reisindrukken van de spaanse  Costa Blanca 

DE MOOISTE EN LEUKST STEDEN EN DORPJES AAN DE COSTA BLANCA


Reisimpressies van de Spaanse Costa Blanca. Kom mee en ontdek de mooiste en leukste steden en dorpjes aan Spaanse Costa Blanca. Deze Spaanse kust in het Nederlands de witte kust genoemd ligt tussen de dorpen Denia en Pilar de la Horadada. Dit stukje kust ligt in het zuidoosten van Spanje en is ongeveer 244 kilometer lang en beschikt over 74 stranden waarbij grote delen bestaan uit prachtige zandstranden. Meer informatie over de Costa Blanca »

SNELLE LINKS NAAR:


Populaire bestemmingen aan de Costa Blanca

Als je over de nieuwe boulevard in Benidorm loopt, is het moeilijk voor te stellen dat deze plaats ooit een klein vissersdorpje was. De aangename temperaturen in zowel de zomer als in de ...

Calpe, het bijzondere plaatsje wordt gekenmerkt door de rots die hoog uitsteekt in zee en al van kilometers ver te zien is. Het gezellige centrum van Calpe bestaat uit oude straten met  ...

In de Spaanse badplaats Alicante aan de Costa Blanca kun je je dagenlang vermaken. Wissel het strand af met traditionele tapas in een van de vele tapasbarretjes. Of flaneer  ...


De Spaanse Costa Blanca, de witte kust - Beleef Spanje

De oorsprong van de naam Costa Blanca

De Costa Blanca zou zijn naam te danken hebben aan de luchtvaartmaatschappij 'British European Airways' (?)  toen zij in 1957 met de eerste vluchten tussen Londen en Valencia de vele witte stranden vanuit  de lucht te zien kregen, gaven zij het de naam Costa Blanca wat trouwens ook nog eens een goede commerciële slogan was. 

Maar, anderen vertellen dat het komt wegens de amandelteelt, de vele bomen met de mooie roze-witte bloesem en weer anderen vertellen dat het komt door de vele zoutbergen in o.a. Torrevieja die vroeger hier grote getalen voorhanden waren.


Booking.com

De Costa Blanca

Zandstranden, lage duinen en vochtige gebieden worden in de Costa Blanca afgewisseld door rotspartijen, steile kusten en zeer droge gebieden. De indrukwekkende noordelijke en centrale gebieden, doorkruist door hoge bergketens, lopen door tot aan de rand van de zee waar de kapen van La Nao en van San Antonio zich bevinden. Het zuidelijke deel van de Costa Blanca is daarentegen een gebied van vlaktes en heuvels bevloeid door de rivier de Segura die in zee uitmondt temidden van duinen en lage klippen. Deze Costa loopt van Denia tot Pilar de la Horadada met als hoofdstad Alicante en is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Spanje. Dankzij het landschap, de infrastructuur, de prachtige steden en de vriendelijke bevolking kent de Costa Blanca het hele jaar lang een drukke toeristische activiteit met vele faciliteiten voor de bezoekers.

 

De witte kust van Spanje

De hoofdstad Alicante heeft een prachtige zeepromenade die het levendige en gezellige middelpunt vormt door de aanwezige kraampjes en straattheater. Aan het einde van deze promenade bevindt zich het strand dat het hele jaar door zonnig is en een vakantiesfeer uitademt. De skyline van deze bad- en overwinter plaats wordt gedomineerd door de indrukwekkende kerk Santa Barbara op de top van de berg midden in Alicante.

Na Alicante verandert de Costa Blanca in een vlak landschap met lage heuvels en uitgestrekte zandvlaktes waar men ook een aantal zoutmeren tegenkomt. Vandaar dat ook de zoutwinning naast het toerisme in dit gebied de economische basis vormt. Het eerste zoutmeer is gelegen bij Santa Pola, in het natuurpark Parque Natural Salinas de Santa Pola.Het leven in Santa Pola speelt zich vooral af rond de boulevard en de haven, vanwaar men een boottocht kan maken naar het eiland Tabarca. Dit eiland is een zeereservaat met een rijke historie. Het grootste zoutmeer in de Costa Blanca vinden we bij Torrevieja en deze plaats wordt vooral bezocht omdat de zoutmeren in de omgeving een geneeskrachtige werking hebben.

Als je voor het eerst naar deze regio komt, dan zul je merken dat je zich hier heel goed voelt en fantastisch kunt slapen. In Torrevieja vinden we dan ook alle voorzieningen, zoals een gezondheidscentrum met o.a. internationale doktoren, maar ook een gezellige zeepromenade met zeezwembaden, restaurants en een openlucht theater.

De plaats Pilar de la Horadada is de laatste plaats in de Costa Blanca met 4 kilometer strand en een karakteristieke uitkijktoren aan de kust. Vanuit deze plaats worden de hier verbouwde groenten en fruit naar talrijke Europese landen geëxporteerd.

 

Het weer aan de Costa Blanca

De zomermaanden

In de zomermaanden Juli en augustus zijn de warmste maanden en de minste  neerslag, overdag rond de 30 graden en ’s nachts rond 20 graden Celsius.
De maanden September en oktober is het heerlijk zomers weer met temperaturen

De wintermaanden

De koudste maanden aan de Costa Blanca zijn de maanden december, januari, februari met een dagtemperatuur rond de 16graden en ’s nachts rond de 6 a 8 graden. 


