Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Op welke temperatuur moet rode wijn worden geserveerd?

Gepubliceerd op 27 april 2021 om 09:00


OP WELKE TEMPERATUUR MOET RODE WIJN WORDEN GESERVEERD?

De temperatuur waarbij we wijn consumeren, heeft invloed op de eigenschappen en smaak

Temperatuur is een van de omstandigheden die de smaak van wijn het meest kunnen veranderen. In het algemeen ligt de ideale temperatuur waarop we wijn moeten  schenken tussen de 5ºC en 18ºC

OP WELKE TEMPERATUUR MOET RODE WIJN WORDEN GESERVEERD?

Zoals aangegeven door de Organisatie van Consumenten en Gebruikers, "als de wijn erg koud wordt gedronken(tussen 2 ° C en 4 ° C), zijn de aroma's nauwelijks waar te nemen en worden de zure smaken geaccentueerd". Integendeel, als we het warm serveren, " boven de 20 °, is de alcoholsmaak duidelijk merkbaar en worden de zoete smaken geaccentueerd."

Booking.com

Om fouten te voorkomen bij het serveren van de wijn, geven we enkele tips zodat je de wijn op de ideale temperatuur kunt proeven en drinken:

 

Respecteer de juiste temperatuur van elke wijn

Het is niet nodig om extreem streng te zijn met de exacte temperatuur waarop de wijn wordt geserveerd, maar om een ​​referentiegids te hebben, laten we u de tabel met temperaturen zien voor een optimale consumptie van de belangrijkste soorten wijn :

 

  • Van 5ºC tot 8ºC: Jonge, mousserende witte wijnen (cava, champagne ...)
  • Van 8ºC tot 10ºC: Roze en zoete witte wijnen (Muscat, Pedro Ximénez)
  • Van 10ºC tot 12ºC: gerijpte witte wijnen, amontillados, geurig en port
  • Van 12ºC tot 14ºC: Kleine tannines jonge rode wijnen
  • Van 14ºC tot 16ºC: Oudere Rode wijnen 
  • Van 17ºC tot 18ºC: Reserve en grote reserve rode wijnen

Schenk geen wijn op '' kamertemperatuur ''

Het is een praktijk die zijn oorsprong vindt in Franse kastelen, waar de omgevingstemperatuur al koud was, rond de 16ºC. 

De " omgevingstemperatuur" in onze huizen ligt in het algemeen rond de 21º a 22ºC .

 

Zet geen wijnflessen in de vriezer of koelkast

We mogen geen koeling gebruiken waarbij de wijn, of het nu rood, wit of rosé is, aan abrupt lage temperaturen blootgesteld worden. 

Het kan werken om de gebreken van een slechte wijn te verbergen, maar het bederft ook de kwaliteiten van een goede wijn . 

Wat we moeten doen om ervoor te zorgen dat de wijn zijn eigenschappen niet verliest, is door de fles in een emmer met ijswater te plaatsen. Hierdoor zal onze wijn langzaam afkoelen en geen plotselinge temperatuurschommelingen ondergaan die de smaak veranderen.

Laat de wijn acclimatiseren

Ten slotte moeten we de wijn de tijd geven om zich aan te passen aan veranderingen in temperatuur, licht en omgeving. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de wijnfles verticaal neer te zetten in de kamer waar deze zal worden geconsumeerd.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  65ymas.com

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »