Ken jij deze Spaanse rijstgerechten?


KEN JIJ DEZE SPAANSE RIJSTGERECHTEN?

Zelfs mensen die nog nooit in Spanje zijn geweest, hebben vast wel eens gehoord van het wereldberoemde rijstgerecht paella . Het wordt net zo geassocieerd met dit land als de woorden " mañana " en " siësta "! Maar wist je dat het slechts een van de vele Spaanse rijstgerechten is en dat niet alle rijstgerechten paella zijn ?

KEN JIJ DEZE SPAANSE RIJSTGERECHTEN?

Uitspraak

Voordat we verder gaan, laten we de uitspraak uit de weg ruimen! Het is niet "PIE-ELLA", zoals in " pompoen PIE "+" ELLA Fitzgerald "! Tot voor kort was " ll " in het Spaanse alfabet niet zomaar een letter "l" gevolgd door een andere, maar eerder een letter op zich, met een eigen uitspraak (eh-yeh). Hoewel " ll " - en de letter " ch " - beide uiteindelijk als echte letters uit het Spaanse alfabet zijn geschrapt, is hun uitspraak niet veranderd. Gebruikt in een woord als " paella ", betekent dit dat de uitspraak moet klinken als "pa-eh-ya".

Booking.com

Om nog een typisch voorbeeld te geven: als je een Estrella- bier bestelt , laat het dan niet klinken alsof je een "Australië" probeert te bestellen! Je zult minder ogen naar de hemel zien gaan als je om een ​​"es-treh-ya" vraagt. Wees niet bang om de juiste uitspraak te proberen; de lokale bevolking zal je niet (meer!) uitlachen - of misschien iets anders bestellen! Maar goed, genoeg over Estrella en terug naar paella en de andere rijstgerechten!

Is rijst niet Aziatisch?

Zoals het geval is met veel nu typisch Spaanse ingrediënten, werd rijst voor het eerst door de Moren naar het Iberisch schiereiland gebracht. De variëteit die ze meebrachten was echter Oryza sativa (Aziatische rijst) die zijn oorsprong vindt in India en China, dus ja, rijst is van oorsprong Aziatisch - hoewel er ook Afrikaanse rijst is, maar dat is veel minder gebruikelijk. Het woord " arroz " in het Spaans en Portugees ( arròs in het Catalaans) is afgeleid van het Arabische " ar-ruzz ", evenals overigens het woord voor rijst in zowat elke Europese taal tegenwoordig, of het nu Latijn, Germaans, Keltisch of Slavisch is. .

 

Moors Iberisch

Het duurde niet lang voordat de ar-ruzz- teelt zich verspreidde van wat nu Andalusië is naar het grootste deel van de rest van het schiereiland, en vooral de oostelijke regio Levante, die overeenkomt met de huidige regio's Murcia, Valencia en de kust van Catalonië. De huidige Zuid-Spaanse regio Andalusië ontleent zijn naam aan het Arabische Al-Andalus , een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de delen van het schiereiland die door de Moren worden geregeerd, maar op zijn hoogtepunt in de 8e eeuw bedekte Al-Andalus eigenlijk bijna het hele schiereiland ( waaronder het grootste deel van het huidige Catalunya) en strekte zich zelfs uit tot in Zuid-Frankrijk, ongeveer tot waar Montpellier nu is, dus er waren niet veel obstakels om de verspreiding van rijst in populariteit te voorkomen.

Welnu, in feite was er een: het was vrij moeilijk om te planten en te oogsten en werd dus voornamelijk geconsumeerd door rijkere elementen van de Moorse samenleving.

 

“Moslim eten”

Toen koning Jaume I de stad Valencia heroverde en creëerde wat het koninkrijk Valencia zou worden, waren er rijstvelden in de hele regio. In een poging om de verspreiding van malaria te verminderen, gaf hij opdracht rijst alleen te verbouwen in het gebied van de lagune van Albufera , op enige afstand van de stad. Tegenwoordig is Valencia zo uitgebreid naar buiten dat de buitenwijken van de stad weer op korte afstand van de rijstvelden liggen - maar gelukkig is malaria geen probleem meer! In de eeuwen die volgden op de Reconquista, nam de consumptie van rijst enigszins af omdat het werd gezien als "moslimvoedsel", maar met een sterke bevolkingsgroei in Spanje in de 18e eeuw kwam er een toename van de vraag naar verschillende gewassen, waaronder rijst. Nieuwe machines maakten het planten en oogsten gemakkelijker, waardoor de productie aanzienlijk toenam.

