DE SPAANSE Costa de la Luz

Op vakantie naar de Spaanse Costa de la Luz  “de Kust van het Licht"

Op vakantie naar de Spaanse Costa de la Luz › Andalusië › Spanje - Bezoek de Spaanse Costa de la Luz, hier vind je tips, info en inspiratie, haal meer uit je vakantie aan de kust van de Costa de la Luz . De Spaanse Costa de la Luz, in het Nederlands de kust van het licht, bevindt zich aan de Atlantische kust van Andalusië. Deze costa heeft zijn naam te danken aan het felle zonlicht dat weerkaatst op de oceaan en de prachtige witte zandstranden. 

De Spaanse Costa de la Luz - Beleef Spanje

De Costa de la Luz

De Costa de la Luz begint bij het dorp Tarifa in het zuidwesten en eindigt in het noordwesten bij de grens van Portugal. De Costa de la Luz is een geliefde vakantiebestemming bij Spanjaarden, maar ook komen er steeds meer buitenlandse toeristen naar deze kust.

De rivier Guadalquivir deelt de De Costa de la Luz in tweeën, de rivier Guadalquivirdie mondt uit in het park Nationaal park Doñana. Nationaal park Doñana, is vergelijkbaar met de Waddenzee zeker wat grootte betreft, hier komen veel vogels die 's zomers in Noord-Europa voorkomen en hier vaak overwinteren voor dat ze verder vliegen naar Noord-Europa, of hier een pauze maken op de vlucht naar Afrika.

Booking.com

De Costa de la Luz ligt helemaal in het zuiden van Spanje aan de Atlantische kust van de regio Andalusië. De kust begint bij Tarifa in het zuidwesten tot Ilsa Cristina, dus tot de Portugese grens in het noordwesten.

 

De Costa de la Luz bevindt zich in de provincies van Cádiz en Huelva. De Costa de la Luz heeft zijn naam te danken aan het felle zonlicht, meer dan 3000 zonuren per jaar, dat zich weerspiegelt op het water van de oceaan en de langgerekte witte zandstranden,  waardoor de naam kust van het Licht is ontstaan. De Costa de la Luz is een hele populaire vakantiebestemming bij de Spanjaarden. De laatste jaren komen er ook steeds meer buitenlandse vakantiegangers, maar dit deel van Spanje heeft zijn authentieke Andalusische karakter nog grotendeels vast kunnen.

 

Deze kust bestaat groten deels uit lange reeks zandstranden, omzoomd met dennenbossen. In het binnenland vindt je veel met olijfbomen begroeide berg-hellingen tussen de kleine witte dorpen bevinden.

In dit gebied vind je een aantal prachtige natuurgebieden waarvan Nationaal park Doñana het belangrijkste en het bekendste is. Dit gebied, valt het beste te vergelijken, wat grote betreft als de Waddenzee, hier vind je veel “Nederlandse” vogels die hier overwinteren of op hun vlucht naar Afrika hier een rustpauze maken. De Costa de la Luz wordt in tweeën gedeeld door de rivier Guadalquivir, die uitmondt in het park.

 

ook het natuurgebied, Parque Natural Bahia de Cádiz, vind je hier in de baai van Cádiz. Bij het plaatsje Barbate is een groot pijnbomen bos dat direct aan de zee grenst. Dit is het Parque Natural de la Breña y Marismas del Barbate. 

De belangrijkste steden en dorpen

De belangrijkste steden, dorpen en toeristische trekpleisters aan de Costa de la Luz zijn (van noordwest naar zuidoost): Ayamonte, Isla Cristina, Lepe, El Portil, Huelva, Punta Umbría, Matalascañas, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María, Cádiz, Chiclana de la Frontera, Conil de la Frontera, Vejer de la Frontera, Los Caños de Meca, Zahara de los Atunes, Bolonia en Tarifa.

 

Het weer aan de Costa de la Luz

Het weer aan de Costa de la Luz wordt beinvloed door zowel de Middellandse Zee als door de Atlantische Oceaan . Hierdoor komen er zelden weer extremen voor. Door de invloed van de Oceaan zijn de temperaturen hier in de zomermaanden wat lager. De constante westelijke wind die vanuit de Atlantische Oceaan over deze regio waait is de streek erg populair bij windsurfers.

Mooie steden om te bezoeken

De stad Cádiz - Wil je begrijpen waarom je deze stad via de baai vanuit de zee moet bezoeken? Probeer het maar eens dan begrijp je ook waarom Cádiz het Zilveren Kopje genoemd wordt

De stad Cádiz is een prachtig monumentale stad. Een stukje verder het binnenland in ligt het bekende stadje Jerez de la Frontera, hier kan men geniete van de heerlijke wijnen in een van de vele bodega’s die een bezienswaardigheid al op zich zelf zijn. Noordelijk van Cádiz midden tussen de wijngaarden ligt de stadje Chipiona. Naast heerlijke uitgestrekte zandstranden en zijn bekende carnavalsfeesten is Cádiz ook bekend vanwege het Heiligdom van Nuestra Señora Regla.

Cabo Trafalgar

Cabo Trafalgar is een grote rots met een oude vuurtoren. Bij het water aan dit strand vond in het jaar 1805 een zeeslag plaats. De Engelsen versloegen de Spanjaarden en de Fransen. Het staat bekend als de slag bij Trafalgar. Het zorgde ervoor dat de Engelsen, en niet de Fransen hun wereldheerschappij konden uitbreiden. De commonwealth wordt dan ook vaak toegeschreven aan deze slag.

 

Tarifa

Tarifa is de meest zuidelijke plaats op het Europese vasteland. De sfeer in Tarifa is niet typisch Spaans, het voelt bijna Afrikaans aan. Het is een hotspot voor kitesurfers over de hele wereld, de omstandigheden zijn hier ideaal. Tarifa beschikt over 3 grote stranden, samen 20 kilometer lang!

 

Heulva

Huelva heeft nog altijd de karakteristieke sfeer van een kustplaats weten te behouden. In deze plaats vindt men vele overblijfselen uit de tijd van de Moren zoals de kathedraal met bijzondere voorgevel, zeeboulevard de las Palmeras en de witgekalkte kapel van Virgen de la cinta, de beschermheilige van de stad. Deze kapel staat op het hooggelegen deel van de stad en van hieruit heeft men een schitterend uitzicht op Huelva en het natuurgebied Marismas del Odiel. Het plaatsje Isla Cristina is de laatste plaats in de Costa de La Luz voor de Portugese grens.

Flora en Fauna aan de Costa de la Luz

Aan de Costa de la Luz vinden we veel natuurlijk schoon vanwege het feit dat de regering natuurgebieden beschermt en strenge bouwvoorschriften hanteert. De meest bekende is natuurpark Coto de Doñana. Dichtbij één van de belangrijkste duingebieden van Europa vinden met uitsterven bedreigde diersoorten de gewenste bescherming. In de lente vormen de duizenden boven het moerasland rondvliegende vogels een indrukwekkend schouwspel. Bij het gebergte Grazalema, dat tot natuurpark verklaard is, kan men de pinsapo bewonderen, een zilverspar die als een ware relikwie wordt beschouwd aangezien deze boomsoort een overblijfsel is van de laatste Alpijnse ijstijd.

 

Uitgaan aan de Costa de la Luz

Uitgaan aan de costa de la Luz is niet erg groot. Hoewel je natuurlijk wel kunt uitgaan in steden zoals Cádiz en ook Tarifa, staat deze kust niet bekend om het goede uitgaan. Ondanks dit zijn er natuurlijk wel barretjes te vinden in elk dorpje waar je tot 's avonds laat buiten een drankje kunt drinken.

 

Feesten aan de Costa de la Luz

De belangrijkste elementen van de feesten zijn stieren, paarden, wijn en muziek. Zo kennen vele dorpen hier hun eigen feesten met historische achtergrond. Er worden aan de Costa de la Luz in Cádiz 3 feesten gevierd die van Internationaal Toeristisch Belang zijn verklaard; carnaval van Cádiz, de paardenjaarmarkt van Jerez de la Frontera samen met de paardenraces op het strand van Sanlúcar de Barra-meda en de Paasweek. In Huelva wordt de beroemdste bedevaart gehouden die rond Pinksteren plaatsvindt.

 

Wijn, visgerechten en ham aan de Costa de la Luz

Wijn, olie, worstsoorten en niet te vergeten de verschillende soorten ham maar bovenal ook schel- en schaaldieren, vissoep en gefrituurde vis zoals calamares komen hier vooral voor op de menukaarten. Men wordt aangeraden om de tapa’s te proberen in één van de talrijke eetgelegenheden. Landinwaarts vinden we vooral stoofpotten en dikke groentesoep. Maar ook gerechten met Joodse en Arabische invloeden zoals kleine kruimelige cakes en amandel-honing snoepjes.

Wat kun je ondernemen aan de Costa de la Luz

Misschien ook interessant in de omgeving: