ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


April 2020

De tijgermug in Spanje

Het weer wordt weer mooier en warmer en de de zomermaanden staan voor de deur, dan is ook weer de tijgermug in aantocht wat soms gepaard gaat met pijnlijke tijgermuggen beten. Naast de gewone muggen die overal te vinden zijn, hebben steeds meer delen van Spanje te maken met de “mosquito tigre” ofwel tijgermug. Hieronder een tekst en uitleg en diverse tips over het wel en wee van de tijgermug in Spanje.

Lees meer »

Spanje Speciale corona-app

De Spaanse regering heeft in de vierde week van de noodtoestand vanwege het coronavirus een eigen smartphone app gelanceerd die speciaal bedoeld is om o.a. een zelfdiagnose uit te voeren om zo de telefoonlijnen van de nooddiensten te ontlasten. De app heeft de naam ‘AsistenciaCOVID-19’ gekregen en is te downloaden via de Google Play store en App Store van Apple. De app is alleen te gebruiken in Spanje.

Lees meer »

curva del coronavirus

Nogmaals even in het kort over de ‘flatten the curve’ voor die personen die het vergeten zijn. De onderstaande grafiek toont het aantal besmette mensen als functie van de tijd. Als geen actie ondernomen wordt volgt men de rode curve. Te veel mensen worden dan kort na elkaar ziek waardoor de capaciteit van de gezondheidszorg overschreden wordt. Het idee van social distancing, teleworking en andere dergelijke maatregelen is om de verspreiding van de ziekte te vertragen. Dit resulteert in de blauwe curve. Minder mensen moeten dan tegelijkertijd opgenomen worden in de ziekenhuizen zodat de meeste of alle patiënten toch een plaats zullen hebben.

Lees meer »

Semana Santa zonder processies in Spanje

Semana Santa dient dit jaar gevierd te worden vanaf de bank in de huiskamer want het is in Spanje verboden om naar buiten te gaan. De Semana Santa vindt plaats vanaf zondag 5 april tot en met zondag 12 april maar de honderden tot duizenden processies die overal in Spanje normaal gesproken de straten vullen met traditie, cultuur en emoties vinden geen doorgang.

Lees meer »

Nederlandse Ambassade in Spanje.

Terwijl er hard wordt nagedacht over de manier waarop mensen weer iets meer vrijheid kunnen krijgen en het bedrijfsleven weer op gang kan komen, is wel duidelijk dat de terugkeer naar een normaal leven nog ver weg is.

Lees meer »

Wentelteefjes Vs ‘torrijas’

Deze heerlijke traktatie, met recepten die dateren uit de jaren 1600, is zeer traditioneel voor Pasen. De Torrijas zijn een beetje te vergelijken met de in Nederland ons bekende wentelteefjes maar dan met honing. Dikke stukken – van het liefst enkele dagen oud – brood worden geweekt in een mengsel van melk en ei, vervolgens gebakken in olijfolie en geserveerd met honing en/of suiker en kaneel.

Lees meer »

hondenuitlaten niet beperkt

Door de gezondheidscrisis hebben sommige gemeenten hondenuitstapjes in tijd en ruimte beperkt. Velen hebben er daarom voor gekozen om vast te stellen dat de uitstapjes met de dieren de fysiologische behoeften moeten dekken door de kortste afstand af te leggen en de kortst mogelijke tijd in beslag te nemen.

Lees meer »

Nederlandse Ambassade in Spanje.

Zoals gisteren al werd aangegeven, ziet het ernaar uit dat de ziekenhuizen deze race tegen de klok winnen: het aantal beschikbare IC-bedden blijft het aantal nieuwe zware patiënten voor. Het aantal sterfgevallen per dag lijkt zich op zijn minst gestabiliseerd te hebben. En het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen groeit veel minder dan eerder: nu 6 procent per dag, de laagste procentuele stijging sinds het begin van deze crisis. Die laatste cijfers (sterfgevallen en nieuwe besmettingen) geven overigens slechts een grove indicatie van de werkelijkheid: ze zijn namelijk erg afhankelijk van hoeveel mensen er getest worden. Het leidt volgens experts geen enkele twijfel dat er in Spanje, net als in Nederland, duidelijk meer besmettingen zijn dan we nu weten.

Lees meer »
Maart 2020

Nederlandse Ambassade in Spanje.2

Zowel in Spanje als in Nederland lijkt er de laatste dagen iets te veranderen aan de snelheid waarmee de ziekte om zich heen grijpt. Het is in ieder geval niet meer zo dat het aantal overledenen per dag iedere dag weer veel hoger is dan de volgende dag. Te vroeg om van een trendbreuk te spreken, en nog steeds worden er teveel mensen ziek en gaan er teveel mensen dood. Maar het geeft hoop dat we de ziekte gaan stoppen.

Lees meer »

Intensive Care capaciteit in Spanje

Spanje heeft volgens de gegevens van Statista 777 ziekenhuizen waar plaats is voor 158.292 patiënten. Deze ziekenhuizen kunnen onderverdeeld worden in 344 publieke ziekenhuizen en 433 privé ziekenhuizen en medische centra. Spanje heeft een capaciteit van 5.798 UCI of ic-bedden waarvan normaal gesproken 60% bezet is. 4.627 ic-bedden zijn te vinden in de publieke ziekenhuizen en 1.171 ic-bedden in de privé ziekenhuizen.

Lees meer »

werkzaamheden in Spanje stilgelegd

Maar wat zijn vitale beroepen? Als vitaal kan gezien worden de supermarkten, apotheken, landbouw, visserij, transportsector, energie- en waterbedrijven, politie, brandweer, leger, medisch personeel, tankstations, personen transport, telecommunicatie, pers, havens en vliegvelden. Zie HIER de lijst in het Spaans.

