ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Nieuws Blog - Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


ACTUELE SPAANS NIEUWS

in Spanje verwacht men opnieuw regen, lagere temperaturen, saharastof en modderregen

De maand april neemt afscheid met veel regenval op diverse plaatsen in Spanje. Daarbij gaan die regenbuien  gepaard met stormen met onweer op verschillende plaatsen. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet  zal woensdag de regenachtigste dag zijn waarna de regen zich zal concentreren op het oosten van het Spaanse vasteland zoals in het oosten van Cantabrië, in de Pyreneeën van Aragón en Catalonië en het noordoosten van Catalonië.

Lees meer »

Spanje krijgt opnieuw te maken met regen, storm en sneeuw

De Semana Santa Paasweek en Pasen zijn voorbij en daarmee ook het mooie weer zo lijkt het. Met enorm hoge temperaturen op de Canarische Eilanden en op bepaalde plaats op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden, mogen de inwoners van Spanje en bezoekers van het land niet klagen over het mooie weer tijdens en voor Pasen. 

Lees meer »

Waarom dragen Nazareners kappen tijdens processies in de Goede Week?

De oorsprong van de capirote of kap die door de nazaremo's worden gedragen, gaat terug tot het begin van de inquisitie, ongeveer in de vijftiende eeuw. In die tijd moesten mensen die een straf moesten uitzitten voor religieuze misdaden een stoffen kledingstuk dragen dat hun borst en rug bedekte en een kartonnen kegel of ander materiaal dat de boete symboliseerde die hun was opgelegd.

Lees meer »

Nieuwe verkeerswet met wijzigingen en hogere boetes in Spanje

Het invoeren van de nieuwe verkeerswet van de Spaanse verkeersdienst DGT verliep niet geheel vlekkeloos. In feite had deze wet op 1 januari 2021 al moeten ingaan maar de corona-pandemie en het verschil in meningen zorgden voor vertragingen die nu opgelost zijn. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die vanaf maandag 21 maart 2022 ingaan.

Lees meer »

Als in Nederland en België de zon schijnt regent het dan altijd in Spanje?

De vraag is eigenlijk: Regent het in Spanje nou áltijd wanneer het in Nederland mooi weer is? Weerplaza zocht het voor de lezers uit na aanleiding van een weervraag van een lezer op Weerplaza. Daarin vraagt men zich namelijk af of wanneer iemand in Spanje in de stromende regen zit of juist in de brandende zon dat dit in Nederland en België het tegenovergestelde is, dus dat men daar in de brandende zon of stromende regen zit.

Lees meer »

Als je dubbel parkeert levert dat een boete op in Spanje?

Er worden veel excuses gebruikt voor het dubbel parkeren zoals ‘ik stond minder dan twee minuten’, ‘ik ga er al vandoor’ en ‘maar hier val ik toch niemand lastig’. Oom agent of tio agente moet het allemaal aanhoren als ze toevallig op het juiste moment op de juiste plaats zijn en iemand spotten die dubbel staat geparkeerd. Vaak wordt zoiets door de vingers gezien maar in sommige gevallen zal men boetes uitschrijven.

Lees meer »

Costa de Almería en zijn campertoeristen

Campertoeristen wat voor de een vrijheid is, betekent voor de ander overlast en kopzorgen. De een is de campertoerist die vrij rondreist om op elke plaats mogelijk te overnachten en in de ergste gevallen te kamperen terwijl met de ander de inwoners van die gemeenten wordt bedoeld waar de campertoeristen geïmproviseerde campings en camperparkeerplaatsen maken, zoals langs de kust aan de Costa de Almería.

Lees meer »

Is Spanje het beste EU-land om van je pensioen te genieten in 2022

De meeste Noord-Europeanen weten natuurlijk al veel langer dat Spanje een mooi land is om van je pensioen te genieten en langere tijd te verblijven maar dat dit bevestigd wordt op een internationale lijst van wereldlanden is natuurlijk altijd een eer. In 2021 lukt het Spanje niet om in de top tien terecht te komen als beste land om met pensioen te gaan maar in 2022 is Spanje terug van weggeweest en staat het land weer tussen de tien beste pensioenbestemmingen.

Lees meer »

In Spaanse supermarkten wordt nog steeds veel gestolen

Over het algemeen worden de duurste en beste producten gestolen in de Spaanse supermarkten. Daarbij gaat het dus zeker niet om diefstallen om aan de eerste levensbehoeften te voldoen maar meer om luxe artikelen die makkelijk doorverkocht kunnen worden. STC Nedap Chromium, een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging in winkels, heeft onder haar klanten een onderzoek gedaan met het volgende als uitkomst. 

Lees meer »

De Route 99 door de regio Valencia

Ruta 99 bestaat uit een legitimatiebewijs, in de stijl van de Camino de Santiago, die je in elk van deze gemeenten kunt laten afstempelen. Met het gezin in de auto, rustig aan met de camper, op de motor, op de fiets of te voet … Ruta 99 verbindt de bezoekers en ook de inwoners van de Valencia regio met het vaak onbekende binnenland van de autonome regio.

Lees meer »

De goedkoopste supermarkten in Spanje

In december 2021 waren de consumentengoederen en -diensten 6,5% duurder dan een jaar eerder terwijl deze inflatie of consumentenprijsindex in november 2021 nog 5,5% was. Over het hele afgelopen gezien stegen de prijzen voor consumentengoederen en -diensten gemiddeld met 3,1% waardoor het doen van boodschappen in Spanje duurder is geworden. Daarom is het verstandig om naar de goedkoopste supermarkten van Spanje te gaan voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen maar welke zijn dat dan?

Lees meer »

Spaanse gewoontes

Eenieder die in Spanje is gaan wonen of daar vaak op vakantie/bezoek komt weet dat de cultuur anders is en ook de gewoonten zijn compleet anders dan in bijvoorbeeld Nederland en België. Dat wil niet zeggen dat deze beter of slechter zijn maar wel anders. En als je dan besloten hebt in Spanje te gaan wonen dan dien je jezelf aan te passen om goed te integreren. We zetten de gewoontes op een rij … herken jij ze?

Lees meer »

Zeven bekendste winden in Spanje

De wind kan soms erg vervelend zijn, zeker met autorijden of op zee maar de wind kan ook een groot voordeel hebben, het opwekken van energie door de vele windmolens die Spanje rijk is. Op veel plaatsen zorgen deze windmolens soms voor meer energie dan andere alternatieve manieren van het opwekken van elektriciteit. Spanje is echter een groot land met vele verschillende geografische kenmerken welke ervoor zorgen dat de wind niet overal hetzelfde is. Er zijn zeven windcondities of fenomenen die we kunnen onderscheiden.

Lees meer »

De betekenis van het Spaanse woord guiri

De ‘guiris’ zijn sterk geassocieerd met het strand toerisme en algemeen gestereotypeerd als blonde persoon met een bleke huid. Uiteraard is dat iets te algemeen tegenwoordig en in principe wordt ‘guiri’ dus gebruikt voor de vakantiegangers maar als je in Spanje woont en werkt willen ze je ook nog wel eens ‘guiri’ noemen. Het woord wordt echter niet voor alle migranten gebruikt in Spanje, zo zal men iemand uit Rusland, China of Argentinië niet zo snel een ‘guiri’ noemen. Maar naast het omschrijven van een ‘buitenlander’ uit het noorden van Europa heeft het woord ‘guiri’ nog meer betekenissen gehad in de geschiedenis van Spanje.

Lees meer »

Wanneer begint de Spaanse winteruitverkoop in 2022

Aangezien de winteruitverkoop zo lang duurt, worden deze vaak verdeelt in “primeras rebajas” ofwel de eerste uitverkoop die meestal de eerste twee of drie weken plaatsvinden en de “segundas rebajas” ofwel de tweede uitverkoop wat na de tweede of derde week plaatsvindt.

Lees meer »

De Spaanse nationale feestdagen met uitleg en betekenis

1 januari is de eerste dag van het jaar van de gregoriaanse kalender. Hierna volgen tot het einde van het jaar in een normaal jaar nog 364 dagen en in een schrikkeljaar nog 365 dagen. In de westerse wereld wordt 1 januari nieuwjaarsdag genoemd en in Spanje is dat Año Nuevo, een officiële vrije dag om bij te komen van het feest van oudejaarsavond en de jaarwisseling oud & nieuw.

Lees meer »

Nieuwjaarswensen in het Spaans

Onderstaande zinnen om in het Spaans een Gelukkig Nieuwjaar te wensen zijn leuk om te sturen naar jouw Spaanse vrienden of familie maar ook om andere bekenden in het Spaans de beste wensen voor het nieuwe jaar te sturen. We hebben de zinnen geplaatst in het Spaans maar geven geen vertaling (Dat kun je eventueel met Google Translate doen).

Lees meer »

De voorspellingen voor 2022 van Nostradamus

Nostradamus (eigenlijk Michel de Nostredame; Saint-Rémy-de-Provence, 23 december 1503      (14 december in de juliaanse kalender) – Salon-de-Provence, 2 juli 1566) was een Frans apotheker. Zoals veel van zijn collega's uit de renaissancetijd beoefende hij ook de astrologie. Hij is vooral bekend als ziener en auteur van Les Prophéties.

Lees meer »

Espinelves: het Catalaanse kerstbomen dorp

Het is elk jaar weer een gekkenhuis in het dorp Espinelves tijdens de traditionele kerstboom markt genaamd Fira de l’Avet. Dit jaar vindt tussen 4 en 12 december alweer de 40e editie plaats van de markt waar meer dan 90.000 bezoekers en kerstboom kopers op af komen.

Lees meer »

Koop je Spaanse ‘El Gordo’ loten veilig via internet

Bij meer dan 12.000 verkooppunten in heel Spanje en dus ook in de toeristische gebieden zijn sinds 10 juni 170 miljoen ‘décimos’ van de kerstloten in de verkoop gegaan. Maar veel Nederlanders en Belgen kunnen nu niet in Spanje zijn om de loten fysiek te kopen. Daarom een kort lijstje van de populairste en veiligste websites om de kerstloten aan te schaffen.

Lees meer »

Kerstverlichting gaat aan in Spaanse Steden

De traditionele kerstverlichting op of boven de straten en pleinen in Spanje zorgt altijd wel voor een gezellige sfeer. De kerstverlichting van tegenwoordig is allang niet meer zo ‘saai’ als enkele jaren geleden en de intrede van de energiezuinige en makkelijk te onderhouden LED verlichting heeft ervoor gezorgd dat nu de mooiste creaties te zien zijn in de Spaanse steden. Het zijn bijna kunstwerken te noemen.

Lees meer »

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…

Sinterklaas komt niet uit Spanje en hij woont daar ook niet. Het Sinterklaasfeest wordt daarnaast ook helemaal niet gevierd in Spanje en de Spaanse kinderen weten niet eens wie deze goed heilig man is, immers de kado’s krijgen ze van de Driekoningen op 6 januari. 

Lees meer »

Caganer Catalaans voor kakker

De meeste Catalanen verbergen de figuurtjes in hun uitgebreide kerststallen en nodigen vrienden uit om de poepers te lokaliseren. De traditie, die dateert uit de achttiende eeuw, symboliseert volgens Joan vruchtbaarheid en de hoop op voorspoed voor het komende jaar. 

Lees meer »

Puente de Todos los Santos

Net zoals in vele landen wordt in Spanje inmiddels in vele regio’s Halloween gevierd. Deze feestdag die  vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Halloween heeft alles te maken met angst en doden etc. als het maar spannend is. Het is eigenlijk een kinderfeest maar het is tegenwoordig meer een commerciële feestdag geworden.

Lees meer »

Ben je eigenaar van een toeristische woning?

De belangrijkste reden voor de verplichte registratie van de huurders is de openbare veiligheid vanwege terroristische activiteiten en activiteiten die met de georganiseerde misdaad te maken hebben. Deze maatregelen waren al actief voor professionele verhuurders en verhuurplatforms maar wordt nu uitgebreid naar particuliere verhuurders voor toeristische gebruik.

Lees meer »

De vijf beste en lekkerste kazen van Spanje

Het motief van die top vijf is het in de schijnwerper plaatsen van de Spaanse kaas en de verkoop een duwtje in de rug te geven. Het ministerie wil zo de lokale kazen helpen om een markt te vinden buiten het gebied waarin ze gemaakt worden.

Lees meer »

In een vliegtuig zijn dit de beste zitplaatsen

Als eerste kunnen kiezen uit het eten en drinken, extra beenruimte én ongestoord kunnen genieten van het uitzicht, omdat er geen vliegtuigvleugel in de weg zit? In de vliegtuigmodellen Airbus A320 en Boeing 737, die door Easyjet en KLM gebruikt worden voor korte vluchten naar bestemmingen in Spanje is dit mogelijk! Al deze voordelen vind je namelijk als je stoel 1A hebt geboekt, de echte koning onder de zitplaatsen. 

Lees meer »