ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Nieuws Blog - Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


ACTUELE SPAANS NIEUWS

De goedkoopste supermarkten in Spanje

In december 2021 waren de consumentengoederen en -diensten 6,5% duurder dan een jaar eerder terwijl deze inflatie of consumentenprijsindex in november 2021 nog 5,5% was. Over het hele afgelopen gezien stegen de prijzen voor consumentengoederen en -diensten gemiddeld met 3,1% waardoor het doen van boodschappen in Spanje duurder is geworden. Daarom is het verstandig om naar de goedkoopste supermarkten van Spanje te gaan voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen maar welke zijn dat dan?

Lees meer »

Spaanse gewoontes

Eenieder die in Spanje is gaan wonen of daar vaak op vakantie/bezoek komt weet dat de cultuur anders is en ook de gewoonten zijn compleet anders dan in bijvoorbeeld Nederland en België. Dat wil niet zeggen dat deze beter of slechter zijn maar wel anders. En als je dan besloten hebt in Spanje te gaan wonen dan dien je jezelf aan te passen om goed te integreren. We zetten de gewoontes op een rij … herken jij ze?

Lees meer »

Spaanse corona-maatregelen per regio in een overzicht (17 jan)

De afgelopen dagen worden er recordaantallen positief op corona geteste personen gemeld in Spanje met de hoogste aantallen sinds aanvang van de corona-crisis in maart 2020. Dat kan verklaard worden doordat meer mensen dan ooit zich laten testen vanwege o.a. de coronapas-verplichting in de horeca in diverse regio’s en de afgelopen feestdagen. Toch zijn het hoge aantallen waardoor de Spaanse regering en regionale overheden in de 17 autonome regio’s maatregelen nemen die in de meeste gevallen tijdelijk zijn tot bepaalde data met mogelijke verlenging. Daarom een actueel overzicht van de corona-maatregelen per regio in Spanje.

Lees meer »

Nederlandse Ambassade in Spanje

Het houdt niet op. Wat is er gebeurd? De Minister van Consumentenzaken, Alberto Garzón (van Podemos), heeft in een interview met de Engelse krant ‘The Guardian’ gepleit voor het eten van minder vlees en zei daarnaast ook kritische dingen over megabedrijven in de intensieve veehouderij – niet alleen dat de milieugevolgen groot zijn, maar ook dat het vlees van mindere kwaliteit is. 

Lees meer »

Zeven bekendste winden in Spanje

De wind kan soms erg vervelend zijn, zeker met autorijden of op zee maar de wind kan ook een groot voordeel hebben, het opwekken van energie door de vele windmolens die Spanje rijk is. Op veel plaatsen zorgen deze windmolens soms voor meer energie dan andere alternatieve manieren van het opwekken van elektriciteit. Spanje is echter een groot land met vele verschillende geografische kenmerken welke ervoor zorgen dat de wind niet overal hetzelfde is. Er zijn zeven windcondities of fenomenen die we kunnen onderscheiden.

Lees meer »

Nederlandse Ambassade in Spanje 2

Op basis van de ervaring van vorig jaar, toen de lange vrije weekends en de feestdagen gevolgd werden door een flinke coronagolf in januari, hielden velen al hun hart vast. En door de komst van de zeer besmettelijke omikron-variant begon de stijging dit keer al in december en zijn we inmiddels op aantallen besmettingen (meer dan 2500 per 100.000 inwoners per 14 dagen) terechtgekomen die stukken hoger liggen dan ooit tevoren. 

Lees meer »

De betekenis van het Spaanse woord guiri

De ‘guiris’ zijn sterk geassocieerd met het strand toerisme en algemeen gestereotypeerd als blonde persoon met een bleke huid. Uiteraard is dat iets te algemeen tegenwoordig en in principe wordt ‘guiri’ dus gebruikt voor de vakantiegangers maar als je in Spanje woont en werkt willen ze je ook nog wel eens ‘guiri’ noemen. Het woord wordt echter niet voor alle migranten gebruikt in Spanje, zo zal men iemand uit Rusland, China of Argentinië niet zo snel een ‘guiri’ noemen. Maar naast het omschrijven van een ‘buitenlander’ uit het noorden van Europa heeft het woord ‘guiri’ nog meer betekenissen gehad in de geschiedenis van Spanje.

Lees meer »

Wanneer begint de Spaanse winteruitverkoop in 2022

Aangezien de winteruitverkoop zo lang duurt, worden deze vaak verdeelt in “primeras rebajas” ofwel de eerste uitverkoop die meestal de eerste twee of drie weken plaatsvinden en de “segundas rebajas” ofwel de tweede uitverkoop wat na de tweede of derde week plaatsvindt.

Lees meer »

De Spaanse nationale feestdagen met uitleg en betekenis

1 januari is de eerste dag van het jaar van de gregoriaanse kalender. Hierna volgen tot het einde van het jaar in een normaal jaar nog 364 dagen en in een schrikkeljaar nog 365 dagen. In de westerse wereld wordt 1 januari nieuwjaarsdag genoemd en in Spanje is dat Año Nuevo, een officiële vrije dag om bij te komen van het feest van oudejaarsavond en de jaarwisseling oud & nieuw.

Lees meer »

Nieuwjaarswensen in het Spaans

Onderstaande zinnen om in het Spaans een Gelukkig Nieuwjaar te wensen zijn leuk om te sturen naar jouw Spaanse vrienden of familie maar ook om andere bekenden in het Spaans de beste wensen voor het nieuwe jaar te sturen. We hebben de zinnen geplaatst in het Spaans maar geven geen vertaling (Dat kun je eventueel met Google Translate doen).

Lees meer »

De voorspellingen voor 2022 van Nostradamus

Nostradamus (eigenlijk Michel de Nostredame; Saint-Rémy-de-Provence, 23 december 1503      (14 december in de juliaanse kalender) – Salon-de-Provence, 2 juli 1566) was een Frans apotheker. Zoals veel van zijn collega's uit de renaissancetijd beoefende hij ook de astrologie. Hij is vooral bekend als ziener en auteur van Les Prophéties.

Lees meer »

Espinelves: het Catalaanse kerstbomen dorp

Het is elk jaar weer een gekkenhuis in het dorp Espinelves tijdens de traditionele kerstboom markt genaamd Fira de l’Avet. Dit jaar vindt tussen 4 en 12 december alweer de 40e editie plaats van de markt waar meer dan 90.000 bezoekers en kerstboom kopers op af komen.

Lees meer »

Koop je Spaanse ‘El Gordo’ loten veilig via internet

Bij meer dan 12.000 verkooppunten in heel Spanje en dus ook in de toeristische gebieden zijn sinds 10 juni 170 miljoen ‘décimos’ van de kerstloten in de verkoop gegaan. Maar veel Nederlanders en Belgen kunnen nu niet in Spanje zijn om de loten fysiek te kopen. Daarom een kort lijstje van de populairste en veiligste websites om de kerstloten aan te schaffen.

Lees meer »

Kerstverlichting gaat aan in Spaanse Steden

De traditionele kerstverlichting op of boven de straten en pleinen in Spanje zorgt altijd wel voor een gezellige sfeer. De kerstverlichting van tegenwoordig is allang niet meer zo ‘saai’ als enkele jaren geleden en de intrede van de energiezuinige en makkelijk te onderhouden LED verlichting heeft ervoor gezorgd dat nu de mooiste creaties te zien zijn in de Spaanse steden. Het zijn bijna kunstwerken te noemen.

Lees meer »

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…

Sinterklaas komt niet uit Spanje en hij woont daar ook niet. Het Sinterklaasfeest wordt daarnaast ook helemaal niet gevierd in Spanje en de Spaanse kinderen weten niet eens wie deze goed heilig man is, immers de kado’s krijgen ze van de Driekoningen op 6 januari. 

Lees meer »

Caganer Catalaans voor kakker

De meeste Catalanen verbergen de figuurtjes in hun uitgebreide kerststallen en nodigen vrienden uit om de poepers te lokaliseren. De traditie, die dateert uit de achttiende eeuw, symboliseert volgens Joan vruchtbaarheid en de hoop op voorspoed voor het komende jaar. 

Lees meer »

Puente de Todos los Santos

Net zoals in vele landen wordt in Spanje inmiddels in vele regio’s Halloween gevierd. Deze feestdag die  vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Halloween heeft alles te maken met angst en doden etc. als het maar spannend is. Het is eigenlijk een kinderfeest maar het is tegenwoordig meer een commerciële feestdag geworden.

Lees meer »

Ben je eigenaar van een toeristische woning?

De belangrijkste reden voor de verplichte registratie van de huurders is de openbare veiligheid vanwege terroristische activiteiten en activiteiten die met de georganiseerde misdaad te maken hebben. Deze maatregelen waren al actief voor professionele verhuurders en verhuurplatforms maar wordt nu uitgebreid naar particuliere verhuurders voor toeristische gebruik.

Lees meer »

De vijf beste en lekkerste kazen van Spanje

Het motief van die top vijf is het in de schijnwerper plaatsen van de Spaanse kaas en de verkoop een duwtje in de rug te geven. Het ministerie wil zo de lokale kazen helpen om een markt te vinden buiten het gebied waarin ze gemaakt worden.

Lees meer »

In een vliegtuig zijn dit de beste zitplaatsen

Als eerste kunnen kiezen uit het eten en drinken, extra beenruimte én ongestoord kunnen genieten van het uitzicht, omdat er geen vliegtuigvleugel in de weg zit? In de vliegtuigmodellen Airbus A320 en Boeing 737, die door Easyjet en KLM gebruikt worden voor korte vluchten naar bestemmingen in Spanje is dit mogelijk! Al deze voordelen vind je namelijk als je stoel 1A hebt geboekt, de echte koning onder de zitplaatsen. 

Lees meer »

Het voordeel van een Kortingspas Spaanse supermarkt

In Spanje noemen ze de kortingskaarten of klantenkaarten ‘tarjetas de fidelización’. Als je denkt aan dit soort passen vinden veel mensen dat ze al genoeg plastic in hun portefeuille hebben zitten maar de kortingspassen kunnen interessant genoeg zijn om eens verder naar te kijken als je in Spanje woonachtig bent of wellicht daar veel verblijft.

Lees meer »

Is Spanje één van de grootste waterverbruikers van Europa?

Het hydrologische jaar dat net is afgelopen - het loopt van oktober tot september - heeft meer regen gebracht dan het historische gemiddelde. Ondanks de meer dan normale neerslag dit jaar, bevindt Spanje zich in moeilijke periode. Het regende veel en verspreid, waardoor dit jaar boven het gemiddelde van de eeuw en het afgelopen decennium uitkwam. En toch zijn de waterreserves lager dan in de afgelopen 10 jaar, ze bevinden zich maar liefst 40 procent onder hun totale capaciteit.

Lees meer »

Blauwe draak of zeezwaluw gevonden bij de Canarische Eilanden

In de Spaanse kranten wordt ook wel gesproken van een nieuwe plaag want er zijn al tientallen exemplaren van de Glaucus atlanticus op diverse stranden gevonden. Dat gebeurde onder andere op het eiland Fuerteventura waar in de gemeente La Oliva meerdere blauwe draken werden gevonden. Maar er werden ook exemplaren gevonden op het Las Canteras strand van Las Palmas de Gran Canaria en bij de kust van Granadilla de Abona op Tenerife.

Lees meer »

Ben je in Spanje verplicht met verlichting aan te rijden overdag

Het overdag rijden met de lichten aan is niet verplicht in Spanje en het niet aan hebben van verlichting overdag in normale weersomstandigheden is niet strafbaar volgens de Spaanse verkeersdienst DGT. Maar de Dirección General de Tráfico raadt het gebruik van autoverlichting overdag wel aan want dat verhoogt de zichtbaarheid en dus verlaagt dat de kans op ongevallen.

Lees meer »

Op zaterdag 9 oktober heeft de regio Valencia een feestdag

Vanwege de corona-crisis en de in Spanje en de autonome regio genomen corona-maatregelen zullen niet alle traditionele activiteiten waar normaal gesproken duizenden mensen op af komen en/of aan deelnemen doorgaan. Daarom is er dit jaar een alternatieve regionale feestdag waarbij het vuurwerk op 8 oktober en de Valenciaanse Mascleta op 9 oktober wel door zullen gaan maar op een andere manier.

Lees meer »

Ga je mee overwinteren op de Canarische Eilanden?

Eén van de meest populaire vakantiebestemmingen als het gaat om zomer- en winterzonvakanties is Gran Canaria. Naast ontspannen en het opdoen van een jaloersmakende bruine kleur op het strand, kun je ook veel mooie bezienswaardigheden spotten op dit Canarische eiland.

Lees meer »

Ben je echt geïntegreerd in Spanje ? … doe eens de test!

Vele Belgen en Nederlanders hebben hun vaderland te verwisseld voor Spanje. De één doet dat na zijn pensionering om heerlijk te relaxed onder de Spaanse zon anderen hebben een bedrijf opgezet of zijn hier gaan werken. Een ander deel zijn getrouwd of wonen samen met een Spanjaard of Spaanse andere zijn zijn op de een of andere manier blijven hangen. Maar zijn ze echt geïntegreerd in de Spaanse samenleving? De grootste kans is natuurlijk als je getrouwd of c.q. samen woont met een Spanjaard of Spaanse. Laten we eens testen of jij voor 100% bent geïntegreerd in de Spaanse samenleving? Test jezelf door het onderstaande te beoordelen en te vergelijken met jouw situatie.

Lees meer »

Spaanse olijven. Of moet dat aceitunas zijn?

Zoals veel andere dingen hier in deze tijd van het jaar - paddenstoelen , pompoenen , wilde zwijnen om er maar een paar te noemen - olijven zijn nu in het seizoen en worden geoogst van september/oktober tot november/december. De meeste olijven gaan naar het maken van olijfolie, wat niet verwonderlijk is aangezien Spanje verreweg de grootste producent van het spul ter wereld is. De Grieken produceren meer per hoofd van de bevolking, maar over het algemeen produceert Spanje veel, veel meer olijfolie dan zijn naaste rivalen.

Lees meer »

De herfst (otoño )begint in Spanje

De herfst begint woensdag 22 september om 21 uur en 21 minuten officiële schiereiland tijd, aldus het National Geographic Institute , volgens schattingen van de Astronomical Observatory National .

Lees meer »