ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


Meer processierupsen in Spanje

Experts van de Asociación Nacional de Empresas de Sanidad Ambiental waarschuwen voor een stijging deze lente (of eerder) van de ‘oruga procesionaria del pino’ (Thaumetopoea pityocampa) ofwel processierupsen.

Lees meer »

Neusspray die 24 uur tegen corona werkt

Het medicijn is stabiel, ongevaarlijk en hoeft niet gekoeld bewaard te worden, stellen de onderzoekers. “Je zou je dus kunnen beschermen tegen huisgenoten die besmet zijn of veilig je besmette ouders kunnen bezoeken”, zegt viroloog Rory de Vries van het Erasmus MC in het Algemeen Dagblad. “Maar het middel zou ook gebruikt kunnen worden voor extra bescherming bij reizen, concerten of festivals.”  

Lees meer »

De kabelbaan in Benalmádena

De Teleféricocabina neemt je mee op een geweldige reis van 15 minuten in een vierpersoons kabelbaan tot aan het hoogste punt van de kust van Málaga op een hoogte van bijna 800 meter boven zeeniveau. Vanaf dit prachtige uitkijkpunt heb je niet alleen het meest magnifieke uitzicht op de Costa del Sol, maar ook de geweldige panoramische vergezichten van de Sierra Nevada-bergen (wit van sneeuw in de wintermaanden), de Guadalhorce-vallei en op een heldere dag heb je kan Gibraltar en de kust van Afrika zien.

Lees meer »

De beste en leukste badplaatsen op het eiland Ibiza

Een van de populairste badplaatsen op Ibiza is Sant Antoni de Portmany, een voormalig vissersdorpje aan de westkust. Dit deel van het eiland staat bekend om de witte stranden, helderblauwe zee en – oh my oh my – prachtige zonsondergangen. Aan de zogenaamde Sunset Strip aan de westkant van de badplaats zijn cafés en bars gevestigd met geweldige uitzichten.

Lees meer »

El Poris de Candelaria 

Het Spaanse eiland La Palma is zeker niet het grootste en ook niet het bekendste Canarische eiland maar misschien wel het mooiste eiland. La Palma is nog niet zo overlopen als de eilanden Tenerife of Gran Canaria hier vind je nog steeds paradijselijke dorpjes zoals het sprookjesachtige in een grot verscholen dorpje Porís de Candelaria in de gemeente Tijarafe .

Lees meer »

Via de la Plata

Al vanaf de oudheid, in de 7e eeuw voor Christus was er een route die, via een natuurlijke weg het westen van het Iberisch schiereiland verbond, en het Tartessische volk in staat stelde handel te drijven met het noorden. Het was deze route die de Romeinse troepen in staat stelde om naar het noorden op te rukken.

Lees meer »

Het betoverende van de granaatappel

Hoe de grote Moorse stad Granada aan zijn naam komt. Volgens een daarvan is ‘Granada’ afgeleid van de oude Arabische naam ‘Karnattah’ van de stad, die vertaald kan worden naar ‘heuvel van vreemden’. Het andere verhaal – dat wat meer voor de hand lijkt te liggen – is dat het is vernoemd naar een lokaal verkrijgbaar fruit waarvan wordt gedacht dat het ongeveer 3000 jaar geleden naar Spanje is gebracht – de granaatappel – die, vreemd genoeg, ‘granada’ heet in het Spaans.  Het waren zeker deze gezondheidsvoordelen die de granaatappel een speciale, quasi-magische status gaven onder de Moorse heersers van Granada. De zaden – het enige deel van de vrucht dat eetbaar is – zouden grote hoeveelheden ziekte bestrijdende antioxidanten bevatten, hoge bloeddruk verlagen en zelfs voorkomen dat sommige soorten kanker zich ontwikkelen. Dit is allemaal handig om te weten als je door de luidruchtige tapasbars en restaurants van Granada reist en geniet van het kleurrijke drankje dat is afgeleid van het favoriete fruit.

Lees meer »

Spaanse Scheldwoorden

Niet iedereen wordt kwaad maar soms kan iemand je het bloed onder de nagels vandaan halen en dan is een correcte Spaanse scheldzin of goed gekozen woord best wel makkelijk. Je moet echter wel weten wanneer, hoe en wat voor woorden of zinnen te gebruiken. We hebben er een paar met tekst en uitleg op een rijtje gezet.

Lees meer »

De 10 leukste dingen om te zien en te doen rond Las Ramblas in Barcelona

Tijdens je toekomstige reis naar Barcelona is het absoluut noodzakelijk om Las Ramblas te bezoeken, een straat in het centrum van de stad die zowel toeristen als de lokale bevolking aanspreekt, die allemaal genieten van zijn charme. Hoewel Las Ramblas soms de reputatie krijgt ‘te toeristisch’ te zijn, zijn er genoeg dingen te zien en te doen rondom deze beroemde straat die authentiek zijn als altijd.

Lees meer »

Alsa en zijn Spaanse lijndienst bussen

Binnen Spanje reizen kan met de eigen auto, met de trein en AVE hogesnelheidstrein, met het vliegtuig en als goedkoper alternatief ook met de ALSA lijndienstbussen. De afkorting ALSA staat voor Automóviles Luarca S.A. welke werd opgericht in het jaar 1923 in Luarca, Asturië.

Lees meer »

HET SPAANSE SPELLINGSALFABET

Er is voor elk land een officiële lijst met namen zoals in het Nederlands, Vlaams en Spaans maar in de praktijk wordt ook wel eens een andere naam gebruikt. Er is ook een internationaal telefoonalfabet wat een spelalfabet is voor gebruik tussen sprekers met verschillende talen. Het maakt voornamelijk gebruik van internationaal bekende steden, met meestal de Franstalige naam voor die steden.

Lees meer »

Ga je mee de verborgen watervallen in Galicië ontdekken

De watervallen zijn meestal verborgen in donkere wouden,  en vaak op magische plekken. Deze  watervallen heten  fervenzas  in Galicische . Ga je mee? We nodigen je uit om van onze favoriete watervallen in Galicië te ontdekken, waar je heerlijk kunt ontspannen, ademen en genieten van een koud bad. Maar let op, het water is zelfs in midden in de zomer nog erg koud!

Lees meer »

Wat is de meest gebruikte belediging in Spanje?

Onderzoekers Jon Andoni Duñabeitia, directeur van het Centrum voor Cognitie wetenschap van de Faculteit Talen en Onderwijs van de Universiteit van Nebrija, en María del Carmen Méndez Santos, hoogleraar op het gebied van de taalkunde van de Universiteit van Alicante, hebben uit een studie,  geanalyseerd hoe wij , de Spanjaarden ons beledigen en hoe deze verscheidenheid aan krachttermen van het ene geografische gebied naar het andere verandert, en ook afhankelijk van de leeftijd van degenen die ze uitspreken.

Lees meer »

De amandelbomen bloeien

De amandelboom is een kleine maar sierlijke bladverliezende loofboom die in bergachtige gebieden groeit, meestal tussen 700 en 1700 meter hoogte. De boom gedijt het best op zonnige hellingen op rotsachtige bodem in een mediterraan klimaat met warme droge zomers en milde, natte winters. 

Lees meer »

NEDERLANDSE- EN SPAANSE KLOMPEN

Hier een kleine uitleg over de verschillen tussen de Nederlandse klomp en de Spaanse “zueco”. De klomp is een houten schoeisel dat sinds oudheid bestaat en sinds de middeleeuwen op veel plaatsen binnen Europa gedragen wordt. De personen die het meeste gebruik maken van klompen zijn de arbeiders en boeren. Vrouwen en kinderen droegen vaak een ander soort klomp, laag uitgesneden met een leertje over de wreef.

Lees meer »

Het renaissance stadje Úbeda

De tientallen prachtige gebouwen uit het Renaissance-tijdperk hier werden in 2003 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst, en verreweg de reden waarom de meeste mensen langskomen. Vermijd indien mogelijk een bezoek aan Úbeda op maandag, wanneer veel locaties gesloten zijn of kortere openingstijden hebben.Hoewel alle gevels bewaard zijn gebleven, zijn er maar weinig interieurs in hun oorspronkelijke 16e-eeuwse staat. Ze zijn vaak veranderd in gemeentelijke gebouwen of statige hotels voor de welgestelden. Hoe dan ook, ze zijn mooi. Het is gemakkelijk om je fantasie de vrije loop te laten terwijl je verdwaalt door de smalle straatjes van de oude stad.

Lees meer »

Spaanse pepers

De Spaanse pepers komen uit Midden- en Zuid-Amerika en niet uit Spanje. Men denkt dat het voorvoegsel ‘Spaanse’ komt uit de 16e eeuw dat was de tijd dat de pepers vanuit Amerika via Spanje naar Nederland/België werden ingevoerd.

Lees meer »

Wijngaarden in La Rioja

Gebied en klimaat Wijn werd in Spanje al voor de Romeinse tijd geproduceerd. La Rioja, het meest prestigieuze wijngebied van Spanje, ligt met een lengte van zo'n 120 kilometer aan beide oevers van de Ebro. Een zij-rivier van de Ebro is de Rio Oja en daaraan ontleent het gebied zijn naam. Het wijngebied bestaat uit drie deelgebieden: in het noorden de Rioja Alavesa, in het noordwesten de Rioja Alta en in het oosten de Rioja Baja.

Lees meer »

De stad Vigo in Galicia

De stad Vigo is een echte arbeidersstad en dé grootste vissershaven van Europa. Vigo was van oudsher de haven, later de auto-industrie. Visvangst was altijd al belangrijk, maar met de ontwikkeling van vriesschepen waar vis direct ingevroren werd en daardoor langer houdbaar nam de visserij in Vigo enorm toe.

Lees meer »

14 meest aantrekkelijke kleine Spaanse steden

Om te zien hoe Spanje er in de middeleeuwen uitzag, is er geen betere bestemming dan de stad Besalú. Besalú, gelegen in Catalonië, is een volledig beloopbare stad vol met historische bezienswaardigheden. Mis niet de magnifieke en prachtig bewaard gebleven romaanse brug die de Fluvià-rivier overspant en dateert uit de 12e eeuw, de historische Joodse synagogen en de 11e-eeuwse kerk van Sant Pere. Zorg ervoor dat u over de brug loopt, die afgesloten is voor autoverkeer, om vanaf dit spectaculaire uitkijkpunt een paar foto's te maken van de rustige, middeleeuwse stad.

Lees meer »

De tien meest mooiste Noord Spaanse bestemmingen

Dit populaire strand resort, gelegen in Baskenland, op slechts 19 km van Frankrijk, is omgeven door heuvels die bijdragen aan de schoonheid. De beroemdste attractie van San Sebastián is La Concha, een van ’s werelds beste stadsstranden. Parte Vieja of Old Town heeft veel bars, waardoor het populair is bij feestgangers. De meeste gebouwen dateren uit de 19e eeuw, sinds San Sebastián in 1813 door de Engelsen en Portugezen werd verwoest. De stad staat bekend om zijn jazzfestival in juli, het oudste van Europa, evenals andere festivals en culturele evenementen gedurende het hele jaar.

Lees meer »

Tien typische Spaanse zoetigheden

De panellets zijn enkele typische zoetigheden van Catalonië, Aragon, Valencia, de Balearen en het Prinsdom Andorra traditioneel voor te bereiden op 1 november, feest van Allerheiligen, ook wel bekend als castañada in Catalonië en Aragon. De panellets als zodanig dateren uit de 18e eeuw, toen ze werden gebruikt als gezegend voedsel om te delen na religieuze vieringen (panellets van San Marcos en panellets van het Heilige Kruis). Aangenomen wordt dat ze hun oorsprong hebben in Noord-Europa, waar als gevolg van de intense kou een calorierijk voedsel nodig was om de lange nacht van de doden beter te kunnen weerstaan, maar ze komen zeker van Arabische gebakjes, gezien hun samenstelling op basis van amandelen. en de invloed van de Arabische cultuur.

Lees meer »

Spaanse feiten die je misschien verrassen

Je weet misschien al dat Spanje de thuisbasis is van enkele van de meest intense voetbalrivaliteit ter wereld (Barcelona vs. Real Madrid). Maar het kan van invloed zijn op het dagelijks leven dat veel mensen in andere landen als normaal beschouwen. Elke Spanjaard die zijn / haar zout waard is, kent de namen van alle starters en het wedstrijdschema van hun favoriete team. Om getuige te zijn van dit fenomeen, moet je op de speldag in een Spaanse stad een bar zoeken en probeer je niet te verbazen over de mate van toewijding die Spanjaarden aan dit spel hebben.

Lees meer »