De legende van Alicante -LA CARA DEL MORO


DE LEGENDE VAN ALICANTE -LA CARA DEL MORO

La Cara del Moro is een legende hoe de plaatsnaam Alicante is ontstaan, nu bestaan er  meer legendes hierover, maar dit is wel onze favoriet. 

Op de heuvel, Benancantil, staat het kasteel van Santa Barbara. Maar als je nu ter hoogte bent van Playa del Postiguet, kun je als je naar boven kijkt in een stuk rots een gezicht zien. De legende of is het een verhaal gaat over liefde en veel verdriet, wat we je zeker willen vertellen!

DE LEGENDE VAN ALICANTE -LA CARA DEL MORO

Een Moorse Kalief en zijn dochter | La Cara del Moro

Vele eeuwen geleden, toen de Moren de Spaanse Costa’s domineerden, was er een Moorse Kalief die over de stad (Alicante) heerste. Een grootmoedig en oppermachtig man die door iedereen gerespecteerd werd. Hij woonde in het kasteel (Castillo de Santa Barbara) met zijn familie, waaronder ook z’n favoriete en wondermooie dochter Cantara . Cantara genoot een goede opvoeding en had een mooie  sociale positie dus was het  niet verwonderlijk dat twee jonge moslims, Almanzor en Aly, stapelgek verliefd op haar waren. 

Booking.com

Enerzijds had je Almanzor, een dappere generaal vanuit Córdoba. Z’n gedrag en reputatie waren over de hele regio bekend. En hiervan was de jonge Cántara onder de indruk. Anderzijds had je Ali, een zeer knappe en verleidelijke jongeman van nobele afkomst. Echter had hij weinig bekendheid t.o.v. zijn liefdesrivaal.

 

De kalief gaf voorkeur aan iemand met status en probeerde z’n dochter te overtuigen om voor Almanzor te kiezen. Echter kon de jonge Cántara geen beslissing nemen. 

 

De kalief stond voor een groot dilemma, en besloot een Salomons oordeel te vellen. De vrijers moesten elk een taak uitvoeren en Allah zou beslissen. Dus Almanzor  en Aly gingen aan het werk. 

Almanzor moest naar India om de kalief zijn geliefde zeldzame specerijen te brengen. Aly kreeg de opdracht om een enorme gracht te graven om "groen water" (drinkbaar water)  vanaf Tibi naar de stad (Alicante) te brengen. 

Almanzor vertrok richting India. Hij zou namelijk een handelsroute oprichten in zijde en kruiden. Ali, bleef liever dicht bij z’n geliefde. Hij begon een toevoer van water vanuit het nabijgelegen Tibi te graven. Een niet te onderschatten taak, maar hij was enthousiast en gemotiveerd.

 

Liefde is ….

Hoewel Ali heel goed begonnen , bleef hij toch steeds denken aan Cántara. Eigenlijk hield hij zich liever bezig met  het schrijven van poëzie over zijn liefde voor Cantara. . Hij probeerde haar zoveel als mogelijk te zien. Ieder vrij moment rende hij naar z’n droomvrouw om haar het hof te maken. Het had resultaat, want niet veel later was Cántara heel verliefd op Ali.

 

Toen Almanzor terugkwam had hij z’n missie volbracht. Hij bracht een overvloed aan kruiden en dure stoffen vanuit het Midden-Oosten. De kalief was hiervan sterk onder de indruk en beloofde z’n dochters hand.

 

Toen Ali dit nieuws te horen kreeg was hij er kapot van. Ontroostbaar en radeloos liep hij de stad uit. Hierbij kwam hij ten val en viel in de ravijn. Toen hij in de afgrond viel, opende de aarde zich op miraculeuze wijze. Hierdoor vloeide het bergwater naar de hedendaagse dam van Tibi (tot op vandaag de belangrijkste toevoer van water).

 

Cántara was wanhopig en geschokt toen ze vernam dat Ali gestorven was. Gebroken door liefdesverdriet besloot ze Ali te volgen in de dood. Ze ging naar dezelfde locatie en sprong de dood tegemoet. Deze plaats draagt vandaag de naam “Salto de la Mora”.

Een vader in rouw

De kalief had zijn favoriete dochter verloren. Ook hij was radeloos en depressief. Niet veel later stierf deze ooit zo oppermachtige man aan het verdriet voor zijn dochter. Tijdens het overlijden van de kalief verscheen z’n bedroefde profiel gekerfd in de rots van Benancantil, ter hoogte van Playa del Postiguet.

 

Alicante, een hommage aan de liefde - La Cara del Moro

Het hof en alle inwoners waren sterk onder de indruk van de gebeurtenissen. Teleurgesteld in het verhaal van onbeantwoorde liefde, besloten ze om de twee geliefden voor eeuwig bij elkaar te brengen. Maar hoe? Na verschillende ideeën te bespreken, besloten ze om de stadsnaam te veranderen. Er werd geopteerd om Ali en Cántara te verbinden, resulterend in de naam Alicante.

Op deze manier werden de twee geliefden verenigd, enkel bij naam, maar wel voor de eeuwigheid.

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Apcspain.com

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant:


«   »