ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Nieuws Blog - Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


ACTUELE SPAANS NIEUWS

In een vliegtuig zijn dit de beste zitplaatsen

Als eerste kunnen kiezen uit het eten en drinken, extra beenruimte én ongestoord kunnen genieten van het uitzicht, omdat er geen vliegtuigvleugel in de weg zit? In de vliegtuigmodellen Airbus A320 en Boeing 737, die door Easyjet en KLM gebruikt worden voor korte vluchten naar bestemmingen in Spanje is dit mogelijk! Al deze voordelen vind je namelijk als je stoel 1A hebt geboekt, de echte koning onder de zitplaatsen. 

Lees meer »

Roaming binnen de EU om tien jaar verlengt zonder extra kosten

Sinds juni 2017 kunnen EU-ingezetenen in de 27 EU-landen het mobiele internetverkeer gebruiken alsof ze in hun eigen land zonder extra kosten. Ben je dus op reis in een ander EU-land, dan hoef je niet extra te betalen om daar jouw mobiele telefoon te gebruiken. Dat wordt “roam like at home” genoemd. Je belt (naar mobiele en vaste nummers), verstuurt sms’jes en gebruikt data voor binnenlandse tarieven. Je betaalt hiervoor dus evenveel als in eigen land.

Lees meer »

Het voordeel van een Kortingspas Spaanse supermarkt

In Spanje noemen ze de kortingskaarten of klantenkaarten ‘tarjetas de fidelización’. Als je denkt aan dit soort passen vinden veel mensen dat ze al genoeg plastic in hun portefeuille hebben zitten maar de kortingspassen kunnen interessant genoeg zijn om eens verder naar te kijken als je in Spanje woonachtig bent of wellicht daar veel verblijft.

Lees meer »

Is Spanje één van de grootste waterverbruikers van Europa?

Het hydrologische jaar dat net is afgelopen - het loopt van oktober tot september - heeft meer regen gebracht dan het historische gemiddelde. Ondanks de meer dan normale neerslag dit jaar, bevindt Spanje zich in moeilijke periode. Het regende veel en verspreid, waardoor dit jaar boven het gemiddelde van de eeuw en het afgelopen decennium uitkwam. En toch zijn de waterreserves lager dan in de afgelopen 10 jaar, ze bevinden zich maar liefst 40 procent onder hun totale capaciteit.

Lees meer »

Blauwe draak of zeezwaluw gevonden bij de Canarische Eilanden

In de Spaanse kranten wordt ook wel gesproken van een nieuwe plaag want er zijn al tientallen exemplaren van de Glaucus atlanticus op diverse stranden gevonden. Dat gebeurde onder andere op het eiland Fuerteventura waar in de gemeente La Oliva meerdere blauwe draken werden gevonden. Maar er werden ook exemplaren gevonden op het Las Canteras strand van Las Palmas de Gran Canaria en bij de kust van Granadilla de Abona op Tenerife.

Lees meer »

Ben je in Spanje verplicht met verlichting aan te rijden overdag

Het overdag rijden met de lichten aan is niet verplicht in Spanje en het niet aan hebben van verlichting overdag in normale weersomstandigheden is niet strafbaar volgens de Spaanse verkeersdienst DGT. Maar de Dirección General de Tráfico raadt het gebruik van autoverlichting overdag wel aan want dat verhoogt de zichtbaarheid en dus verlaagt dat de kans op ongevallen.

Lees meer »

Op zaterdag 9 oktober heeft de regio Valencia een feestdag

Vanwege de corona-crisis en de in Spanje en de autonome regio genomen corona-maatregelen zullen niet alle traditionele activiteiten waar normaal gesproken duizenden mensen op af komen en/of aan deelnemen doorgaan. Daarom is er dit jaar een alternatieve regionale feestdag waarbij het vuurwerk op 8 oktober en de Valenciaanse Mascleta op 9 oktober wel door zullen gaan maar op een andere manier.

Lees meer »

Ga je mee overwinteren op de Canarische Eilanden?