 

Spaanse rijst vandaag

Er zijn een aantal ondersoorten van Aziatische rijst en hier in Spanje zijn de meeste soorten rijst die worden verbouwd, variëteiten van Japanse ondersoorten - maar we zullen hier niet zo gedetailleerd ingaan. Het volstaat te zeggen dat langkorrelige en bruine rijstvariëteiten hier minder typisch zijn en dat de rijst die in typisch Spaanse gerechten wordt gebruikt bijna altijd mediumkorrelige of, voor onze aanbevolen gerechten, kortkorrelige ronde rijst is.

Zoals we al zeiden, als het gaat om rijstgerechten in Spanje, draait het niet alleen om paella - maar het is zeker de bekendste, dus daar beginnen we mee. Maar waar te beginnen?

 

Paella Valenciana

Voor de puristen is de enige paella die naam waardig is de Paella Valenciana waarbij de rijst maar een paar centimeter diep in de pan mag en die alleen uit de volgende ingrediënten mag bestaan: konijn, kip, sperziebonen, tomaten, knoflook en saffraan - en, afhankelijk van wie je het vraagt, slakken.

 

Paella con Mariscos

Waarschijnlijk nog bekender dan de “originele” Paella Valenciana, in ieder geval bij guiris (buitenlanders), is de Paella con Mariscos , (dwz rijst met schaaldieren). Nogmaals, welke marisco's je precies gebruikt, is aan jezelf. Sommige mensen kunnen een beetje afgeschrikt worden door de marisco's zelf te moeten schillen / schillen , dus er is een andere versie van deze paella genaamd Paella de Señorito . Het is zo genoemd omdat blijkbaar kinderen van rijkere families in de regio Alicante in Valencia hun schaaldieren zouden laten schillen voordat ze worden gekookt, zodat de señorito's ("kleine heren en dames") hun handen niet rommelig hoeven te maken! Verwacht deze versie echter niet in restaurants te vinden.

 

Paella Catalana

Deze paella is nogal controversieel. De beroemde chef-kok Quim Marqués uit Barcelona heeft dit recept gepatenteerd, dat lijkt op een " mar i muntanya " (surf en turf) paella, omdat het onder meer saffraanrijst, kip, rivierkreeft, longaniza (vergelijkbaar met chorizo), pruimen en seizoensartisjokken bevat of erwten. Volgens de chef zelf is een Catalaanse paella "doordrenkt met de aroma's van de Empordà, de Ebro, La Selva, Berguedà, El Vallès, de Maresme en Barcelona". Hij stelt ook voor om het te serveren in een keramische plaat van La Bisbal, "om de inspanningen en het werk van ambachtslieden en producenten van ons land te erkennen", en gegeten met een houten lepel.

 

Traditionele paella-dag

Het is vermeldenswaard dat er in veel druk bezochte gebieden restaurants zijn die bevroren imitaties van paella verkopen aan nietsvermoedende buitenlanders. Pas op voor plaatsen met glanzende posters met veel verschillende soorten paella en probeer in plaats daarvan plaatsen met een schoolbord (of whiteboard!) dat dagelijks wordt bijgewerkt, bijvoorbeeld met "Vandaag hebben we paella".

Houd er ook rekening mee dat op veel plaatsen donderdag traditioneel paella- dag is. Er zijn een paar theorieën over waarom dit het geval is, een daarvan is dat restaurants hun grote wekelijkse winkel meestal op vrijdag zouden doen en dus paella zouden maken op donderdag om alle resterende ingrediënten op te gebruiken voordat ze vertrokken. Een andere vaak gegeven verklaring is dat huisbedienden vroeger meestal hun wekelijkse dag hadden op donderdag, voor het drukke weekend, en dus de bouillon en ingrediënten op woensdag zouden bereiden, wat betekent dat het alleen opnieuw hoefde te worden opgewarmd als ze vrij waren. Beide klinken redelijk aannemelijk...

Hoe dan ook, welke andere Spaanse rijstgerechten zijn er behalve paella ?

Welnu, zoals we al zeiden, zelfs de puristen maken onderling ruzie over wat een "echte" paella is. Maar in zekere zin is dat het mooie van Spaanse rijstgerechten - er zijn geen vaste regels. Je kunt meer of minder ingrediënten toevoegen die je lekker vindt. Oké, strikt genomen kun je het misschien geen paella noemen , maar wat maakt het uit? Noem het " arroz con wat dan ook"! Er is zelfs een versie genaamd " arroz al horno ", rijst gekookt in de oven in plaats van in de traditionele paellera en de ingrediënten kunnen min of meer zijn wat je in huis hebt dat je erin wilt gooien.

Er zijn echter een paar klassieke arroz- gerechten die het vermelden waard zijn:

 

Arroz neger

"Zwarte rijst" wordt meestal gevonden in Valencia en Catalunya, en wordt vooral geassocieerd met de regio waar de twee elkaar ontmoeten, tussen Tarragona en Castelló. Inktvisinkt geeft de rijst zijn zwarte kleur en bevat meestal een of twee andere schelpdieren samen met de calamares. Het gaat bijna altijd vergezeld van aioli, bij voorkeur zelfgemaakt.

 

Arroz caldoso

Het Spaanse woord voor "bouillon" of "bouillon" is caldo , en het belangrijkste verschil tussen een arroz caldoso (of "bouillonrijst") is dat, terwijl een paella bijna droog is, waarbij alle bouillon door de rijst is opgenomen, arroz caldoso heeft nog voldoende vloeistof. Dit gerecht is populair in heel Iberia, en hoewel zeevruchten of kip de meest voorkomende ingrediënten zijn, zijn er ook tal van andere versies.

 

Arroz al caldero

Net als arroz caldoso omdat het veel vocht vasthoudt , wordt dit rijstgerecht meestal geassocieerd met de regio Murcia, ten zuiden van Valencia. Hoewel er veel versies van arroz caldoso zijn , wordt een arroz al caldero gemaakt met verse zeevruchten en lokale rokerige rode ñora- pepers die het een onderscheidende smaak en kleur geven.

 

Arroz een banda

Hoewel bereid in een typische paellerapan , is dit Valenciaanse gerecht anders dan andere doordat de rijst op zichzelf wordt gekookt. De sleutel zit in de naam, want arroz a banda betekent "rijst aan de zijkant". Traditioneel werd de visbouillon die wordt gebruikt bij het maken van een stoofpot van vis, aardappelen en uien, gebruikt om de rijst apart te koken, waardoor deze een intense smaak krijgt. De rijst zou dan worden geserveerd als bijgerecht bij de vis en aardappelen, samen met zelfgemaakte aioli.

 

Arroz con costra

Dit rijstgerecht zul je niet vaak tegenkomen in Catalonië, maar het is eigenlijk een van de oudste Spaanse rijstrecepten die er bestaan. Het komt het meest voor in de provincie Alicante (Valencia) en er wordt beweerd dat het vroegst bekende recept van dit gerecht dateert uit 1220, zij het met iets andere ingrediënten. De ingrediënten van vandaag zijn onder meer kip, morcilla , longaniza en kikkererwten, maar wat het echt onderscheidt, is het losgeklopte ei dat over het gerecht wordt gegoten voordat het in de oven wordt geplaatst om het een dunne korst te geven. Een heerlijk wintergerecht!

 

Arroz con leche

Tot slot, naar het dessert! Arroz con leche is een Spaanse versie van rijstpudding gemaakt met melk ( leche ) samen met andere ingrediënten zoals vanille, citroenschil, kaneel en soms rozijnen. Eieren kunnen ook worden gebruikt, evenals suiker voor mensen met een extra zoetekauw.

 

Fideuà

We noemen dit slechts een korte vermelding omdat het een nauwe verwantschap heeft met paella, hoewel het helemaal geen rijst bevat. In plaats van rijst worden in dezelfde paellerapan korte stukjes noedels gekookt in visbouillon en worden verschillende soorten zeevruchten toegevoegd. Net als bij rijst is er een zwarte versie met inktvisinkt. Begeleid door alioli. Het is vooral populair in Valencia en Catalonië.

 

Regio's waar rijst groeit

Hoewel er in Andalusië en Extramaduro grotere hoeveelheden rijst worden geproduceerd, is Valencia de hoofdstad van Spanje als het gaat om rijstgerechten. De hierboven genoemde regio Albufera, met zijn natuurlijke wetlands net buiten de stad Valencia, is het primaire productiegebied voor het graan in de provincie, hoewel het grootste deel van het oorspronkelijke oppervlak van de lagune nu is dichtgeslibd, zowel op natuurlijke wijze als ook door boeren die in gebieden om rijstvelden te creëren. Er zijn veel meer rijstvelden in dorpen langs de kust tussen de steden Valencia en Alicante.

Dichter bij huis is de Ebro-delta in het uiterste zuiden van Catalonië de rijsthoofdstad van deze regio, met meer dan 22.000 hectare in cultuur. De beschermde oorsprongsbenaming Arròs del Delta de l'Ebre bestaat sinds 1992 en is wereldberoemd om zijn uniciteit en kwaliteit. Het wordt exclusief geteeld in zeven aangewezen steden en wordt alleen verkocht als "extra klasse".

Hier in de provincie Girona heeft Pals Rice het Girona Excel.lent- keurmerk gekregen , dat alleen wordt gegeven aan producten die 100% uit de provincie Girona komen en zijn geselecteerd via blinde proeverijen door de beste chef-koks, wijnmakers en gastronomische critici. Twee van de bieren van DosKiwis Brewing in Rupià kregen ook het zegel, om nog een lokaal voorbeeld te geven.

Elk jaar in april en begin mei organiseert Pals het zes weken durende Festa de l'Arròs om het rijstgerelateerde erfgoed te vieren dat dateert uit de 15e eeuw. Het is in deze tijd van het jaar dat de rijst wordt gezaaid en de rijstvelden onder water komen te staan ​​als voorbereiding op het verplanten van de rijst, die in juni plaatsvindt. Tijdens het festival zijn er rondleidingen door de rijstvelden, kookcursussen en proeverijen en kunt u een bezoek brengen aan Moli de Pals dat dateert uit 1452 en daarmee een van de oudste rijstmolens van Europa is. U kunt ook een ritje maken langs de “ Rijstroute ” op de Xiulet de Pals, een toeristentreintje dat je tussen de rijstvelden rond de stad brengt. De tour is beschikbaar in het Catalaans, Spaans, Frans en Engels. Er is ook een rondleiding door de middeleeuwse dorpen in dezelfde talen. Acht deelnemende restaurants in en rond de stad serveren allemaal het traditionele gerecht van het festival: Arrós de Pals a la cassola , maar je kunt ook enkele andere lokale rijstgerechten proberen, zoals bacalao (kabeljauw), romige artisjokken of de eerder genoemde zwarte rijst met schaaldieren en de Catalaanse “surf en turf paella ”.

In juni is het zaaien van het rijstfestival, waar je kunt ervaren hoe de rijst vroeger werd geplant. Als de planten ongeveer 20 cm hoog zijn, worden ze in bosjes uitgetrokken en vervolgens afzonderlijk 10 cm uit elkaar geplant in een ander reeds ondergelopen rijstveld. De "traditionele aanplant van rijst" vindt plaats in Mas Carles , ongeveer 100 meter verder van Moli de Pals, en wordt georganiseerd door de gemeenteraad van Pals. Vanaf 10.30 uur mag je je voeten in het water en de modder dompelen voor de jaarlijkse traditionele aanplant van rijst met de hand, volgens de instructies van enkele van de lokale "veteranen". Het is een geweldig dagje uit voor het hele gezin.

Later wordt het water uit de rijstvelden afgevoerd en in oktober wordt de rijst geoogst. In Pals worden de meer traditionele rijstvariëteiten zoals Bomba, Bahia en Tebre verbouwd, samen met meer “moderne” rijstvariëteiten zoals Carneroli en Nembo. Net als bij het planten van rijst in juni, kun je deelnemen aan de traditionele rijstoogst in oktober, zoals dat vroeger met een sikkel werd gedaan in de dagen vóór machines, met lokale veteranen om te begeleiden en te instrueren. Eenmaal gesneden, wordt de rijst verzameld in schoven en verzameld op een soort door paarden getrokken dray. En als het werk gedaan is, is er voor iedereen een enorme gemeenschappelijke rijstschotel.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: callcarlos.eu

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »