Maatregelen in Spanje verder aangescherpt

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 08:48


MAATREGELEN worden IN SPANJE VERDER AANGESCHERPT

Nadat er laatste maandag het grootste aantal besmettingen is geregistreerd sinds het begin van de corona pandemie, vragen artsen om de verplichte thuisquarantaine opnieuw in te voeren. De minister van Volksgezondheid Salvador Illa noemt de situatie ‘zorgelijk’. De minister van Volksgezondheid Salvador Illa hoopt dat een ingrijpen met het opnieuw invoeren van thuisquarantaine niet nodig is.  Nu de besmettingsgraad gestegen is naar 454 besmettingen per 100 duizend inwoners. Maar ondertussen hebben veel autonome regio’s hun maatregelen verder aangescherpt.  

65-PLUS PAS OF CERTIFICAAT

Het College van Artsen van de regio Murcia heeft afgelopen maandag de regioregering gevraagd om bij de centrale regering aan te dringen op de herinvoering van de thuisquarantaine voor minimaal vijftien dagen. Datzelfde deed het Expert comité van de regio Castilië en León al op 5 januari.

Ook overige deskundigen hebben het belang van deze rigoureuze maatregel meerdere malen in de Spaanse media onderstreept. Zo liet viroloog en epidemioloog Carlos Pareira van de universiteit van Santiago de Compostella op radiozender Cadena Ser weten dat de huidige maatregelen van de Spaanse overheid tekortschieten. 

In Europa zijn Portugal en het Verenigd Koninkrijk inmiddels wel al overgegaan tot de verplichte thuisquarantaine. In Duitsland mogen inwoners zich nog maar binnen een straal van vijftien kilometer van hun huis begeven. 

Booking.com

Galicië

In de regio Galicië, waar het aantal besmettingen binnen een maand tijd verdubbelde, is de avondklok vervroegd van 23:00 uur naar 22:00 uur. In de hele regio gaat de horeca om 18:00 uur dicht, dat was al het geval in de gemeente met de hoogste besmettingscijfers. De maximale groepsgrootte gaat van zes naar vier personen. Regio president Feijóo wil nog niet overgaan tot een algemene thuisquarantaine, maar heeft inwoners van de regio wel met klem verzocht het huis alleen te verlaten voor boodschappen, onderwijs of werk. 

 

La Rioja 

In de regio La Rioja is de druk op de ziekenhuizen groot met een bezetting van 42,6 procent van de ic-bedden een een incidentie van 597 besmettingsgevallen per 100 duizend inwoners. Vanaf 16 januari tot zeker 31 januari gaan in deze regio nieuwe maatregelen van kracht. Alle niet-essentiële openbare ruimten gaan om 17:00 uur dicht en er geldt een gemeentelijke lockdown voor Logroño, Lardero en Villamediana de Iregua. Ook hier worden de inwoners verzocht hun huis alleen te verlaten als dit strikt noodzakelijk is. Tot half januari geldt een regionale lockdown en een avondklok van 22:00 tot 06:00 uur. Verpleeghuisbewoners in La Rioja mogen geen bezoek meer ontvangen of de instelling verlaten. 

 

Navarra

In de regio Navarra gaat de horeca om 21:00 uur dicht en mag er op terrassen van bars en restaurants niet meer worden gerookt. De grotere winkels mogen nog maar 30 procent van de capaciteit toelaten. De regionale lockdown blijft gehandhaafd en dat geldt ook voor de avondklok van 23:00 tot 06:00 uur. Regiopresident Javier Remírez heeft laten weten dat in de komende dagen mogelijk verdere restricties volgen. 

Andalusië

In Andalusië geldt nu een avondklok van 22:00 tot 06:00 uur, bars restaurants moeten om 18:00 uur de deuren sluiten. Zaken met een cafévergunning mogen open blijven tot 20 uur, maar mogen tussen 18 en 20 uur geen alcohol schenken. Winkels gaan in deze regio om 20:00 uur dicht. Wel mag nog tot 21:30 uur eten worden afgehaald en mogen restaurants eten bezorgen tot 22:30 uur. Er geldt een regionale lockdown, maar tussen de provincies mag wel worden gereisd. De maximale groepsgrootte is zes personen. 

 

Aragón

Vanaf 5 januari zijn alle niet-essentiële winkels vanaf 20:00 uur gesloten en er geldt een provinciale en regionale lockdown. De avondklok geldt van 23:00 tot 06:00 uur en de maximale groepsgrootte is zes personen. Deze maatregelen gelden zeker tot en met 31 januari. Sportscholen mogen 30 procent van de capaciteit toelaten en moeten de douchevoorzieningen gesloten houden. 

 

Asturias

In Asturias geldt een regionale lockdown. Vanaf 14 januari wordt de avondklok vervroegd naar 22:00 en blijft van kracht tot 06:00 uur. Alle horeca en winkels moeten om 20:00 de deuren sluiten. Op de terrassen mag niet meer worden gerookt. Voor winkels en winkelcentra geldt een maximale capaciteit van 30 procent, culturele activiteiten zijn toegestaan zolang er niet meer dan 300 mensen bijeenkomen. Sporten (geen contactsporten) is toegestaan in de buitenlucht, met maximaal vijftien personen met minimaal twee meter onderlinge afstand. Binnen mogen niet meer dan zes personen worden toegelaten. Op afspraak mag een bezoek van een half uur worden gebracht aan verpleeghuisbewoners. 

 

Balearen

Op de Balearen geldt geen regionale lockdown, maar toeristen moeten wel een negatieve pcr-test tonen bij binnenkomst. Van 13 tot en met 30 januari gaan alle bars, restaurants en sportscholen op Mallorca en Ibiza dicht en zijn sociale ontmoetingen niet meer toegestaan. Restaurants mogen wel openblijven voor afhaalmaaltijden. Winkels moeten uiterlijk 20:00 uur de deuren sluiten, met uitzondering van de essentiële winkels, die mogen tot 22:00 open blijven.

Op alle eilanden mogen verpleeghuisbewoners bezoek ontvangen van maximaal een uur. 

 

Canarische Eilanden

Vanaf 17 januari zijn de Canarische Eilanden alleen nog toegankelijk met een negatief testresultaat dat niet ouder is 72 uur. Op Gran Canaria, La Gomera en Lanzarote wordt de avondklok vervroegd naar 23:00 uur en duurt tot 06:00 uur. De maximale groepsgrootte in publieke ruimten is vier personen. De maximale capaciteit van het openbaar vervoer is gereduceerd tot 50 procent. 

Op Tenerife gaat de avondklok in om 22:00 uur en er geldt een lockdown voor het eiland. Binnenruimten van horecagelegenheden gaan dicht en de maximale capaciteit op de terrassen is 50 procent. Bezoek aan ziekenhuizen of verpleeghuizen is alleen voor uitzonderlijke situaties toegestaan. 

Cantabrië

In Cantabrië is de maximale groepsgrootte zes personen en zijn binnenruimten van horecagelegenheden gesloten. Op terrassen geldt een maximale capaciteit van 50 procent. Casino’s en speelhallen zijn gesloten en voor vrijetijds-, sportieve en culturele activiteiten is de maximale capaciteit tot een derde gereduceerd. 

 

Castilië La Mancha

Vanaf 7 januari geldt in Castilië-La Mancha een regionale lockdown. De avondklok geldt van 24:00 uur tot 06:00 uur. In de komende tien dagen geldt een lockdown voor de gemeenten Manzanares, Membrilla, La Solana, Llanos del Caudillo, Alhambra en San Carlos del Valle. In de hele regio zijn binnenruimten van horecagelegenheden en vrijetijdsinstellingen gesloten. Verpleeghuisbewoners mogen in deze regio geen bezoek ontvangen.  

 

Castilië en León

Zeker nog tot mei geldt in Castilië en León een regionale lockdown. De avondklok gaat van kracht om 22:00 en duurt tot 06:00 uur. Het regiobestuur heft de inwoners gevraagd het huis alleen te verlaten om boodschappen te doen of naar het werk te gaan als dat niet anders kan. Gedurende veertien dagen gaan de binnenruimten van horecagelegenheden, winkelcentra, sportscholen en speelhallen dicht. Voor sportieve activiteiten in de buitenlucht gelden geen restricties, zolang de gebruikelijke preventieve maatregelen in acht worden genomen. Verpleeghuisbewoners mogen dagelijks maximaal twee bezoekers ontvangen. 

 

Catalonië

In Catalonië gaat de avondklok om 22:00 uur in en duurt tot 06:00 uur. De regionale lockdown blijft van kracht en er geldt tot en met 18 januari ook een gemeentelijke lockdown. De horeca mag open van 7:30 tot 9:30 en van 13:00 tot 15:30. Maaltijden afhalen mag tot 22:00 uur, thuisbezorgen tot 23:00 uur. Verpleeghuisbewoners mogen bezoek ontvangen als daarvoor vooraf een afspraak is gemaakt. 

 

Valencia

In de regio Valencia wordt de regionale lockdown verlengd tot zeker 31 januari. De avondklok wordt vervroegd en gaat in om 22:00 uur. Horecagelegenheden gaan om 17:00 uur dicht, roken is verboden op alle terrassen. Voor niet-essentiële winkels gaat de bezoekerscapaciteit van 50 procent naar 30 procent. Sportscholen mogen met beperkte bezetting openblijven. Tot 20 januari geldt een lockdown voor 29 gemeenten met een hoge virusincidentie. Verpleeghuisbewoners mogen in deze regio geen bezoek meer ontvangen. 

 

Extramadura

In Extramadura is de avondklok vervroegd naar 22:00 uur. Er geldt geen regionale lockdown in Extremadura. De bezoekerscapaciteit voor winkels is gereduceerd naar 30 procent en de maximale groepsgrootte binnen de horeca is teruggebracht van zes naar vier personen. 

 

Murcia

In Murcia wordt de regionale lockdown verlengd en de avondklok vervroegd naar 22:00 uur. De maximale groepsgrootte is zes personen. Er geldt een gemeentelijke lockdown voor de drie grote steden Murcia, Cartagena en Lorca. 

 

Baskenland

Tot 1 februari geldt in de regio Baskenland een regionale en provinciale lockdown en een gemeentelijke lockdown voor gemeenten met een virusincidentie van boven de 500 per 100 duizend inwoners. De maximale groepsgrootte is zes personen en de avondklok gaat in om 22:00 uur. Winkels gaan om 21:00 uur dicht, met uitzondering van apotheken en tankstations. In horecagelegenheden mag tot 20:00 eten worden geserveerd, met uitzondering van de gelegenheden in de gemeenten met een incidentie van boven de 500. De dienstregeling van het openbaar vervoer stopt om 23:00 uur. Bewoners van intramurale instellingen mogen twee keer per week door maximaal twee personen worden bezocht. 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Inspanje.nl - geschreven door Godelieve Notermans

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :


«   »