ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


Juni 2020

Corona regel DI-MA-MÁ

Op maandag publiceerde het Ministerie van Volksgezondheid daarom op Twitter onder de noemer #NoLoTiresPorLaBorda plotseling de regel DI-MA-MÁ. Velen vroegen zich meteen af wat dat betekent maar eigenlijk staat het antwoord al in hetzelfde Twitterbericht: DIstancia-MAscarilla-MAnos.

Lees meer »

Nederlandse Ambassade in Spanje.1

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗲𝗻 𝘁𝗲𝗿𝘂𝗴𝗯𝗹𝗶𝗸 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 – 𝗖𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀 𝟮1 𝗷𝘂𝗻𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟬, 𝟮𝟯:𝟬𝟬 𝘂𝘂𝗿

Lees meer »

Spanje is weer open

De ‘estado de alarma‘ of noodtoestand ging in Spanje van kracht op 15 maart en nu 100 dagen later op 21 juni is er na zes verlengingen een einde gekomen aan deze bijzondere periode ten tijde van de corona-crisis.

Lees meer »

Nederlandse Ambassade in Spanje.4

En in de eerste maanden heeft hij regelmatig mensen met luchtwegklachten volgens de voorschriften doorverwezen naar de Spaanse ‘GGD’. Hij was overigens vol lof over dat systeem: door alle mogelijke Corona patiënten centraal te onderzoeken, kon gebruik gemaakt worden van extra kennis en werd voorkomen dat de huisartsen werden overspoeld.

Lees meer »

EASYJET VLIEGT WEER

Onder normale omstandigheden bestaat het routenetwerk van easyJet uit 1.022 routes. De Britse luchtvaartmaatschappij verwacht in juli weer actief te zijn op vijftig procent van die routes, in augustus moet dat gegroeid zijn 75 procent. Omdat de vliegfrequenties nog veel lager liggen, is de capaciteit slechts dertig procent vergeleken met een normaal zomerseizoen.

Lees meer »

Nederlandse Ambassade in Spanje.3

Ruim vijfendertig jaar later is Galicië ongelooflijk veel moderner en welvarender geworden. Het verbaast ook niet dat het vandaag de eerste regio is die Fase 3 van de afbouw afrond en de ‘nueva normalidad’ binnen stapt. Dat betekent dat de regio nu grotendeels zelf beslist over de maatregelen die nodig zijn om een nieuwe Corona-uitbraak te voorkomen.

Lees meer »

Europese website ‘Reopen Europa’ gelanceerd

De website reopen.europa.eu is een initiatief van de Europese Unie en moet dé website worden waar de Europeanen terecht kunnen om informatie te vragen over een bepaald land. Dat is zeker handig met het oog op de vakanties binnen de EU nu op maandag 15 juni veel grenzen weer zijn opengegaan.

Lees meer »

Spaanse vakantie met mondkapjes?

Alhoewel men in Nederland het nut er niet van inziet om mondkapjes te dragen, moet je ze ondertussen toch verplicht in het openbaar vervoer dragen. Maar voor de vakantiegangers naar Spanje, die moeten er wel rekening mee houden, als je met het vliegtuig op vakantie naar Spanje gaat, dat je tijdens en na de reis met een mondkapje zal moeten lopen of zitten zowel op het vliegveld als in het vliegtuig.

Lees meer »

Nederlandse Ambassade in Spanje.2

Vandaag bracht premier Sánchez goed nieuws voor de Europese reiziger. De regering heeft namelijk na overleg met de Europese Commissie en andere EU-lidstaten besloten de heropening van grenzen voor mensen die uit een ander EU-land komen, te vervroegen.

Lees meer »

Vliegen tijdens Corona

Zorg ervoor dat je van te voren online incheckt. Zo voorkom je aanrakingen met de boardingpassmachines op het vliegveld en minimaliseer je het contact met het personeel.

Lees meer »

Corona maatregelen na de noodtoestand

In de op woensdag 10 juni geplaatste BOE 21/2020 als Real Decreto-ley zijn de maatregelen vermeld die zullen gelden in de zogenaamde ‘nueva normalidad’. Deze zal net zolang duren totdat de gezondheidscrisis wat betreft het coronavirus en COVID-19 voorbij zal zijn en er een vaccin of een goede behandeling van SARSCov-2 gevonden is.

Lees meer »

Meer versoepelingen in fase 3

Spanjaarden beginnen aan de laatste fase die tot 21 juni geldig is daarna mag man weer door het hele land reizen en  begint het zogenaamde ‘nieuwe normaal’. Maar er zijn nog steeds rond 23 miljoen Spanjaarden die nog in fase 2 zitten en het nog even met minder versoepelingen moeten doen.

Lees meer »

Corona maatregelen voor toeristische bedrijven

Het toerisme binnen Spanje is langzaam op gang aan het komen, tot 21 juni binnen de eigen autonome regio maar daarna ook in heel Spanje. Buitenlandse vakantiegangers moeten zoals het op dit moment is nog even wachten want die mogen pas vanaf 1 juli weer Spanje binnenkomen. Maar het toerisme zal voor iedereen niet meer zo zijn als voor de corona-crisis en er zullen veel maatregelen genomen worden op stranden, in bars en restaurants, bij bezienswaardigheden, in vliegtuigen en openbaar vervoer, in hotels , op campings en in toeristische appartementen.

Lees meer »

Kabinet versoepelt reisadvies

Tot nu toe geldt het 'oranje' reisadvies, waarmee 'alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden'. Dat reisadvies wordt 'geel', wat betekent 'let op, veiligheidsrisico's'. Bronnen verwachten dat het reisadvies voor de meeste Europese landen kan worden versoepeld, maar het is mogelijk dat voor een enkel land toch een aangescherpt advies blijft gelden. Ook de Caribische delen van het koninkrijk krijgen een 'geel' reisadvies.

Lees meer »
Mei 2020

Mondkapjes op straat gooien hoge boete

Een van de eerste steden die meededen aan het instellen van sancties voor mensen die maskers of handschoenen op de grond gooien, was Toledo . Met de gemeentelijke verordening straatreiniging en stedelijk afvalbeheer van deze historische stad is een sanctie uitgevaardigd die varieert van 150 tot 3.000 euro .

Lees meer »

Ook Ryanair vliegt vanaf 1 juli naar Spanje

Alle passagiers moeten rekening houden met corona-maatregelen zoals het dragen van mondkapjes en het meten van temperaturen. Een van de meest omstreden maatregelen die te maken heeft met het verbod op het vormen van rijen wachtende mensen in de gangpaden, is het vragen om naar het toilet te mogen gaan.

Lees meer »

Extra Covid-tarief

Deze extra's op de factuur worden het "covid-tarief" genoemd en zijn gevallen die sommige gebruikers aan consumentenorganisaties hebben gemeld. "In sommige gevallen is de inning van onkosten of extra diensten in verband met de pandemie ontdekt", wijzen ze op de Vereniging van Consumenten en Gebruikers (OCU).

Lees meer »

Toeristen kunnen vakanties in Spanje boeken

Spanje heeft dringend behoefte aan inkomsten en ongeveer 12 procent van het bruto binnenlands product dankt Spanje aan de enorme toerismesector. Die ligt als gevolg van de strenge coronamaatregelen plat en dringt aan op heropening. In 2018 bezochten circa 90 miljoen toeristen het land.

Lees meer »

Welke accommodaties zijn open aan de Costa Blanca

Er zijn veel versoepelingen tijdens het de-escalatieproces in Spanje maar de situatie is nog lang niet zoals voor de corona-crisis. De vraag is of deze situatie ook weer zal terugkeren maar voorlopig mogen de inwoners van Spanje alleen binnen de eigen provincie reizen, een maatregel die zoals het er nu naar uitziet pas rond 22 juni zal eindigen wanneer het de-escalatieproces met Fase 3 wordt afgesloten.

Lees meer »

Buitenlands toerisme vanaf juli naar Spanje

Vicepremier en de minister van Ecologische Transitie en Demografie (Vicepresidenta para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico) Teresa Ribera waarschuwt dat het "massaal openen" van grenzen "onverantwoordelijk kan zijn", wat we niet kunnen riskeren als we zo hard hebben gewerkt om levens te redden en gedisciplineerd te worden in onze quarantaine. Maar zegt ook: zegt dat de regering voorzichtig het land weer wil openen in juli maar dan wel zo dat de bezoekers geen risico lopen op besmetting en dat de internationale vakantieganger naar een corona-veilig land kan reizen.

Lees meer »

Mondmaskers verplicht in Spanje

Er mag steeds meer tijdens de vier fasen van het de-escalatieproces in Spanje en dus gaan de inwoners van het land steeds meer naar buiten. De regel is dat dit altijd dient te gebeuren met behoud van de 2 meter afstand ofwel de social distance maar in de praktijk is dat niet altijd makkelijk. 

Lees meer »

Italië laat reizen vanaf 3 juni weer toe

Met de aankondiging van de Italiaanse regering blijkt ook meteen dat de coördinatie tussen de EU-landen flink te wensen overlaat. De Europese Commissie riep op 13 mei nog op om gecontroleerd en gecoördineerd de binnengrenzen van de Europese Unie te openen maar Italië, een van de door het coronavirus zwaarst getroffen landen, heeft nu besloten de grenzen voor alle EU-burgers te openen op 3 juni.

Lees meer »

Verplichte quarantaine alleen tijdens noodtoestand

Eenieder die vanaf vrijdag 15 mei en tot het einde van de noodtoestand Spanje binnenkomt moet verplicht 14 dagen in quarantaine in de eigen woning, in de woning van familie of vrienden of in een accommodatie. Op deze manier wil men voorkomen dat deze personen zich bewegen op Spaans grondgebied met mogelijke verspreiding van of besmetting door het coronavirus.

Lees meer »

Verontrustend?

De gemiddelde aantal besmettingen, is gemiddeld tussen 26 april en 12 mei toegenomen met 21,8%, maar bij de leeftijdsgroepen onder 10 jaar was deze stijging 35,3% en bij de leeftijdsgroep van 10 tot 19 jaar nam dit toe met 40,9% (was toegestaan ​​voor kinderen onder de 14 jaar). Geen van de leeftijdsgroepen waarvan de gegevens door het ministerie van Volksgezondheid zijn verstrekt, kende zo'n grote stijging. Ditzelfde patroon herhaalt zich als je kijkt naar ziekenhuisopnames en ICU's. Bij ziekenhuisopnames stegen ze met 29,1% bij kinderen onder de 10 jaar, bij jongeren van 10 tot 19 jaar met 26,85%. Het gemiddelde van alle leeftijdsgroepen was 16,2% in deze 16 dagen.

Lees meer »

Vliegen tussen de Spaanse eilanden

Zoals de op zondag geplaatste staats bulletin BOE TMA/400/2020 van het Ministerio Transportes, Movilidad y Agenda Urbana laat zien, is het vanaf maandag 11 mei weer toegestaan om tussen de verschillende Balearen en Canarische Eilanden te reizen. Vliegen tussen de eilanden en het Spaanse vasteland zijn doorgaans wel mogelijk maar zijn nog steeds aan restricties verbonden.

Lees meer »

Grenzen blijven dicht, en Spanje?

Spanje heeft op 17 maart besloten om in principe tot 10 mei de landsgrenzen en het luchtruim gesloten, dat wil zeggen er werden weer grenscontroles ingevoerd voor het inkomend verkeer. Alleen personen met de Spaanse nationaliteit en buitenlanders die officieel in Spanje woonachtig zijn en op weg zijn naar hun hoofdwoning en diverse andere uitzonderingen het land binnen mogen komen.

Lees meer »

KLM dagelijkse naar Madrid en Barcelona

De vluchten worden uitgevoerd met Embraer 175 toestellen die normaal gesproken als ‘cityhoppers’ op korte Europese vluchten worden gebruikt. KLM heeft 17 vliegtuigen van dit type waarin plaats is voor maximaal 88 passagiers.

Lees meer »
April 2020
Maart 2020
Februari 2020