ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Spanje nieuws 

Nieuws Blog - Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


Is Hemelvaartsdag een nationale feestdag in Spanje?

Hoe katholiek Spanje dan ook mag zijn en hoe heftig het Pasen tijdens de Semana Santa dan ook gevierd mag worden, Hemelvaartsdag (Día de la Ascensión) en Pinksteren (Pentecostés) genieten bij de gemiddelde Spanjaard niet zoveel interesse (op uitzonderingen en regio’s na dan).

Lees meer »

De paars gekleurde jacarandas bomen

Ze zijn op veel plaatsen langs de Middellandse Zee kust en waarschijnlijk ook nog wel op veel andere plaatsen in het land te vinden, de “jacarandas” bomen ofwel in het Nederlands Palissanderboom. Deze boomsoort bloeit in het algemeen niet eenmaal per jaar maar tweemaal, gedurende de lente en de herfst.

Lees meer »

In Spanje ontwaken de Slangen uit hun winterslaap

Vooral op de Balearische eilanden Ibiza en Formentera hebben ze al jaren te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee ‘pitiusas’ eilanden voorkomen. Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die veel als decoratie gebruikt worden.

Lees meer »

2 Mei Moederdag of Día de la Madre in Spanje

De Amerikaanse Moederdag was nog niet bekend toen de Antwerpse, liberaal denkende kunstenaar en schepen Frans Van Kuyck in 1913 een Moederdag introduceerde op 15 augustus, de feestdag van Maria (Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart), sinds 1124 de patrones van de stad. Het was de dag van de grote Mariaprocessie. Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de ingrijpende modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie.

Lees meer »

Op welke temperatuur moet rode wijn worden geserveerd?

Zoals aangegeven door de Organisatie van Consumenten en Gebruikers, "als de wijn erg koud wordt gedronken(tussen 2 ° C en 4 ° C), zijn de aroma's nauwelijks waar te nemen en worden de zure smaken geaccentueerd". Integendeel, als we het warm serveren, " boven de 20 °, is de alcoholsmaak duidelijk merkbaar en worden de zoete smaken geaccentueerd."

Lees meer »

De voorspellingen van Nostradamus

Nostradamus (eigenlijk Michel de Nostredame; Saint-Rémy-de-Provence, 23 december 1503      (14 december in de juliaanse kalender) – Salon-de-Provence, 2 juli 1566) was een Frans apotheker. Zoals veel van zijn collega's uit de renaissancetijd beoefende hij ook de astrologie. Hij is vooral bekend als ziener en auteur van Les Prophéties.

Lees meer »

Oorsprong van Paashaas en het Paasei

In Nederland heeft de haas een mandje op zijn rug met daarin paaseieren. Kinderen wordt verteld dat de paashaas deze verstopt, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon tussen de planten. Een speurtocht naar die eieren op paasmorgen hoort bij deze traditie. Het betreft vaak eieren gemaakt van chocolade.

Lees meer »

Tot half oktober zijn honden niet welkom op Spaanse stranden

Vanaf nu is het niet meer toegestaan om tot tenminste half of eind oktober op veel stranden in Spanje met een hond te komen. Doe je dat toch en ziet een agent dat dan kunnen er hoge boetes gegeven worden tussen de 300 en 1.500 euro, afhankelijk van de gemeente. Het is alleen nog toegestaan om met honden op speciale hondenstranden te komen waarvan er steeds meer komen.

Lees meer »

La Monas de Pascua

De mona de pascua is een traditioneel paas dessert dat in Spanje vaak gemaakt wordt. Het is een soort cake met een ei of een gekleurde ei. Monas de Pascua wordt vaak gemaakt In de regio's  Aragon, Catalonië, Valencia,  en delen van Murcia. Het eten van Monas de Pascua (soort Cake) met Pasen betekent dat het vasten voorbij is.

Lees meer »

La Sobremesa - na-tafelen

Sobremesa of gezellig na-tafelen is een echt Spaanse gebruik waarbij je na de lunch lekker nog blijft zitten met een kopje koffie, een digestieve likeur of gewoon een praatje maakt met tafelgenoten. Laten we zeggen dat het een direct gevolg is van onze uitgebreide lunches, die meestal bestaan uit voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. De Sobremesa begint na het serveren van het dessert en heeft meestal een variabele duur die varieert van een half uur tot een heel uur. In de zomer- en vakantieperiodes zijn deze buitenuren vaak langer.

Lees meer »

De Spanjaard en zijn Servetten

De Spaanse obsessie met servetten is misschien hygiënisch, omdat sommige inwoners beweren dat het constant afvegen van de mond tijdens de maaltijden helpt om ongezonde vlekken op glaswerk dat wordt gebruikt om te drinken te voorkomen. De belangrijkste reden waarom servetten zo'n integraal onderdeel zijn van de Spaanse eetcultuur, is simpelweg omdat de meeste Spanjaarden niet gewend zijn geraakt aan het idee om altijd en nu een servet te gebruiken, ze kunnen gewoon niet zonder tijdens een maaltijd.

Lees meer »

Hoe begint een zoektocht naar een huurwoning in Spanje

Bereid je voor op heel wat lopen. Dit is een goed moment om de stad, dat je nieuwe thuis zal zijn, te verkennen. De eerste stap voor het vinden van je nieuwe woning is met de verschillende buurten (barrios) kennis te maken. Koop een kleine straatgids (callejero of guía Urbana) en leer de lokale bus en metro lijnen kennen. Bekijk verschillende gebieden, spreek met mensen en breng wat tijd wandelend door. Dit zal je helpen besluiten waar je wilt wonen.

Lees meer »

Woonruimte vinden en huren in Spanje

De drastisch stijgende woning prijzen van de afgelopen jaren, zorgt voor veel competitie als het gaat beschikbare huurwoningen. De maandelijkse huur voor een gemeubileerde flat met 1-2 slaapkamers begint bij €600/maand in Madrid en Barcelona. Een goedkopere optie is een gedeelde flat (piso compartido), die rond €300/maand kosten in de grote steden.

Lees meer »

Zo drinken ze in Spanje

Spanjaarden daarentegen doen het gans anders, Zij schuwen de alcohol niet voor 12 uur  middags,    dikwijls beginnen zij al met alcohol tijdens of na het ontbijt. Dat zijn dus eerder marathon lopers.

Lees meer »

Welke supermarkt in Spanje verkoopt beste tortilla van eigen merk?

Spaanse families geven, generatie op generatie, hun unieke recept als een goed bewaard familiegeheim door. De tortilla bestaat in vele variaties, met of zonder ui, iets meer of juist wat minder gestold - hoewel het veiligste voor de gezondheid altijd gestold is - of met toevoeging van ingrediënten als courgette, prei, paprika's.

Lees meer »

Chocolademelk in Spanje

Een jaar voordat Nutricia in Nederland met Chocomel op de proppen kwam werd in 1931 in Barcelona het drankje Cacaolat bedacht. Deze lijkt weliswaar op de chocolademelk die men kent in Nederland maar is niet helemaal hetzelfde. Cacaolat werd bedacht door Joan Viader Roger en zijn zoon Marc die in 1925 reeds Letona (melk) hadden opgezet.

Lees meer »

De stad Sevilla wordt schone energie opgewekt met bittere sinaasappels van sierbomen

Wie wel eens op straat in Spanje zo’n sinaasappel heeft geproefd weet dat ze niet te eten zijn. Dit type sinaasappelboom is door de Moren in Spanje geïntroduceerd. De vruchten smaken erg bitter. De Andalusische hoofdstad is de stad in Spanje met de meeste sinaasappelbomen. Het zijn er zeker 50.000 en die leveren dit jaar naar verwachting circa 5,7 miljoen kilo aan sinaasappels. Dat is een toename van 37,5% ten opzichte van de oogst van vorig seizoen 2019/2020.

Lees meer »

Populaire Bestemmingen Voor een Luxe Spaanse Vakantie

In Bilbao ontbreekt het niet aan luxe – een rijke en levendige smaakstad, verbluffende architectuur en kunst. Bilbao staat bekend om zijn vele Michelinsterren. Hier zijn de chefs experts in het creëren van traditionele Baskische gerechten die niet alleen smelten op de tong maar ook nog eens perfect gepresenteerd worden. 

Lees meer »

De kabelbaan in Benalmádena

De Teleféricocabina neemt je mee op een geweldige reis van 15 minuten in een vierpersoons kabelbaan tot aan het hoogste punt van de kust van Málaga op een hoogte van bijna 800 meter boven zeeniveau. Vanaf dit prachtige uitkijkpunt heb je niet alleen het meest magnifieke uitzicht op de Costa del Sol, maar ook de geweldige panoramische vergezichten van de Sierra Nevada-bergen (wit van sneeuw in de wintermaanden), de Guadalhorce-vallei en op een heldere dag heb je kan Gibraltar en de kust van Afrika zien.

Lees meer »

De beste en leukste badplaatsen op het eiland Ibiza

Een van de populairste badplaatsen op Ibiza is Sant Antoni de Portmany, een voormalig vissersdorpje aan de westkust. Dit deel van het eiland staat bekend om de witte stranden, helderblauwe zee en – oh my oh my – prachtige zonsondergangen. Aan de zogenaamde Sunset Strip aan de westkant van de badplaats zijn cafés en bars gevestigd met geweldige uitzichten.

Lees meer »

El Poris de Candelaria 

Het Spaanse eiland La Palma is zeker niet het grootste en ook niet het bekendste Canarische eiland maar misschien wel het mooiste eiland. La Palma is nog niet zo overlopen als de eilanden Tenerife of Gran Canaria hier vind je nog steeds paradijselijke dorpjes zoals het sprookjesachtige in een grot verscholen dorpje Porís de Candelaria in de gemeente Tijarafe .

Lees meer »