Nederlandse Ambassade in Spanje 2

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 09:50


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 21 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟭

Een van de laatste ‘normale’ activiteiten die ik voor de corona-uitbraak ondernam, was een bezoek aan Valencia en Benidorm, net voor 1 maart 2020. In Benidorm mocht ik enkele lintjes uitreiken aan bijzondere Nederlanders (https://www.facebook.com/112491390220921/videos/196187148281298).

Dat evenement werd overigens met veel humor en daadkracht geleid door meneer Kees van Duijn, die onlangs tot onze ontsteltenis is overleden. Ik wens zijn nabestaanden en vrienden veel sterkte toe.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

In Valencia hadden we een volle dag met ontmoetingen met de autoriteiten en met Nederlandse ondernemers, waarvan er daar steeds meer zijn. Maar ook met een mooie fietstocht door het enorme stadspark dat ontstond toen de Turia rivier werd omgeleid (https://www.facebook.com/112491390220921/videos/3426491237377369). Aan het eind van dat park, vlakbij de zee, liggen die wonderlijke witte gebouwen van architect Calatrava, de ‘Ciutat de les Arts i les Ciències’. Toen het decor voor allerlei vrolijkheid, nu de plek waar duizenden mensen per dag gevaccineerd worden.

Booking.com

Een heel andere belevenis had ik afgelopen zaterdag. Ik was samen met een paar andere ambassadeurs gevraagd om in de jury te zitten van een internationale wedstrijd voor rechtenstudenten, georganiseerd door de befaamde Madrileense ‘business school’ IE University. Ik beken dat ik op mijn neus keek toen ik ontdekte dat het betekende dat we een hele zaterdag met vijf mensen met een mondkapje op in een donkere (maar goed geventileerde) televisiestudio zouden gaan zitten.

Maar wat was het een genot om deze groepjes jonge mensen online in actie te zien. Ze hadden enkele maanden gewerkt aan een advies voor de regering van een fictief land over vernieuwing van het kiesstelsel, met speciale aandacht voor kiezers in het buitenland en elektronisch stemmen. Ongelooflijk hoe goed voorbereid ze waren en hoe zelfverzekerd en met passie ze hun zaak verdedigden.

Hoewel ik zelf geen rechten heb gestudeerd (mijn vader vond dat ‘een studie voor jongens van goede familie met niet al te veel hersenen’), heb ik later veel interesse in het vak gekregen. En ik had de indruk dat er veel studenten (v/m) met erg goede hersenen op afkomen. Kers op de taart was dat de wedstrijd glansrijk werd gewonnen door het team van Tilburg University.

Ik heb me bij hun beoordeling extra kritisch opgesteld, omdat ik zeker niet de universiteit uit mijn geboorteplaats wilde voortrekken. Maar ook zonder mijn stem was er voor de jury geen twijfel dat zij de besten waren.

Toch mooi dat deze Nederlandse publieke universiteit zich kan meten met bijvoorbeeld Edinburgh University, maar ook met kostbare private universiteiten zoals Bocconi (Milaan), FVT Dereito (Rio de Janeiro) en IE (Madrid).

Na een enorme besmettingen piek in januari, voerde de Comunitat Valenciana strenge maatregelen in (avondklok, mobiliteitsbeperkingen, beperkte opening terrassen). Daarmee wist dat stuk van Spanje de cijfers enorm te drukken: op dit moment hebben ze daar een tiende (!) van het aantal gevallen van Madrid.

De voorzichtigheid in Valencia wordt mede ingegeven door de wens om een zo goed mogelijke uitgangspositie te scheppen voor het zomerseizoen. Inmiddels zijn er al weer een paar kleine versoepelingen geweest. Maar het spannende moment komt in de komende weken: op 9 mei loopt de nationale wet op de ‘noodtoestand’ af.

Dat is het fundament waarop de regionale overheden maatregelen als mobiliteitsbeperkingen en de avondklok hebben gebaseerd. Volgens de lokale pers zou de regionale regering ernaar streven om die twee zware maatregelen na 9 mei als het even kan niet meer te gebruiken. Veel mensen zullen daar enorm blij mee zijn. Maar helemaal zonder zorgen is het niet, want wat gebeurt er als de Madrilenen (die uit een gebied met veel meer besmettingen komen) massaal in de auto stappen? Rond 4 mei zullen we weten met welke set maatregelen regiopremier Ximo Puig wil voorkomen dat de zaak uit de hand loopt. Deze discussie loopt ook in een aantal andere regio’s.

Dan de nationale situatie. Volgens Fernando Simon van het ‘Spaanse RIVM’ is er tamelijk goed nieuws. De stijging van de afgelopen weken lijkt tot staan gebracht, op een niveau van rond de 230 positieve tests per 100.000 bewoners per 14 dagen. Nu hopen dat we weer het dalende pad op gaan, en dit keer liefst voorgoed. Dat zou heel welkom zijn voor regio’s als Catalonië en Madrid, waar de IC’s nog voor 35-40% bezet zijn door COVID-patiënten. Zie voor alle cijfers, ook per regio: https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_358_COVID-19.pdf. Gelukkig vordert het vaccinatieprogramma ook gestaag, al gaat het mede door de tegenvallers rondom AstraZeneca en Janssen minder snel dan gewenst. De effecten zijn al duidelijk terug te zien in de lagere sterfte onder ouderen.

Zoals u wellicht heeft meegekregen is het Nederlandse kabinet voornemens om vanaf 15 mei een quarantaineplicht in te stellen voor reizigers die uit hoogrisicolanden komen. Het wetsvoorstel moet nog langs de Eerste en Tweede Kamer, maar ik kan me voorstellen dat deze maatregel vragen bij u oproept. Het is geen nieuwe maatregel; er is steeds al het dringende advies om in quarantaine te gaan na thuiskomst.

Daarmee proberen we te voorkomen dat reizigers nieuwe virusvarianten introduceren. Al eerder werd aangekondigd dat de regering werkte aan wetgeving voor een verplichte thuisquarantaine, simpelweg omdat te veel mensen het advies niet opvolgden. https://www.rijksoverheid.nl/.../wetsvoorstel.... Nieuw in dit voorstel is de testverplichting voor reizigers die met eigen vervoer naar Nederland reizen uit hoogrisicogebieden, zoals bijvoorbeeld met de auto.

Dat betekent dat u bij het binnenrijden gecontroleerd kunt worden op een negatieve testuitslag. U mag er nog steeds vanuit gaan dat het kabinet deze maatregelen niet langer dan nodig van kracht laat zijn: zodra de omstandigheden (lager risico, voldoende gevaccineerden, andere effectieve maatregelen) het toelaten, gaan zij van tafel. Een terechte vraag is of de quarantaine en andere regels ook gelden voor mensen die gevaccineerd zijn. Zie daarvoor deze link: https://www.rijksoverheid.nl/.../waarom-moet-ik-mij-na....

Bij het schrijven van alinea’s als de vorige, schiet vaak die leus van de Belastingdienst (die ik zelf best wel eens irritant vond, geef ik toe) door mijn hoofd: ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’.

Makkelijker, in de zin dat we u in ieder geval vertellen waar de info te vinden is. Daarnaast is de overheid serieus bezig om manieren te zoeken om veilig naar een normaler leven toe te gaan. Vanaf afgelopen maandag kon men zich inschrijven voor de proefreis naar de Canarische eilanden, georganiseerd door de reisbranche met steun van het kabinet.

Twee dagen geleden waren er maar liefst 60.000 inschrijvingen geregistreerd. Uiteindelijk zullen 180 deelnemers geselecteerd worden, op basis van leeftijd en geslacht. Vanavond sluit de inschrijving. Hopelijk helpt dit ‘experiment’ om het veilig op gang brengen van het toerisme te bespoedigen. De Canarische eilanden zijn er in ieder geval blij mee, zo bleek toen ik ‘deelstaatminister’ van Toerisme Yaiza Castilla hier een paar weken geleden over belde.

Naast alle COVID-zaken heeft de ambassade gelukkig weer een volle agenda. Een paar voorbeelden. Zelf heb ik twee uitgebreide sessies gehad met collega’s en vertegenwoordigers van de reisbranche om lessen te trekken uit de massale repatriëringen die we vorig jaar samen organiseerden onder de naam ‘Bijzondere Bijstand Buitenland’. Met bloed, zweet en tranen en bijzonder teamwork werden vorig jaar vele duizenden Nederlanders van over de hele aardbol naar huis gehaald. Maar het kan altijd beter, dus daar zijn we nu mee bezig.

Daarnaast werd ik gevraagd een interview te geven bij Televisión Canaria over de Nederlandse euthanasiewet. Zoals u wellicht weet is een soortgelijke wet onlangs in Spanje goedgekeurd, waarmee Spanje het vierde land in Europa is waar euthanasie legaal is. Nederland was 20 jaar geleden het eerste land ter wereld. In de reportage van de televisiezender komen verschillende mensen aan het woord. De vragen die ik kreeg gingen met name over de inhoud van de wet in Nederland, het proces en hoe de samenleving er tegenaan kijkt. Verder sprak ik met de Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking over samenwerking bij een groot project om het onderwijs in ontwikkelingslanden te verbeteren, met speciale aandacht voor de opleidingskansen van meisjes.

En ik ging op bezoek bij minister Teresa Ribera, die hier het klimaat- en milieubeleid doet. Van heel andere aard was de overhandiging van een officieel voetbalshirt van het Nederlands elftal aan Santiago Velo van "La Academia de la Diplomacia” en Blanca Ochoa van LaLiga. Het shirt krijgt een mooie plek in de expositie ‘fútbol por la paz’. Overigens kreeg ik in ruil voor het shirt de officiële wedstrijdbal van LaLiga, dus zodra het weer kan, geldt er op de ambassade een ‘voetballen met de baas’-verplichting.

Normaal gesproken zijn we in deze tijd van het jaar ook bezig met de komende Koningsdagviering. Nu fysieke evenementen nog geen goed idee zijn, moeten we iets anders verzinnen. Voor de Spaanse contacten doen we een postversie: de mensen die normaal op de receptie in Madrid zouden komen, krijgen een prachtig vertaalde dichtbundel van Judith Herzberg opgestuurd. Bovendien wordt er voor ieder van hen een boom geplant, in samenwerking met Sven Kallen, die dit jaar de Nederlandse Ondernemersprijs in Spanje won.

Daarnaast zouden we graag weer iets ‘virtueels’ doen met de Nederlandse gemeenschap in Spanje. Vorig jaar kon iedereen een foto van zijn of haar ‘nationale toost moment’ opsturen. En daar hebben we toen een filmpje van gemaakt. Dat kunnen we nu opnieuw doen. Maar misschien heeft er iemand een frisser idee. Stuur dat dan zo snel mogelijk op naar MAD-COM@minbuza.nl. Eind deze week komen we erop terug, het zou mooi zijn als we er iets gezelligs van konden maken.

 

Jan Versteeg

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »