en centrale gebieden, doorkruist door hoge bergketens, lopen door tot aan de rand van de zee waar de kapen van La Nao en van San Antonio zich bevinden. Het zuidelijke deel van de Costa Blanca is daarentegen een gebied van vlaktes en heuvels bevloeid door de rivier de Segura die in zee uitmondt temidden van duinen en lage klippen. Dankzij het landschap, de infrastructuur, de prachtige steden en de vriendelijke bevolking kent de Costa Blanca het hele jaar lang een drukke toeristische activiteit met vele faciliteiten voor de bezoekers. Buiten de populaire kustplaatsen zoals Calpe en Benidorm en de grote stad Alicante zijn er nog veel meer andere leuke en soms nog authentieke dorpen te vinden langs de kust.

Lees meer »

10 badplaatsen aan de Costa del Azahar

De Costa del Azahar, wat Spaans is voor “Oranjebloesemkust”, is de naam van de kust van de provincies Castellón en Valencia in het oosten van Spanje. Ook behoort een deel van het noorden van de provincie Alicante erbij, de rest van de kustlijn van Alicante behoort tot de veel bekendere Costa Blanca. 

Lees meer »

Zes unieke huizen in Andalusië

Een singulariteit die niet uitsluitend voortkomt uit natuurlijke oorzaken, maar ook uit zijn architecturale rijkdom , uit een zeer uitgesproken identiteit die zich niet alleen beperkt tot zijn monumentale complexen en gebouwen, maar ook tot particuliere huizen die om de een of andere reden een bijzondere charme .

Lees meer »

10 Spaanse Joodse wijken

In 1492, en door het Edict van Granada, bevalen de Katholieke Koningen de verdrijving van de Joden uit Spanje. Maar tot die tijd en gedurende meerdere eeuwen hebben de oude Joodse gemeenschappen in hun kielzog een spectaculaire culturele erfenis achtergelaten waarvan we vandaag nog steeds kunnen genieten als we het Iberisch schiereiland toeren. De kracht en welvaart van zijn buurten markeerden voor altijd het historische centrum van sommige van onze steden.

Lees meer »

12 steden aan de Spaanse Middellandse Zeekust

Tijdens deze meer dan 1.700 Km lange autoreis worden de volgende steden omschreven: In Catalonië zijn dat Gerona, Barcelona en Tarragona; in de Comunidad Valenciana zijn dat Castellón, Valencia en Alicante; in Murcia zijn dat Murcia en Cartagena; in Andalusië zijn dat Almería, Granada, Málaga, Cádiz en Huelva. Ok, in totaal zijn dat niet elf maar twaalf steden waarbij het niet allemaal provinciale hoofdsteden zijn maar die we wel opnemen om een mooie route te kunnen samenstellen. ¡Vamos!

Lees meer »

10 Spaanse natuurlijke zwembaden

(Pozas is een woord dat verwijst naar een dieper stuk in de rivier waar het mogelijk is te zwemmen). Te vinden in de Sierra de Groba. Een heel netwerk rivieren komt de bergen af en vormt her en der natuurlijke baden. Het water is glashelder. Vlakbij vind je een recreatieve zone met een bron en picknicktafels.

Lees meer »

Wat mag wel en wat mag niet op Spaanse stranden

De meeste landelijke regels voor wat betreft stranden en de Spaanse kustlijn zijn terug te vinden in de Ley de Costas ofwel de kustwet die HIER  (in het Spaans) te lezen is. maar zoals we al schreven zijn de meeste strandregels lokaal, provinciaal of regionaal geregeld en zijn deze overal weer anders.

Lees meer »

7 charmante cafés in Spanje

Veel van deze cafés hebben ook een verbazingwekkend verborgen verleden van literaire ontmoetingen, gesprekken tussen kunstenaars en politici, servetten waar een meesterwerk misschien is begonnen, enzovoort.  

Lees meer »

20 uitjes in de provincie Malaga

"Het gebied eromheen is een wereld van gebroken rotsen en diepe kloven , ruw water en vruchtbare scheuren...", zong Blas Infante, de meest vooraanstaande bewoner, voor Casares. We zouden er ook verzen aan opdragen als we konden, want het is onmogelijk om niet te vallen aan de voeten van dit historisch-artistieke ensemble van de prachtige Serranía de Ronda. Misschien waren het juist de smalle en ingewikkelde straatjes , het archetype van de witte stad , die de "vader van het Andalusische thuisland" inspireerden om tot de hele Gemeenschap te spreken.

Lees meer »

8 Spaanse ravijnen & kloven

Het is een kalkstenen kloof waar de Gallo-rivier doorheen stroomt en die ongeveer 12 kilometer van de stad Molina de Aragón (Guadalajara) ligt. Een natuur die in de loop van miljoenen jaren is gevormd door de loop van het water en die deze indrukwekkende en diepe kloof met verrassende rotsformaties zoals de Tinaja, de Huso of de Cobertera heeft doorkruist.

Lees meer »

8 Semana Santa processies in Spanje

In Spanje gaat de Semana Santa gepaard met veel tradities, en vooral die in Andalusië genieten veel faam. Een goed voorbeeld is de viering van de Semana Santa in Sevilla, maar ook buiten Sevilla vinden vergelijkbare plechtigheden plaats, vooral in de hoofdsteden van de andere provincies van Andalusië, Huelva, Cádiz, Málaga, Córdoba, Granada, Jaén en Almería. Daarnaast hebben ook vele dorpen en kleinere steden hun eigen tradities, vaak met elk hun eigen bijzonderheden. De processies in Málaga onderscheiden zich door hun afwijkende paso's, daar Tronos genaamd, die veel groter zijn dan elders en door honderdvijftig Hombres del trono gedragen moeten worden.

Lees meer »