Nederlandse Ambassade in Spanje.1

Gepubliceerd op 8 januari 2021 om 14:07


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

Ambassadeur Jan Versteeg -

𝗚𝗲𝗹𝘂𝗸𝗸𝗶𝗴 𝟮𝟬𝟮𝟭

(door Marianne de Jong)

Aan mij de eer u allen namens Jan Versteeg (die nog een paar dagen vrij heeft) en het hele ambassade team een heel fijn en gezond 2021 te wensen. We hopen van harte dat we samen een prachtig nieuw jaar tegemoet gaan. Een jaar waarin we de zorgen rond Covid wat achter ons kunnen gaan laten, waarin we elkaar weer veel kunnen zien, bezoeken en - misschien wel vooral - vasthouden. En een jaar waarin we weer makkelijker kunnen gaan reizen binnen Spanje, naar Nederland of al onze andere gewenste bestemmingen.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Bij ons thuis zijn er al lange lijstjes met gedroomde bestemmingen aangelegd, voor ons binnen Spanje trouwens. We hebben veel zin om naast de prachtige regio van Madrid ook de rest van het land verder te kunnen ontdekken. En ook de lijst met familieleden en vrienden die langs willen komen is trouwens lang - ook zo’n mooi teken van hoop, vertrouwen en energie voor het nieuwe jaar!

En hoewel we momenteel volop in de derde golf zitten en het nog echt wel even volhouden zal worden, gloort er dan toch echt hoop aan de horizon dat we een normaler jaar tegemoet gaan. Nu de vaccinaties langzaam maar zeker zijn gestart. In Nederland gisteren, in Spanje net voor de jaarwisseling.

Booking.com

Ander goed voorteken bovendien: ik weet niet hoe het u is vergaan, maar bij ons thuis is het gelukt (om te beginnen voor ons met de makkelijker variant zonder schil en pitjes) de 12 druiven met de 12 klokslagen op te eten, dus ... Uiteraard zijn ook de Hollandse tradities in ere gehouden en zijn er (te)veel oliebollen gebakken en gegeten. Dus nu resteert alleen die nieuwjaarsduik nog... Geen zee of rivier, dan toch die ijskoude emmer water maar? In Madrid vanaf morgen sneeuw, dus wie weet wordt het een sneeuwbad of ouderwets inpeperen.

2020 was zwaar voor vrijwel iedereen: sociaal, economisch, persoonlijk. We leven mee met allen die ziek werden, dierbaren verloren, eenzaamheid ondervonden, hun bedrijf in zwaar weer zagen terecht komen of zelfs moesten sluiten, of in onzekerheid verkeren over hun financiële situatie of werk, enzovoort enzovoort. Ook in deze gemeenschap horen we uw moeilijke verhalen. En gelukkig horen we ook, van uw onderlinge hulp aan elkaar in deze lastige tijden. Naast tegenslag bracht 2020 ook vele typen en vormen van saamhorigheid, zo zagen we, in het kader van Covid, maar ook daarbuiten.

Wat mij in de vele terugblikken op het afgelopen jaar en de persoonlijke verhalen van mensen die groot persoonlijke leed hebben geleden, is opgevallen is de enorme veerkracht waar veel mensen over beschikken, en het vermogen positief te blijven denken, ondanks de soms hartverscheurende omstandigheden. Dat geldt overigens niet alleen voor mensen die te maken hebben gehad met de gevolgen van Covid. Enkele dagen geleden had ik contact met Nadja Houben, een filmmaker uit Nederland, die niet alleen films en documentaires maakt over mensenrechten, maar zich ook inzet om de mensen die ze filmt te helpen. Zij vertelde me over Paola, die afgelopen jaar vluchtte van Honduras naar Madrid. Paola is een jonge transgender vrouw, wier leven in haar geboorteland gevaar liep, simpelweg om wie ze is. Zij werd daar slachtoffer van een hoeveelheid bruut geweld waardoor de meeste mensen het geloof in de mensheid definitief zouden verliezen, maar Paola is ondanks haar fysieke en psychische littekens hoopvol over haar toekomst in Spanje. Paola is zonder familie en vrienden in een nieuw land en een nieuwe stad. Nadja is een project gestart voor Paola om haar te helpen studeren en een leven op te bouwen. Het is een prachtig voorbeeld van wat we voor elkaar kunnen doen, en dat dit soms in kleine dingen kan zitten die enorm belangrijk zijn, zoals een wandeling, een schouder of luisterend oor. Wil je meer weten over dit project? https://startsomegood.com/Paola.

Graag brengen we ook een paar kleine huishoudelijke mededelingen onder uw aandacht. Voor de meest actuele maatregelen in de autonome regio’s, verwijs ik u naar de informatie via deze link: https://www.facebook.com/428694047145664/posts/4173230529358645/?d=n. We krijgen veel vragen van mensen die willen weten hoe ze zich kunnen registreren voor een vaccinatie in Spanje. Indien u resident bent, en bekend bent bij de Seguridad Social, dan gaat u automatisch mee in het vaccinatieprogramma, volgens de door de Spaanse regering gekozen volgorde (eerst het zorgpersoneel en bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen). De niet-residenten (die hier overwinteren of nog niet geregistreerd zijn als resident) en die in de risicogroep vallen, zouden we aanraden contact op te nemen met hun huisarts in Nederland voor advies. Hoewel de Spaanse regering heeft aangegeven dat het de bedoeling is dat ‘iedereen die in Spanje verblijft in aanmerking komt voor vaccinatie’, kunnen we er op dit moment niet vanuit gaan dat u hier in de eerste maanden gevaccineerd kunt worden. Dat is ook logisch omdat de vaccins schaars zijn. Ook krijgen we veel vragen van mensen die willen weten waar ze in hun omgeving een PCR-test kunnen doen.

Aangezien PCR-testlaboratoria die reiscertificaten afgeven commerciële bedrijven zijn is er geen landelijke lijst of overzicht beschikbaar van de duizenden locaties in Spanje. U kunt het beste zelf op internet zoeken of via de Facebookgroepen van Nederlanders in uw gebied advies vragen. Tot slot, maar niet onbelangrijk: op 17 maart vinden Tweede Kamerverkiezingen plaats. Indien u in Spanje verblijft en u wilt stemmen, zorg er dan voor dan dat u zich op tijd registreert. Hoe u dat kunt doen, leest u hier: https://www.facebook.com/428694047145664/posts/4294998150515215/?d=n

Resten mij voor deze update enkel nog wat laatste woorden. Met de feestdagen werd ons allen gevraagd juist niet datgene te doen dat voor velen de kern vormt van die dagen: samenzijn.

Het was wat stil, zo zonder vrienden en familie, vast ook voor velen van u, en voor ons ook. Maar het was ook gezellig en rustig.

Mijn man, kinderen en ik hebben tijdens onze eerste feestdagen in Spanje genoten van het mooie weer (wat een kado is dat voor vers uit het grijze kikkerland overgekomenen), de prachtige omgeving in de regio Madrid en niet in de laatste plaats ook van de heerlijkste Spaanse versnaperingen. Samenzijn ‘en núcleo cercano’ beviel ook best goed, zelfs zonder eerdere oefening (zoals ambassadeur Jan Versteeg).

Maar laten we erop durven vertrouwen dat het binnenkort een beetje beter wordt, zodat we er weer op uit kunnen, elkaar bezoeken, elkaar ontmoeten en in het echt spreken in plaats van via het scherm. Ik hoop ook van harte we vanuit de ambassade ook het land in kunnen en naar u toe kunnen komen, dus hopelijk tot gauw!

Namens het hele team alle goeds voor u allen voor 2021! Y hasta pronto!

Marianne de JongPlaatsvervangend Ambassadeur

PS: Voor alle trouwe volgers: volgende week is ambassadeur Jan Versteeg weer terug ‘op de brug’ en zal er weer een bijdrage van hem komen!

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »