Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Spaanse achternamen: waarom twee achternaam?

Wil je meer te weten komen over Spaanse naamgeving gebruiken, inclusief waarom de meeste Iberiërs twee achternamen hebben en wat die namen vertegenwoordigen.

Spaanse achternamen: waarom twee achternaam?

Het Spaanse dubbele achternaam-systeem gaat terug tot de adellijke klasse van Castilië in de 16e eeuw. De eerste achternaam komt meestal van de vader en is de primaire familienaam, terwijl de tweede (of laatste) achternaam van de moeder komt. Een man genaamd Gabriel García Marquez, bijvoorbeeld, geeft de voornaam van García van een vader aan en de voornaam van de moeder, Marquez.

Vader: Pedro  García  Pérez
Moeder: Madeline Marquez  Rodríguez
Zoon: Gabriel  García Marquez

Booking.com

Welke invloed heeft het huwelijk op de achternaam?

In de meeste Spaanse culturen behouden vrouwen over het algemeen de achternaam van hun vader ( meisjesnaam ) gedurende hun hele leven. Bij het huwelijk kiezen velen ervoor om de achternaam van hun echtgenoot toe te voegen in plaats van de achternaam van hun moeder, soms met een  de  tussen de achternaam van hun vader en echtgenoot. Zo zal een vrouw over het algemeen een andere dubbele achternaam hebben dan haar echtgenoot. Sommige vrouwen kiezen er ook voor om alle drie de achternamen te gebruiken. Hierdoor zullen kinderen een andere dubbele achternaam hebben dan hun ouders, aangezien hun naam bestaat uit (zoals eerder besproken) de voornaam van hun vader (die van zijn vader) en de voornaam van hun moeder (die van haar). vader).

 

Echtgenote: Madeline  Marquez Rodríguez  (Marquez is de voornaam van haar vader, Rodríguez die van haar moeder)
Echtgenoot:  Pedro  García Pérez 
Naam na het huwelijk:  Madeline  Marquez Pérez of  Madeline  Marquez de Pérez

Verwacht varianten - vooral als u teruggaat in de tijd

Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw waren Spaanse naamgevingpatronen minder consistent. Het was bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat mannelijke kinderen de achternaam van hun vader kregen, terwijl vrouwen de achternaam van hun moeder kregen. Het dubbele achternaam systeem dat in de zestiende eeuw onder de Castiliaanse hogere klassen ontstond, werd pas in de negentiende eeuw in heel Spanje algemeen gebruikt. Zo kunnen dubbele achternamen die vóór 1800 in gebruik waren, iets anders weergeven dan de achternamen van vader en moeder, zoals een manier om een gezin met een gemeenschappelijke achternaam te onderscheiden van andere met dezelfde achternaam. Familienamen kunnen ook zijn gekozen uit een vooraanstaande familie of zelfs uit grootouders.

 

Hoe werken Spaanse achternaam?

Verward? Er zit allemaal een logica achter, maar de verwarring komt vooral omdat de Spaanse achternaammethode anders is dan je gewend bent. Hoewel er talloze variaties zijn op de manier waarop met namen wordt omgegaan, net zoals in het Engels, is de basisregel van Spaanse namen vrij eenvoudig: in het algemeen krijgt een persoon die in een Spaanssprekende familie is geboren een voornaam gevolgd door twee achternamen. waarvan de eerste de familienaam van de vader is (of, preciezer gezegd, de achternaam die hij van zijn vader heeft gekregen), gevolgd door de familienaam van de moeder (of, nogmaals preciezer, de achternaam die ze van haar vader kreeg). In zekere zin worden Spaanse moedertaalsprekers geboren met twee achternaam.

 

Neem als voorbeeld de naam Teresa García Ramírez. Teresa is de naam die bij de geboorte werd gegeven, García is de familienaam van haar vader en Ramírez is de familienaam van haar moeder.

 

Als Teresa García Ramírez met Elí Arroyo López trouwt, verandert ze haar naam niet. Maar in de volksmond zou het heel gewoon zijn dat ze " de Arroyo" (letterlijk "van Arroyo") toevoegt , waardoor ze Teresa García Ramírez de Arroyo wordt.

 

Soms kunnen de twee achternamen worden gescheiden door een y (wat 'en' betekent), hoewel dit minder vaak voorkomt dan vroeger. De naam die de echtgenoot gebruikt, zou Elí Arroyo y López zijn.

 

Mogelijk ziet u namen die nog langer zijn. Hoewel het niet veel wordt gedaan, althans formeel, is het ook mogelijk om de namen van grootouders in de mix op te nemen.

 

Als de volledige naam wordt ingekort, wordt meestal de tweede achternaam geschrapt. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto wordt bijvoorbeeld door de nieuwsmedia van zijn land vaak eenvoudigweg Peña genoemd als hij voor de tweede keer wordt genoemd.

 

Het kan een beetje ingewikkeld worden voor Spaanstalige mensen die in plaatsen zoals de Verenigde Staten wonen, waar het niet de norm is om twee familienamen te gebruiken. Een keuze die velen maken, is dat alle gezinsleden de familienaam van de vader gebruiken. Het is ook heel gebruikelijk om de twee namen af te breken, bijvoorbeeld Elí Arroyo-López en Teresa García-Ramírez. Stellen die al lang in de Verenigde Staten zijn, vooral als ze Engels spreken, geven hun kinderen eerder de naam van de vader, volgens het dominante Amerikaanse patroon. Maar de praktijken variëren.

 

Het gebruik van een persoon die twee familienamen kreeg, werd in Spanje grotendeels de gewoonte vanwege de Arabische invloed . De gewoonte verspreidde zich naar Amerika tijdens de jaren van Spaanse verovering.

Spaanse en Mexicaanse achternaam met beroemdheden

Je kunt zien hoe Spaanse namen zijn opgebouwd door te kijken naar de namen van verschillende beroemde mensen die in Spaanstalige landen zijn geboren. De namen van vaders worden als eerste vermeld:

 

  • De volledige naam van zangeres Shakira is Shakira Isabel Mebarak Ripoll. Ze is de dochter van William Mebarak Chadid en Nidia del Carmen Ripoll Torrado.
  • De volledige naam van actrice Salma Hayek is Salma Hayek Jiménez. Ze is de dochter van Sami Hayek Domínguez en Diana Jiménez Medina.
  • De volledige naam van actrice Penélope Cruz is Penélope Cruz Sánchez. Ze is de dochter van Eduardo Cruz en Encarnación Sánchez.
  • De volledige naam van de Cubaanse president Raúl Castro is Raúl Modesto Castro Ruz. Hij is de zoon van Ángel Castro Argiz en Lina Ruz González.
  • De volledige naam van popzanger Enrique Iglesias is Enrique Iglesias Preysler. Hij is de zoon van Julio José Iglesias de la Cueva en María Isabel Preysler Arrastia.
  • De volledige naam van de Mexicaans-Puerto Ricaanse zanger Luis Miguel is Luis Miguel Gallego Basteri. Hij is de zoon van Luis Gallego Sanchez en Marcela Basteri.
  • De volledige naam van de Venezolaanse president Nicolás Maduro is Nicolás Maduro Moro. Hij is de zoon van Nicolás Maduro García en Teresa de Jesús Moro.
  • De volledige naam van zanger en acteur Rubén Blades is Rubén Blades Bellido de Luna. Hij is de zoon van Rubén Darío Blades en Anoland Díaz Bellido de Luna. 

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Greelane.com

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :