Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Nieuws Blog - Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


ACTUELE SPAANS NIEUWS

De prijs van olijfolie stijgt de pan uit

Al deze veranderingen in de factoren rond olijfolie hebben het afgelopen jaar geleid tot een wilde escalatie van de prijs van dit product, zoals blijkt uit de prijsevolutie die het Ministerie van Landbouw aanbiedt . Op deze manier zijn er nu olijfolie-aanbiedingen te vinden in supermarkten, waar een liter boven de acht euro ligt, en in sommige gevallen oplopen tot 10 euro, zo meldt de OCU . De consumentenorganisatie benadrukt echter dat veel van de olijfolie die in de schappen wordt aangeboden niet van de laatste oogst is, maar van de vorige, wat de gevraagde prijzen niet rechtvaardigt en die de OCU aan speculatie toeschrijft.

Lees meer »

Wanneer begint de herfst in Spanje in 2023?

Na de zomer komt de herfst, een seizoen dat wordt gekenmerkt door weersveranderingen en het begin van de kou op het noordelijk halfrond. Deze seizoenswisseling is een natuurlijk proces waarbij de verschillende weersperioden van het jaar in sommige delen van de wereld worden geïdentificeerd.

Lees meer »

Resterende nationale feestdagen van 2023?

2023 heeft officieel 14 nationale feestdagen, wat er 4 meer zijn dan in 2022. 8 feestdagen gelden voor heel Spanje en mogen niet veranderd worden door de regionale overheden in de autonome regio’s. Bij deze nationale feestdagen moet je nog de autonome/regionale en lokale feestdagen optellen. 

Lees meer »

Tot hoe laat mag geluidsoverlast plaatsvinden?

De inwoners van Spanje worden vaak op internationale lijstenomschreven als een van de luidruchtigste volken ter wereld. Vaak wordt gezegd dat een groepje van 4 Spanjaarden gelijk staat aan het geluid dat geproduceerd wordt door 10 of meer Nederlanders of Belgen. Dat is natuurlijk erg simpel uitgelegd, maar feit is dat er vaak herrie is zoals op straat, in bars en restaurants, op terrassen en thuis. Maar tot hoe laat mag je officieel herrie maken in en rondom je eigen woning?

Lees meer »

Wanneer begint het schooljaar 2023/2024?

In Nederland begint de school, in het zuiden gaan de kinderen op 21 augustus, in het midden 28 augustus en regio noord gaan de kinderen weer naar school op 4 september. In België, begint het schooljaar voor de Vlamingen op 1 september en de Walen op 29 augustus. In Spanje, afhankelijk van de regio tussen 9 en 18 september. De kinderen in Spanje hebben dan een heerlijke lange zomervakantie van drie maanden achter de rug, de een zal blij zijn dat hij/zei weer naar school kan en velen van hen kan de vakantie niet lang genoeg zijn. Maar in Spanje beginnen de secundaria en bachillerato tussen 9 en 18 september en eindigen hun nieuwe schooljaar dus rond de 19 juni 2024 .

Lees meer »

Spanje, hoe gingen de Romeinen met de hitte om?

Het is de afgelopen jaren, onder andere vanwege de klimaatverandering, steeds warmer aan het worden in Spanje waardoor de zomer in feite steeds langer duurt. Maar grote delen van Spanje hebben altijd al te maken gehad met hoge tot extreem hoge temperaturen, dat is in feite niets nieuws. Tegenwoordig hebben we veel manieren om de hitte te bestrijden zoals airconditionings, maar hoe deden de Romeinen dat 2000 jaar geleden in het oude Hispania?

Lees meer »

Frankrijk moet elk jaar drie koeien aan Spanje geven

In deze ceremonie geven de Fransen drie koeien aan de Spanjaarden om het oudste internationale verdrag dat in heel Europa van kracht is te rechtvaardigen. Dit eerbetoon van de drie koeien wordt beschouwd als een festival dat is uitgeroepen tot een bezit van immaterieel cultureel belang en een festival van toeristisch belang van Navarra.

Lees meer »

Añisclo-kloof in Huesca weer geopend

Mocht je deze zomer op vakantie zijn in de provincie Huesca en verblijven nabij een van de mooiste dorpen van Spanje, Ainsa, dan kun je vanaf nu weer de prachtige en spectaculaire route door de Cañon de Añisclo rijden. Na 285 dagen gesloten te zijn geweest vanwege een aardverschuiving waardoor de smalle weg schade opliep, zijn de werkzaamheden voorbij.

Lees meer »

Spanje: Storm ‘Patricia’

Deze storm Patricia die gepaard gaat temperatuurdaling zal vooral worden opgemerkt in het noordoosten van Spanje waar de temperatuur tussen de 5 en 10ºC onder normaal zullen liggen. In het zuidwesten van Spanje zullen we nauwelijks iets van Patricia merken. Patricia wordt beschouwd als een abnormaal koude storm voor deze tijd van het jaar.

Lees meer »

Rijden met slippers in Spanje

Dit is een wijdverspreide stelregel in de samenleving, hoewel het erop lijkt dat burgers het al jaren bij het verkeerde eind hebben. De Guardia Civil heeft een video op sociale netwerken gedeeld waarin wordt uitgelegd of ze kunnen worden gedragen of niet.

Lees meer »

Waarom komen Haaien aan de Spaanse kust?

Wat is er beter en rustgevender dan een dagje op het strand? Zeker in het hete Spanje. Al hebben heel wat badgasten zich de laatste tijd zien schrikken wanneer plots een haai opdook vlak voor de kust. Aanvallen zijn gelukkig zeldzaam. 

Lees meer »

Wat zijn de goedkoopste kustplaatsen in Spanje?

De regio Ferrol ligt in La Coruña, in de autonome regio Galicië, en is een van de goedkoopste kustplaatsen in Spanje. Ferrol ligt aan de oevers van een riviermonding, waardoor het een veel gematigder klimaat heeft dan de rest van de regio. 

Lees meer »

Wat is een Meteotsunami in Spanje

Al klinkt de naam onheilspellend, in feite is het een weerfenomeen waarbij er een plotselinge verhoging van de waterstand is door een even plotselinge verandering van de luchtdruk, bijvoorbeeld bij een buienfront. Op maandag hebben diverse steden langs de Spaanse kust, zoals Tarragona en net zoals het eiland Menorca, te maken gehad met ondergelopen zeeboulevards.

Lees meer »

Rechten en plichten bij barbecueën in Spanje

Kan de rook van mijn barbecue de rust van mijn buren verstoren? Heb ik niet het recht om dergelijke bijeenkomsten in mijn eigen tuin te organiseren? Laten we eens kijken naar de rechten en plichten, want barbecues in een woongemeenschap kunnen een heikel punt worden. Het hangt af vanwaar je het in je buurt doet, of het iemand lastig valt en of er bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat anderen er last van hebben.

Lees meer »

Waarom zijn stranden donkerder in Málaga?

Als je weleens op de stranden in de provincie Málaga bent geweest, is het je wellicht al opgevallen dat het zand op veel plaatsen donkerder van kleur is dan op andere stranden in Andalusië. Maar waar komt die kleur vandaan, is dat vulkanisch van oorsprong of heeft het een andere verklaring?

Lees meer »

DGT past omschrijving voor parkeren campers aan

Parkeren, slapen, overnachten of kamperen … het is altijd een juridisch probleem geweest in Spanje wat betreft campervans en kampeerauto’s. Maar nu heeft de Spaanse verkeersdienst ‘Dirección General de Tráfico’ of DGT een aanpassing gepubliceerd in het reglement dat het gebruik van deze voertuigen regelt. Daarbij is belangrijk dat de DGT het verschil tussen parkeren (estacionar) en kamperen (acampar) heeft omschreven om zo bekeuringen voor kampeerders te voorkomen.

Lees meer »

Waarom hitte in Spanje beter te verdragen is

Dat het weer van slag is weten we allemaal en ook dit weekend gaat het weer bloedheet worden in Spanje, maar de temperaturen (na de regen en storm) gaan ook in Nederland en België flink omhoog en komen ver boven de 30 graden. Maar waarom is 35 graden of hoger in Spanje beter te verdragen dan in Nederland of België? En wat betekent het woord ‘bochorno’ in het Spaans?

Lees meer »

Restauratie aan de Kathedraal van Málaga

Vanaf vorige week vrijdag wordt er weer gewerkt aan de Kathedraal van Málaga . Na 240 jaar zal er eindelijk restauratiewerkzaamheden uitgevoerd worden aan de Kathedraal van Málaga. Er zal vooral gewerkt worden aan het oorspronkelijk geplande dak, nadat 240 jaar geleden de bouw werd stopgezet waardoor de tweede toren nooit volgens de bouwplannen tot stand kwam. Het nieuwe dak is vooral bedoelt  om de ‘manquita’ kathedraal te beschermen tegen weersinvloeden e om schade te voorkomen.

Lees meer »

Haaien aan de Spaanse kust

De afgelopen weken zijn in heel Spanje meerdere haaien gezien die erg dicht bij de stranden kwamen en zelfs in sommige gevallen tussen de badende toeristen zwommen. 

Lees meer »

Ken je de vijf seconden regel?

Maar wat is de vijf seconden regel dan? Eigenlijk is het heel simpel. Houd je hand vijf seconden op heet asfalt en dan weet je wat honden onder hun poten voelen. De Guardia Civil omschrijft dit als de ‘regla de 5″

Lees meer »

Drie maanden schoolvakantie in Spanje

De meeste schoolkinderen zijn nog steeds erg blij met drie maanden zomervakantie aan een stuk door terwijl er toch ook kinderen zijn die liever naar school gaan met hun vriendjes of vriendinnetjes. De ouders zijn eigenlijk ook niet echt blij met drie maanden kinderen om hen heen, als ze al tijd hebben voor hun kinderen. In veel gevallen zijn de opa’s en oma’s de klos want de ouders moeten wel gewoon werken.

Lees meer »

Met zwembroek en paraplu de Spaanse zomer in

De belangrijkste weerexpert van de Spaanse weerdienst AEMET voorspelt dat de zomer die op 21 juni begint buitengewoon heet gaat worden in Spanje, maar ook met meer stormen dan gebruikelijk in deze maanden. Dit volgt op de warmste lente die het land heeft ervaren in de afgelopen 62 jaar. Dat betekent dus dat je deze zomer in Spanje zowel de zwembroek bij de hand moet hebben maar hoogstwaarschijnlijk ook een paraplu.

Lees meer »

Storm Óscar is op weg naar Spanje

Storm 'Oscar' zal zware regenval en harde wind meebrengen die snelheden van 90 kilometer per uur kunnen overschrijden op de Canarische Eilanden en zware regenval op het Spaanse vasteland. "Het gevaar is aanzienlijk", benadrukt de woordvoerder van Aemet., die waarschuwt dat de waarschuwingen op oranje niveau liggen omdat meer dan 30 of 40 liter per vierkante meter in slechts één uur zou kunnen vallen.

Lees meer »

Wat kost een driegangendiner en biertje in Spanje

Op zoek naar een vakantiebestemming waar je voor een avondje uit eten niet je portemonnee over de kop hoeft te gooien? Denk dan eens aan een vakantie in Kosovo of Bosnië. Hier betaal je van alle Europese landen het minst voor een driegangendiner en een halve liter bier. Een biertje en een driegangenmenu is gemiddeld in Spanje echter ook veel goedkoper dan in Nederland of België.

Lees meer »

Verkeersregels en boetes in Spanje

De problemen bij vliegvelden als Schiphol en Zaventem, maar ook de geannuleerde vluchten bij Transavia, hebben ervoor gezorgd dat steeds meer Nederlanders en Belgen met de eigen auto of kampeerauto naar Spanje komen. Ondanks dat je met een Nederlands of Belgisch kenteken rondrijdt in Spanje gelden natuurlijk wel de Spaanse verkeersregels. Enkele van deze regels kunnen leiden tot boetes wanneer men zich daar niet aan houdt.

Lees meer »

Kaart met huidige milieuzones in Spanje

De wet op klimaatverandering en energietransitie definieert de ZBE in artikel 14.3 als een gebied dat wordt afgebakend door een "openbaar bestuur, in de uitoefening van zijn bevoegdheden, op zijn grondgebied, van continue aard, en waarin beperkingen op de toegang, het verkeer en het parkeren van voertuigen worden toegepast om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, in overeenstemming met de classificatie van voertuigen op basis van hun emissieniveau Daarom moeten alle Gemeenschappen die u op deze kaart ziet, deze verordening volgen.

Lees meer »

Relleu, Spanje : uitbreiding loopbrug

Het nieuwe gedeelte zal worden zal worden toegevoegd aan het einde van de huidige loopbrug, waar het glazen uitkijkpunt zich bevindt, en de route gaat verder via de rotsachtige voorkant van het ravijn om "het natuurlijke erfgoed van Relleu en zijn natuurlijke landschap". Hiermee bezoekt u een kalkstenen zeestraat gevormd door de natuur, met grote ecologische en historische waarde, met als landschap de dam en de kloof van de rivier de Amadorio. "Tot het midden van de negentiende eeuw was er geen enkele andere dam zo hoog en smal als die van Relleu", aldus de documentatie.

Lees meer »

Zomeruitverkoop in Spanje

Sommige merken vervroegen de verkoopperiode al naar de maand juni. Het wordt steeds moeilijker om de data te kennen waarop de zomeruitverkoop  begint. Wanneer begint de zomeruitverkoop van dit jaar? Traditioneel was de zomeruitverkoop  beperkt van 1 juli tot eind augustus, maar sinds de publicatie van de campagnes van de regering in 2012 stelt elk bedrijf zijn eigen periodes vast. Vorig jaar hadden El Corte Inglés, H&M, Cortefiel of de merken Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius of Oysho) hun verkoopposters al hangen op 20 juni.

Lees meer »

Spaanse milieuregels in 2023 veranderd

Sinds 1 januari 2023 gelden nieuwe milieuregels met de verplichte lage-emissiezones in 148 steden in Spanje van meer dan 50.000 inwoners. Deze milieustickers zijn verplicht voor alle voertuigen, zowel die met een Spaanse als buitenlandse kentekenplaat. Maar voor welke steden geldt dit en hoe kom je aan een milieusticker als je wel of geen Spaans kenteken hebt?

Lees meer »

De nieuwe Spaanse Woningwet

Na twee jaar van intensieve onderhandelingen is de nieuwe Woningwet (Ley de Vivienda) eindelijk met een absolute meerderheid goedgekeurd in het Congres van Afgevaardigden. Op dit moment wacht de wet op goedkeuring en revisie in de Senaat voordat deze definitief wordt opgenomen in de Staatscourant BOE. De nieuwe wet zal belangrijke veranderingen met zich meebrengen, niet alleen voor huurders, maar ook voor verhuurders, zoals contante betalingen.

Lees meer »

Waarom is Olijfolie duurder in Spanje dan in Australië

Een feit: op 31 december 2022 was olijfolie 35,2% meer waard dan dezelfde dag van het voorgaande jaar. We waarschuwen al maanden dat de Spaanse olijfgaard op weg was naar een vreselijk gecompliceerde situatie en met de cijfers in de hand kunnen we alleen maar bevestigen dat dit is hoe het gaat. Vooral omdat dit nog maar het begin is: de kilo olijven in de eerste week van januari werd al 60% duurder betaald dan 12 maanden daarvoor. En toch zijn de prijzen van Spaanse olijfolie in de Verenigde Staten of Australië op dit moment lager dan in Spanje. Wat is er aan de hand?

Lees meer »

1 mei: Dag van de Arbeid in Spanje

 Internationale Arbeidersdag of Meidag is de herdenkingvan de wereldwijde arbeidersbeweging . Het is een dag die gewoonlijk wordt gebruikt om verschillende sociale en arbeidseisen ten gunste van de arbeidersklasse uit te voeren, voornamelijk door onder andere de anarchistische en communistische bewegingen. Het is een nationale feestdag in de meeste landen van de wereld.

Lees meer »

Spanje: droogte zorgt voor veel ongedierte

Klimaatverandering heeft geleid tot een toename van alle plagen in Spanje, vooral bij organismen die niet in staat zijn om hun eigen temperatuur te reguleren. Geleedpotigen zijn hiervan een duidelijk voorbeeld, omdat ze afhankelijk zijn van omgevingstemperatuur om zich voort te planten. 

Lees meer »

AFMETINGEn GRATIS HANDBAGAGE

Bij het plannen van een reis, vooral per vliegtuig, zijn er veel zaken waar we rekening mee moeten houden, zoals de regels en beperkingen voor bagage om zo hoge toeslagen te vermijden. Het is belangrijk om te weten dat elke luchtvaartmaatschappij zijn eigen regels en beperkingen heeft. Hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen één persoonlijk item in de cabine gratis toestaan, zoals een rugzak, tas, aktetas of kleine trolley, moet je nog steeds de afmetingen controleren om boetes te vermijden.

Lees meer »