Nederlandse Ambassade in Spanje 2

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 15:55


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 24 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟭

Er zijn in de afgelopen anderhalf jaar al heel wat momenten geweest dat we dachten ‘het wordt nu tijd om minder over ‘Corona’ te schrijven en wat meer aandacht te besteden aan andere ambassade-activiteiten’. We zijn er tot nu toe steeds bedrogen uitgekomen. Dus we houden het nog maar even op een gemengde update: COVID-nieuws en andere berichten.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

In Spanje zijn de cijfers nog steeds relatief laag: de afgelopen 14 dagen waren er 148 gevallen per 100.000 inwoners, ongeveer een tiende van het Nederlandse niveau. Maar de stijging is onmiskenbaar: een week geleden zaten we in Spanje nog op 96 positieve tests per 14 dagen per 100.000 inwoners. Dus in één week is er een stijging van zo’n 50%. Bij het Spaanse ministerie (https://www.mscbs.gob.es/.../Actualizacion_510_COVID-19.pdf) vindt u meer cijfers. Gelukkig blijkt daar ook uit dat de druk op de zorg in Spanje op dit moment nog meevalt: een kleine 6% van de IC-bedden wordt voor COVID-patiënten gebruikt (maar u weet dat de stijging van de cijfers in de ziekenhuizen achterloopt op de besmettingscijfers).

Booking.com

Vorig jaar begon in december een forse wintergolf, die zelfs meer levens opeiste dan de grote uitbraak van voorjaar 2020. Volgens de meeste experts is het vrijwel zeker dat het deze winter niet zo erg wordt, dankzij de hoge vaccinatiegraad: 87% van de Spanjaarden boven de 12 jaar is gevaccineerd. Toch zit men hier, wetende hoe hard de cijfers in andere Europese landen zijn opgelopen, niet rustig achterover.

Eerst en vooral probeert men de vaccinatiegraad nog verder omhoog te krijgen. Want bijvoorbeeld bij mensen tussen de 20 en de 40 jaar ligt die duidelijk onder het gemiddelde. Daarnaast is men druk in de weer met extra prikken. Al 53% van de zeventigplussers kreeg een derde dosis, waardoor de sterfte door COVID in verzorgingstehuizen weer aan het dalen is. Ook mensen die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt krijgen een extra prik (van een ander merk), en deze week is besloten ook zestigplussers en zorgpersoneel op te roepen voor de ‘booster’. Mocht u in aanmerking denken te komen voor een extra prik in Spanje, neem dan contact op met het lokale ‘centro de salud’.

Terwijl de centrale overheid vooral inzet op een nóg hogere immuniteit door vaccinatie, wordt op regionaal niveau gekeken naar de inzet van het COVID-paspoort voor toegang tot plekken waar veel mensen samenkomen. Het wordt gezien als een manier om te voorkomen dat horeca en dergelijke weer dicht moeten. De situatie is volop in beweging en er zijn belangrijke verschillen tussen de regio’s. In Catalonië en op de Balearen bijvoorbeeld heeft de hoogste rechter inmiddels ingestemd met de maatregel. In Baskenland daarentegen heeft de rechter geoordeeld dat de juridische basis onvoldoende was. In Aragón heeft de rechter een aantal kanttekeningen geplaatst, maar de maatregel niet tegengehouden. In Andalusië, Canarische eilanden, Valencia, Galicië, Navarra, La Rioja, Castilië-Leon en Murcia werken de autoriteiten aan de invoering van het paspoort, in andere deelstaten acht men het (nog) niet nodig of wordt er nog op gestudeerd (Madrid). Kijk voor informatie over de regio’s op https://travelsafe.spain.info/en/, maar houd er rekening mee dat de boel in beweging is. De algemene regels en adviezen gelden nog steeds: vermijd drukte, houd afstand en draag in publieke binnenruimtes het mondkapje. Die laatste regel wordt hier religieus nageleefd. Meer info: https://www.nederlandwereldwijd.nl/.../reizen/reisadvies.

Voor mensen die binnenkort naar Nederland reizen en willen weten welke maatregelen daar gelden, kijk hier voor een overzicht: https://www.rijksoverheid.nl/.../kort-overzicht.... Vooralsnog hebben de extra maatregelen in Nederland geen invloed op het reizen naar Spanje. Wel is het zo dat doordat de cijfers in alle delen van Spanje oplopen, dit gevolgen kan hebben voor het huidige groene reisadvies dat nu geldt voor de Canarische eilanden. Als hier veranderingen zijn en we weten wat dit in de praktijk betekent voor reizigers van en naar de Canarische eilanden, zullen we dit uiteraard melden via de Ambassade facebook pagina: https://www.facebook.com/NLambassadeSpanje. De krant meldde vandaag dat de Canarische autoriteiten per 1 december het COVID-paspoort weer verplicht stelt voor mensen die van het Spaanse vasteland komen.

COVID heeft natuurlijk ook gevolgen gehad voor een heel specifieke groep Nederlanders die in Spanje ‘te gast’ is, de gevangenen in Spaanse penitentiaire inrichtingen. Hoewel er vanwege de pandemie over de hele wereld minder Nederlanders in de gevangenis terecht zijn gekomen, is er in Spanje nog steeds een flinke groep Nederlandse gevangenen. Zij hebben gedurende een forse periode geen of minder bezoek mogen ontvangen. Afgelopen donderdag ontmoette ik, samen met consulair medewerker Inge Soffner, een groep vrijwilligers van de organisatie Epafras die Nederlandse gevangen in het buitenland geestelijke steun geeft en daarbij ook samenwerkt met onze ambassades. Ze waren positief over de detentie-omstandigheden in Spanje en over toegang die zij kregen. Enkele van hen kenden vooral Afrikaanse gevangenissen, en dat was dikwijls een heel ander verhaal. Een bijzondere en leerzame ontmoeting.

Vorige week meldde ik u al dat we de honoraire consuls in Madrid op bezoek zouden krijgen, voor het eerst sinds najaar 2019. U weet, dit zijn mensen die, naast hun dagelijkse activiteiten, vrijwillig klaar staan om Nederlanders bij te staan in de Spaanse regio’s. Een soort voorposten van de ambassade, die daarvoor een kleine onkostenvergoeding ontvangen van de Nederlandse staat. Het was een groot plezier om hen, na een zeer bewogen periode, weer in levenden lijve te zien, met hen de klokken gelijk te zetten en hen te kunnen bedanken. Hun grote inzet werd ook ter plekke zichtbaar: af en toe was een consul op zijn of haar mobiele telefoon in de weer een probleem op te lossen met aan de ene kant een ‘klant’ en aan de andere kant de consulaire afdeling van de ambassade. Op onze website https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/over-ons ziet u wie de consuls zijn, waar ze zitten en hoe u hen kunt bereiken.

Een heel ander bezoek kregen we afgelopen maandag en dinsdag. Een delegatie van het Ministerie van Financiën kwam op bezoek om zich te laten inlichten door de ambassade en met hun Spaanse collega’s te praten. Het ging vooral over de grote discussies in Europa: over de investeringen en hervormingen om de economische schade van de pandemie te boven te komen en over de Europese regels voor houdbare overheidsfinanciën. U weet, Nederland en Spanje hebben op dit vlak vaak verschillende vertrekpunten en er komen nog een paar pittige discussies aan. Des te nuttiger om standpunten en achtergronden uit te wisselen. En, ook al was het in grote zalen met loeiende ventilatoren, aan grote tafels, op meters afstand en met mondkapjes op, wat een genot om weer eens met echte mensen over andere dingen te praten!

En goed dat Nederland deze kant op kwam. Zelf zou ik eigenlijk morgen voor een paar dagen naar het vaderland gaan, maar vanwege de maatregelen werden al mijn afspraken één voor één afgezegd. Dus ben ik maar hier gebleven, en heb ik de rest van de week tijd om wat achterstallig onderhoud te doen met zicht op de besneeuwde Sierra de Guadarrama.

Een prettige avond,

Jan Versteeg

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »