Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Waarom zijn de meeste Spaanse zonneschermen groen?

Gepubliceerd op 13 juni 2021 om 07:40


WAAROM ZIJN DE MEESTE SPAANSE ZONNESCHERMEN GROEN?

Het mysterie van de groene luifels in Spanje: waarom hebben de balkons van Spanje allemaal groene luifels

Is het je ook opgevallen dat bijna alle zonneschermen groen zijn in Spanje en dat niet alleen bij de woningen en appartementen maar ook de zonneschermen bij bars en kiosken zijn bijna overal groen van kleur in Spanje. Je vraagt je af hebben ze geen andere kleur of vinden ze groen zo een mooie kleur je krijgt soms het idee dat ze in Spanje alleen maar groen bestaat. Maar is daar een bepaalde grond voor? Is er een duidelijk antwoord op deze vraag?

WAAROM ZIJN DE MEESTE SPAANSE ZONNESCHERMEN GROEN?

Het mysterie van de groene luifels in Spanje: waarom hebben de balkons van Spanje allemaal groene luifels. Natuurlijk is er anno 2021 een veelvoud aan kleuren beschikbaar voor de typische zonneschermen (toldos) maar over het algemeen kan gezegd worden dat de meest gangbare kleur donkergroen is in Spanje. Loop maar eens door een Spaanse stad en hoogstwaarschijnlijk zal de groene kleur het meest opvallen bij de appartementen.

Booking.com

Maar niet alleen de woningen hebben groene ‘toldos’, deze zijn ook te vinden bij de krantenkiosken of de loterij verkopers en de bars in de wijken waar de inwoners al jaren hun koffie of biertje komen drinken.

 

Het is de architect en onderzoeker Pablo Arboleda die alweer vier jaar geleden op Facebook een groep startte met dezelfde vraag. Waarom zijn alle zonneschermen groen of ‘Por qué casi todos los toldos son verdes en España’. Hij startte de Facebookgroep genaamd ‘Amigos del toldo verde’ waar inmiddels 3.000 leden hun foto’s plaatsen van uiteraard groene zonneschermen en discussiëren over het fenomeen in Spanje.

Antwoord

Maar dan nu het antwoord op de vraag waarom praktisch alle zonneschermen groen zijn in Spanje. Het lijkt om een toevallige mode te gaan die in de jaren 60 tot 80 van de vorige eeuw is ontstaan. Steeds meer woningeigenaren plaatsten zonneschermen en in die tijd waren er slechts drie kleuren beschikbaar: groen, oranje en blauw.

 

De introductie van de groene zonneschermen valt samen met de massieve bouw van nieuwbouwwoningen waarvan er 400.000 gebouwd werden tussen 1970 en 1981. De nieuwe woningeigenaren kozen voor groene zonneschermen omdat dat blijkbaar de kleur was die toen mode was, of misschien was dat de goedkoopste kleur.

 

Daarnaast was het zo dat als een buurman een groene zonnescherm plaatste de andere buren dat automatisch ook deden. Daarna volgden de regels van de ‘comunidad’ dat alle bewoners dezelfde kleuren zonneschermen moesten hebben en zo ging dat verder en werden er steeds meer ‘toldos verders’ geplaatst in Spanje. Zelfs nu jaren verder worden nieuwe woningeigenaren gedwongen dezelfde groene kleur aan te houden.

Volgens onderzoeker Pablo Arboleda zijn de groene zonneschermen onderdeel van de Spaanse cultuur, net zoals de buitenunits van de airconditioning die lukraak aan de gevels worden gehangen, de oranje butaangasflessen op de balkons en de telefoonkabels kriskras aan de gevels en over straat. Het is zoals de onderzoeker zegt ‘patrimonio cultural’ ofwel cultureel erfgoed in Spanje.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: 

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »