Kun je in Spanje een derde ‘boosterprik’ krijgen?

Gepubliceerd op 12 november 2021 om 14:51


Kunnen Belgen en nederlanders in Spanje een derde ‘boosterprik’ krijgen?

Vele Belgen en Nederlanders die  niet-officieel in Spanje wonen of voor een lange tijd in Spanje verblijven zoals tijdens het overwinteren stellen vaak de vraag kan ik hier een derde  corona-prik krijgen.

KUN JE IN SPANJE EEN DERDE ‘BOOSTERPRIK’ KRIJGEN?

Het antwoord daarop is niet makkelijk. Ten eerste omdat het corona-vaccinatieproces in Spanje niet landelijk geregeld is maar uitgevoerd wordt door de regionale overheden in de 17 autonome regio’s en elke regio heeft eigen regels en vaccineert met een eigen ritme. 

Booking.com

Daarnaast is men pas recent begonnen met het vaccineren van bepaalde doelgroepen door hen een derde ‘boosterprik’ te geven. Hoor je niet bij die leeftijdsgroepen of doelgroep, dan kun je nu nog geen derde corona-prik krijgen. Deze derde prik wordt altijd pas zes maanden na de laatste prik gezet, nooit eerder.

Wie krijgt een derde prik?

De derde corona-prik geldt (nog) niet voor iedereen vanaf 12 jaar maar voor bepaalde groepen personen. Daarbij gaat het om de 70-plussers met de leeftijd als belangrijkste factor; bewoners van bejaardencentra; mensen met een zeer hoog risico en kwetsbare personen met een ernstige afweerstoornis en bij personen die net een transplantatie gehad hebben of kanker-, nier- en dialysepatiënten etc. en personen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin (een prik).

 

Welk vaccin wordt gezet?

In alle gevallen worden de Pfizer en Moderna vaccins gebruikt voor de derde prik en in het geval van het Janssen-vaccin de tweede prik. De aanbeveling is om de derde boosterprik te laten zetten als de zes maanden sinds de tweede corona-prik verstreken zijn. Personen die twee keer zijn gevaccineerd met AstraZeneca krijgen nu als derde corona-prik Pfizer of Moderna.

 

Wanneer wordt deze derde prik gezet?

Dat is afhankelijk van de autonome regio want elke regio heeft een eigen vaccinatie-ritme. Inwoners van Spanje en buitenlanders die ingeschreven staan bij de Seguridad Social worden opgeroepen en krijgen een bericht. De derde prik wordt in alle gevallen pas zes maanden na de tweede corona-prik gezet.

 

Kunnen buitenlanders ook een derde prik krijgen?

Dat is lastig te beantwoorden want het ontbreekt me aan duidelijke informatie. Het uitgangspunt binnen de Europese Unie is altijd geweest dat mensen worden gevaccineerd in het land waar zij wonen. De Spaanse regering heeft echter al in het begin laten weten dat alle in Spanje verblijvende personen toegang krijgen tot het corona-vaccin. Maar of dat ook zo is bij de derde corona ‘boosterprik’ is ons niet bekend.

 

Over het algemeen is het zo dat als je in Spanje gaat wonen je jezelf inschrijft bij de Spaanse Seguridad Social waardoor je een Tarjeta Sanitaria krijgt. Als dat gebeurt is dan kun je altijd in aanmerking komen voor een corona-prik omdat je geregistreerd staat waarbij de nationaliteit niets uit maakt. 

 

In veel gevallen is het lastig om gevaccineerd te worden in Spanje als je niet staat ingeschreven bij de Seguridad Social maar de regels veranderen continu en zijn per autonome regio weer anders. Door navraag te doen bij de lokale gezondheidscentra kom je achter meer informatie.

 

Als je wel een prik krijgt, hoe zit dat dan met de registratie?

Dat is afhankelijk van welke documenten je hebt. Als je een NIE-nummer hebt dan kun je via de website van het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken een vaccinatie-certificaat aanmaken. Je hebt daar echter wel een Certificado Digital of Cl@ve voor nodig, en dat heeft niet iedereen.

Als je staat ingeschreven bij de Seguridad Social kun je via de regionale website of apps de vaccinatie-certificaten downloaden. Dat is bij elke autonome regio weer anders. Spanje heeft geen landelijke CoronaCheck-app of CovidSafeBE-app dus een EU vaccinatie certificaat dien je of uit te printen of als PDF op te slaan op je smartphone. 

Als je geen NIE-nummer hebt dan is het in de meeste autonome regio’s niet mogelijk een Spaans vaccinatie-certificaat aan te vragen. Je kunt via de informatie op de website van Nederlandwereldwijd.nl kijken naar de contactadressen en websites van de Comunidades Autónomas en naar meer informatie zoeken (Spaans is vaak nodig om het te begrijpen). 

Het is op dit moment niet mogelijk om met een Spaanse vaccinatie een zogenaamde DCC of vaccinatie-certificaat aan te maken via de Nederlandse CoronaCheck-app of de Belgische CovidSafeBE-app. De betrokken ministeries in Nederland en België zijn op de hoogte van de problemen en zeggen al lange tijd aan een oplossing te werken.

En wat als je zowel in Spanje als Nederland/België een corona-prik hebt gehad?

Indien je zowel een vaccinatie in Nederland als in Spanje hebt ontvangen, raadt de Nederlandse website Nederlandwereldwijd.nl aan bij het lokale Centro de Salud te verzoeken om de Nederlandse vaccinatie bij te laten schrijven, zodat je een Spaans vaccinatie-certificaat kunt aanmaken. Of men dat ook doet in Spanje is ons onbekend. De administratie en controle daarvan is vrij lastig.

 

Wie heeft er meer informatie heeft over het vaccinatie-proces voor niet geregistreerde buitenlanders in Spanje?

Wat gaan we ondernemen in Spanje

Misschien ook interessant:


«   »