Lees meer »

Sánchez kondigt de stopzetting van niet vitale beroepen

MADRID – Vanaf maandag 30 maart mogen alleen mensen met een vitaal beroep nog gaan werken in Spanje. De regering zal op zondag een nieuwe maatregel goedgekeuren als onderdeel van het pakket van maatregelen tijdens de noodtoestand die op 15 maart is ingegaan en nu al 14 dagen duurt en zal doorgaan tot tenminste 12 april. Met deze vergaande maatregelen legt de Spaanse regering voor ten minste 14 dagen de economie helemaal stil, al valt deze periode samen met de Semana Santa vakantieweek.

Lees meer »

Na dit virus komt een mooiere samenleving

„Er gaan straks minder mensen afbranden”, zegt de wetenschapper. Ruim een jaar geleden noemde Matser het toenemende aantal burn-outs het grootste risico in de huidige samenleving. Hij verwierf eerder onder meer grote bekendheid door aan de basis te staan van veranderde regelgeving bij internationale sportfederaties om hersenletsel te voorkomen én is persoonlijk begeleider van veel internationale beroemdheden. „We gaan terug naar onze roots. In deze tijden leren we dat we iets voor een ander moeten doen en dat geeft een positief gevoel en energie. Dat is een natuurlijk proces dat in de hersenen zit. We gaan straks weer meer op elkaar letten.”

Lees meer »

Wat mag nu wel en wat mag niet

Het is een uitzonderlijke situatie in Spanje met lege straten, geen tot weinig mensen op straat en het overgrote merendeel van de inwoners van Spanje die zich aan de genomen maatregelen houden. De reden voor de noodtoestand is om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en met name om te voorkomen dat het Spaanse gezondheidssysteem in elkaar klapt omdat men de vraag van patiënten niet meer aan kan, iets dat helaas in de autonome regio toch aan de hand is.

Lees meer »

Nederlandse Ambassade in Spanje

Zowel in Nederland als in Spanje is het beeld nog grimmiger geworden. Vanuit Brabant kwam de noodkreet dat de ziekenhuiscapaciteit zwaar onder druk staat. Eigenlijk moeten alle ‘gewone’ patiënten boven de rivieren worden ondergebracht, want alle capaciteit is nodig voor Coronapatiënten. In Spanje werd bekend dat in de IFEMA, de gigantische jaarbeurs van Madrid een enorm noodhospitaal zal worden ingericht. In beide gevallen gaat het om regio’s met een extreem grote groei van het aantal patiënten, waar de besmetting al wijdverbreid was voordat de strenge regels werd afgekondigd.

Lees meer »
Februari 2020

Wat verdient het supermarktpersoneel in Spanje

Op deze pagina heeft men gekeken naar de salarissen van het winkelpersoneel in de Mercadona, Lidl, El Corte Inglés, Carrefour en Día supermarkten. Wij hebben op de website van Indeed gekeken en daar nog diverse andere supermarkten opgezocht zoals de Aldi, Spar, Eroski en Alcampo.

Lees meer »

Niet autochtone Catalanen mogen geen Catalaans praten

Dat deed de burgemeester als onderdeel van de campagne ‘No me cambies la lengua’ maar haar uitleg wordt door velen gezien als racistisch en totaal ongepast. Na haar uitspraak en nadat de Spaanse (en ook Catalaanse) pers er veel aandacht aan gaf, moest de burgemeester op Twitter haar excuses aanbieden omdat veel mensen haar woorden verkeerd geïnterpreteerd hebben. Maar ze heeft gezegd wat ze gezegd heeft en volgens velen zijn er veel JxCAT leden die hetzelfde denken.

Lees meer »

Soldaten van het Terracottaleger komen naar Alicante

Het Terracottaleger is de benaming voor de spectaculairste archeologische vondst uit de wereldgeschiedenis. Het gaat om achtduizend terracottasoldaten die als grafgiften werden meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Het ‘leger’ bevindt zich tussen de berg Li en het hedendaagse Xi’an. Deze overblijfselen bij het graf van keizer Qin Shi Huangdi (259 v.Chr.–210 v.Chr.) behoren tot het UNESCO-werelderfgoed. Het graf van Qin Shi Huang is bedekt met een enorme laag aarde. Niemand weet waar de ingang is. Tot op de dag van vandaag is het graf nog niet blootgelegd.

Lees meer »

IN SPANJE WOONACHTIGE BUITENLANDERS ZIJN TEVREDEN

Spanje staat in de top 10 van de Top Expat Destinations 2019 op een vijfde plaats achter Mexico (4), Portugal (3), Vietnam (2) en Taiwan (1). Spanje echter voor Singapore (6), Bahrain (7), Ecuador (8), Maleisië (9) en Tsjechië (10). Nederland staat op de 2019 lijst op plaats 24 en België op plaats 28.

Lees meer »

De Guardia Civil waarschuwt voor ‘spoofing’ 

We spreken van spoofing als er een trucje gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen. Een bekend voorbeeld van spoofing is bijvoorbeeld het krijgen van een (phishing)mail van jouw eigen e-mailadres of zogenaamd namens een bestaand e-mailadres van een bank. Er bestaan meerdere varianten van spoofing. Opgelicht?! bespreekt ze.

Lees meer »

OUDEREN VERKOPEN WONING AAN DE COSTA BLANCA

De oudere Spaanse inwoners die een eigen woning hebben in de provincie Alicante bieden deze tegen kortingen tot wel 60% aan om zo snel geld te krijgen omdat ze niet kunnen rondkomen van hun pensioen of te hoge schulden hebben. De enige garantie die de oudere huizenverkopers willen hebben is dat ze tot het einde van hun leven gratis in hun woning kunnen blijven wonen.

Lees meer »