Spanje: Sánchez wil het coronavirus gaan behandelen als een endemische ziekte

Gepubliceerd op 10 januari 2022 om 18:08


Spanje: Sánchez wil het coronavirus gaan behandelen als een endemische ziekte

De president van de regering, Pedro Sánchez, heeft vandaag aangekondigd dat zijn regering werkt aan een plan om Covid-19 te behandelen als een "endemische ziekte" vergelijkbaar met griep, te stoppen met het melden van elk geval en symptomatische patiënten te testen terwijl ze behandeling blijven krijgen. 

SPANJE: SÁNCHEZ WIL HET CORONAVIRUS GAAN BEHANDELEN ALS EEN ENDEMISCHE ZIEKTE

De socialist Sánchez zei dat zijn plan is gebaseerd op het feit van de lage mortaliteit die Covid-19 nu heeft, na twee jaar pandemie, als gevolg van vaccinatie, dat wil zeggen de scherpe daling van het aantal doden in vergelijking met het aantal gevallen die zijn opgenomen.

In een interview met Cadena SER-radio gaf de Spaanse leider aan dat de verandering zou betekenen dat Covid-19 zou worden behandeld als een "endemische ziekte" in plaats van als een pandemie.

Booking.com

"Laten we beginnen met het evalueren van de evolutie van Covid-19 met verschillende parameters", zei Sánchez, die bevestigde dat de dodelijkheid van de ziekte 1% bedraagt, vergeleken met 13% geregistreerd in 2020.

De president benadrukte dat "de situatie" van de pandemie "niet die van een jaar geleden" is. "We kennen het virus beter en wachten op wat de rapporten zeggen, (de variant) Omicron lijkt een mildere incidentie te hebben", zei hij.

Sánchez koos voor het "zelfde model" om de evolutie van het coronavirus te beheersen als voor de griep: "Stop met het tellen van de gevallen, de tests ...", legde hij uit.

De president van de regering bevestigde dat het een plan is dat werkt via een netwerk van gezondheidscentra en professionals die de evolutie van uitbraken van coronavirus rapporteren, wat technisch "schildwacht surveillance" wordt genoemd in plaats van de huidige methode van "universele surveillance".

De methode zou vergelijkbaar zijn met een enquête, vergelijkbaar met degene die in Europa wordt gebruikt om griep op te sporen.

Hij voegde er ook aan toe dat dit een debat is dat de uitvoerende macht "op Europees niveau probeert te openen", en benadrukte dat de minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, het voorstel heeft besproken met enkele van haar collega's in de Europese Unie (EU).

Sánchez voorspelde dat er in januari een piek in infecties zal zijn door de hoge transmissie van de Omicron-variant, die zeer gemakkelijk te verspreiden is, en dan zal de curve beginnen te dalen.

De Spaanse president kondigde ook aan dat Spanje in januari 344.000 doses van de orale antivirale middelen zal kopen die Pfizer produceert en dat, zoals hij benadrukte, "de mogelijkheid van ziekenhuisopname van kwetsbare patiënten met 88% zal verminderen".

Hij verklaarde ook dat hij van plan is de prijzen van antigeen tests te controleren. Zo heeft hij aangegeven dat zijn team gaat "knoeien met de prijscontrole" en dat ze iets gaan doen om ze te reguleren. Uit welke maatregelen de maatregelen zullen bestaan, wil hij echter niet zeggen.

Ongeveer 8 miljoen leerlingen van het basis- en secundair onderwijs hervatten momenteel de lessen in Spanje.

De autoriteiten hebben de isolatieperiodes ingekort en de vereisten versoepeld om hele klaslokalen in quarantaine te plaatsen bij uitbraken, om grote overlast voor scholen te voorkomen.

In dit verband verzekerde de president dat de voorwaarden om na de kerstvakantie naar school terug te keren "veilig" zijn.

"Je moet vertrouwen hebben in het werk van de technici en in een vaccinatie die breed wordt ondersteund door kinderen", zei Sánchez, die eraan herinnerde dat het doel is dat op 7 februari 70% van de minderjarigen de eerste dosis krijgt en in de week van april 18, 70% heeft de volledige richtlijn.

Ten slotte, over de mogelijkheid om maatregelen te nemen om mensen die dat nog niet hebben gedaan te dwingen zich te laten vaccineren, antwoordde hij dat het een debat is dat "relevant is voor andere delen van Europa", maar niet in Spanje, waar 90% van de bevolking de volledige richtlijn. .

Ondanks een succesvolle uitrol van het vaccin, worstelt Spanje met een ongekende toename van coronavirus infecties, veroorzaakt door Omicron.

Het wekelijkse gemiddelde van besmettingen ligt boven de 100.000, meer dan de helft van het aantal dat enkele weken geleden werd berekend.

Sinds het begin van de pandemie heeft Spanje 7,16 miljoen gevallen en 89.934 sterfgevallen als gevolg van de ziekte verzameld. (Telam)

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant:


«   »