Eén van de meest populaire vakantiebestemmingen als het gaat om zomer- en winterzonvakanties is Gran Canaria. Naast ontspannen en het opdoen van een jaloersmakende bruine kleur op het strand, kun je ook veel mooie bezienswaardigheden spotten op dit Canarische eiland.

Lees meer »

Ben je echt geïntegreerd in Spanje ? … doe eens de test!

Vele Belgen en Nederlanders hebben hun vaderland te verwisseld voor Spanje. De één doet dat na zijn pensionering om heerlijk te relaxed onder de Spaanse zon anderen hebben een bedrijf opgezet of zijn hier gaan werken. Een ander deel zijn getrouwd of wonen samen met een Spanjaard of Spaanse andere zijn zijn op de een of andere manier blijven hangen. Maar zijn ze echt geïntegreerd in de Spaanse samenleving? De grootste kans is natuurlijk als je getrouwd of c.q. samen woont met een Spanjaard of Spaanse. Laten we eens testen of jij voor 100% bent geïntegreerd in de Spaanse samenleving? Test jezelf door het onderstaande te beoordelen en te vergelijken met jouw situatie.

Lees meer »

Spaanse olijven. Of moet dat aceitunas zijn?

Zoals veel andere dingen hier in deze tijd van het jaar - paddenstoelen , pompoenen , wilde zwijnen om er maar een paar te noemen - olijven zijn nu in het seizoen en worden geoogst van september/oktober tot november/december. De meeste olijven gaan naar het maken van olijfolie, wat niet verwonderlijk is aangezien Spanje verreweg de grootste producent van het spul ter wereld is. De Grieken produceren meer per hoofd van de bevolking, maar over het algemeen produceert Spanje veel, veel meer olijfolie dan zijn naaste rivalen.

Lees meer »

De herfst (otoño )begint in Spanje

De herfst begint woensdag 22 september om 21 uur en 21 minuten officiële schiereiland tijd, aldus het National Geographic Institute , volgens schattingen van de Astronomical Observatory National .

Lees meer »

vakantie-voorpret

Volgens de Van Dale betekend voorpret Het plezier dat men bij voorbaat heeft, voordat men iets plezierigs beleven gaat kortweg gezegd, “Plezier vooraf” nou daar valt bij mij vooral vakantie-voorpret onder. Het is toch heerlijk om al vooraf van je vakantie te genieten? Volgens de The New York Times blijkt is de vakantie-voorpret misschien nog wel intensiever dan de vakantie zelf. Daarom hier een paar goede tips om hier het groots mogelijke uit te halen!

Lees meer »

Wist jij dat? boete voor bordje “se vende” in een auto plaatsen

Het lijdt geen twijfel dat het in Spanje gebruikelijk is , maar om deze reden moet u er niet vanuit gaan dat het ophangen van het typische bordje  "Te Koop" op uw auto legaal is. Je ziet het vaak vooral rond een winkelcentra die bijna zijn omgebouwd tot verkoop ruimtes , parkeerplaatsen bezet door auto's die niet bewegen terwijl ze wachten op een nieuwe eigenaar Hiermee kun je natuurlijk je zoekradius uitbreiden met een gemakkelijke en gratis advertentie. 

Lees meer »

Guardia Civil vraagt aandacht voor de muurgekko’s in Spanje

De muurgekko een hagedis soort in Spanje, de soortaanduiding wordt ook als hispanica omschreven. De oude naam is Lacerta hispanica. Deze aanduiding hispanicus betekent zo iets als 'afkomstig uit Spanje'. De muurgekko hagedis klimt graag en zit vaak hoog om daar lekker in het  zonnetje de omgeving in de gaten te kunnen houden. Als je op vakantie bent geweest in Spanje dan heb je hem zeker wel eens gezien, de muurgekko, ook wel Moorse gekko of tjitjak genoemd. Zelfs de Guardia Civil politie schrijft erover op Twitter en omschrijft deze beesten als de ideale ecologische insecticiden.

Lees meer »

Nazomeren op de Canarische eilanden

De meest populaire last minute bestemming voor een nazomervakantie? Zonder twijfel Spanje. is een zeer veelzijdig land. En het heeft een extra pluspunt; de Canarische Eilanden liggen zuidelijk genoeg om ook eind oktober en zelfs daarna te kunnen rekenen op zonnige vakantiedagen. Rest de vraag; naar welk eiland ga je?

Lees meer »

QR-code verplicht op elektriciteitsrekening in Spanje

De verplichte QR-code kan met een smartphone gescand worden waarna je op de website ‘Comparador de Ofertas de Energía’ uit komt van de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC). Daar kun je door je gegevens in te vullen de verschillende tarieven van de aanbieders vergelijken. De QR-code is verplicht voor de factuur van consumenten met een gecontracteerd vermogen van minder dan 15 kilowatt.

Lees meer »

Van deze Spaanse gewoontes kijken buitenlandse toeristen nog wel eens op

Ieder land heeft zo haar gewoontes en Spanje is daar natuurlijk geen uitzondering op. Sterker nog, het zijn vaak die typische Spaanse gewoontes wat bezoekers leuk vinden als ze het land bezoeken. Ook voor diegene die in Spanje zijn gaan wonen is het aanpassen maar met de tijd went men er wel aan en in sommige gevallen wil men niet meer anders. Hieronder omschrijven we slechts enkele van die typisch Spaanse gewoontes.

Lees meer »

IN WELKE REGIO’S KUNNEN GEBOUWEN INSTORTEN BIJ AARDBEVINGEN IN SPANJE

Onderzoekers van de Universiteit van Alicante hebben door te kijken naar de seismologische informatie op het Spaanse vasteland een bijgewerkte kaart van seismisch gevaar in Spanje kunnen samenstellen waar het risico van in elkaar stortende gebouwen het grootst is bij aardbevingen. De resultaten van dit onderzoek zijn in het artikel ‘Risk-targeted hazard maps for Spain‘ in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Bulletin of Earthquake Engineering’ gepubliceerd.

Lees meer »

Welke boetes kunnen camperrijders krijgen in Spanje

Uiteraard is een voorkomende boete die van harder/sneller rijden op een plaats waar dit niet is toegestaan of als er iets niet in orde is aan de camper. Daarnaast is het ook mogelijk om een boete te krijgen voor fout parkeren of het niet betalen voor parkeren. Maar het kan ook voorkomen dat de politie boetes geeft voor het parkeren of overnachten op een plaats waar dat niet is toegestaan.

Lees meer »

Hoeveel wijn moet je drinken om 90 jaar te worden

Uit het onderzoek blijkt dat gematigde consumenten van maximaal 1,5 glas wijn per dag (ongeveer 15 gram alcohol) vaker de 90 jaar bereiken dan geheelonthouders. Dat is het resultaat van 20 jaar onderzoek van een medisch team van de Universiteit van Maastricht, gepubliceerd in het academische tijdschrift van Oxford ‘Age and Aging’. 

Lees meer »

Spanje’s beste wijnen

Met de aankondiging van de ‘Premio Alimentos de España’ voor de ‘Mejor Vino’ van Spanje erkent het ‘Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación’ de uitmuntendheid van Spaanse voedingsproducten en het werk dat is uitgevoerd door professionals en bedrijven met betrekking tot de productie, transformatie, marketing en verspreiding. In dit geval is de prijs voor de beste wijnen een teken van de steun die het Ministerie verleent aan een belangrijk product van de Spaanse gastronomie en de wijnsector in het algemeen.

Lees meer »

15 augustus is een nationale feestdag in Spanje

Een dogma is een absolute, definitieve, onfeilbare, onherroepelijke en onbetwistbare geloofswaarheid die door God is geopenbaard door de Bijbel of de Heilige Traditie. Nadat het is afgekondigd, kan het niet worden ingetrokken of ontkend, noch door de paus, noch door een conciliaire beslissing.

Lees meer »

Is Spanje het populairste emigratieland voor Nederlanders?

Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS heeft er in 2019 geen wijziging plaatsgevonden in de populairste emigratielanden voor de Nederlanders. De lijst wordt al enkele jaren aangevoerd door België gevolgd door Duitsland en als derde op de lijst Spanje dat weer gevolgd wordt door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Lees meer »

Opgepast voor Insecten e.a. dieren in Spanje

Natuurlijk hoef je in Spanje niet bang te zijn voor leeuwen, olifanten of beren, uitgezonderd dan in de Pyreneeën en de Picos de Europa, maar je moet wel goed oppassen voor muggen, kakkerlakken, slangen, haaien, wespen en kwallen om er maar een paar te noemen.

Lees meer »

Francisco Núñez, de laatste 'albardonero' van de Axarquía

Hoewel hij meer dan 15 jaar geleden met pensioen ging, is hij nog steeds erg trots de laatste grote 'albardonero' van La Axarquía te zijn geweest. Dit verwijst naar het ambacht van het met de hand maken van de tuigage gedragen door muilezels, ezels en paarden. Het beroep is nu praktisch uitgestorven en bestaat nog maar op een paar plaatsen, dankzij Carlos en Antonio "die ik enkele jaren geleden lesgaf", zegt Paco trots.

Lees meer »

De Spaanse ‘hondsdagen’ beginnen

Met hondenweer heeft het woord hondsdagen in elk geval niks van doen, al zou je dat qua naamgeving misschien wel denken. Het is juist omgekeerd: de weken van de hondsdagen staan in Nederland en België bekend om het vaak lekkere, warme weer en niet om regenval of kou.

Lees meer »

Spanje in de zomer

Een oceaan - de Atlantische Oceaan - en twee zeeën - de Cantabrische en de Middellandse Zee. De bijna 8.000 kilometer kustlijn van Spanje heeft veel te bieden. Een bezoek aan de vuurtorens in Galicië, duiken aan de Costa Brava, zeilen over de turquoise wateren van de Balearen en genieten van baaien zoals Turqueta en Caló des Moro, kijken naar de zonsondergang over baaien zoals die in San Sebastián, genieten van de sfeer aan de Costa del Sol of liggend op vulkanische stranden op de Canarische Eilanden. Meer dan 600 uitzonderlijke stranden wachten op je, want jaar na jaar behoudt Spanje zijn positie als wereldleider op het gebied van Blauwe Vlag-stranden .

Lees meer »

Spanje heeft veel last van teken plagen

Elk jaar in de lente en de zomer bestaat het risico op tekenbeten. In Spanje zijn er maar liefst twintig verschillende soorten teken (garrapatas), en regelmatig steken ware plagen de kop op. De teek kan naar schatting zo’n vijftig verschillende ziektes op de mens overdragen. De voorbereide reiziger is dus maar beter goed geïnformeerd. We vatten het even voor jou samen.

Lees meer »

He,He de zomer begint

astronomisch bepaalde begin van de zomer (verano) is de zomerzonnewende op 21 juni op het noordelijk halfrond en op 21 december op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het zomerpunt, de zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en de dag duurt het langst

Lees meer »

Waarom zijn de meeste Spaanse zonneschermen groen?

Het mysterie van de groene luifels in Spanje: waarom hebben de balkons van Spanje allemaal groene luifels. Natuurlijk is er anno 2021 een veelvoud aan kleuren beschikbaar voor de typische zonneschermen (toldos) maar over het algemeen kan gezegd worden dat de meest gangbare kleur donkergroen is in Spanje. Loop maar eens door een Spaanse stad en hoogstwaarschijnlijk zal de groene kleur het meest opvallen bij de appartementen.

Lees meer »

Spanje introduceert een nieuwe verkeersbord

Het nieuwe oranje verkeersbord dat de Dirección General de Tráfico (DGT) langs veel conventionele wegen in Spanje heeft geplaatst zorgt voor nogal wat ophef. Er is verwarring over wat de betekenis van dit nieuwe verkeersbord nu eigenlijk is.

Lees meer »