Denia ligt aan de voet van de berg “Montgó” die omringd is door een natuurreservaat. Een karakteristiek kenmerk van Denia is de burcht op de top van een berg, midden in het centrum, vanwaar men een onvergetelijk uitzicht over de stad, de haven en de zee heeft.

Onder Denia, aan de andere kant van de berg “Montgó” en tussen de Kaap de San Antonio en Kaap de La Noa, ligt Javea (Xàbia). Hier zijn in het oude centrum de prachtige dorpshuizen bewaard gebleven en zijn er aan de kust allerlei soorten stranden, van fijn zand tot rotsstranden.

De route langs de kust leidt ons verder naar Benidorm, één van de grote toeristische middelpunten van de Costa Blanca met een aantrekkelijk aanbod aan zee- en strandtoerisme. In het historisch centrum met vele nauwe straatjes gevuld met winkeltjes en restaurantjes, bevindt zich aan het einde de welbekende met blauw keramiek versierde, Balcón del Mediteráneo.

In het zuidelijke gelegen Villajoyosa komt men ook een knus historisch centrum tegen. Hier zijn de huizen in diverse kleuren geschilderd, zodat de zeelui deze vanuit hun schepen goed konden zien en ze nu nog steeds een kleurrijke aanblik geven. Villajoyosa beschikt over 3,5 kilometer strand en een prachtige promenade waarover men heerlijk kan flaneren ondertussen genietend van het zeelandschap.Sporten aan de Costa Blanca

Het milde klimaat en de vele sportfaciliteiten maken de Costa Blanca tot een bevoorrechte vakantiebestemming voor de actieve toerist, vooral de liefhebbers van watersporten. Men kan in de Costa Blanca vrijwel het hele jaar rond in de openlucht sporten. Een twaalftal golfcourses maken het mogelijk de golf-sport te beoefenen en de wandelliefhebbers vinden tussen de bergen en dalen routes in een prachtige ecologische omgeving. Voor de duikers en snorkelaar is het rondom het eiland Tabarca een waar paradijs met prachtig koraal.

 

Flora en Fauna aan de Costa Blanca

In de Costa Blanca bevinden zich 6 natuurparken; La Font Roja (Alcoy en Ibi), Peñon de Ifach (Calpe), Montgó (Denia en Javea), Salinas (zoutmeren) de Santa Pola, Lagunas de la Mata y Torrevieja en El Hondo de Elche (palmenpark) en de kapen van La Nao en San Antonio. De liefhebbers van bergtochten kunnen een excursie doen naar de Sierra Helada, Bernia of Aitana.

 

Uitgaansgelegenheden aan de Costa Blanca

De hoofdstad Alicante, Elche, Benidorm en Torrevieja beschikken over drukbezochte uitgaanszones en bars met levende muziek, veelal gelegen in het hart van het historisch centrum. De zeepromenades van de plaatsen aan de kust zijn 's avonds heel gezellig en langs de kust loopt een nachttrein (Trensnochador) die met 33 haltes tussen Alicante en Altea de liefhebbers van het nachtleven vervoert. Diegene die graag een gokje wagen kunnen terecht in het Casino Costa Blanca bij Villajoyosa.Volksfeesten en Festiviteiten aan de Costa Blanca

Het feest van de Moren en Christenen, waar het historisch verleden van deze streek steeds opnieuw herleefd wordt, is de viering bij uitstek voor de inwoners van de Costa Blanca. Duizenden mensen zijn hier in verschillende tijden van het jaar bij betrokken in plaatsen waar deze traditie levend gehouden wordt en nemen, gehuld in luxe kostuums, deel aan optochten, dansen, schijngevechten etc. Elke plaats geeft een eigen wending aan het feest. Het grootste feest vindt in Elche plaats met de opvoering van het drama van de Hemelvaart van de Maagd Maria (Misteri). Dit culturele relikwie vormt een waar Werelderfgoed.

 

Gastronomie aan de Costa Blanca

De gastronomie van de Costa Blanca is vooral gebaseerd op rijst, bereidt op verscheidene manieren. Aan de kust worden de rijstgerechten gegeten met bouillon en vis, terwijl in de bergen de rijst wordt verwerkt met pompoen, bonen en varkensvlees in de karakteristieke kookpot. Als nagerecht neemt men nougat, ijs, amandel-taart of in suikerstroop gedrenkt gebak.

 

De Costa Blanca bestaat uit:

De Costa Blanca bestaat uit prachtige zandstranden, duinen, vochtige gebieden wat wordt afgewisseld door rotspartijen, steile kusten en droge gebieden. Zowel de noordelijke als centrale gebieden, worden doorkruist door hoge bergketens die doorlopen door tot aan, of tot aan de rand van de zee waar de kapen van La Nao en van San Antonio zich bevinden. Het vlakke zuidelijke deel bestaat uit heuvels wat door de rivier de Segura wordt bevloeid die in de Middellandse zee uitmondt tussen duinen en lage klippen

 

De bekendste badplaatsen aan de Costa Blanca

Alicante, Benidorm, Calpe, Denia, Albir, Altea, TorreviejaVillajoyosa, etc.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ALICANTE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER


WAT GAAN WE ONDERNEMEN AAN DE COSTA BLANCA


MISSCHIEN OOK INTERESSANT :