Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

ACTUELE SPAANS NIEUWS

Actuele Spaans nieuws in het Nederlands 

Nieuws Blog - Actuele Spaans nieuws in het Nederlands leest u op Nieuws blog Beleef Spanje. Het recente Spanje nieuws in het Nederlands lees je hier van uur tot uur en van dag tot dag.


ACTUELE SPAANS NIEUWS

De nieuwe tarieven voor tolwegen in Spanje 2023

Het is weer de tijd van het jaar dat de prijsverhogingen voor het nieuwe jaar (2023) gepubliceerd worden. In dit geval kijken we naar de tolwegen in Spanje die ook hun tarieven verhogen met in sommige gevallen een prijsstijging van 9 procent. Maar over welke snelwegen hebben we het dan? 

Lees meer »

De Costa Blanca en de gehele regio Valencia krijgt toeristenbelasting

In navolging van de autonome regio’s Catalonië en de Balearen eilanden, krijgt ook de Comunidad Valenciana ofwel de Valencia regio een toeristenbelasting. Dat werd afgelopen week beslist in het regionale parlement van de Valencia regio. Maar wat heeft dit voor een gevolgen voor de gebruikelijke bezoeker of vakantieganger in de provincies Alicante (Costa Blanca) of Valencia en Castellón (Costa Azahar).

Lees meer »

Spaanse fietsregels

In 2020 overleden 21 fietsers in Spanje, een klein deel van de 1370 mensen die op de Spaanse wegen om het leven zijn gekomen maar nog steeds een te groot aantal. Automobilisten moeten rekening houden met fietsers en fietsers moeten op hun beurt rekening houden met het andere wegverkeer. En ook fietsers moeten zich aan regels houden waaronder de volgende 20 die door de Spaanse verkeersdienst DGT  zijn aangegeven.

Lees meer »

Itálica, stad van Romeinse keizers

Itálica, in de stad Santiponce, ongeveer 10 minuten van Sevilla, is een van de belangrijkste Romeinse steden die we in Spanje kunnen vinden. Een bezoek aan de ruïnes is essentieel om de Romeinse pracht te begrijpen die zo'n 2000 jaar geleden op het Iberisch schiereiland heerste. Tegenwoordig vertellen de overblijfselen ons hoe het leven was in een stad waar keizers werden geboren.

Lees meer »

Spaanse feestdagen en vrije dagen in december

Over het algemeen zijn er drie vrije dagen in december, te weten 6, 8 en 25 december. 6 december valt dit jaar op een dinsdag, 8 december is een donderdag en 25 december een zondag. In Catalonië en op de Balearen komt daar ook nog maandag 26 december bij als vrije dag. Maar wat wordt op deze vrije dagen gevierd in Spanje?

Lees meer »

Nieuwe Spaanse verkeersborden in 2023

De Spaanse verkeersdienst DGT zal in 2023 nieuwe borden  invoeren om een ​​deel van de bestaande verkeersborden te moderniseren of te vervangen, maar ook om te waarschuwen voor nieuwe gevaren of verboden. Verkeersborden worden gebruikt voor het informeren van de verkeersdeelnemers over de geldende voorschriften wanneer op een weg wordt gereden. 

Lees meer »

De voorspellingen voor 2023 van Nostradamus

Nostradamus (eigenlijk Michel de Nostredame; Saint-Rémy-de-Provence, 23 december 1503      (14 december in de juliaanse kalender) – Salon-de-Provence, 2 juli 1566) was een Frans apotheker. Zoals veel van zijn collega's uit de renaissancetijd beoefende hij ook de astrologie. Hij is vooral bekend als ziener en auteur van Les Prophéties. 

Lees meer »

Langetermijnhuur voor energietoeristen naar Spanje

Er wordt veel geschreven over het huren van een appartement of woning voor drie maanden in december, januari en februari om zo de hoge energierekeningen in Noord-Europese landen te omzeilen en als energietoerist naar Spanje te reizen om daar drie of meer maanden te wonen onder de Spaanse zon. Geen gek idee natuurlijk en makkelijk als je al een eigen Spaanse woning hebt. Maar hoe is het aanbod als je voor lange termijn iets wilt huren in Spanje en wat kost dat dan?

Lees meer »

Día de los Difuntos - Allerzielen in Spanje

Samen met Allerheiligen vormt Allerzielen in veel katholieke kerken de jaarlijkse dodenherdenking. Allerheiligen is een dag speciaal voor bijzondere doden: heiligen. Allerzielen is voor álle overledenen. De ziel is een deel van de mens dat volgens christenen altijd blijft leven en na de dood naar God gaat. 

Lees meer »

Heeft Nostradamus de dood voorspeld van de Queen Elizabeth?

Nostradamus (eigenlijk Michel de Nostredame; Saint-Rémy-de-Provence, 23 december 1503      (14 december in de juliaanse kalender) – Salon-de-Provence, 2 juli 1566) was een Frans apotheker. Zoals veel van zijn collega's uit de renaissancetijd beoefende hij ook de astrologie. Hij is vooral bekend als ziener en auteur van Les Prophéties.

Lees meer »

Hoeveel drank mag ik belastingvrij meenemen uit Spanje?

Op vakantie in Frankrijk hebt u een wijnchateau bezocht en daar 2 kisten wijn van ongeveer 32 liter gekocht. U bent ook een liefhebber van cognac en neemt 8 flessen daarvan mee. En voor uw buurman die de planten water heeft gegeven, koopt u een fles Pernod (40%). U mag dit allemaal meenemen in uw kofferbak, want per soort drank blijft u onder het maximum.

Lees meer »

Spaanse Milieuzones

Voordat je op reis gaat met je auto en Caravan of Camper controleer dan eerst of je met milieuzones te doen krijgt zodat je niet onverwacht voor verrassingen komt te staan. Dan ookSpanje heeft Milieuzones en ook die zijn alleen toegankelijk met een geldige milieusticker.

Lees meer »

Waarom zijn hoge temperaturen in Spanje beter te verdragen

Vaak hoor je mensen zeggen dat de hitte in warme landen zoals Spanje, Portugal of Griekenland dragelijker is dan in Nederland of België. Uiteraard is de manier waarop je omgaat met hoge temperaturen iets heel persoonlijks, de een kan er makkelijker tegen dan de ander. Maar de hitte is voor de meeste mensen ondraaglijk waarbij met name de gevoelstemperatuur en niet de echte temperatuur een belangrijke rol speelt, zo legt Weeronline  uit.

Lees meer »

Wat mag er extra afgerekend worden in Spanje

Wij zijn het zeker allemaal wel eens tegen gekomen en of je er nou woont overwinterd of gewoon op vakantie bent, bij het afrekenen in een Bar of Restaurant denk je he wat staat er nou weer op. Als algemene regel geldt dat alle extra’s en de daarbij horende prijzen moeten worden vermeld in het menu dat zichtbaar moet zijn in de bar of het restaurant. Maar om erachter te komen of dat extra vragen wel mag, heeft de Spaanse vereniging van Consumenten OCU  meer uitleg gegeven.

Lees meer »

Kijk uit bij pinnen in Spanje

Pinautomaten zijn overal in Spanje te vinden al wordt het wel steeds moeilijker omdat veel banken hun filialen sluiten en daarmee verdwijnen ook veel pinautomaten uit het Spaanse straatbeeld. Maar op veel plaatsen zoals in de grote steden en toeristische bestemmingen langs de Middellandse Zeekust en op de eilanden in Spanje (en overal in Europa) verschijnen andere soorten pinautomaten met de naam ATM. Maar wat zijn dit en zijn deze niet-Spaanse pinautomaten wel te vertrouwen.

Lees meer »

verboden te roken op alle stranden van Barcelona

Rookvrije stranden worden steeds populairder en ook Barcelona  doet mee met deze trend. De bedoeling is dat vanaf eind juli 2022 alle stranden van de Catalaanse stad rookvrij worden. En dat niet alleen tijdens het hoogseizoen van 28 mei tot en met 11 september maar het hele jaar door, dus ook in de wintermaanden.

Lees meer »

Gala de Verano Málaga

Daarin kun je genieten van hoe Andalusische paarden dansen, een unieke show die in Cadiz werd geboren om een van de mooiste tentoonstellingen van de dressuur kunst te worden en die het onmiskenbare stempel draagt van zijn alma mater en maker, Alvaro Domecq Romero .

Lees meer »

Op de terrassen in Barcelona mag je maximaal 30 minuten zitten voor een biertje of Sangría

Vanwege de nasleep van de corona-pandemie is het in de openlucht op een terras zitten erg populair geworden. Voor de pandemie wilde iedereen in de warme zomer in een gesloten ruimte met airconditioning zitten maar nu is het buiten zitten weer helemaal populair. Het nadeel daarbij is weer dat terrassen meestal minder ruimte hebben dan de binnenruimtes en dat zorgt ervoor dat terrassen al snel vol zijn.

Lees meer »

Mercadona langer open in de zomer

Zoals je misschien al gemerkt hebt zijn de winkels van Mercadona reeds vanaf 27 juni tot en met 29 augustus vele Mercadona  winkels in Spanje langer geopend, 30 minuten om precies te zijn. Dus de openingstijden zijn nu van 9 uur tot en met 22:00 uur

Lees meer »

Zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag is een uitdrukking die we gebruiken om extreme drukte op de Europese snelwegen, als gevolg van de massale vakantie-uittocht, aan te duiden. Deze drukte wordt mede veroorzaakt doordat veel Fransen – met name uit de regio Parijs – in deze periode op vakantie gaan én omdat veel vakantieparken en campings alleen de zaterdag als wisseldag hanteren.

Lees meer »