Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Nieuws Blog - Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


ACTUELE SPAANS NIEUWS

kans op dementie is minder groot met mediterrane dieet

Veroudering is vaak synoniem met een vermindering van cognitieve prestaties. Of het nu gaat om sporadische episodes van "vergeetachtigheid" of daadwerkelijke dementie, met al het leed dat dit met zich meebrengt voor de patiënt en zijn familie, het verlies van mentale integriteit is altijd iets dat ons beangstigt, zowel vanwege onze onmacht ertegen, zowel vanwege de schaarste als de gedeeltelijke effectiviteit van de beschikbare therapieën. 

Lees meer »

19 Maart de Spaanse feestdag San José

Op 19 maart staat bijna heel Spanje niet alleen stil bij Vaderdag of ‘Día de Padre’, maar ook bij San José. Jaren geleden was dit een nationale feestdag en ook een vrije werkdag, maar nu kunnen regionale overheden ervoor kiezen om dit een vrije feestdag te laten zijn. In 2023 valt San José echter op een zondag en dus is dat al een vrije dag, maar in welke autonome regio hebben werknemers een dagje vrij op maandag 20 maart?

Lees meer »

Geen APK-keuring meer in Benidorm en Alicante

We weten niet waarom en we kunnen er ook geen informatie over vinden, maar het laten uitvoeren van een Nederlandse APK-keuring in Benidorm en Alicante is niet meer mogelijk. Voorheen kon dit in beide plaatsen aan de Costa Blanca, maar op de website van de RDW staan alleen nog Barcelona, Marbella, Motril en Sevilla vermeld. 

Lees meer »

De snelheid om Spaanse flitspalen te laten flitsen

Het overtreden van de snelheidslimieten kan leiden tot boetes variërend van 100 tot 600 euro, evenals het verlies van twee tot zes punten op het Spaanse rijbewijs. In 2021 heeft de Spaanse verkeersdienst (DGT) volgens de Europese Automobilisten Associatie (AEA) 4.793.520 boetes uitgeschreven. Van deze boetes was twee derde het gevolg van snelheidsovertredingen. Hoewel flitsers bestuurders vaak een marge geven, is dit vaak weinig bekend

Lees meer »

Busnieuws Alicante

Lijn 07 springt eruit, waarbij een directe onderlijn naar de bedrijventerreinen wordt gecreëerd zonder door Princesa Mercedes te gaan om de verbinding en frequenties met de bedrijventerreinen tussen Alicante en de Las Atalayas Business Area te verbeteren.

Lees meer »

Hoeveel mag je per dag uit de geldautomaat halen?

Als je genoeg geld op je bankrekening hebt staan en je een bankkaart gebruikt, kun je gemakkelijk naar een geldautomaat gaan om contant geld op te nemen. Soms kan het echter voorkomen dat je een bepaald bedrag wilt opnemen en dat de geldautomaat dit niet toestaat. 

Lees meer »

Op Ibiza is dengue virus ontdekt

Waarbij 1 geval is bevestigd en bij 1 geval wordt vermoed dat een besmetting voorligt, daarbij komen nog eens 4 gevallen die verband kunnen houden met de uitbraken. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid waarschuwt de bevolking voor een gering risico op besmettingen tussen de maanden mei en november.

Lees meer »

Overschatte en teleurstellende Spaanse steden

Een Britse website heeft een lijst gepubliceerd waarop 85 steden zijn geanalyseerd en waarbij gekeken werd naar de beoordelingen die deze steden en de bezienswaardigheden in deze steden ontvingen op diverse reisbeoordelingsplatforms. In ons overzicht kijken we alleen naar de resultaten voor Spanje en de meest overschatte en meest teleurstellende Spaanse steden. Op die lijst staan vijf Spaanse steden

Lees meer »

Als 65+ goedkoper boodschappen bij Carrefour

Met een hoge inflatie en supermarktprijzen die enorm zijn gestegen, is het voor de gemiddelde inwoner van Spanje veel duurder geworden om de dagelijkse of wekelijkse boodschappen te doen. De Spaanse regering heeft sinds 1 januari de IVA (btw) op basisvoedingsmiddelen zoals brood, broodmeel, melk, kaas, eieren, fruit, groenten, peulvruchten, aardappelen en ontbijtgranen verlaagd van 4% naar 0%.

Lees meer »

Informatie over de ‘Carpeta Ciudadana’ in Spanje

De ‘Mi Carpeta Ciudadana’ website  en smartphone-app zijn twee handige hulpmiddelen voor personen die in Spanje wonen of vaak naar het land reizen. Beide bieden gebruikers de mogelijkheid om enkele belangrijke diensten online te regelen, waardoor tijd en moeite bespaard kan worden.

Lees meer »

Spaanse vergunningen voor Sportvissers

De Spaanse vergunning voor sportvissen wordt ‘Licencia de Pesca Deportiva’ genoemd en kan ook de naam ‘Licencia de pesca marítima recreativa individual’ (voor vissen in de zee) hebben. Ook buitenlanders kunnen een ‘Licencia de Pesca Deportiva’ aanvragen voor sportvissen in Spanje. Het is belangrijk om te controleren of er specifieke vereisten zijn voor buitenlanders en om de juiste documenten mee te nemen bij het aanvragen van de vergunning.

Lees meer »

De snelweg C-32 niet tolvrij

De C-32 snelweg wordt veel gebruikt voor toeristen en inwoners van de provincies Tarragona en Barcelona om van de kustplaatsen aan de Costa Dorada naar het vliegveld van Barcelona te rijden. Ook veel transferbussen van reisorganisaties maken gebruik van deze tolweg.

Lees meer »

Nieuwe treinen zijn te breed

De autonome regio’s Cantabrië en Asturië zouden nieuwe treinen krijgen, maar door een kolossale blunder zijn de treinen die reeds geleverd zijn te breed en zal de levering 2 a 3 jaar worden uitgesteld. 

Lees meer »

Wat is een Spaanse cl@ve code

In Spanje wordt de cl@ve gebruikt als een elektronisch identificatie- en authenticatiemiddel voor online transacties met de overheid en andere instanties. Er bestaan twee soorten cl@ve: de cl@ve PIN en de cl@ve Permanente. In dit artikel meer informatie over wat een cl@ve is, hoe je deze kunt aanvragen, waar je deze kunt gebruiken, hoe veilig deze cl@ve is en hoe je deze eventueel kunt aanvragen via een derde persoon zoals een gestor of notaris.

Lees meer »

Tips en info over de Spaanse gezondheidszorg

Spanje is bekend om zijn uitstekende gezondheidszorg, maar ook dit is de laatste jaren vanwege personeelstekorten en bezuinigingen achteruit gegaan. Er zijn twee soorten gezondheidszorg in Spanje: openbare en privé. We bekijken beide mogelijkheden in Spanje, kijken naar het aantal ziekenhuizen en onderzoeken de wachtlijsten.

Lees meer »

Geen verplicht mondkapje meer in openbaar vervoer

Spanje is een van de weinige EU-landen waar het dragen van een mondkapje verplicht is op bepaalde plaatsen en momenten. Deze zijn nog steeds verplicht in het openbaar vervoer (trein, bus, tram, metro, taxi, vliegtuig) en op diverse gesloten plaatsen zoals apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, senioren centra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen.

Lees meer »

Carnaval in Spanje

Cádiz, in Andalusië, is het carnaval van de comparsas , de koren en de chirigotas: liedjes vol ironie en kritiek gecomponeerd door de verschillende groepen die aan het festival deelnemen. Loop door het stadscentrum en raak besmet met een sfeer van vrijheid en plezier op dit festival dat van internationaal toeristisch belang is verklaard.

Lees meer »

overwinteren op de warmste plaatsen

De weer website ElTiempo.es heeft een analyse uit gevoerd. Om de analyse uit te voeren, hebben we de temperatuurgegevens voor de periode 1991-2020 in alle beschikbare stations verkregen. Als we het vanuit meteorologisch en klimatologisch oogpunt over de winter hebben, omvat het de maanden december, januari en februari. We hebben de drempel vastgesteld op gemiddelden boven 11°C

Lees meer »

De Spaanse Roscón de reyes - de Driekoningen cake

Als je in Spanje woont en op de een of andere manier ook het Driekoningenfeest viert dan zul je zeker ook in aanraking komen met de typische cake of taart die op 6 januari gegeten wordt. De Roscón de Reyes is een ronde taart die eigenlijk op een hele grote donut lijkt, met een gat in het midden en de randen gevuld met slagroom of ander zoets. Het opvallende is dat in de vulling iets verstopt zit en dat dit een betekenis heeft.

Lees meer »

Wanneer begint de Spaanse winteruitverkoop in 2023

De winteruitverkoop, “rebajas de invierno” beginnen traditiegetrouw na Driekoningen (Reyes Magos) op 7 januari en eindigen in Spanje ergens eind februari. In Spanje begint zoals altijd na de feestdagen op 7 januari de uitverkoop en gaat tot eind februari.  Shop liefhebbers kunnen hun hart ophalen, kortingen beginnen met 20%, 30% en oplopend tot wel 50%. Aan het einde van de uitverkoop kun je vaak de beste koopjes vinden, met maar liefst 70% of 80% korting maar dat is dan wel op de rest wat nog niet verkocht is in deze sale tijd.

Lees meer »

Spaanse populaire huizensites

Velen zijn op zoek naar een tweede of eerste woning in Javea, Moraira, Altea, Denia, Benidorm, Marbella, Nerja, Málaga, Mijas-Costa of op Ibiza, Mallorca, Tenerife, Gran Canaria, aan de Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Brava, Costa Dorada of in Andalusië, Catalonië, de Valencia regio, Murcia, de Balearen of op de Canarische Eilanden? Dan zou voor de Nederlanders de eerste stap zijn de website van Funda in Spanje te bezoeken, maar die bestaat niet. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven en Spaanse huizensites om naar woningen te zoeken in Spanje. We hebben ze op een rijtje gezet.

Lees meer »

Spanje levensmiddelen geen btw meer vanaf 2023 ?

Tijdens het derde steunpakket om de hoge kosten tijdens de inflatie te compenseren, zullen de inwoners van Spanje meteen een verschil merken in de supermarkten. De Spaanse regering heeft namelijk tijdelijk de IVA of btw op basisvoedingsmiddelen verlaagd van het super gereduceerde 4% naar 0%. Maar om welke producten gaat het dan?

Lees meer »

Spaanse steden moeten lage-emissiezones invoeren

Het nieuwe verkeersbord is al in 2022  voorgesteld zoals we HIER al eens hebben beschreven maar dat wil niet zeggen dat alle Spaanse steden boven 50.000 inwoners deze lage-emissiezones hebben ingevoerd. Maar deze moet wel op 1 januari 2023 ingevoerd worden.

Lees meer »

Hoelang mag je overwinteren?

Op grond van artikel 13 Participatiewet is het personen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt toegestaan per kalenderjaar maximaal 13 weken in het buitenland te verblijven.

Lees meer »

Het Spaanse fenomeen rol- en raamluiken

Is het je al eens opgevallen dat de Spaanse huizen veel rolluiken ofwel persianas hebben en dat deze vaak gesloten zijn? Is dat alleen om de zon of warmte buiten te houden of is dat omdat men de intimiteit van binnenshuis niet wil delen. Feit is dat men in Spanje meer de rolluiken dicht ziet dan open en men vraagt zich wel eens af waarom dat zo is. Spanje is immers het land waar de meeste zonuren te vinden zijn maar het lijkt wel of men bang is voor al dat licht, aldus een Nederlandse home-stager in Madrid.

Lees meer »

Wanneer moet je resident worden in Spanje?

Mogelijk heb je een NIE nodig terwijl je niet van plan bent langer dan 183 dagen per jaar aaneengesloten in Spanje te verblijven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een tweede woning wilt kopen. Zie hier info NIE nummer aanvragen

Lees meer »

De beste Spaanse show ter wereld

Het themapark  ‘Puy du Fou’ in Toledo is de afgelopen tijd uitgegroeid tot een van de meest bezochte themaparken in Spanje. Naast recordaantallen bezoekers die het elk seizoen ontvangt, heeft dit themapark in Toledo nu ook de prijs voor beste show ter wereld ontvangen van de American Parks Association IAAPA. Die prijs kreeg het van oorsprong Franse park voor de avondshow ‘El Sueño de Toledo’, een spectaculair verhaal over 1500 jaar Spaanse geschiedenis.

Lees meer »

De gemeentelijke kerststal van de stad Málaga

De klassieke en monumentale gemeentelijke kerststal van Malaga, zoals traditie opgezet door het festival- en operationele diensten gebied, bevindt zich op de centrale binnenplaats van het stadhuis. Dit jaar is de installatie van een camera obscura die een oppervlakte van ongeveer 140 vierkante meter beslaat en die zorgt voor lichteffecten: dageraad lichten, nachtlichten, manen, sterrenhemels en muziek teruggevonden. Deze effecten zijn zowel in de ochtend- als avondshows te zien

Lees meer »

De nieuwe tarieven voor tolwegen in Spanje 2023

Het is weer de tijd van het jaar dat de prijsverhogingen voor het nieuwe jaar (2023) gepubliceerd worden. In dit geval kijken we naar de tolwegen in Spanje die ook hun tarieven verhogen met in sommige gevallen een prijsstijging van 9 procent. Maar over welke snelwegen hebben we het dan? 

Lees meer »

Regio Valencia krijgt toeristenbelasting

In navolging van de autonome regio’s Catalonië en de Balearen eilanden, krijgt ook de Comunidad Valenciana ofwel de Valencia regio een toeristenbelasting. Dat werd afgelopen week beslist in het regionale parlement van de Valencia regio. Maar wat heeft dit voor een gevolgen voor de gebruikelijke bezoeker of vakantieganger in de provincies Alicante (Costa Blanca) of Valencia en Castellón (Costa Azahar).

Lees meer »

Spaanse fietsregels

In 2020 overleden 21 fietsers in Spanje, een klein deel van de 1370 mensen die op de Spaanse wegen om het leven zijn gekomen maar nog steeds een te groot aantal. Automobilisten moeten rekening houden met fietsers en fietsers moeten op hun beurt rekening houden met het andere wegverkeer. En ook fietsers moeten zich aan regels houden waaronder de volgende 20 die door de Spaanse verkeersdienst DGT  zijn aangegeven.

Lees meer »

Itálica, stad van Romeinse keizers

Itálica, in de stad Santiponce, ongeveer 10 minuten van Sevilla, is een van de belangrijkste Romeinse steden die we in Spanje kunnen vinden. Een bezoek aan de ruïnes is essentieel om de Romeinse pracht te begrijpen die zo'n 2000 jaar geleden op het Iberisch schiereiland heerste. Tegenwoordig vertellen de overblijfselen ons hoe het leven was in een stad waar keizers werden geboren.

Lees meer »