Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Nieuws Blog - Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


ACTUELE SPAANS NIEUWS

Zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag is een uitdrukking die we gebruiken om extreme drukte op de Europese snelwegen, als gevolg van de massale vakantie-uittocht, aan te duiden. Deze drukte wordt mede veroorzaakt doordat veel Fransen – met name uit de regio Parijs – in deze periode op vakantie gaan én omdat veel vakantieparken en campings alleen de zaterdag als wisseldag hanteren.

Lees meer »

Spanje ontdekken met Paradores rondreizen

Spanje is een fascinerend en groot land waar altijd wel iets nieuws te ontdekken valt. Maar de meeste toeristen zoeken al snel de populaire kustplaatsen op aan de Middellandse Zee of op de verschillende eilanden maar Spanje is veel meer. Spanje is naast het strand en de zon ook natuur, cultuur, gastronomie, monumenten en gebieden die als je ze eenmaal ontdekt hebt niet meer wilt verlaten. Met de volgende autorondreizen in combinatie met overnachtingen in de luxe kastelen, paleizen, kloosters, monumentale gebouwen of op bijzonder plaatsen die onderdeel zijn van de Paradores-keten wordt het pas echt een spannende en andere zomer.

Lees meer »

zonnescherm voorruit auto Spanje

Het antwoord op die vraag is Ja en nee. Ja een zonnescherm op of tegen je voorruit is nuttig want het dashboard en stuur worden niet zo warm en nee het is niet nuttig want de binnen temperatuur daalt niet heel veel door het plaatsen van een zonnescherm.

Lees meer »

Pinnen in het buitenland

Het wordt een ander verhaal als je buiten de EU reist en pint in landen met een vreemde valuta. Dan kunnen er kosten doorberekend worden. Per opname bij de pinautomaat betaal je ca. € 2,- tot € 2,50 en pinnen in een winkel kan je ook enkele dubbeltjes kosten. Houd ook rekening met een eventuele koersopslag.

Lees meer »

Contante betaling is nu in Spanje met de wet geregeld

Via het Koninklijk besluit geeft men in feite aan dat consumenten en klanten  het recht hebben om contant met munt- en papiergeld te betalen. Een van de redenen voor deze wijziging is om financiële uitsluiting van bepaalde groeperingen zoals ouderen of inwoners van bijvoorbeeld het platteland te voorkomen.

Lees meer »

Op 4 juni wordt het grootste labyrint van Spanje geopend

Het Breoghán-labyrint bestaat uit lange onverharde wegen van in totaal 2,3 kilometer omgeven door  meer dan 4.000 bomen . En zoals verwacht, is het niet gemakkelijk om hier uit te komen. "Het idee is dat bezoekers verdwalen en dat het tussen de 30 en 40 minuten duurt om de uitgang te vinden ", zegt José Luis Meitín, de maker van deze plek, tegen La Voz de Galicia .

Lees meer »

Gratis met de tram langs de Costa Blanca rijden op zondag

Volgens de president van de Generalitat, Ximo Puig, was er zelfs op de eerste dag van implementatie van de maatregel al een aanzienlijke toename van het aantal gebruikers, tussen 29% en 41%. En als de gebruikers van deze 1 mei, de eerste vrije zondag, worden vergeleken met die van afgelopen zondag 3 april 2022, slechts een maand eerder en met een vergelijkbare pandemische situatie, wordt geschat dat er een toename is van meer dan 30 % mannelijke en vrouwelijke reizigers.

Lees meer »

Na hoge temperaturen komt NU regen en onweer in Spanje

Het weer de komende dagen  wordt ook wel omschreven als een ‘cóctel explosivo de tormentas’ ofwel een explosieve cocktail van stormen met verschillende autonome regio’s die weeralarmen  hebben gekregen vanwege de te verwachten regen. Het gaat om code geel in Catalonië, Aragón, Valencia regio en Andalusië terwijl de Balearen eilanden en Murcia op woensdag ook code geel krijgen.

Lees meer »

Tips-krakers-Spanje

Hoewel de Spaanse autoriteiten er slecht mee omgaan, is het belangrijk om te onthouden dat kraken geen misdaad zonder slachtoffers is, en het kan enorm stressvol zijn voor de getroffen eigenaren van onroerend goed. Met dat in gedachten, hier is alles wat je moet weten over het kraakprobleem in Spanje, en enkele toptips om te voorkomen dat je er het slachtoffer van wordt:

Lees meer »

Waarom dragen Nazareners kappen tijdens processies in de Goede Week?

De oorsprong van de capirote of kap die door de nazaremo's worden gedragen, gaat terug tot het begin van de inquisitie, ongeveer in de vijftiende eeuw. In die tijd moesten mensen die een straf moesten uitzitten voor religieuze misdaden een stoffen kledingstuk dragen dat hun borst en rug bedekte en een kartonnen kegel of ander materiaal dat de boete symboliseerde die hun was opgelegd.

Lees meer »

Nieuwe verkeerswet met wijzigingen en hogere boetes in Spanje

Het invoeren van de nieuwe verkeerswet van de Spaanse verkeersdienst DGT verliep niet geheel vlekkeloos. In feite had deze wet op 1 januari 2021 al moeten ingaan maar de corona-pandemie en het verschil in meningen zorgden voor vertragingen die nu opgelost zijn. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die vanaf maandag 21 maart 2022 ingaan.

Lees meer »

Als in Nederland en België de zon schijnt regent het dan altijd in Spanje?

De vraag is eigenlijk: Regent het in Spanje nou áltijd wanneer het in Nederland mooi weer is? Weerplaza zocht het voor de lezers uit na aanleiding van een weervraag van een lezer op Weerplaza. Daarin vraagt men zich namelijk af of wanneer iemand in Spanje in de stromende regen zit of juist in de brandende zon dat dit in Nederland en België het tegenovergestelde is, dus dat men daar in de brandende zon of stromende regen zit.

Lees meer »

Als je dubbel parkeert levert dat een boete op in Spanje?

Er worden veel excuses gebruikt voor het dubbel parkeren zoals ‘ik stond minder dan twee minuten’, ‘ik ga er al vandoor’ en ‘maar hier val ik toch niemand lastig’. Oom agent of tio agente moet het allemaal aanhoren als ze toevallig op het juiste moment op de juiste plaats zijn en iemand spotten die dubbel staat geparkeerd. Vaak wordt zoiets door de vingers gezien maar in sommige gevallen zal men boetes uitschrijven.

Lees meer »

Costa de Almería en zijn campertoeristen

Campertoeristen wat voor de een vrijheid is, betekent voor de ander overlast en kopzorgen. De een is de campertoerist die vrij rondreist om op elke plaats mogelijk te overnachten en in de ergste gevallen te kamperen terwijl met de ander de inwoners van die gemeenten wordt bedoeld waar de campertoeristen geïmproviseerde campings en camperparkeerplaatsen maken, zoals langs de kust aan de Costa de Almería.

Lees meer »

Is Spanje het beste EU-land om van je pensioen te genieten in 2022

De meeste Noord-Europeanen weten natuurlijk al veel langer dat Spanje een mooi land is om van je pensioen te genieten en langere tijd te verblijven maar dat dit bevestigd wordt op een internationale lijst van wereldlanden is natuurlijk altijd een eer. In 2021 lukt het Spanje niet om in de top tien terecht te komen als beste land om met pensioen te gaan maar in 2022 is Spanje terug van weggeweest en staat het land weer tussen de tien beste pensioenbestemmingen.

Lees meer »

In Spaanse supermarkten wordt nog steeds veel gestolen

Over het algemeen worden de duurste en beste producten gestolen in de Spaanse supermarkten. Daarbij gaat het dus zeker niet om diefstallen om aan de eerste levensbehoeften te voldoen maar meer om luxe artikelen die makkelijk doorverkocht kunnen worden. STC Nedap Chromium, een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging in winkels, heeft onder haar klanten een onderzoek gedaan met het volgende als uitkomst. 

Lees meer »

De Route 99 door de regio Valencia

Ruta 99 bestaat uit een legitimatiebewijs, in de stijl van de Camino de Santiago, die je in elk van deze gemeenten kunt laten afstempelen. Met het gezin in de auto, rustig aan met de camper, op de motor, op de fiets of te voet … Ruta 99 verbindt de bezoekers en ook de inwoners van de Valencia regio met het vaak onbekende binnenland van de autonome regio.

Lees meer »

De goedkoopste supermarkten in Spanje

In december 2021 waren de consumentengoederen en -diensten 6,5% duurder dan een jaar eerder terwijl deze inflatie of consumentenprijsindex in november 2021 nog 5,5% was. Over het hele afgelopen gezien stegen de prijzen voor consumentengoederen en -diensten gemiddeld met 3,1% waardoor het doen van boodschappen in Spanje duurder is geworden. Daarom is het verstandig om naar de goedkoopste supermarkten van Spanje te gaan voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen maar welke zijn dat dan?

Lees meer »

Spaanse gewoontes

Eenieder die in Spanje is gaan wonen of daar vaak op vakantie/bezoek komt weet dat de cultuur anders is en ook de gewoonten zijn compleet anders dan in bijvoorbeeld Nederland en België. Dat wil niet zeggen dat deze beter of slechter zijn maar wel anders. En als je dan besloten hebt in Spanje te gaan wonen dan dien je jezelf aan te passen om goed te integreren. We zetten de gewoontes op een rij … herken jij ze?

Lees meer »

Zeven bekendste winden in Spanje

De wind kan soms erg vervelend zijn, zeker met autorijden of op zee maar de wind kan ook een groot voordeel hebben, het opwekken van energie door de vele windmolens die Spanje rijk is. Op veel plaatsen zorgen deze windmolens soms voor meer energie dan andere alternatieve manieren van het opwekken van elektriciteit. Spanje is echter een groot land met vele verschillende geografische kenmerken welke ervoor zorgen dat de wind niet overal hetzelfde is. Er zijn zeven windcondities of fenomenen die we kunnen onderscheiden.

Lees meer »

De betekenis van het Spaanse woord guiri

De ‘guiris’ zijn sterk geassocieerd met het strand toerisme en algemeen gestereotypeerd als blonde persoon met een bleke huid. Uiteraard is dat iets te algemeen tegenwoordig en in principe wordt ‘guiri’ dus gebruikt voor de vakantiegangers maar als je in Spanje woont en werkt willen ze je ook nog wel eens ‘guiri’ noemen. Het woord wordt echter niet voor alle migranten gebruikt in Spanje, zo zal men iemand uit Rusland, China of Argentinië niet zo snel een ‘guiri’ noemen. Maar naast het omschrijven van een ‘buitenlander’ uit het noorden van Europa heeft het woord ‘guiri’ nog meer betekenissen gehad in de geschiedenis van Spanje.

Lees meer »

Wanneer begint de Spaanse winteruitverkoop in 2022

Aangezien de winteruitverkoop zo lang duurt, worden deze vaak verdeelt in “primeras rebajas” ofwel de eerste uitverkoop die meestal de eerste twee of drie weken plaatsvinden en de “segundas rebajas” ofwel de tweede uitverkoop wat na de tweede of derde week plaatsvindt.

Lees meer »

De Spaanse nationale feestdagen met uitleg en betekenis

1 januari is de eerste dag van het jaar van de gregoriaanse kalender. Hierna volgen tot het einde van het jaar in een normaal jaar nog 364 dagen en in een schrikkeljaar nog 365 dagen. In de westerse wereld wordt 1 januari nieuwjaarsdag genoemd en in Spanje is dat Año Nuevo, een officiële vrije dag om bij te komen van het feest van oudejaarsavond en de jaarwisseling oud & nieuw.

Lees meer »

Nieuwjaarswensen in het Spaans

Onderstaande zinnen om in het Spaans een Gelukkig Nieuwjaar te wensen zijn leuk om te sturen naar jouw Spaanse vrienden of familie maar ook om andere bekenden in het Spaans de beste wensen voor het nieuwe jaar te sturen. We hebben de zinnen geplaatst in het Spaans maar geven geen vertaling (Dat kun je eventueel met Google Translate doen).

Lees meer »

De voorspellingen voor 2022 van Nostradamus

Nostradamus (eigenlijk Michel de Nostredame; Saint-Rémy-de-Provence, 23 december 1503      (14 december in de juliaanse kalender) – Salon-de-Provence, 2 juli 1566) was een Frans apotheker. Zoals veel van zijn collega's uit de renaissancetijd beoefende hij ook de astrologie. Hij is vooral bekend als ziener en auteur van Les Prophéties.

Lees meer »

Espinelves: het Catalaanse kerstbomen dorp

Het is elk jaar weer een gekkenhuis in het dorp Espinelves tijdens de traditionele kerstboom markt genaamd Fira de l’Avet. Dit jaar vindt tussen 4 en 12 december alweer de 40e editie plaats van de markt waar meer dan 90.000 bezoekers en kerstboom kopers op af komen.

Lees meer »