ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Nieuws Blog - Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


ACTUELE SPAANS NIEUWS

Opgepast voor Insecten e.a. dieren in Spanje

Natuurlijk hoef je in Spanje niet bang te zijn voor leeuwen, olifanten of beren, uitgezonderd dan in de Pyreneeën en de Picos de Europa, maar je moet wel goed oppassen voor muggen, kakkerlakken, slangen, haaien, wespen en kwallen om er maar een paar te noemen.

Lees meer »

Welke regio.s gaan weer naar avondklok?

De avondklok is terug van weggeweest in Spanje, niet in het hele land en nationaal geregeld maar wel regionaal of lokaal geregeld. Er komen steeds meer regionale overheden bij die de avondklok als corona-maatregel willen om met name het aantal besmettingen onder de jongeren te stoppen. Maar waar geldt op dit moment een avondklok in Spanje en waar (nog) niet?

Lees meer »

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding heeft op donderdag 22 juli de kaart aangepast met daarop de gecombineerde indicator van een 14-daagse meldingspercentage, testpercentage en testpositiviteit zoals bijgewerkt op 22 juli 2021. Op DEZE WEBSITE kun je de kaart zien en de indicatoren wat betreft de kleuren groen, oranje, rood en donkerrood of grijs.

Lees meer »

Francisco Núñez, de laatste 'albardonero' van de Axarquía

Hoewel hij meer dan 15 jaar geleden met pensioen ging, is hij nog steeds erg trots de laatste grote 'albardonero' van La Axarquía te zijn geweest. Dit verwijst naar het ambacht van het met de hand maken van de tuigage gedragen door muilezels, ezels en paarden. Het beroep is nu praktisch uitgestorven en bestaat nog maar op een paar plaatsen, dankzij Carlos en Antonio "die ik enkele jaren geleden lesgaf", zegt Paco trots.

Lees meer »

Regio Valencia wil de avondklok in verlengen

Sinds zaterdag 10 juli heeft de Valencia regio in 32 gemeenten te maken met een lokale avondklok. Deze geldt nog tot 25 juli 00 uur maar de regionale overheid heeft een verlenging tot 16 augustus aangevraagd met daarbij een uitbreiding van de gemeenten naar 77 in totaal. Als deze doorgaat zullen de inwoners en bezoekers van de onderstaande gemeenten vanaf 25 juli tot 16 augustus een avondklok hebben tussen 01.00 en 06.00 uur.

Lees meer »

Corona-update Spanje: 61.628 besmettingen in 72 uur

Hiermee is het totaal gestegen sinds het begin van de corona crises  naar 4,161.850 sinds aanvang van de corona-crisis naar 4,161.850. En in dit zelfde weekend zijn er  23 corona-doden bijgekomen hiermee is het totaal aantal doden gestegen naar 81.119 personen

Lees meer »

De Spaanse ‘hondsdagen’ beginnen

Met hondenweer heeft het woord hondsdagen in elk geval niks van doen, al zou je dat qua naamgeving misschien wel denken. Het is juist omgekeerd: de weken van de hondsdagen staan in Nederland en België bekend om het vaak lekkere, warme weer en niet om regenval of kou.

Lees meer »

Spanje in de zomer

Een oceaan - de Atlantische Oceaan - en twee zeeën - de Cantabrische en de Middellandse Zee. De bijna 8.000 kilometer kustlijn van Spanje heeft veel te bieden. Een bezoek aan de vuurtorens in Galicië, duiken aan de Costa Brava, zeilen over de turquoise wateren van de Balearen en genieten van baaien zoals Turqueta en Caló des Moro, kijken naar de zonsondergang over baaien zoals die in San Sebastián, genieten van de sfeer aan de Costa del Sol of liggend op vulkanische stranden op de Canarische Eilanden. Meer dan 600 uitzonderlijke stranden wachten op je, want jaar na jaar behoudt Spanje zijn positie als wereldleider op het gebied van Blauwe Vlag-stranden .

Lees meer »

Hoeveel duurder is nu België en Nederland t.o.z v Spanje

Veel Nederlanders en Belgen die naar Spanje verhuizen of daar op vakantie zijn zeggen altijd dat Spanje veel goedkoper is dan hun geboorteland. Dat kan over het algemeen wel kloppen of is dat slechts een gevoel of idee dat men heeft als men aan Spanje denkt. Want echt niet alles is goedkoper in Spanje maar er zijn gelukkig veel dingen die nog wel goedkoper zijn. Eurostat heeft een vergelijking gemaakt en gepubliceerd.

Lees meer »

Spanje heeft veel last van teken plagen

Elk jaar in de lente en de zomer bestaat het risico op tekenbeten. In Spanje zijn er maar liefst twintig verschillende soorten teken (garrapatas), en regelmatig steken ware plagen de kop op. De teek kan naar schatting zo’n vijftig verschillende ziektes op de mens overdragen. De voorbereide reiziger is dus maar beter goed geïnformeerd. We vatten het even voor jou samen.

Lees meer »

He,He de zomer begint

astronomisch bepaalde begin van de zomer (verano) is de zomerzonnewende op 21 juni op het noordelijk halfrond en op 21 december op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het zomerpunt, de zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en de dag duurt het langst

Lees meer »

Waarom zijn de meeste Spaanse zonneschermen groen?

Het mysterie van de groene luifels in Spanje: waarom hebben de balkons van Spanje allemaal groene luifels. Natuurlijk is er anno 2021 een veelvoud aan kleuren beschikbaar voor de typische zonneschermen (toldos) maar over het algemeen kan gezegd worden dat de meest gangbare kleur donkergroen is in Spanje. Loop maar eens door een Spaanse stad en hoogstwaarschijnlijk zal de groene kleur het meest opvallen bij de appartementen.

Lees meer »

Spanje introduceert een nieuwe verkeersbord

Het nieuwe oranje verkeersbord dat de Dirección General de Tráfico (DGT) langs veel conventionele wegen in Spanje heeft geplaatst zorgt voor nogal wat ophef. Er is verwarring over wat de betekenis van dit nieuwe verkeersbord nu eigenlijk is.

Lees meer »

Pinksteren in Spanje

De eerste Pinksterdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de zevende zondag of negenenveertigste dag na Pasen. Op die dag wordt het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de christelijke kerk herdacht … maar niet in het overgrote deel van Spanje.

Lees meer »

De goedkoopste Spaanse supermarkten

De Spaanse Vereniging van Consumenten (OCU) heeft 1.062 supermarkten in 65 steden in Spanje vergeleken waarbij gekeken werd naar diverse basisproducten die in elk winkelwagentje wel te vinden zijn. 

Lees meer »

Spaanse bars en restaurants

Nogmaals, het hele frigide conservatisme-idee en de strikte regels van orde en organisatie zijn niet echt de Spaanse stijl. Ze geven de voorkeur aan de natuurlijke, oerorde, ze geven er de voorkeur aan dat mensen vrij zijn en hun persoonlijkheid uiten, voor dingen strijden en gewoon plezier hebben terwijl ze doen wat ze maar willen. 

Lees meer »

HOE JE WORDT OPGELICHT IN SPANJE

Er zijn oneindig veel variaties op deze veel voorkomende zwendel, maar ze hebben allemaal betrekking op iemand die je aandacht trekt met een waargebeurd verhaal en uiteindelijk om je financiële hulp vraagt. Ze zullen uitleggen dat ze zijn beroofd en zonder papieren of geld zijn achtergelaten om naar huis te gaan en kunnen vragen of je ze geld kunt lenen om naar het politiebureau te gaan / contact op te nemen met hun familie / enz.

Lees meer »

Goedkoop een woning kopen of Huren in Spanje

Holapueblo  is een project, ondersteund door  Red Eléctrica de España en Correos  en beheerd door  AlmaNatura , met als doel  herbevolking op het platteland te bevorderen door het contact te vergemakkelijken  van mensen  die hun ondernemerschap project op het platteland willen  realiseren met dorpen die op zoek zijn naar nieuwe bewoners .

Lees meer »

Is Hemelvaartsdag een nationale feestdag in Spanje?

Hoe katholiek Spanje dan ook mag zijn en hoe heftig het Pasen tijdens de Semana Santa dan ook gevierd mag worden, Hemelvaartsdag (Día de la Ascensión) en Pinksteren (Pentecostés) genieten bij de gemiddelde Spanjaard niet zoveel interesse (op uitzonderingen en regio’s na dan).

Lees meer »

De paars gekleurde jacarandas bomen

Ze zijn op veel plaatsen langs de Middellandse Zee kust en waarschijnlijk ook nog wel op veel andere plaatsen in het land te vinden, de “jacarandas” bomen ofwel in het Nederlands Palissanderboom. Deze boomsoort bloeit in het algemeen niet eenmaal per jaar maar tweemaal, gedurende de lente en de herfst.

Lees meer »

In Spanje ontwaken de Slangen uit hun winterslaap

Vooral op de Balearische eilanden Ibiza en Formentera hebben ze al jaren te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee ‘pitiusas’ eilanden voorkomen. Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die veel als decoratie gebruikt worden.

Lees meer »

2 Mei Moederdag of Día de la Madre in Spanje

De Amerikaanse Moederdag was nog niet bekend toen de Antwerpse, liberaal denkende kunstenaar en schepen Frans Van Kuyck in 1913 een Moederdag introduceerde op 15 augustus, de feestdag van Maria (Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart), sinds 1124 de patrones van de stad. Het was de dag van de grote Mariaprocessie. Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de ingrijpende modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie.

Lees meer »

Op welke temperatuur moet rode wijn worden geserveerd?

Zoals aangegeven door de Organisatie van Consumenten en Gebruikers, "als de wijn erg koud wordt gedronken(tussen 2 ° C en 4 ° C), zijn de aroma's nauwelijks waar te nemen en worden de zure smaken geaccentueerd". Integendeel, als we het warm serveren, " boven de 20 °, is de alcoholsmaak duidelijk merkbaar en worden de zoete smaken geaccentueerd."

Lees meer »

De voorspellingen van Nostradamus

Nostradamus (eigenlijk Michel de Nostredame; Saint-Rémy-de-Provence, 23 december 1503      (14 december in de juliaanse kalender) – Salon-de-Provence, 2 juli 1566) was een Frans apotheker. Zoals veel van zijn collega's uit de renaissancetijd beoefende hij ook de astrologie. Hij is vooral bekend als ziener en auteur van Les Prophéties.

Lees meer »