Wordt in Spanje de avondklok nationaal in gesteld


Wordt in Spanje de noodtoestand uitgeroepen om de avondklok in te stellen

Is de avondklok effectiever dan andere maatregelen tegen de pandemie?

De minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, kondigde deze dinsdag aan dat de regering samen met Madrid en andere gemeenschappen  de mogelijke toepassing van de avondklok zal analyseren  , waarvoor een alarmtoestand in heel Spanje of in een deel van het grondgebied zou moeten worden uitgevaardigd, en heeft burgers opgeroepen de mobiliteit en contacten te verminderen om de COVID-19-pandemie in te dammen.

 MONDKAPJES DRAGEN VERPLICHT. - Beleef-Spanje.nl

ATTENTIE: Dit artikel is niet om paniek te zaaien of angst te verspreiden maar het is korte informatie in het Nederlands van de officiële Spaanse informatie over de positieven en corona-doden, iets waar veel van onze lezers om vragen. De informatie die hier te lezen is wordt gehaald van diverse websites zoals Spaanse kranten (El Pais, El Diario en RTVE) maar vooral de officiële website van het Ministerie van Volksgezondheid. KLIK HIER om die website te bezoeken.

Het is nog niet zo ver en het gaat voorlopig alleen nog om opmerkingen in de pers en veronderstellingen die overal te lezen zijn maar de Spaanse regering heeft bij het Ministerie van Volksgezondheid het plan op tafel liggen van een avondklok in het hele land. Maar om dat te kunnen verantwoorden moet er een nieuwe ‘estado de alarma’ of noodtoestand komen en daarvoor heeft de regering de goedkeuring van de regionale overheden en overige politieke partijen nodig.

 

We schreven op dinsdag al eerder over een mogelijke avondklok of ‘toque de queda’ in de autonome regio’s Catalonië en Madrid regio waar de regionale overheden die optie op tafel hebben liggen. Later die dag werd echter bekend dat ook het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid die optie open heeft staan voor het hele land of regio’s in Spanje.

Als er al een avondklok zal worden ingesteld voor heel Spanje dan zal dat tijdelijk zijn voor maximaal 15 dagen aldus de minister van Volksgezondheid Salvador Illa. Net zoals voorheen bij de noodtoestand die in maart werd afgekondigd geldt deze altijd voor 15 dagen met mogelijke verlenging door aanname in het parlement. Dezelfde minister kondigde aan dat de avondklok een thema van gesprek is tijdens de conferentie op donderdag die hij zal hebben met zijn collega’s van de autonome regio’s.

 

Een avondklok komt er alleen als er voldoende steun is vanuit de autonome regio’s, zo meldde de minister. Om een nationale avondklok of ‘toque de queda’ te kunnen afkondigen moet Spanje zich weer in een noodtoestand of ‘estado de alarma’ bevinden die dus eerst moet worden afgekondigd. Mocht het om regionale avondklokken gaan dan volstaan regionale noodtoestanden zoals de huidige in de Madrid regio ook.

 

Bij een avondklok gelden verboden om vanaf en tot bepaalde tijden niet meer de straat op te mogen gaan, zoals van 23 tot 5 uur of 24 tot 6 uur etc. In die uren mag niemand (op enkele uitzonderingen na) de straat op zoals nu geldt in België en delen van Frankrijk terwijl er ook in Nederland over gesproken wordt. Iedereen moet thuis zijn en ook thuis blijven.

 

Een van de redenen om een avondklok in te stellen is om samenscholing en het nuttigen van alcohol op straat te voorkomen. Met de sluiting van de horeca zoals in Nederland of in Catalonië en vanaf donderdag ook in de regio Navarra ontstaan er situaties dat met name veel jongeren op straat samenscholen en alcohol nuttigen. Daarom geldt in België een verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20 uur.

Booking.com

Het is dus afwachten of Spanje een nieuwe noodtoestand met avondklok gaat krijgen of niet, een beslissing die niet alleen door de Spaanse regering wordt genomen maar in samenspraak met alle betrokken partijen,landelijk en regionaal.

 

Wat is een spertijd?

Spertijd is de tijd waarin bepaalde voorschriften van toepassing zijn. Doorgaans verwijst het naar de tijd waarin individuen in hun huizen moeten blijven. Deze beperkingen kunnen in uitzonderlijke gevallen door de overheid worden opgelegd ter controle of bescherming van de bevolking, bijvoorbeeld in geval van een ramp of in oorlogstijd.

 

Waarom avondklok

Vanaf de middeleeuwen werd de avondklok geluid om aan te geven dat de stadspoorten werden gesloten; tot de volgende morgen mocht niemand er meer in of uit. Het kon ook een signaal zijn voor andere zaken, bijvoorbeeld dat de taveernen geen alcoholische dranken meer mochten verkopen. Spertijd is een modern synoniem voor avondklok, de uren waarin de bevolking (‘s nachts) niet op straat mag zijn.

Welke landen hebben vde avondklok reeds uitgeroepen

Frankrijk  is een van de landen waar de avondklok al geldt. Sinds afgelopen zaterdag is  de  mobiliteit in Parijs en acht andere stedelijke gebieden van het land gedurende een bepaalde tijd beperkt om de escalatie van COVID-19-infecties, die de druk op ziekenhuizen veroorzaakt, te beteugelen.

Ook  België , het tweede land met de hoogste incidentie van coronavirus in Europa, heeft ervoor gekozen om een avondklok toe te passen  tussen middernacht en vijf uur 's ochtends  en heeft de sluiting van alle cafés en restaurants voor een maand gelast.

De laatste landen die gebruik hebben gemaakt van de avondklok zijn  Slovenië , waar de beperkingen van kracht zijn in het hele land tussen 21.00 uur en 06.00 uur vanaf deze dinsdag, en  Italië , dat het alleen in de regio's Lombardije heeft opgelegd. en Campanië.

Bron:  Spanje Vandaag

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :


«   »