Het Garantiefonds voert Corona toeslag in op boeking na 1 januari


Het Garantiefonds voert Corona toeslag in

Het Garantiefonds voert Corona toeslag in op boeking na 1 januari

Door PAUL ELDERING

SCHIPHOL - Vanaf 1 januari voert het Garantiefonds een ’coronatoeslag’ in voor reisboekingen en dat zal vijf euro per persoon zijn en dit geld voor alle vakanties die onder de SGR-dekking vallen. Hier toe heeft man vrijdag besloten, omdat man rekening houdt met een faillissementsgolf wat een grote schade voor het fonds kan veroorzaken

De lockdown van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland

Tot nu toe is die dekking van vooruitbetaalde reissommen gratis voor de consument die één van de (ANVR) reisorganisaties kiest die bij de SGR zijn aangesloten. Die moeten daarvoor een bankgarantie afgeven. Maar die zijn in een jaar dat 80 tot 90% van hun inkomsten door de reisbeperkingen wegvalt, weinig meer waard in 2021.

Het ’fondspotje’, waar nu zo’n 80 miljoen euro in zit om reizigers te beschermen tegen bankroet van touroperators, is ondanks de 150 miljoen extra garantie van de overheid in noodgevallen lang niet voldoende om alle klappen op te vangen.

Booking.com

Aanvullende garanties

SGR-topman Erik-Jan Reuver bevestigt dat aan De Telegraaf. „Wij moeten ook weer aanvullende garanties geven aan de Nederlandse Staat vanwege die 150 miljoen die zo nodig aan leningen kan worden verstrekt. Bovendien komt er in januari hoogstwaarschijnlijk een voucherbank om de oplopende consumentenschuld van touroperators af te lossen. De SGR moet ook voor die leningen garant staan”, stelt hij.

De voucherberg voor geschrapte pakketvakanties (vlucht, hotel) hangt als het zwaard van Damocles boven de reisindustrie. Want er is nu geen geld om de uitstaande tegoedbonnen terug te betalen. Het gaat om een waarde van bijna een miljard euro.

Reiskoepel ANVR en de SGR praten koortsachtig met de ministeries van Economische Zaken en Financiën om die voucherbank zo snel mogelijk handen en voeten te geven, nadat de Tweede Kamer de regering daartoe per motie opdracht heeft gegeven. Maar zo makkelijk werkt dat niet.

Maximum

De ANVR laat de leden al weten dat de uitstaande voucherschuld niet helemaal zal worden afgedekt. „We denken dat er een maximum wordt gesteld aan wat reisorganisaties kunnen lenen. Ook zal het vermoedelijk gaan om slechts een percentage van de voucherwaarde. Reisbedrijven moeten voorts kredietwaardig en levensvatbaar zijn om mee te mogen doen”, aldus een interne mededeling.

Er moeten volgens ANVR-voorzitter Frank Oostdam nog over heel wat belangrijke zaken besluiten worden genomen. Het is de bedoeling dat de SGR via een aparte organisatie de voucherbank gaat coördineren en regisseren. „We hopen dat het overleg eind november kan worden afgerond. Daarna moet Brussel ook nog toestemming geven.”

Bron: Telegraaf.nl

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »