Nederlandse Ambassade in Spanje 5

Gepubliceerd op 22 juli 2021 om 08:15


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 21 𝗷𝘂𝗹𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟭

Afgelopen week werd wederom gedomineerd door tragisch nieuws. Via de sociale media ontvingen we veel steunbetuigingen van Spanjaarden naar aanleiding van de overstromingen in Zuid-Limburg, Duitsland, België en Luxemburg. Het maakte pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar we zijn voor extreme weersverschijnselen. Het herstel van de materiële schade zal nog een flinke klus worden en het menselijk leed zal nog lang voelbaar zijn. Ik wens iedereen die daar zelf woont of familie heeft wonen veel sterkte toe.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Velen van u hebben waarschijnlijk ook het trieste nieuws meegekregen over de mishandeling van een groep Nederlandse jongeren op Mallorca, waarvan er één afgelopen weekend overleed aan zijn verwondingen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de daders ook uit Nederland afkomstig zijn. Dat verschrikkelijke nieuws heeft mij, het ambassadeteam, en vele landgenoten geschokt.

Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij zijn familie en vrienden, die ik in deze zware tijd en in de toekomst veel kracht en sterkte wens. Graag wil ik onze Honorair Consul op Mallorca, Ingrid van de Reijt en het team in Madrid bedanken voor de zorg en steun die zij aan de familie en vrienden van het slachtoffer hebben verleend.

Het spreekt voor zich dat de Spaanse autoriteiten kunnen rekenen op volledige medewerking van de Nederlandse politie en justitie in deze zaak.

Booking.com

Het voelt wat banaal om na het voorgaande over te schakelen op Coronanieuws, waarbij helaas ook nog weinig positiefs te melden is. Het zal duidelijk zijn dat het een onzekere tijd is. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de deltavariant van het virus minder onder de indruk is van de vaccins.

Weliswaar worden volgens de experts de mensen die volledig gevaccineerd zijn veel minder vaak ernstig ziek, maar het lijkt erop dat zij wel besmet kunnen worden en ook het virus kunnen overbrengen op anderen.

Een maand of wat geleden vroegen veel mensen (waaronder ikzelf, ik geef het toe) zich wel eens af waarom de experts bleven hameren op voorzichtig gedrag, ook voor mensen die waren gevaccineerd of negatief werden getest. Ik vrees dat we ze nu gelijk moeten geven. Het blijft belangrijk om afstand te houden, drukte te vermijden en voor frisse lucht te zorgen.

Want helaas zijn in Spanje, net als in Nederland, de cijfers verder doorgestegen. Droevig genoeg springen onze twee landen er op de ECDC kaart (link) opvallend bovenuit. In Spanje is steeg de incidentie van 437 naar 645 positieve tests per 100.000 inwoners per 14 dagen (https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_423_COVID-19.pdf). Ook het percentage positieve tests is gestegen van 13,3 naar 15,7. U herinnert zich dat dit tot enkele weken geleden rond de 5 procent lag. En hoewel er gelukkig een veel kleiner deel van de mensen ernstig ziek wordt -omdat het jongere leeftijdsgroepen betreft en/of mensen die geheel of gedeeltelijk zijn gevaccineerd- zijn de aantallen zo groot dat zelfs een laag percentage ernstige gevallen leidt tot oplopende aantallen ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Dit is verreweg het sterkst te zien in Catalonië: daar liepen enkele weken geleden de besmettingen vooral onder jongeren al scherp op, en nu wordt alweer bijna 40 procent van de IC-bedden bezet door Coronapatiënten.

Het zal u niet verbazen dat onder deze omstandigheden het Nederlandse reisadvies voor heel Spanje nog steeds oranje is: alleen noodzakelijke reizen. Voor mensen die zo’n reis met de auto ondernemen is het overigens van belang te weten dat de PCR-testvereisten in Frankrijk zijn aangescherpt: een PCR-test is nog maar 24 uur geldig. Voor meer informatie over reizen door Frankrijk, bekijk hier het hele reisadvies: https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../reizen/reisadvies.

Op dit moment is het grootste deel (85%) van de Spanjaarden dat positief test niet ingeëent. Maar dat betekent dat toch 15% van de positieve tests wordt afgenomen bij mensen die gevaccineerd zijn. Dat zijn vaak mensen die geen klachten hebben. Die cijfers baren ook de Spaanse autoriteiten zorgen. In een toenemend aantal regio’s worden dan ook maatregelen aangescherpt. Zo geldt in Cantabrië en Catalonië een avondklok, wordt op de Balearen het dragen van een monkapje in de buitenlucht aanbevolen en heeft ook Baskenland een verzoek ingediend om de avondklok en een mondkapjesplicht in de buitenlucht te mogen invoeren. Overigens valt op dat heel veel Spanjaarden er vrijwillig voor kiezen om ook buiten het mondkapje (weer) op te doen. Voor een overzicht van de maatregelen per regio, kijk hier: Travel Safe. Spain - Travel Safe in english. Mocht u in Spanje verblijven en twijfelen of u misschien COVID heeft opgelopen, dan is het wellicht nuttig om te weten dat vanaf vandaag in Spanje ook zelftests verkrijgbaar zijn bij de apotheek (farmacia, herkenbaar aan de groene kruizen).

Nogmaals, hoewel ik als ambassadeur in dit prachtige land liever een andere boodschap had verkondigd, het is een tijd met veel onzekerheden. Hoewel de vaccinatiecampagnes vorderen en veel mensenlevens beschermen, heeft de pandemie een grillig verloop. Die combinatie maakt dat de regels en adviezen nog regelmatig moeten worden bijgesteld. Het is daarom volkomen begrijpelijk dat veel mensen vragen hebben. Ook deze week zetten we weer een aantal van de vragen die vaak gesteld werden voor u op een rij. Dus heeft u een vraag over de soorten tests die zijn toegestaan, waar u een test kan laten afnemen, de CoronaCheck-app, het uploaden van Spaanse testresultaten, het herstelbewijs, wat te doen als u vanwege een positieve test in Spanje in quarantaine moet, Coronaverzekeringen in de verschillende Spaanse regio’s, hoe het zit met de avondklok, kijk dan op: https://www.facebook.com/.../a.580542328.../4992991977382492. En in de tussentijd blijf ik erop vertrouwen dat we met verstandig gedrag, een steeds hogere vaccinatiegraad en steeds beter toegespitste maatregelen toch dichter bij het einde van de tunnel komen.

Jan Versteeg

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »