Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Minas de Riotinto - Huelva


Minas de Riotinto, Huelva in Andalusië

Minas de Riotinto, in het Nederlands de mijnen van Rio Tinto in Huelva (Andalusië) - Bezoek eens dit buitengewone mijnbouwgebied

In het westen van de regio Andalusië ligt de provincie Huelva met het mijnbouwgebied Minas de Riotinto dat aan de rivier Tinto ligt. De rivier begint in de Sierra Morena en nabij de stad Huelva in de golf van Cádiz in zee uitmond. Dit gebied is al duizenden jaren bekend om zijn zilver en mineralen dat hier gewonnen wordt. Dit buitengewone mooie mijnbouwgebied in het zuidelijke deel van Spanje kenmerkt zich door zijn aparte vormen en kleuren. Het is gelegen op een hoogte van 416 meter en 74 kilometer van de provinciehoofdstad Huelva

Minas de Riotinto, in het Nederlands de mijnen van Rio Tinto in Huelva

Mijnbouw

Sedert millennia wordt er langs de rivier gegraven naar goudzilverijzerkoper en andere metalen. Ongeveer 5000 jaar geleden begonnen Iberiërs en Tartessianen (de legendarische bewoners van de stad Tartessos) al hiermee. Ze werden opgevolgd door PhoeniciërsGriekenRomeinenVisigoten en Moren. Na in de Middeleeuwen een tijd stilgelegen te hebben, heropenden de Spanjaarden in 1724 de mijnen.

 

In 1873 werd de Río Tinto Mijngroep opgericht, die in 2000 een van de grootste mijnbouwmaatschappijen ter wereld was. Ze opereert nu evenwel niet zelf meer in het gebied van de Río Tinto. De mijnen zijn nu het eigendom van EMED Mining plc.

Booking.com

Verontreiniging

De mijnen van Rio Tinto Minas de Rio Tinto, in de provincie Huelva lijkt een surrealistisch maanlandschap, deze intens kleur die de aarde en de rivieren rood kleurt dat je doet voorkomen als of je op Mars bent geland.

Als resultaat van de vele mijnbouwactiviteiten rond de rivier is de rivier zwaar vervuild en zeer zuur (met een pH van 2). In het water leven anaerobe bacteriën die leven van de opgeloste metalen (zoals ijzer en koper) in het water. Deze bezorgen de rivier een dieprode kleur, vandaar de naam.

In deze gesloten mijn wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan door de NASA of er leven zonder licht en zuurstof mogelijk is.

Het historische stadje Niebla

Ga je de Minas de Riotinto bezoeken? vergeet dan niet langs het historische stadje Niebla te rijden en het natuurreservaat van Castillo de las Guardas te rijden.

 

Bezienswaardigheden

  • De stadsmuren vormen het belangrijkste monument van Niebla. De versterkte omwalling is volledig en goed bewaard en dateert uit de tijd van de moslimdynastie van de Almohaden (12e-13e eeuw). De stadswallen zijn 2 km lang, bereiken een maximale hoogte van 16 m en hebben een vijftigtal torens.
  • Het kasteel van de Guzmanes (15e eeuw) werd na de Reconquista gebouwd op het Alcázar. Het is helemaal in de stadsmuur ingewerkt.
  • De zes toegangspoorten (van Sevilla, Embarcadero, Agua, Buey, Socorro en Agujero) zijn ook bewaard gebleven. Ze zijn allen verschillend van architectuur.
  • De kerk Nuestra Señora la Granada werd opgericht op de plaats waar eens de belangrijkste moskee (10e-11e eeuw) van Niebla stond. De kerk is opgetrokken in gotische-mudéjar stijl. Jammer genoeg ging het mudéjarplafond tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de vlammen op.
  • De kerk San Martín dateert uit de eerste helft van de 13e eeuw. Eerst fungeerde ze als moskee, vervolgens als synagoge. Ook deze kerk bewaart nog heel wat elementen uit de mudéjar-architectuur. Ze werd later in twee gedeeld om er een straat door te laten lopen wat meteen de afwezigheid van een schip verklaart. Naast de kerk staat de kapel van de Señor de la Columna (14e-15e eeuw) waar zich een beeld bevindt dat Christus aan de geselkolom voorstelt en dat een voorwerp van innige devotie is voor de inwoners.
  • Even buiten de stad bevindt zich de Romeinse brug over de rivier de Tinto. Ze werd in 1936 gerestaureerd omdat ze eerder dat jaar in het begin van de Spaanse Burgeroorlog tot ontploffing werd gebracht.
  • In de loop der eeuwen ging een flink stuk van het patrimonium verloren door aardbevingen, leegstand en verwaarlozing. Wat overbleef van de binnenstad werd, samen met de stadsmuren, conjunto histórico monumental verklaard in 1982.

Natuurreservaat van Castillo de las Guardas

Ongeveer 1.000 dieren van meer dan 100 soorten leven in semi-vrijheid in een circuit dat je in je eigen auto kunt doen, en waarin een deel van de dieren naar je toe komt om gevoerd te worden.

Je kunt het reservaat verkennen in je eigen voertuig of in een gemotoriseerde trein. Je ziet hoeveel van de dieren van dichtbij komen en je kunt ze zelfs voeren. Tot de fauna die in het park leeft behoren neushoorns, nijlpaarden, dromedarissen, leeuwen, tijgers, olifanten, emoes… naast roofvogels die te zien zijn in een speciale show. Bovendien is er ook een gedeelte waar kinderen kleinere dieren kunnen aaien zoals hazen, dwerggeiten, een Amerikaanse ooievaar… Tijdens de rondleiding kom je levensgrote reproducties van dinosaurussen tegen.

Dierenreservaat Castillo de Las Guardas

Carretera A-476, kilometer 6.820

41890 Castillo de las Guardas, El, Sevilla (Andalusië)

 

CONTACT

E-mail:info@lareservadelcastillodelasguardas.com

Tel.: +34 955952573

Tel.: +34 955952568

Website:http://www.lareservadelcastillodelasguardas.com

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :


«