Nederlandse Ambassade in Spanje

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 08:21


NEDERLANDSE AMBASSADE IN SPANJE

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 14 januari 𝟮𝟬𝟮2

Het is niet ongewoon dat het na de Feestdagen even duurt voordat alles weer op volle toeren draait. Deze week zijn de meeste mensen terug aan het werk gegaan (voor zover ze niet ziek zijn of in quarantaine zitten), maar echt veel gebeurt er nog niet. In Nederland spreken we in de zomer wel van de komkommertijd, in Spanje is het deze week ‘biefstuk-tijd’. Mede door gebrek aan ander groot nieuws, staan de kranten vol met de ‘chuletón’-kwestie.

 Nederlandse Ambassade in Spanje - Beleef-Spanje.nl

Het houdt niet op. Wat is er gebeurd? De Minister van Consumentenzaken, Alberto Garzón (van Podemos), heeft in een interview met de Engelse krant ‘The Guardian’ gepleit voor het eten van minder vlees en zei daarnaast ook kritische dingen over megabedrijven in de intensieve veehouderij – niet alleen dat de milieugevolgen groot zijn, maar ook dat het vlees van mindere kwaliteit is. 

Booking.com

Ik val daardoor niet van mijn stoel, thuis staat er, onder invloed van de jongere generatie, al jaren geen vlees meer op het menu. Maar veel mensen voelden zich onaangenaam getroffen. Er zijn veel vleesliefhebbers in dit land en de veehouderij is een belangrijke economische sector. En laat het uitgerekend ook nog verkiezingstijd zijn in Castilla y León, vleesregio bij uitstek. Geen wonder dat de vlam in de pan sloeg, en alle discussies op TV, in het parlement en op straat (1,5 meter afstand) over de ‘chuletón’ gaan.

Zelfs het Covid-nieuws wordt er door naar achteren gedrongen. Dat terwijl gisteren bijna 180.000 nieuwe besmettingen werden gemeld. Twee weken geleden was het dagrecord van 100.000 nieuwe besmettingen nog groot nieuws, en nu is dat aantal al bijna verdubbeld. De incidentie per 100.000 inwoners per 14 dagen is 3.156 (in NL 1.820), het aandeel tests met een positieve uitslag is 39,9% (twee weken geleden was dat percentage nog 20%). En ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik krijg echt aan de lopende band berichten van mensen die positief getest zijn, of een gezinslid hebben in die situatie. De meesten hebben niet meer dan lichte ziekteverschijnselen, een enkeling voelt zich flink beroerd, maar gelukkig zijn er in onze omgeving de laatste weken nog geen echt ernstige gevallen geweest. Volgens de experts hebben we dat relatief geringe aantal ernstig zieken te danken aan de vaccins en de lichtere omicronvariant. Maar al is het percentage ernstig zieken klein, door de enorme aantallen, neemt de druk op de ziekenhuizen toch toe. Van de ziekenhuisbedden wordt 14% door Covid-patiënten bezet en van de IC-bedden 24% bezet door Covid-patiënten. Op basis van de ziekenhuiscijfers zitten nu 26 van de 50 Spaanse provincies in de categorie ‘zeer hoog risico’.

De reden dat de reactie hierop tot nu toe nog vrij rustig is, is dat bijna iedereen had verwacht dat de cijfers in januari zo zouden pieken. In die zin is het geen verrassing. Daarbij komt dat er al voorzichtige tekenen zijn dat de curve weer afvlakt, wat bij eerdere golven werd gevolgd door een daling. Als u naar de cijfers van Sanidad (https://www.sanidad.gob.es/.../Actualizacion_541_COVID-19...) kijkt, dan ziet u dat de besmettingscijfers van de laatste 7 dagen voor het eerst sinds tijden weer lager zijn dan de helft van het cijfer voor de laatste 14 dagen. Tot nu toe is dat steeds een teken geweest dat de piek van de golf in zicht is.

We kregen de nodige vragen over het nieuws dat er door de Spaanse regering wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak waarbij Covid op eenzelfde manier als de griep bestreden zou worden. Wat daar een beetje door elkaar gehaald werd, zijn enerzijds de manier waarop de huidige zesde COVID-golf moet worden beheerst en anderzijds de planning voor de situatie waarin zulke grote aantallen mensen immuniteit hebben opgebouwd door ofwel een infectie ofwel vaccinatie dat er eigenlijk geen sprake meer is van een pandemie. Als er niet opnieuw gekke dingen gebeuren, dan komt die tweede situatie over niet al te lange tijd in zicht, en daarom vindt de Spaanse regering het verstandig om daar vast over na te denken. Elders wordt ook over dergelijke scenario’s nagedacht, ook in Nederland, zo bleek uit de woorden van de juist aangetreden minister Kuipers. De gedachte in Spanje is om aan te haken bij het systeem dat wordt gebruikt om griepgolven te detecteren, waarin steekproeven door ziekenhuizen en centros de salud een belangrijke rol spelen. Spanje heeft de discussie hierover in Europa ook al aangeslingerd, want dit zijn geen dingen die landen helemaal op eigen houtje kunnen beslissen. Nogmaals, het gaat dus over het maken van plannen die bruikbaar zouden kunnen zijn als de huidige fase van veel besmettingen en hoge druk op ziekenhuizen achter ons ligt.

Ondertussen draait het zorgstelsel overuren om de huidige golf op te vangen. In sommige regio’s is de testcapaciteit onvoldoende om aan de vraag te voldoen en volstaat een positieve thuistest voor een officiële melding. Ook het systeem voor ziekteverlof en betermeldingen, dat in Spanje door de eerstelijnszorg wordt verzorgd, is door de hoge aantallen besmettingen vastgelopen. Met als gevolg dat een deel van de werkende Spanjaarden die al hersteld zijn, officieel nog niet aan het werk kan omdat het ziekteverlof nog niet is opgeheven. In een aantal sectoren zorgt dit voor serieuze problemen. Reden voor sommige autonome regio’s, zoals Catalonië, Valencia en Andalucía om te besluiten de ziekmelding na een Covid-besmetting na 7 dagen automatisch op te heffen.

Dan nog wat ambassadezaken. Deze week en ook vorige week zat onze afsprakenkalender voor het aanvragen van reisdocumenten op de ambassade in Madrid helemaal vol. Helaas is toch een flink aantal mensen niet komen opdagen. Graag doe ik hierbij nog een keer een vriendelijke oproep aan iedereen om uw afspraak tijdig te annuleren als u verhinderd bent, zodat wij deze afspraken weer ter beschikking kunnen stellen aan anderen. Hetzelfde geldt voor het bezoek van het consulaire team aan Málaga over een paar weken. Mocht u een afspraak hebben, en verhinderd zijn: laat het ons alstublieft tijdig weten. Zo kunnen we de wachttijden binnen de perken houden en meer mensen helpen. Heeft u nog geen afspraak in Málaga kunnen bemachtigen: er worden deze week nog een aantal nieuwe afspraak mogelijkheden vrijgegeven. Zoals ik vorige week ook liet weten, proberen we zoveel mogelijk mensen te helpen, maar we kunnen, gezien de grote vraag niet garanderen dat iedereen die dat wil erin slaagt een afspraak te maken. Daarvoor kunt u binnenkort een afspraak maken.

Ook ontvingen we deze week nog een aantal vragen over de geldigheid van de boosterprik als je naar Spanje reist. Tot 1 februari kunt u reizen met een bewijs van een volledige vaccinatie (2x door EMA of WHO goedgekeurd vaccin of 1 x Janssen). U kunt dus tot die tijd op uw QR code reizen waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent. Vanaf 1 februari geldt dat uw laatste prik niet langer dan 9 maanden geleden mag zijn gezet. Meer informatie hierover kunt u hier lezen: https://www.rijksoverheid.nl/.../boostervaccinatie-en....

Niet al te vrolijk nieuws, maar ook geen totaal uitzichtloze situatie. Ik hoop dat uzelf en de mensen in uw omgeving gevrijwaard blijven van een ernstige infectie. De dagen worden alweer wat langer, het weer is bepaald niet slecht, er kan nog best veel. En normaal gesproken komen we door de combinatie van natuurlijke veerkracht en menselijk vernuft iedere dag wat dichter bij het einde van deze pandemie.

Prettige avond,

Jan Versteeg

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Na te lezen bij:  AmbassadeurJan Versteeg

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »