Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…

Gepubliceerd op 7 november 2021 om 10:01


ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT UIT SPANJE WEER AAN

Elk jaar weer komt traditiegetrouw Sinterklaas met de stoomboot vanuit Spanje weer naar België en Nederland. Het vreemde is dat zo goed als iedereen weet dat Sinterklaas werd geboren in Turkije.

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan of Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt. Daar wordt aan de deur geklopt. Wie zou dat zijn? Dit zijn maar een paar van de vele St. Nicolaas liedjes. Ja, wie zou dat zijn dat weten we ondertussen wel als volwassenen. Iedereen kent deze Nederlandse liedje, dat je rond deze tijd van het jaar vaak hoort of nog leuker samen met de kinderen zingt. Maar met die stoomboot uit Spanje heb ik toch wel wat problemen want hoe komen ze erbij dat Sinterklaas ook Sint-NicolaasSint of de Goedheiligman genoemd, uit Spanje komt, komt Sinterklaas niet uit de Turkije? 

ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT UIT SPANJE WEER AAN

Sinterklaas komt niet uit Spanje en hij woont daar ook niet. Het Sinterklaasfeest wordt daarnaast ook helemaal niet gevierd in Spanje en de Spaanse kinderen weten niet eens wie deze goed heilig man is, immers de kado’s krijgen ze van de Driekoningen op 6 januari. 

Booking.com

Oorsprong

De Sint werd als Nicolaas geboren in Patara, Turkije in het jaar 280. In de 4e eeuw was Nicolaas de bisschop van de plaats Myra en werd hij als heilig verklaard. Na zijn dood werd hij begraven in Demre in het zuidwesten van Turkije waar hij lange tijd rustte.

In 1087 echter werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden naar Bari gebracht vanwege het oprukkende Islam. In Bari werd speciaal voor de goedheiligman een basiliek gebouwd met de naam Sint-Nicolaas.

Spanje

Maar, wat heeft dat nu met Spanje te maken, waarom zegt en zingt men dat Sinterklaas uit Spanje komt terwijl dat duidelijk niet het geval is. Alles heeft te maken met de geschiedenis en de relatie tussen Spanje, Nederland en België.

Van 1568 tot 1648 was er oorlog tussen Spanje en Nederland, de 80-jarige oorlog. Toch was er veel handel tussen beide landen. De Nederlanders ruilden goud en zilver voor kruiden en sinaasappels. De mensen dachten toen dat alles uit het zuiden en dus uit Spanje kwam. Dat is in de loop der tijd zo gebleven en wellicht zegt men daarom dat Sinterklaas uit Spanje komt.

Misschien komt het ook omdat de Italiaanse stad Bari een tijd bezet is geweest door Spanjaarden en daarmee de link gelegd wordt. Of misschien komt het omdat Spanje zo goed rijmt op Oranje.

Hoe dan ook, Spanje zelf heeft helemaal niets met het San Nicolas feest en viert pakjesavond dan ook op een andere datum, namelijk 6 januari, de dag van Los Tres Reyes Magos, zeg maar Driekoningen.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »