Waarom overlijden er in Duitsland weinig mensen aan corona


Waarom overlijden er in Duitsland relatief weinig mensen aan corona?

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt wereldwijd in rap tempo toe. Ook in Duitsland: daar is bij bijna 33.000 mensen het virus vastgesteld. Opvallend is dat er relatief weinig doden vallen onder de Duitsers: tot nu toe 156.

In Spanje, waar ze een vergelijkbaar aantal besmettingen hebben, zijn al duizenden mensen door het virus overleden. Ook in Nederland is het dodental hoger, terwijl er veel minder officieel geregistreerde besmettingen zijn (5560).

 Coronavirus, Alle Informatie voor je vakantie/reis naar Spanje - Beleef-Spanje.nl

Een lege markt in München EPA

Hoe kan dat? Het is een vraag die dezer dagen veel wordt gesteld. Verschillende experts hebben zich erover gebogen en komen niet tot één aanwijsbare oorzaak, maar noemen een paar factoren die er - waarschijnlijk - invloed op hebben.

De meest genoemde verklaring is dat Duitsland vanaf het begin veel heeft getest, dat er daardoor ook veel patiënten met milde ziekteverschijnselen bekend zijn en dus mee worden geteld in de statistieken.

De Duitse cijfers zouden daarmee een realistischer afspiegeling zijn van het aantal zieke mensen. In andere landen is naar verwachting het aantal zieken dat niet bij de autoriteiten bekend is, veel groter.

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Volgens een woordvoerder van het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, waren de Duitse autoriteiten al vroeg gealarmeerd over het virus. "Eind januari hadden we hier al een kleine corona-uitbraak in Beieren, bij het bedrijf Webasto. Die hebben we toen goed weten te isoleren, maar vanaf dat moment namen we het wel serieus. Daardoor zijn we meteen veel gaan testen en moesten bijvoorbeeld mensen die uit een risicogebied in China kwamen twee weken in quarantaine."

Ook waren de mensen die in het begin ziek werden veelal jong en gezond: carnavalsvierders, mensen die terugkwamen van wintersport. Bij hen is de ziekte in veel gevallen mild verlopen.

Nog steeds is de gemiddelde leeftijd van de patiënten in Duitsland relatief laag, namelijk 45. Ter vergelijking: in Italië is dat 63. Bekend is dat hoe ouder de patiënt is, hoe groter de kans dat hij of zij overlijdt. Dus is het logisch dat als de groep patiënten gemiddeld jonger is, het aantal doden lager is.

Door die lage gemiddelde leeftijd waarschuwen experts voor voorbarige conclusies. Volgens viroloog Alexander Kékulé kan het goed zijn dat het dodental in de komende weken flink gaat oplopen, als blijkt dat die jonge mensen ook ouderen hebben aangestoken.

"We staan nog aan het begin van deze epidemie. Nu zijn de mensen ziek. Die strijd duurt soms weken. Eerst komt de golf van zieken, dan komt de golf van doden. In Italië hebben we die eerste golf van zieken helemaal niet meegekregen, daar hadden ze veel te laat door wat er aan de hand was", zegt Kékulé in zijn dagelijkse podcast.

Op dit moment zijn de ziekenhuizen ook nog niet overbelast. Duitsland heeft het hoogste aantal ic-bedden van Europa: 28.000, waarvan 25.000 met beademingsapparatuur. Op dit moment krijgen alle coronapatiënten dus nog de optimale behandeling. Ook dat kan in de komende weken volgens Kékulé veranderen: "Als we meer ernstig zieken krijgen, dan kan het ook bij ons krap worden."

 

Dit bericht is van: Judith van de Hulsbeek Duitsland Correspondent van de NOS

Overnachten

Booking.com

Vakantiehuizen


Op vakantie  naar Spanje


Met de Camper door Spanje

Bron: NOS.nl    Dit bericht is van: Judith van de Hulsbeek Duitsland Correspondent van de NOS

Misschien ook interessant :

Wat gaan we ondernemen in Spanje?


«   »